El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els líders europeus acorden tancar l’espai aeri a Bielorússia

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea han acordat en la reunió d’aquest dilluns i dimarts a Brussel·les posar en marxa més sancions contra Bielorússia i revisar les restriccions als viatges dins del bloc al juny. En una trobada marcada pel fet que Minsk forcés l’aterratge d’un avió de Ryanair per detenir el periodista dissident Román Protasevich, els 27 hi han respost amb un acord per tancar l’espai aeri i l’accés a les aerolínies bielorusses als aeroports del bloc i amb una crida a les companyies europees perquè evitin sobrevolar el país. D’altra banda, els líders han abordat el passaport sanitari. Han fet una crida a la “ràpida implementació” i han acordat revisar les restriccions als viatges dins de la Unió “a mitjans de juny”.A banda del tancament de l’espai aeri, els líders europeus han respost a l’acció del règim bielorús amb noves sancions, que se sumen a les ja adoptades pel bloc prèviament, i amb la demanda d’una investigació dels fets. Concretament, els 27 també han demanat als seus ministres ampliar la llista de persones i entitats aprovada prèviament i han reclamat a la Comissió Europea i l’Alt Representant proposar “sense retard” noves sancions econòmiques.

En el punt sobre la covid-19, els líders de la Unió Europea han remarcat que cal seguir coordinant les mesures de cara a l’estiu malgrat “la millora general de la situació epidemiològica” i han alertat que cal seguir “vigilants” per les variants de la covid.

D’altra banda, els líders europeus s’han compromès a “accelerar la donació” de vacunes als països pobres i a fer-hi arribar “almenys” 100 milions de dosis aquest any. També han apostat per “ajudar a desenvolupar la capacitat productiva local” de vacunes als països pobres, però les conclusions no mencionen la proposta d’alliberar les patents de les vacunes que s’està debatent a l’Organització Mundial del Comerç.

En canvi, en el debat sobre acció climàtica s’han constatat les diferències entre els 27. En les conclusions, els líders han “reafirmat” l’objectiu d’arribar a la neutralitat climàtica el 2050 però segueixen les divisions sobre com arribar-hi, especialment per l’oposició de països que depenen del carbó com Polònia.

En el debat, els 27 han explicat les seves “capacitats” i “preocupacions” per reduir les emissions en una discussió que ha de servir perquè la Comissió Europea reculli el posicionaments dels estats a l’hora de fer la proposta legislativa que ha de presentar a l’estiu. A banda de la proposta, l’executiu comunitari també presentarà un informe sobre l’impacte econòmic, social i mediambiental en cada estat. Els líders debatran un altre cop sobre l’acció climàtica un cop tinguin la proposta de la Comissió sobre la taula.

El capítol exterior: Rússia, Regne Unit i l’enfrontament Israel-Palestina

En terreny exterior, els líders europeus han condemnat les accions “il·legals, provocatives i disruptives” de Rússia en un context de deteriorament de les relacions. Per aquest motiu, han demanat a l’Alt Representant, Josep Borrell, presentar al juny un informe amb “opcions” sobre quina ha de ser la relació amb el país veí. Es tracta, així, d’un nou ajornament del debat sobre Rússia, després que ja caigués de l’agenda de la darrera cimera en ser per videoconferència.

En el que ha estat el primer debat a nivell de líders sobre el Regne Unit després del Brexit, els 27 han reclamat al govern britànic “respecte” a l’acord que fixa la relació postBrexit. “Els acords han de ser implementats de manera completa i efectiva”, diu el text acordat pels líders, en el qual insten la Comissió Europea a “utilitzar plenament els instruments” establerts als acords perquè es compleixin.

Pel que fa a l’enfrontament entre Israel i Palestina, els líders europeus han celebrat l’alto al foc, han apostat per “treballar amb socis internacionals per reiniciar el procés polític” i han reiterat “el compromís amb la solució dels dos estats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa