El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ONU avisa Rússia: “Bloquejar el cereal és una declaració de guerra”
  • CA

El director executiu del Programa Mundial d’Aliments de la ONU, David Beasley, ha avisat Rússia que mantenir bloquejada la sortida del cereal a Ucraïna és una declaració de guerra a la seguretat alimentària arreu del món. Beasley creu que cal incrementar la pressió sobre Rússia perquè accepti desbloquejar la sortida dels aliments.

Alhora, ha fet autocrítica i ha dit que “no estic segur que estem fent tots els progressos que hauríem de fer” per aconseguir l’objectiu de desbloquejar el cereal ucraïnès. A més, alerta que no tindran prou força econòmica per a tots els projectes i que s’hauran d’establir programes que anomena prioritaris.

Compareixença davant de diferents eurodiputats

Beasley, en una compareixença davant de diversos eurodiputats, ha afirmat que es tracta de la pitjor crisi humanitària des de la Segona Guerra Mundial, ja que a la pandèmia de la covid-19 s’hi ha sumat la guerra a Ucraïna. “Quan un país que cultiva tants aliments desapareix del mercat, només pot ser una catàstrofe”, ha advertit el director executiu del Programa Mundial d’Aliments de la ONU, que ha alertat que fins a 800 milions de persones estan en risc de fam.

En aquest sentit, la crisi alimentària pot provocar la desestabilització d’alguns estats i migracions massives arreu del món. Per evitar-ho, Beasley ha instat els països rics a redoblar els esforços per evitar la fam.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una roda de premsa / DPA

Inflació desbocada

A tota aquesta situació, s’hi ha d’afegir una inflació desbocada arreu d’occident, que ha Espanya ha provocat superar la barrera del 10% del l’IPC, a causa de factors com l’encariment de l’energia i dels aliments, i tot plegat a conseqüència de la guerra a Ucraïna. Per revertir la situació, l’executiu espanyol està prenent diferents mesures, com ara un nou impost a les empreses elèctriques o la reducció del preu del transport públic.

Més notícies
L'arribada del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, a la cimera a Brussel·les
El secretari general de l’OTAN aposta per ampliar l’organització
Notícia: El secretari general de l’OTAN aposta per ampliar l’organització
Comparteix
Stoltenberg rebutja fixar un calendari per a l'entrada definitiva de Suècia i Finlàndia a l'OTAN
Refugiats ucraïnesos s'escalfen amb foc en un camp de refugiats de Polònia / EP
Un 46% dels ucraïnesos refugiats ja han tornat a casa seva segons l’ONU
Notícia: Un 46% dels ucraïnesos refugiats ja han tornat a casa seva segons l’ONU
Comparteix
Dels 13 milions d'ucraïnesos que van fugir de casa seva pel conflicte armat 5,3 milions ja ha tornat al seu lloc d'origen
Immigrants arribats a Melilla / EP
L’ONU demana que s’investigui la mort dels 23 migrants a Melilla
Notícia: L’ONU demana que s’investigui la mort dels 23 migrants a Melilla
Comparteix
La tragèdia es podria haver evitat si s'haguessin respectat les polítiques frontereres, segons l'organisme
El relator especial de l'ONU sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i associació, Clément Voule, durant una sessió del Consell de Drets Humans de l'ONU / ACN
L’ONU reclama que es prohibeixi Pegasus arran del Catalangate
Notícia: L’ONU reclama que es prohibeixi Pegasus arran del Catalangate
Comparteix
Voule ha estat alertat pel president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en una sessió del Consell de Drets Humans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa