El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els lletrats diuen que Puig no pot participar a les comissions amb l’actual reglament
  • CA

Reformar el reglament del Parlament. Això és el que cal per tal que el diputat de Junts Lluís Puig pugui participar telemàticament a les comissions de la cambra segons apunten els serveis jurídics del Parlament. Així ho ha avançat El Periódico i ho han confirmat fonts del Parlament a l’ACN. L’informe dels lletrats assenyala que el reglament “dóna per fet” el caràcter presencial de les sessions, pel que si la Mesa accepta la participació telemàtica de Puig això suposaria una “modificació implícita” del reglament així com una “innovació reglamentària”. Els lletrats fan referència a l’article 4.1 i 85.3 del Reglament, segons els que els diputats tenen el deure d’assistir a les reunions del ple i de les comissions de què són membres i han d’intervenir als debats des de la tribuna o l’escó.

“Tant el ple com les comissions desenvolupen la seva activitat de manera presencial d’acord amb el Reglament, sense que existeixi la possibilitat de fer-ho per via telemàtica llevat que una futura reforma del Reglament estableixi aquesta possibilitat”, raonen els lletrats en k’informe que s’ha filtrat aquest dilluns. La Mesa el va sol·licitar el 19 de juliol, just després que Puig demanés poder participar a la sessió de la CAI del dia 14.

“Acte que excedeix les funcions i contradiu el reglament”

Els lletrats també avisen que si la Mesa decideix acceptar la sol·licitud de Puig això es pot considerar “parlant en termes estrictament jurídics”, un acte que “excedeix les seves funcions i entra en contradicció amb el Reglament amb independència de les valoracions polítiques que pugui merèixer el fet que el diputat no pugui participar a distància en les sessions de la comissió”. L’informe també assenyala que el Tribunal Constitucional s’ha pronunciat sobre el requisit de presencialitat en la sentència 19/2019, que remarca que “com a regla general, les actuacions parlamentàries s’han d’exercir de manera presencial. La presència dels parlamentaris a les càmeres i en òrgans interns és un requisit necessari perquè puguin deliberar i adoptar acords”.

Les excepcions de la pandèmia

Els serveis jurídics del Parlament també fan referència a totes les excepcions que es van fer per la pandèmia i assenyalen que ja es van fer intents per reformar el reglament i adaptar la presencialitat a aquestes situacions excepcionals. Aquest precedent, diuen, ” evidencia una voluntat majoritària dels grups parlamentaris de reservar els supòsits de funcionament parlamentari en absència a causes extremes i alienes a la voluntat dels membres del Parlament”. També recorden que les mesures excepcionals per la pandèmia van caure el 18 de gener del 2022 i que per tant caldria reformar el Reglament per incloure excepcions com la de Puig.

Es remeten a les sentències del TC sobre la situació de Puig

La petició de Puig per fer comissions híbrides, entre presencials i telemàtiques, arriba, segons els lletrats, després de les sentències del TC que deixen clar que és inconstitucional que un diputat que viu fora de Catalunya pugui delegar el seu vot. També assenyalen que ara no hi ha mesures de contingència que permetin el funcionament semi presencial de les comissions a les que Puig es pugui emparar, pel que no poden emetre un informe que sigui favorable.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a agost 01, 2022 | 20:15
    Ricard agost 01, 2022 | 20:15
    Consolidant els privilegis dels ocupants castellanistes.
  2. Icona del comentari de: Joan de l'Os a agost 01, 2022 | 20:56
    Joan de l'Os agost 01, 2022 | 20:56
    El reglament sempre serà del costat de l'aparell repressiu espanyol en el parlament autonomic, per això cal sotmetre'l a l'ordenament constitucional del reialme, i en aquest cas, a més, casualitats de la vida, va com l'anell al dit als interessos de la política de rendició i bona conducta d'ERC. Ja ho podeu celebrar els pragmatics "republicans", els dels tiberis de l'exili, els del 155 i tot els demòcrates del règim del 78. Una bella colla.
  3. Icona del comentari de: Maria a agost 01, 2022 | 22:51
    Maria agost 01, 2022 | 22:51
    Goita! ara que són els d'ER que s'han de mullar, ara si que demanen informes als lletrats. Quan es volien carregar la Presidenta Borràs al preu que fos, no que els informes no van ser necessaris. Tot i la indefensió amb la que van deixar la Presidenta. ER I la CUP sou lo més rastrer que hi ha a la política catalana
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a agost 02, 2022 | 09:29
    Gonzalo agost 02, 2022 | 09:29
    Al final ningún diputado irá al parlamento regional. Lo harán desde su casita en Cadaqués. Eso sí, cobrando las generosas dietas por desplazamiento. Tractorlandia en estado puro.
  5. Icona del comentari de: Lletrats només fins a la E d'Espanyolistes a agost 02, 2022 | 12:19
    Lletrats només fins a la E d'Espanyolistes agost 02, 2022 | 12:19
    Home, si el lletrats no fossin de la corda que són no tindrien cap problema en veure que el cas de Puig entra de ple dins la definició de situació extrema i aliena a la voluntat del diputat.
  6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a agost 02, 2022 | 13:36
    Doctor Strangelove agost 02, 2022 | 13:36
    Fa fàstic com ganduls com aquest només van a fer boicot al Parlament. Necessitem gent honorable i no pas morts de gana sense estudis que viuen dels nostres impostos! Doc.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a agost 03, 2022 | 10:12
      Pere Llimonera i Citronell agost 03, 2022 | 10:12
      gent honorable com vos doctor. Perquè no us presenteu? per Ciudadanos farieu un bon paper
  7. Icona del comentari de: MHP a agost 02, 2022 | 20:50
    MHP agost 02, 2022 | 20:50
    Aquest payo ho té molt fàcil, vol cap a BCN i al parlament a votar, no son tan valents? Ademès, com el món ens mira, veuren com som els catalans i podrá fer que es parli del seu cas a tos els informatius del planeta.
  8. Icona del comentari de: Anònim a agost 02, 2022 | 21:51
    Anònim agost 02, 2022 | 21:51
    Encara no els han fotut fora tota aquesta trepa de "lletrats" quintacolumnistes?
  9. Icona del comentari de: Rosa a agost 03, 2022 | 21:49
    Rosa agost 03, 2022 | 21:49
    No els han fet fora ni ho faran. I menys amb aquesta Mesa de Botiflers que hi ha actualment al Parlament. Faran com fins ara, si els interessa el que diran els lletrats , com excusa, demànaran l'informe. Si no els interessa no preguntaran. Encara que fotin en l'aire els drets dels diputats o la dignitat del Parlament. Està clar que ER, PSC i la CUP només obeeixen els seus amos espanyols. Els lletrats del parlament són l'excusa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa