El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els aires condicionats no podran baixar dels 27 graus a l’estiu

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa d’última hora les mesures que prendrà l’executiu de Pedro Sánchez per combatre el “repte” del canvi climàtic. El primer paquet de mesures d’estalvi i eficiència es presentarà abans de setembre i incorporarà un pla d’estalvi d’eficiència als edificis destinats al transport de viatgers i a les institucions governamentals. Aquests edificis hauran de tenir la calefacció com a molt a 19 graus a l’hivern i l’aire condicionat com a mínim a 27 a l’estiu. El govern espanyol també obligarà a apagar les llums dels aparadors i els locals i a apagar la il·luminació dels edificis públics que no estiguin en ús a les 22 hores. La vigilància del compliment correspon a les comunitats autònomes, pel que Ribera no ha concretat les sancions.

També s’obligarà a tancar les portes dels locals que tinguin aire o calefacció i abans del 30 de setembre del 2022 tots aquests edificis hauran de tenir un sistema de tancat de portes. Totes aquestes mesures estaran en vigor fins l’1 de novembre del 2023. Ribera ha assegurat que hi haurà flexibilitat en cas que hi hagi una necessitat justificada de mantenir temperatures per sota dels límits establerts. “És un moment on ens hi juguem molt i a més estalviem”, ha assegurat la ministra, que ha assenyalat que un grau més permet estalviar un 7% en la factura de la llum.

“No ens podem permetre perdre ni un sol kw/h”

“Exigim que les administracions siguem les primeres en complir”, ha avisat. Per això el govern espanyol ha aprovat que es puguin prioritzar contractes a instal·lacions sostenibles. “No ens podem permetre perdre ni un sol kw/h”, ha advertit. La situació, ha dit, és “crítica” perquè Europa pot patir talls de subministrament de gas per part de Rússia, el que fa que sigui necessari ser “solidaris” i “emfatitzar la capacitat de reacció davant d’un xantatge”. “El panorama del pròxim hivern és preocupant”, ha lamentat. Ribera ha dit que aquest decret ha de ser completat amb la resta del pla de contingència i estalvi al setembre.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: miquel puigpelat a agost 01, 2022 | 22:21
  miquel puigpelat agost 01, 2022 | 22:21
  Però el problema no és amb el gas?. Que les elèctriques deixin d'una vegada d'utilitzar gas per fer pujar el preu de la llum, i que engeguin tots els generadors eòlics que tenen parats. Tenim capacitat suficient per a generar electricitat per poder tenir aire condicionat amb condicions. I si més no, que s'apaguin tots els monuments i edificis públics durant la nit, que gasten més que els AC de les botigues.
 2. Icona del comentari de: Manel Bcn a agost 02, 2022 | 01:13
  Manel Bcn agost 02, 2022 | 01:13
  Mesures de persones que mai han anat en metro o bus. A 27'graus i metro o bus ple és una autèntica.sauna, igual centres comercials, cinemes oficines etc....Sembla voleu anem en.cotxe particular oi?. He provat AC a casa a.27 i pas calor. Populisme pur..
 3. Icona del comentari de: Aneualamerda a agost 02, 2022 | 03:10
  Aneualamerda agost 02, 2022 | 03:10
  No tinc aire condicionat, f d g p, per que els meus diners els teniu endesa, el estado podrit i els qui en pengeu.
 4. Icona del comentari de: Us tenim calats a agost 02, 2022 | 03:13
  Us tenim calats agost 02, 2022 | 03:13
  Quants diners dieu que endesa ha repartit aquest últim any entre els seus mafiosos? I la banca principal accionista?
 5. Icona del comentari de: Fart de mentides a agost 02, 2022 | 10:35
  Fart de mentides agost 02, 2022 | 10:35
  FALSA notícia. No és veritat que l´AC no pugui estar per sota dels 27 graus. Heu de redactar millor la notícia. Si us plau!
 6. Icona del comentari de: arvama a agost 02, 2022 | 10:36
  arvama agost 02, 2022 | 10:36
  mesuras del tot ineficaces, pel govern de Madrid vale perque promet y promet y no fa res de res, esta be que es tregin la corbata, els que traballen van depresa de aqui alla no estan be aquestas mesuras, pels dropus de las clavageras esta be el resta no,
 7. Icona del comentari de: Fart de periodisme lloro sense sentit comú a agost 02, 2022 | 10:37
  Fart de periodisme lloro sense sentit comú agost 02, 2022 | 10:37
  Prou de publicar FALSES NOTÍCIES !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa