El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern al·lega “impossibilitat legal” per complir la sentència del 25%
  • CA

Segon intent del Departament d’Educació per evitar la imposició del 25% de castellà a totes les escoles de Catalunya. En el dia que acabava el termini establert pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per garantir que ja s’està aplicant aquest percentatge a l’ensenyament català la conselleria ha traslladat al tribunal que hi ha una “impossibilitat legal” per aplicar-la. Així es confirma a partir d’un document fet públic per Eldiario.es després que al matí s’hagin conegut quines són les instruccions de la conselleria per als centres educatius.

Fa dos mesos el departament d’Educació va intentar que el tribunal no demanés l’execució forçosa de la sentència argumentant que estaven preparant un pla sense percentatges però que garantia el coneixement i domini de les dues llengües. Aquest dimarts, en canvi, ha traslladat als jutges que és impossible complir la sentència perquè ja hi ha una nova normativa -que ha aprovat el mateix Govern amb el nou decret llei– que ho impedeix perquè no parla de percentatges.

Segons el Govern, després que s’hagi publicat el nou decret llei al DOGC i que per tant ja estigui en vigor hi ha una “causa d’impossibilitat legal per complir la sentència de 16 de desembre del 2020”. Segons argumenta el servei jurídic de la Generalitat, la nova normativa és contrària a l’establiment de percentatges fixes per elaborar projectes lingüístics, pel que no es pot aplicar una sentència que està basada precisament en un percentatge concret d’una llengua.

El Govern sosté que la Constitució no estableix percentatges

El Govern sosté que la nova normativa aprovada aquesta setmana garanteix el coneixement del castellà com un dels principals objectius que s’han de complir. En aquest sentit el Govern recorda que “ni la Constitució ni l’Estatut ni la legislació bàsica estatal en matèria educativa imposen que la regulació sobre l’ús de les llengües a l’escola hagi de seguir un model de percentatges”, pel que al·leguen que amb la nova normativa ja n’hi ha prou.

En paral·lel, cal tenir en compte que queda menys d’un mes de classe i que en cas que l’aplicació de la sentència es vagi demorant el departament tindria més temps per preparar una nova estratègia.

Més notícies
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, presenta les instruccions als centres per la sentència del 25% | ACN
Cambray promet “màxima protecció jurídica” a les escoles amb el decret llei
Notícia: Cambray promet “màxima protecció jurídica” a les escoles amb el decret llei
Comparteix
Assegura que les instruccions que han remès als centres educatius garanteixen la seva seguretat
Front judicial contra la sentència del 25% / IN
Les entitats del front judicial contra el 25% denuncien la “inoperància” del Govern
Notícia: Les entitats del front judicial contra el 25% denuncien la “inoperància” del Govern
Comparteix
Demanen la nul·litat de la sentència per irregularitats en l'elecció dels jutges
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray | ACN
Educació envia un qüestionari als centres per validar el seu projecte lingüístic
Notícia: Educació envia un qüestionari als centres per validar el seu projecte lingüístic
Comparteix
La conselleria preveu que amb aquestes instruccions els centres puguin esquivar la sentència del 25% gràcies al nou decret llei
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
Entitats sobiranistes denuncien l’elecció irregular d’un dels jutges del 25%
Notícia: Entitats sobiranistes denuncien l’elecció irregular d’un dels jutges del 25%
Comparteix
Reclamen l'anul·lació de la sentència

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Miquel Myers a juny 01, 2022 | 09:56
    Miquel Myers juny 01, 2022 | 09:56
    Morro fi el del governillo regional. Em faig una llei a mida per incomplir la sentència de TSJC (enganyant el PSC, per cert) i ara dic que no es pot complir la famosa sentència perquè hi ha una nova llei que m'ho impedeix. Més cinisme és impossible.
  2. Icona del comentari de: josep intel a juny 01, 2022 | 18:27
    josep intel juny 01, 2022 | 18:27
    Les lleus s'han de complir i les sentencies es poden modificar som humans a vegades la interpretació és subjective, qui te la pealla del manec fa anar l'oli a on l'interessa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa