El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Estònia denuncia una incursió russa al seu espai aeri
  • CA

Les autoritats d’Estònia han denunciat la incursió d’un helicòpter rus sobre el seu espai aeri a la regió de Koidula, en el sud del país, motiu pel qual a més ha convocat a l’ambaixador de Rússia en Tallín, Vladimir Lipaev. Segons han detallat des del govern estonià, la incursió es va produir en la nit del dimarts i l’helicòpter rus, model EL MEU-8, va romandre en espai aeri d’Estònia prop d’un minut sense les comunicacions ni el transponedor operatiu. No se saben els motius d’aquesta suposada intrusió, però el govern estonià assegura que podrien ser moviments de caràcter militar o per intimidacions.

El Ministeri d’Afers exteriors d’Estònia ha confirmat aquest dimecres que ha convocat a Lipaev per protestar per l’ocorregut i fer-li lliurament d’una nota oficial, segons recull el diari estonià Posttimees. Tot i que l’ambaixador rus no ha fet declaracions tot apunta que anirà a la trobada i suposadament es discutirà aquesta intrusió. En tot cas, però, el govern rus no ha fet comentaris sobre l’esdeveniment i tampoc ha reconegut aquesta intrusió. Pel que el kremlin respecte, no hi ha indicis de que hagi passat res estrany ni hi hagi moviment en l’espai aeri estonià. D’aquesta manera, hi ha la possibilitat de què hagi estat un error, tot i que el govern d’Estònia no creu que això sigui possible.

El president de Rússia, Vladímir Putin, durant una reunió telemàtica amb el seu govern / DPA

Més d’una intrusió el 2021

Una de les raons per les quals Estònia creu que no hi ha hagut cap error és perquè no seria la primera vegada que Rússia vulnera lleis i creua la frontera aèria d’Estònia. De fet, al llarg del passat any, avions de Rússia van violar fins a cinc ocasions l’espai aeri d’Estònia. L’última d’elles es va registrar a mitjans de any passat a la regió sud-est del territori d’Estònia. Tot i això, durant aquest 2022, enmig de la guerra que té Rússia amb Ucraïna, no hi hauria hagut cap violació a part de la que suposadament va passar aquest dimarts passat. És per això, que ara el govern estonià vol demanar explicacions a l’ambaixador rus, esperant que aclareixi els fets.

Més notícies
Puigneró: “Estònia és una república digital i Catalunya també ho vol ser”
Notícia: Puigneró: “Estònia és una república digital i Catalunya també ho vol ser”
Comparteix
El conseller de Polítiques Digitals es reuneix amb l'expresident d'Estònia Toomas Hendrik Ilves
Puigdemont i Torra commemoren el dia de la independència d’Estònia
Notícia: Puigdemont i Torra commemoren el dia de la independència d’Estònia
Comparteix
El president a l'exili remarca que els catalans comparteixen els valors de llibertat, democràcia i autodeterminació
Un eurodiputat irlandès critica Estònia per “oblidar” Catalunya durant la seva presidència de la UE
Notícia: Un eurodiputat irlandès critica Estònia per “oblidar” Catalunya durant la seva presidència de la UE
Comparteix
Luke Ming Flanagan assegura estar "molt decebut" pels silencis europeus arran de l'1-O
Estònia dona suport a la “integritat territorial i la unitat d’Espanya”
Notícia: Estònia dona suport a la “integritat territorial i la unitat d’Espanya”
Comparteix
El primer ministre Jüri Ratas diu que Catalunya és un "afer intern" que cal resoldre "d'acord amb la constitució i la llei"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a agost 11, 2022 | 11:23
    Ricard agost 11, 2022 | 11:23
    Els països bàltics alliberats del jou rus sembla que no volen ser russos de nou, i els va prou bé. Coneixem algun pais alliberat que vulgui tornar a formar part de l'antic imperi que l'havia ocupat?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa