El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pere Aragonès i Pedro Sánchez es reuniran el 15 de juliol a Madrid
  • CA

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, es reuniran divendres de la setmana que ve, 15 de juliol, a La Moncloa, a Madrid. És l’acord a què han arribat la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, i el ministre homòleg al govern espanyol, Félix Bolaños, avui a Palau en la tercera trobada que mantenen des que va esclatar el cas Pegasus. És l’única concreció que n’ha sortit de la compareixença de Bolaños després de la trobada, que ha anunciat un “acord que aposta pel diàleg”, un pacte que ha anunciat que “es donarà a conèixer avui” però del qual no ha explicat res.

Bolaños també ha volgut reivindicar alguns dels elements que, a parer seu, demostra que l’actual govern espanyol de Pedro Sánchez aposta pel diàleg. En primer lloc ha posat d’exemple l’increment del 36% en infraestructures en comparació l’any passat, o que Catalunya ha rebut un 40% més de recursos que durant els 4 anys de Rajoy. Alhora, Bolaños afirma també que ha complert en facilitar els vot als residents a l’exterior, l’augment de finançament dels Mossos d’Esquadra i la universalització de l’atenció sanitària.

Alhora, ha explicat que hi ha dades que demostren que Catalunya és “la comunitat menys polaritzada”, i ha afirmat que en 4 anys de Pedro Sánchez s’ha “avançat” més que en 3 legislatures “d’immobilisme” de Rajoy.

Vilagrà encara no dona la situació per normalitzada

En el seu torn, Vilagrà ha exposat que el que volen són “garanties i condicions” per reforçar el procés de negociació i explica que és la “carpeta” que s’ha tractat avui. D’altra banda, ha anunciat que la setmana que ve, a la reunió entre presidents, afrontaran dues carpetes: la primera, aturar la via judicial, que encara “han d’aprofundir”, i reconstruir confiances.

Vilagrà ha explicat que sense aquests tres punts no podran “reprendre la normalització del diàleg” i ha advertit que el juliol serà un mes en el qual “hauran de passar coses” i serà “important”.

L’objectiu de la trobada era establir les “noves condicions” per normalitzar les relacions institucionals entre els dos governs, celebrar una reunió entre presidents i reactivar la taula de diàleg. El govern català va avisar esperva els primers resultats “tangibles” de l’acord de fa dues setmanes a Madrid, en què es va establir que es treballaria per generar les esmentades “noves condicions”, entre les quals hi ha el que Vilagrà i la resta de dirigents d’ERC reclamen com a “agenda antirepressiva”, que hauria de comportar algun gest de l’executiu de Pedro Sánchez per encaminar-se cap a la desjudicialització del Procés i de l’independentisme.

Aragonès rep Sánchez abans de la reunió de la taula de diàleg / Jordi Borràs
Aragonès rep Sánchez abans de la reunió de la taula de diàleg, en una imatge d’arxiu del setembre / Jordi Borràs

En aquest sentit, un primer pas seria un compromís concret del govern espanyol per impulsar la revisió del Codi Penal, en què es modificarien els delictes de sedició i de rebel·lió que van servir per empresonar els líders polítics i socials implicats en el referèndum de l’1-O. La Generalitat reclama, anant molt més lluny, que s’obri el camí per a una llei d’amnistia, una possibilitat que el gabinet de Pedro Sánchez considera impossible.

Data per a la reunió entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez

De la trobada d’aquest divendres se suposa que n’ha de sortir una data per a la reunió pendent entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu homòleg espanyol. Pedro Sánchez assegurava aquesta setmana que la reunió es faria en el marc d’una sèrie de trobades amb presidents autonòmics, de manara que en rebaixava el perfil. En aquest plantejament, queda diluïda la idea, ara ja llunyana en el temps, que aquesta reunió bilateral havia de ser per donar explicacions sobre el Catalangate del cas Pegasus, cosa que el govern espanyol es nega a fer, com va admetre el mateix Bolaños el 22 de juny quan va reconèixer que ell i Vilagrà havien constatat “discrepàncies” en aquesta qüestió.

Més notícies
Bolaños rep Vilagrà a la seu del ministeri de la Presidència a Madrid / EP
Vilagrà i Bolaños es reuniran de nou per preparar la cita entre presidents
Notícia: Vilagrà i Bolaños es reuniran de nou per preparar la cita entre presidents
Comparteix
Els dos responsables polítics es trobaran a Barcelona
El president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats / ACN
Pedro Sánchez nega cap discriminació a Catalunya, tot i la manca d’inversió
Notícia: Pedro Sánchez nega cap discriminació a Catalunya, tot i la manca d’inversió
Comparteix
Ha atribuït la poca inversió en infraestructures a Catalunya a la pandèmia
La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, al Parlament / Mireia Comas
Marta Vilalta: “El govern de l’Estat sap que la situació és molt crítica”
Entrevista: Marta Vilalta: “El govern de l’Estat sap que la situació és molt crítica”
Comparteix
ENTREVISTA a la portaveu i secretària general adjunta d'ERC. Creu que "l'actitud irresponsable de Junts ha posat més fàcil al govern de l’Estat no comprometre’s en el procés de negociació"
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja / ACN
Plaja contradiu Junts: “Sí que coneixen la reunió entre Vilagrà i Bolaños”
Notícia: Plaja contradiu Junts: “Sí que coneixen la reunió entre Vilagrà i Bolaños”
Comparteix
Junts va qüestionar ahir que sigui una reunió entre executius

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Juan Ripolles a juliol 08, 2022 | 12:53
    Juan Ripolles juliol 08, 2022 | 12:53
    Vilagrà diu que la reunió amb Bolaños servirà per “aprofundir la concreció” de garanties ::::::::::::::::::::::::::::::::: aprofundir Estudiar o examinar un tema, una idea o un assumpte amb molta atenció. :::::::::::::::::::::::::::::::: concrecio Fet de ser concret i de no divagar amb coses generals o abstractes. ::::::::::::::::::::::::::::::::: garantia Acte de garantir; mitjà amb què es garanteix quelcom :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
    • Icona del comentari de: Si noi, a juliol 08, 2022 | 16:51
      Si noi, juliol 08, 2022 | 16:51
      Miss Catalunya ens va dir "feume confiança" i ens donar una costellada de 3 respostes.
  2. Icona del comentari de: Juan Ripolles a juliol 08, 2022 | 12:58
    Juan Ripolles juliol 08, 2022 | 12:58
    La trobada entre la consellera de la Presidència i el ministre homòleg del govern espanyol ha de donar "compromisos tangibles" ///////////////////////////////////////// compromisos : Obligación contraída por una persona que se compromete o es comprometida a algo. //////////////////////////////////// Acuerdo formal al que llegan dos o más partes tras hacer ciertas concesiones cada una de ellas //////////////////////// ------------------------------------------------------------------------------- tangibles :: Que puede ser tocado. //////////////////////////////// Que se puede percibir de manera clara y precisa.
    • Icona del comentari de: Si noi, a juliol 08, 2022 | 16:53
      Si noi, juliol 08, 2022 | 16:53
      el batxiller foll va trigar 8 segons a suspendre la DUI i fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat.
  3. Icona del comentari de: Juan Ripolles a juliol 08, 2022 | 13:01
    Juan Ripolles juliol 08, 2022 | 13:01
    ERC propone : **************************** amnistia en las dictaduras , Perdón de cierto tipo de delitos, que extingue la responsabilidad de sus autores. ************* referenedum Procedimiento por el que se someten al voto popular leyes o decisiones políticas con carácter decisorio o consultivo.*********** autodeterminacion Decisión de los ciudadanos de un territorio determinado sobre su futuro estatuto político. *************
    • Icona del comentari de: Si noi, a juliol 08, 2022 | 16:54
      Si noi, juliol 08, 2022 | 16:54
      primer acte oficial del pallasso Torra: Inauguració dels Jocs del Mediterrani, al migdia va trencar amb la corona i de nit seia cufoi al costat del Preparao VI.
  4. Icona del comentari de: Josep a juliol 08, 2022 | 13:13
    Josep juliol 08, 2022 | 13:13
    Falta la mesa.
  5. Icona del comentari de: girigall a juliol 08, 2022 | 14:01
    girigall juliol 08, 2022 | 14:01
    de fet, no serà un reunió, serà un capteniment i "rendir pelitesia" de l'Aragonès al cínic/demagog d'en Sánchez
    • Icona del comentari de: 'rendir pelitesia'? a juliol 08, 2022 | 17:01
      "rendir pelitesia"? juliol 08, 2022 | 17:01
      Aragonès no es com el pallasso Torra, que va trencar amb la corona un migdia i per la nit seia cufoi al costat del Preparao VI
  6. Icona del comentari de: Joan de l'Os a juliol 08, 2022 | 14:05
    Joan de l'Os juliol 08, 2022 | 14:05
    Teatre del dolent. Vegonya pública. Cap interès per cap del dos de fer resde res, simple comèdia
    • Icona del comentari de: Teatre del dolent? a juliol 08, 2022 | 17:03
      Teatre del dolent? juliol 08, 2022 | 17:03
      Com l'1-O que vam defensar les urnes i vam votar sota les porres dels piolines perquè un batxiller foll suspengues la DUI en segons i fugis deixant-ho tot enmerdat?
  7. Icona del comentari de: El Picha-Larga a juliol 08, 2022 | 14:19
    El Picha-Larga juliol 08, 2022 | 14:19
    He vist la comparaxença de F Bolaños i Vilagrà. He vist a F Bolaños acollonido, acorralat i m'ha semblat entendre q ja podem posar el cava a la nevera q divendres q ve ja tindrem la independència.
    • Icona del comentari de: T'equivoques a juliol 08, 2022 | 17:04
      T'equivoques juliol 08, 2022 | 17:04
      tu parles del batxiller foll fugit per acollonit, falta de pebrots.
  8. Icona del comentari de: fat boy a juliol 08, 2022 | 15:12
    fat boy juliol 08, 2022 | 15:12
    Sobretot que l'Aragones no es descuidi el raspall de dents i el Listerine per despres de la reunio.
    • Icona del comentari de: No ho sé a juliol 08, 2022 | 18:16
      No ho sé juliol 08, 2022 | 18:16
      Tampoc se si Miss Catalunya, el batxiller foll i el pallasso Torra portavan condói/o guardiola per anar a Madriz...
      • Icona del comentari de: fat boy a juliol 08, 2022 | 22:18
        fat boy juliol 08, 2022 | 22:18
        Pero si ho dic per un be seu.
    • Icona del comentari de: ERendicio i adoracio de España junqueril a juliol 09, 2022 | 13:40
      ERendicio i adoracio de España junqueril juliol 09, 2022 | 13:40
      El CHIQUILIN ARAGONES porta dodotis de marca o eco? Pobre ninet, tan rodonet, i galtetes de pa de ral
  9. Icona del comentari de: Misèria a juliol 08, 2022 | 15:43
    Misèria juliol 08, 2022 | 15:43
    I en Cigronet cap a villaycorte a seguir la farsa per quatre llenties pel seu partidet. Aixequeu la DUI o plegueu.
  10. Icona del comentari de: Chiquilin, lin, lin a juliol 08, 2022 | 16:42
    Chiquilin, lin, lin juliol 08, 2022 | 16:42
    Sanchez y su perrita Aragones son una monada. Vaya par de tontorrones de españa
    • Icona del comentari de: Ay mi amorcito a juliol 08, 2022 | 18:18
      Ay mi amorcito juliol 08, 2022 | 18:18
      Todo bien por "la casa de barrets" de Zarzuela?
  11. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a juliol 08, 2022 | 21:55
    Tripartit no, gràcies juliol 08, 2022 | 21:55
    El joc del policia bo i el policia dolent ja està molt vist, mandonguilla!
  12. Icona del comentari de: Aragones, rendicio i Ferrovial a juliol 09, 2022 | 06:47
    Aragones, rendicio i Ferrovial juliol 09, 2022 | 06:47
    Treure a passejar al Minso Aragones fa vergonya, es tan poca cosa la criatura del mossen Junqueras de España. ERendicio i Arriba España, junquerisme de cul brut
    • Icona del comentari de: Groc a juliol 09, 2022 | 12:07
      Groc juliol 09, 2022 | 12:07
      Sort han teniu del Mesias i la Madona . La crem de la crem independentista Els grans seguidors , llepa culs ,adoctrinats i inutils boca molls
  13. Icona del comentari de: arvama a juliol 09, 2022 | 11:51
    arvama juliol 09, 2022 | 11:51
    Si Sr Bolaños, sus pies Sr Bolaños, lo que quiera Sr Bolaños, TRAIDORES y despues a votarlos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa