El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Estats Units mata el líder d’Al-Qaeda i segon de Bin Laden a l’11-S
  • CA

El líder de l’organització terrorista Al-Qaeda, Ayman al Zawahiri, ha mort aquesta nit en un atac d’un dron nord-americà a l’Afganistan. Així ho ha confirmat el president dels Estats Units, Joe Biden, en una roda de premsa a les 1.30h de la matinada. El president americà ha explicat que Ayman Al Zawahiri va ser el número dos de l’exdirigent de l’organització terrorista Ossama Bin Laden durant els atacs a les torres bessones de l’11 de setembre del 2001. “Va estar profundament implicat a organitzar l’atemptat en el qual van morir 2.977 persones fa un parell de dècades”, ha detallat el president estatunidenc.

Bush, Obama i Trump també anaven darrere d’Al Zawahiri

“Des que els Estats Units va impartir justícia contra Bin Laden fa 11 anys, Al Zawahiri ha estat el líder d’Al-Qaeda, l’encarregat de coordinar totes les branques del grup terrorista al voltant del món”, ha afirmat el líder demòcrata. En aquest sentit, el líder de la Casa Blanca ha advertit a “aquells que intentin fer mal” al país nord-americà que, “no importa el temps que prengui, no importa on t’amaguis, si ets una amenaça per a la nostra gent, els Estats Units et trobarà“.

Després de buscar incansablement a Al Zawahiri durant anys sota els mandats dels presidents Bush, Obama i Trump, la administració nord-americana d’intel·ligència va localitzar a Zawahiri a principis d’enguany. S’havia mudat al centre de Kabul per reunir-se amb membres de la seva família pròxima. L’operació, segons Biden, no ha tingut víctimes civils.

Militars dels EUA a l’Afganistan poc abans de la retirada de tropes / EP

La seva presència a Kabul violava l’Acord de Doha

El secretari d’Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha assegurat que la presència de Ayman al Zawahiri a Kabul suposa una violació greu de l’Acord de Doha, que estipulava la retirada de totes les tropes estatunidenques i de l’OTAN de l’Afganistan, a canvi que els talibà evitessin que Al-Qaeda operés sota les seves zones de control.

Alhora, el secretari d’Estat ha sostingut que els talibans han traït al poble afganès, així com el seu propi desig de reconeixement i normalització amb la comunitat internacional. Alhora, ha reivindicat la defensa dels Drets Humans a Afganistan i ha volgut fer pal·lès la “incapacitat” dels talibans per complir els acords. El secretari d’Estat americà ha advertit que continuarà treballant en més casos com aquest.

Els talibans estaven al corrent de l’atac, però condemnen l’atac

Un alt funcionari consultat per CNN ha assegurat que figures importants entre l’executiu talibà estaven al corrent de la presència d’Al Zawahiri i fins i tot van prendre mesures per ocultar la seva presència després de l’atac del dissabte, reubicant ràpidament a la família.

Tot i això, el portaveu del govern talibà de l’Afganistan, Zabihullah Mujahid, ha condemnat aquest dilluns l’atac dut a terme per drons estatunidencs, i l’ha qualificat com una “clara violació” de l’Acord de Doha.

Més notícies
Pla obert de diversos usuaris de Rodalies davant els taulells d'informació de Renfe a l'estació de Sants de Barcelona durant la vaga de maquinistes d'aquest dijous. Imatge del 30 de setembre de 2021. (Horitzontal)
El funcionament de la gratuïtat de Renfe: fiança i un mínim de viatges
Notícia: El funcionament de la gratuïtat de Renfe: fiança i un mínim de viatges
Comparteix
Els diners de la fiança es retornaran quan acabin aquests quatre mesos només en cas que l'usuari hagi fet com a mínim setze trajectes en Rodalies o mitja distància
La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant una roda de premsa per anunciar el límit al preu del gas / ACN
Els aires condicionats no podran baixar dels 27 graus a l’estiu
Notícia: Els aires condicionats no podran baixar dels 27 graus a l’estiu
Comparteix
El govern espanyol presenta un paquet de mesures per a l'estalvi energètic: "No podem perdre ni un kw/h"
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, al Palau de la Moncloa (ACN)
Reunió a la Moncloa per reforçar la coalició fins el final de la legislatura
Notícia: Reunió a la Moncloa per reforçar la coalició fins el final de la legislatura
Comparteix
La trobada entre Sánchez i Díaz arriba després que el govern espanyol hagi començat a preparar els pressupostos per al 2023
L'exconseller Lluís Puig durant una atenció als mitjans després de la vista per l'euroordre, a Brussel·les el 24 de febrer del 2020 (ACN)
Els lletrats diuen que Puig no pot participar a les comissions amb l’actual reglament
Notícia: Els lletrats diuen que Puig no pot participar a les comissions amb l’actual reglament
Comparteix
L'informe dels lletrats assenyala que el reglament "dóna per fet" el caràcter presencial de les sessions, pel que si la Mesa accepta la participació telemàtica de Puig això suposaria una "modificació implícita"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: almogaver.cat a agost 02, 2022 | 13:45
    almogaver.cat agost 02, 2022 | 13:45
    Negociar acords amb narcotraficants i terroristes, és com aigua perduda en el desert. I aquí espanya, volen posar-nos de president de la nació, un tal Feijo, amic de criminals-narcotraficants. Amb el suport del Deep State patrio-tardo-franquista amb policies militars inclosos, al pur estil Myanmar (antiga Birmània). La c ampaqnya ja la tenen preparada. Potser serà el principi de la fi de la seva nació. Almenys i ara per ara, després de la mort d'aquest planificador i capo terrorista, El món dormirà més tranquil.
  2. Icona del comentari de: Penseu-hi a agost 03, 2022 | 03:33
    Penseu-hi agost 03, 2022 | 03:33
    Si fóssiu premsa catalana descolonitzada, en diríeu assassinat, de quan es mata a algú intencionadament. Apliqueu-ho a casa, si us plau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa