El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Arriben 300 afganesos evacuats del règim talibà
  • CA

La base aèria de Torrejón de Ardoz a Madrid ha rebut aquest dimarts l’avió que traslladava 294 excol·laboradors afganesos de l’Exèrcit i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional. Es tracta de l’evacuació més important des de la caiguda del país a mans dels talibans, ara fa un any. L’avió ha sortit d’Islamabad (Pakistan), punt en què l’ambaixada espanyola va tramitar els bitllets i els visats. Amb aquests, són prop de 3.900 els col·laboradors que l’Estat ha tret de l’Afganistan.

Tot plegat en el primer aniversari de la presa de poder dels talibans a Afganistan. Va ser provocada per la marxa de l’exèrcit dels Estats Units, i en poques hores, arran de la mala organització i corrupció del govern afganès, els talibans van iniciar una revolució sense pràcticament oposició i en poques hores van aconseguir el poder.

Els talibans han suprimit drets

Amb el canvi de règim, s’han suprimit tot tipus de drets, des de les dones i nenes, als drets de la comunitat LGBTIQ+. Ara, les dones estan obligades a portar vel islàmic a tot el país, a no treballar i a obeir al seu home. Pel que fa a les menors, no poden anar a l’escola fins a un edat avançada. Ara fa un any també de la fugida del president d’Afganistan. Els Estats Units i l’OTAN feia més de 20 anys que estaven en territori afganès, mantenint un règim, més i menys democràtic, i lluitant contra els talibans, que havien estat destronats del poder arran de la intervenció nord-americana. Estats Units va decidir intervenir a Afganistan arran de l’11-S, i és que el país va acollir l’aleshores líder d’Al Qaeda, Ossama Bin Laden, i va ser des d’on va planejar els atacs que van acabar amb milers de morts i el final de les torres bessones.

Una imatge dels soldats espanyols a l'Afganistan/MdD
Una imatge dels soldats espanyols a l’Afganistan/MdD

Aquests vint anys van deixar fins a 46.319 civils morts arran dels enfrontaments militars. Durant l’evacuació americana, hi imperava el caos, amb avions marxant a correcuita davant a la imminent arribada dels talibans. De fet, la majoria es van quedar allà, i van haver d’abandonar el país de forma esglaonada, ja sota el règim talibà. També hi va haver la intervenció d’Estat Islàmic pel mig, que castigava als detractors, tot i ser enemics dels talibans.

La decisió de Donald Trump

La retirada de les tropes nord-americanes va ser una de les primeres polèmiques del president dels Estats Units, Joe Biden, que acabava d’arribar al poder. Va ser notòria la improvisació, tot i que la decisió d’abandonar el país va ser de l’expresident i líder republicà Donald Trump.

Més notícies
La primera ministra d'Estònia, Kaja Kallas / Europa Press
Estònia denuncia una incursió russa al seu espai aeri
Notícia: Estònia denuncia una incursió russa al seu espai aeri
Comparteix
El govern estonià es reunirà amb l'ambaixador rus al país per aclarir els fets
Rosalía confirma que s'ha comprat una casa icònica de Manresa - Europa Press
Rosalía estrena el videoclip de ‘Despechá’ gravat a Mallorca
Notícia: Rosalía estrena el videoclip de ‘Despechá’ gravat a Mallorca
Comparteix
La cantant catalana torna a representar la quotidianitat de la mà del director Mitch Ryan
La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, protagonitza una altra polèmica | ACN
L’impost a la banca afavorirà a entitats d’altres països i no a l’Estat
Notícia: L’impost a la banca afavorirà a entitats d’altres països i no a l’Estat
Comparteix
El nou gravamen s'aplicarà sobre entitats que tenen ingressos per interessos i comissions de més de 800 milions d'euros
Fangoria en concert / EP
‘Coitus interruptus’ de Fangoria a Llívia
Notícia: ‘Coitus interruptus’ de Fangoria a Llívia
Comparteix
La pluja al Pirineu fastigueja els plans del public de la Cerdanya Music Festival

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a agost 11, 2022 | 11:16
    Ricard agost 11, 2022 | 11:16
    Als catalans no ens haguessin evacuat. De fet, quan poden si som a l'estranger ens fan les mil i una per impedir-nos votar, a part de la premeditada agressió de la força expedicionària de càstig contra els catalans de l'1 d'octubre. Darrerament s'està posant de moda protegir a tothom -immigrants, homosexuals, dones, etc, que està molt bé- però als catalans se'ns deixa tirats -agressions als catalanoparlants, processaments sense causa, explotació fiscal, etc-. Per això necessitem un estat, i només en volem un de sol, que estigui per nosaltres, com van haver de fer els pobres jueus.
  2. Icona del comentari de: Afganistan i tants altres punts calents a agost 11, 2022 | 21:00
    Afganistan i tants altres punts calents agost 11, 2022 | 21:00
    Facin el que facin els EEUU, sempre se'ls crítica. Quan eren a l'Afganistan, eren uns xulos prepotents que anaven de gendarmes del món. Quan han marxat, resulta que "han deixat penjats" als liberals afganesos. Sabem que ni són sants ni infal·libles, però aquest anti-americanisme, que és tan racista com qualsevol altre, ens l'acabarem menjant amb patates. Europa fa quatre mil.lennis que té cruents enfrontaments interns, igual que Àsia. Fa setanta anys que es culpa de tot als EEUU. Què còmode és tenir un boc expiatori!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa