Eugenio Pino, el totpoderós exdirector adjunt operatiu del Cos Nacional de Policia, ha estat condemnat a un any de presó i 7.200 euros de multa arran del cas del pen-drive on suposadament hi havia informació dels virtuals negocis de la família Pujol Ferrusola. La sentència, a la que ha tingut accés El Món, revoca parcialment l’absolució de primera instància i considera que Pino, un dels caps de la policia patriòtica, va cometre un delicte de revelació de secrets, previst i penat a l’article 197.3 del Codi Penal. A més de la condemna d’un any, i la multa, el tribunal li imposa una també un any d’inhabilitació especial pel sufragi passiu així com 2.000 euros de responsabilitat civil.

La resolució, de 39 folis, destaca com “encomiable, per la seva exhaustivitat, l’estudiat examen de les figures penals en joc que fa la sentència d’instància”. És a dir, dóna la raó a l’estratègia jurídica presentada per l’advocat Cristobal Martell que va aprofitar la vista de disseccionar el tipus penal de la revelació de secrets que hauria comès Pino amb el manlleu i posterior lliurament del llapis de memòria.

La condemna del TSJM contra l'exDAO del CNP després de la querella dels Pujols/QS
La condemna del TSJM contra l’exDAO del CNP després de la querella dels Pujols/QS

Una història que ve de lluny

Pino va ser absolt a la secció 23 de l’Audiència Provincial de Madrid, tot i el clatellot del jutge. Aquella resolució va ser prou escandalosa perquè admetia que la policia va obtenir proves sobre els Pujol Ferrusola d’un pendrive sense cap mena de custòdia judicial. Una conducta que el magistrat va concloure que no podia tenir cap retret penal i atorgava certa pàtina de patent de cors a la famosa “policia patriòtica” fomentada per l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz.

La sentència va absoldre tant Eugenio Pino i com a l’inspector en cap Bonifacio Díez “Boni”, -un dels operatius més importants del cas BPA- dels delictes de revelació de secret, fals testimoni i estafa. El cas va néixer arran que els policies van lliurar el 2015 a la UDEF un pendrive amb dades personals reservades i referències als negocis de Jordi Pujol Ferrusola, en Júnior dels Pujol.

Els magistrats van considerar que no es podia condemnar perquè es desconeixia “qui, com i quan va accedir la policia a la ‘vida informàtica’” del primogènit dels Pujol. Així mateix, la sentència que ara es recorre concloïa que tampoc es podia determinar com va arribar aquest pendrive al Director Adjunt Operatiu (DAO) del Cos Nacional de Policia (CNP), el comissari Pino.  

Una bona estratègia

L’advocat de Jordi Pujol Ferrusola, Cristóbal Martell, va contratacar l’absolució amb una reflexió jurídica interessant. En primer, terme va admetre que compartia amb la sentència que Pino no podia ser condemnat a la pena de dos anys i mig de presó que sol·licitava inicialment per un delicte de l’article 198 del Codi Penal, sí que ho havia de ser pel que ha considerat el “tronc comú” de la revelació i el descobriment de secrets que determina l’article 197. Un article que sanciona amb fins a dos anys de presó aquesta conducta delictiva.

Per Martell, al igual que el ponent de la sentència mantenia que el pen tenia un origen “bastard”. D’aquí demanés una resolució tècnica del cas, aplicant aquest article 197 i no l’article 198, perquè desapareix un requisit que faria de l’actuació de Pino una conducta delictiva. “Aquí no estem jutjant ni la policia patriòtica ni la guerra de comissaris! No, això és una qüestió molt tècnica del principi de legalitat que cal defensar!, va argüir Martell, per emfatitzar que “l’Estat és més fort, guanya múscul i guanya vigor, quan respectem la legalitat processal”.

Més notícies
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz

Interior pagava a l’ex nòvia de Jordi Pujol Ferrusola amb fons reservats

Notícia: Interior pagava a l’ex nòvia de Jordi Pujol Ferrusola amb fons reservats
Comparteix
Noves converses destapades per 'El Periódico' confirmen que el govern de Rajoy coneixia l'Operació Catalunya i la Kitchen
Notícia: Interior pagava a l’ex nòvia de Jordi Pujol Ferrusola amb fons reservats - Mobile
Jorge Fernández Díaz arribant a l'Audiència Nacional el novembre del 2020 / Eduardo Parra / Europa Press

Fernández Díaz, espiat per un ‘pegasus’: la claveguera de la claveguera

Notícia: Fernández Díaz, espiat per un ‘pegasus’: la claveguera de la claveguera
Comparteix
Un sumari del cas Kitchen conté dades que arran del Catalangate donen pistes de com es va gravar la polèmica conversa de l'aleshores ministre de l'Interior
Notícia: Fernández Díaz, espiat per un ‘pegasus’: la claveguera de la claveguera - Mobile
Victòria Álvarez, el dia de la seva compareixença al Parlament/Parlament

Així es va escriure el “guió” de Victòria Álvarez per investigar els Pujol

Notícia: Així es va escriure el “guió” de Victòria Álvarez per investigar els Pujol
Comparteix
Un àudio incorporat a la causa Tàndem desgrana com l’equip de Villarejo va muntar la denúncia
Notícia: Així es va escriure el “guió” de Victòria Álvarez per investigar els Pujol - Mobile
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz

Interior pagava a l’ex nòvia de Jordi Pujol Ferrusola amb fons reservats

Notícia: Interior pagava a l’ex nòvia de Jordi Pujol Ferrusola amb fons reservats
Comparteix
Noves converses destapades per 'El Periódico' confirmen que el govern de Rajoy coneixia l'Operació Catalunya i la Kitchen
Notícia: Interior pagava a l’ex nòvia de Jordi Pujol Ferrusola amb fons reservats - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Josep a maig 20, 2022 | 11:47
  Josep maig 20, 2022 | 11:47
  millor pena d'espai amb despegue vertical, com el primer astronauta español carrero, ajudats per cientifics aerospacials catalans purs i aris
  • Icona del comentari de: A. Gassia a maig 20, 2022 | 16:15
   A. Gassia maig 20, 2022 | 16:15
   N'estem tips de comentaris de ximples annexionistes de falsa bandera. Ets un mal parit, però no aconseguiràs el teu objectiu d'espanyol babau.
 2. Icona del comentari de: JordiP a maig 20, 2022 | 11:55
  JordiP maig 20, 2022 | 11:55
  7.200 euros? Haurien de ser 72.000.000. Aquest paio només era una peça de l'engranatge de la infame banda mafiosa que diuen "policia" d'aquest malaguanyat país dit Espanya. Com s'esta veient en tota la pestífera informació que ara destila la "premsa gusanera" de la capital, la guerra oculta, delictiva i antidemocràtica contra la ideologia i el desenvolupament dels partits soberanistes catalans, aquesta putrefacció està arribant a tots els recons de l'estructura de la "securitate" nasionà. Si queda alguna resta d'esperit democràtic a la judicatura, aniran caient un per un. A por ellos!
 3. Icona del comentari de: Català a maig 20, 2022 | 12:18
  Català maig 20, 2022 | 12:18
  Ja és molt, que se les vagin fotent, home!
 4. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a maig 20, 2022 | 12:42
  Jeroni Munyós maig 20, 2022 | 12:42
  El galliner espanyol esvalotat. Aquesta és la qüestió, quan els membres del clavegueram d'estat espanyol es comencen a barallar entre ells, i / o se senten abandonats per qui els ha utilitzat, aleshores de retruc es delaten i s'acusen entre ells. És quan es comencen a "filtrar" de forma "massiva" i a saber i verificar "coses" que altrament no en tindríem proves. La sessió solament acaba de començar. Si no fos un tema tant escabrós, indigne i fastigós el deep state espanyol faria riure. El quòdlibet dels catalans és : Què hi fotem encara dins de la sobirania espanyola ?
 5. Icona del comentari de: Les rates continuen mossegan-se entre elles… a maig 20, 2022 | 12:56
  Les rates continuen mossegan-se entre elles… maig 20, 2022 | 12:56
  Si es que son capaçes de tot…
 6. Icona del comentari de: Estat espanyol = indecència a maig 20, 2022 | 13:11
  Estat espanyol = indecència maig 20, 2022 | 13:11
  Desperteu-vos. Un líder polític que l'estat pregon espanyol el considera inici de tots els mals "espanyols", que des de Madrid duen anys i panys empaitant-lo, però, que encara ni l'han jutjat... i ara comencen a caure els que l'empaitaven, el seguien fent-li recerques prospectives, l'espiaven i li posaven tota mena de paranys ? Un guió molt "espanyol" amb un únic objectiu : Intentar desactivar, desencoratjar i fotre independentistes catalans.
 7. Icona del comentari de: MHP a maig 20, 2022 | 13:17
  MHP maig 20, 2022 | 13:17
  La justicia española funciona, oi nois? Això no treu que els Pujol siguin uns mangants i uns mafiòsos.
  • Icona del comentari de: JordiP a maig 20, 2022 | 14:05
   JordiP maig 20, 2022 | 14:05
   No és "la justícia", nano. És que el caso aquest clama al cel i no hi ha TS que el pugui deixar passar. Ni tan sols el TOP. Hauriem de remontar-nos fina al trib. de Repressió de la Masoneria i el Comunisme per a producir una sentencia diferent.
  • Icona del comentari de: PHM a maig 20, 2022 | 15:49
   PHM maig 20, 2022 | 15:49
   Sí, de moment hi ha un altre mafiós i mangant espanyol, de la família... Pino, condemnat. ( Continua) MHP és un altre un xovinista espanyol enxampat intentant fer-se trampes.
  • Icona del comentari de: @MHP a maig 20, 2022 | 16:08
   @MHP maig 20, 2022 | 16:08
   A uns mangants i mafiosos, però espanyols, implicats amb uns sobres, comissions del 80%, reformes de seus electorals... els hi destrueixen proves i l'estat espanyol (inclosos els aparells d'estat espanyol) els defensa sempre. I a altres polítics que no se senten espanyols, l'estat espanyol els hi fabrica "proves", els hi allarga anys les "investigacions" prospectives, les forces d'ocupació en protagonitzen ràtzies amb filtració prèvia als mitjans "amics" en dates assenyalades, investigacions que no acaben mai, espionatges il·legals... i els judicis mai arriben o si arriben son judicis farsa. Això és el teu estat espanyol de merda, MHP. No ens intentis aixecar la camisa amb els teus comentaris patètics de pa sucat amb oli d'escolar rebotat.
 8. Icona del comentari de: Gavanenc a maig 20, 2022 | 13:27
  Gavanenc maig 20, 2022 | 13:27
  Els àudios que el diari espanyol El País va publicar, revelen que la intenció de la policia patriòtica espanyola en l'operació Catalunya / CatalanGate / Tot s'hi val, era la recerca i captura d'uns possibles suposats comptes bancaris a Suïssa de l'expresident Jordi Pujol, mitjançant la investigació prospectiva, per a així acabar amb la seva carrera política i intentar desprestigiar l'independentisme. Tanmateix, mai no es va trobar cap extracte ni compte bancari vinculat a Pujol, ni a la família Pujol, a Suïssa de fet la policia espanyola mai va anar a registrar cap banc suís per falta d'indicis. I tot això com es repara ?
  • Icona del comentari de: JordiP a maig 20, 2022 | 15:52
   JordiP maig 20, 2022 | 15:52
   És que tot es mentida. L'única veritat era la previsora però imprudent deixa de Dn. Florenci i la mala gestió; o em refereixo a la gestió financiera d'aquest capitalet, que va ser espléndida i el va fer crèixer com l'escuma. Vull dir que si Pujol l'haguès declarat quan estava al cim, amb una majoria absoluta molt absoluta, Hisenda li hauria cobrat el que pertocava i ningú, però ningú, hauria gosat aixecar la veu. Va esperar massa, els seus fills van rebre un bon sac de dobler i el van fer crèixer molt. Quan CiU començava a decaure, els llops del Villarejo van entrenar-se per la causa general. Van aconseguir coses, però ara està sortit tot a l'aire. No hi mort que no acabi surant. A veure si els pocs jutges racionals que en queden poden condemnar aquests funcionaris deshonestos.
   • Icona del comentari de: Gavanenc a maig 20, 2022 | 19:07
    Gavanenc maig 20, 2022 | 19:07
    Encara no ho compreneu ? Els jutges espanyols "racionals" és tornen "irracionalment espanyols" quan es tracta de jutjar persones que posen en qüestió el que els xovinistes espanyols en diuen unitat d'Espanya. Una unitat que és una fal·làcia, solament cal consultar la llarga llista de territoris separats de la unitat indivisible d'Espanya de l'any 1587 al 1976... Funcionaris "deshonestos" ? Però si l'estat espanyol els omple de medalles i els puja de categoria i sou per la "feina" i el "servei" a "Espanya" que fan... No siguem tant ingenus a aquestes alçades, si us plau.
 9. Icona del comentari de: Toni a maig 20, 2022 | 13:33
  Toni maig 20, 2022 | 13:33
  Al meu parer és això. A l'estat espanyol i al davant els governs espanyols, varen pensar que per a fer baixar el Soufflée "catalán", en tindrien prou amb unes quantes manipulacions i trampes sonades... Però, clarament després de quasi 10 anys se'ls hi ha anat de les mans i de tot, i ara es troben en un gran merder, del qual degut a la manera d'ésser i de fer, no en son conscients. Però, alguns polítics espanyols com Perez Rubalcaba ( 1951 / 2019 ) l'nay 2018 ja ho va advertir als seus col·legues : "El estado [espanyol] pagará el coste de quitar de en medio Puigdemont". Ve-t'ho ací on som i solament n'és el començament. Temps.
 10. Icona del comentari de: LUIS a maig 20, 2022 | 14:10
  LUIS maig 20, 2022 | 14:10
  La mayor condena ya la están pagando los ñordos, independientemente de las estupideces de las sentencias de juguete de su ficticio sistema judicial. La gestión del molt honorable president Jordi Pujol, dejó al fascismo españolista una condena en forma de regalo que no es otra que la recuperación de la nostra Catalunya com una societat forta i cohesionada amb tv propia , i la inmersio a la educacio publica. Les dues coses omplen de joia i goig als constitucionalistes. Moltes gracies Sr Pujol
  • Icona del comentari de: JordiP a maig 20, 2022 | 16:01
   JordiP maig 20, 2022 | 16:01
   I tot aixó és el que Interior, la policia patriòtica, els denunciants a dojo i moltes forces polítiques de Espanya-Castella estan intentant esclafar absolutament. Si amb les lleis no poden, proven amb la calumnia, la querella i els tribunals pesidits èls seus amiguets, que són molts. La darrera? La negativa a ampliar la dotació pressupostària de TV3. Amb els piolins, la policia patriòtica, SCC i els seus amics, els eurodiputats del PP, C's i Vox i els jutges que porten la pulsereta bicolor estàn practicant una ofensiva en tota regla que, malauradament, patirem per a contenir-la per manca de recursos. Té gracia: ens acabaran liquidant la societat, la llengua i la cultura finançats amb el 24,5 % dels seus ingressos fiscals procedents de Catalunya. I el "seu" rei, passejant-se per Sanxenxo tan orgullós i satisfet. Cal acabar amb aixó.
 11. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 20, 2022 | 18:02
  Pere LLimonera i Citronell maig 20, 2022 | 18:02
  Yo soy epañó epañó epañó, yo soy epañó epañó epañó!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa