La bona sintonia entre el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el ministre espanyol del ram, Fernando Grande Marlaska –almenys hi era fins que ha esclatat el Catalangate–, pot ajudar a reparar una anomalia històrica. En concret, l’anomalia que la Guàrdia Civil sigui la policia integral a la zona restringida del Port de Barcelona, una infraestructura clau (i crítica) de l’economia catalana. Una situació que provè d’un “pedaç” administratiu del 2009 i, ara, el nou equip d’Interior vol posar sobre la taula al ministeri que la policia catalana recuperi l’espai en l’exercici de les seves competències en seguretat pública, tot i que l’institut armat mantingui l’exercici de les competències que li corresponen en fiscal, duanes o terrorisme. 

Aquesta qüestió fa temps que està sobre la taula dels tècnics que han de preparar els ordres dels dies de les juntes de seguretat. De fet, abans de l’estiu se celebrarà una comissió mixta de seguretat que ha de tancar serrells concrets dels acords aprovats en diverses juntes, però aquesta qüestió encara no s’abordarà perquè cal fer un treball administratiu i jurídic previ abans de la negociació. Amb la percepció que la Guàrdia Civil no ho posarà fàcil, totes les parts consultades per aquest diari apunten que la resolució del conflicte no serà ràpida. 

Montilla, Rangel i Rubalcaba

Per entendre la reivindicació del departament d’Interior cal remuntar-se a l’any 2009. En concret, al març d’aquell any, quan l’aleshores president de la Generalitat, José Montilla, va presidir la seva darrera Junta de Seguretat. Era una trobada clau perquè feia pocs dies que s’havia enllestit el desplegament dels Mossos d’Esquadra amb les regions policials Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. S’acabava l’etapa del desplegament territorial de la policia catalana i el procés de substitució dels cossos i forces de seguretat de l’Estat com a policia de referència i integral. 

Abans d’aquesta reunió, es van portar a terme les habituals reunions tècniques preparatives entre els equips del ministeri i la conselleria. En aquestes reunions, on s’acabaven de rematar els serrells del desplegament, es va detectar la situació al Port de Barcelona. Una instal·lació que té tres zones segons el seu nivell de seguretat. Per una banda, hi ha la zona lliure, on actua la Guàrdia Urbana, la Policia Portuària -administrativa i de mobilitat- i els Mossos d’Esquadra; la zona semirestringida, on la competència de seguretat és dels Mossos, i la zona restringida, on es troba la indústria o per exemple, el moll de l’energia, on hi ha les empreses energètiques i de carburants i on conserva plenes competències la Guàrdia Civil. 

Carod, Montilla, Maragall i Saura, quan es va reeditar el...
Carod, Montilla, Maragall i Saura, quan es va reeditar el segon tripartit

Aquesta situació té l’arrel en un acord de la subcomissió tècnica amb l’aleshores delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel (PSC), i membres de l’equip de la conselleria de Joan Saura, que van fer un pedàç sobre aquesta zona. Van acordar que hi continués la Guàrdia Civil perquè els “Mossos tenien prou feina a consolidar el desplegament al territori”. L’acord va ser tan provisional que ni tan sols es va elevar a la Junta de Seguretat, que és l’entitat que l’havia d’avalar-lo per donar-hi ple curs legal. Però la provisionalitat es manté fins avui, tretze anys després. L’Estatut d’Autonomia estableix que la competència de la seguretat en tot l’espai del Port de Barcelona correspon als Mossos d’Esquadra, com a policia integral de Catalunya. Però a la sala de comandament del Port, on es controla per pantalla el perímetre i l’interior de la instal·lació, hi ha membres de la policia portuària i un efectiu de la Guàrdia Civil. 

La barca planejadora dels Mossos
La barca planejadora dels Mossos

Qui controla els vaguistes?

“La situació és un tant kafkiana”, comenten fonts d’Interior, “en el benentès que si hi ha una vaga de transportistes a la zona restringida i es registren aldarulls han d’actuar els antiavalots de la Guàrdia Civil”. “En canvi, a partir de la línia de la zona restringida, el control dels incidents i de l’ordre públic és cosa de l’Àrea Regional de Recursos Operatius o de la Brigada Mòbil dels Mossos”, afegeixen les mateixes fonts.

El canvi que es reclama no implica que si els Mossos es fan càrrec la seguretat i la protecció de la zona, la Guàrdia Civil desaparegui del Port. Al capdavall, l’institut armat retindria sempre les competències de vigilància fiscal, terrorisme o el famós Seprona -el servei de Protecció de la Naturalesa-, que pot investigar, per exemple, abocaments al Port així com el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, tot i que la prefectura dels comissaris Josep Estela i Eduard Sallent vol potenciar els Mossos com a policia marítima

El de Barcelona no és l’únic port de l’Estat on existeix un problema competencial entre policies. Ans al contrari, l’exemple més evident és a València, on són continues les baralles de poder entre el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil a la zona portuària. La policia entén que la seguretat pública de la zona els correspon; en canvi, la Guàrdia Civil reivindica la seva potestat sobre la zona en ser catalogada com a zona fronterera. El port valencià és un clàssic. A Catalunya, tot i que és un “objectiu del departament d’Elena” no amaguen que pot anar per llarg per la reticència de l’institut armat a cedir el control de la seguretat a un cos com la policia de la Generalitat. “Ho tenim sobre la taula”, adverteixen des d’Interior. La clau estarà en la negociació, on ara per ara, entenen que ha estat prou positiva amb el ministre Marlaska. 

Més notícies
Josep Lluís Alay, davant la presó de Sàsser, a Sardenya, quan el president Puigdemont va ser detingut/Quico Sallés

La curiosa excusa del jutge del Volhov per investigar el patrimoni d’Alay

Notícia: La curiosa excusa del jutge del Volhov per investigar el patrimoni d’Alay
Comparteix
Un augment patrimonial d'un imputat en la causa mare, motiu per investigar el cap de l'oficina de Puigdemont
Notícia: La curiosa excusa del jutge del Volhov per investigar el patrimoni d’Alay - Mobile
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a la comissió del Parlament / ACN

Elena afirma que la policia serà “moderna, diversa i feminitzada” pel 2030

Notícia: Elena afirma que la policia serà “moderna, diversa i feminitzada” pel 2030
Comparteix
Durant la celebració del Dia de les Esquadres les autoritats del Govern eviten parlar de les parts polèmiques de la reforma de la llei de policia
Notícia: Elena afirma que la policia serà “moderna, diversa i feminitzada” pel 2030 - Mobile
Un hacker fa de les seves posant en perill la ciberseguretat, la ciberintel·ligència i la ciberdefensa /EUParlament

Els trucs dels estats per pagar Pegasus al marge dels fons reservats oficials

Notícia: Els trucs dels estats per pagar Pegasus al marge dels fons reservats oficials
Comparteix
La partida destinada a despeses secretes és insuficient per pagar el Catalangate i a Mèxic ja es va demostrar com es camuflen aquestes compres
Notícia: Els trucs dels estats per pagar Pegasus al marge dels fons reservats oficials - Mobile
El nou president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en l'assemblea en què s'ha produït el relleu amb Jordi Cuixart / Òmnium

Òmnium ha patit 22 atacs vinculats amb el Catalangate

Notícia: Òmnium ha patit 22 atacs vinculats amb el Catalangate
Comparteix
Van espiar l'entitat abans del registre de la Guàrdia Civil a la seva seu i abans del judici de l'1-O al Suprem
Notícia: Òmnium ha patit 22 atacs vinculats amb el Catalangate - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Mariana Pineda a abril 23, 2022 | 22:57
  Mariana Pineda abril 23, 2022 | 22:57
  Fins que li tornin a enviar els piolins, ara el Marlaska-Sánchez, abans el Zoido- Rajoy, els lampedusos! Com a polític aquest Elena no val res. Pels del psoe potser sí, pels d'erc d'ara, potser també, són carn i ungla, de la mateixa colla pessigolla. Per als catalans, aquests són tots una femta odorífera extra sideral. I així ens va a tots, amb aquest govern plé de figurins-titellots!
  • Icona del comentari de: Groc a abril 24, 2022 | 11:03
   Groc abril 24, 2022 | 11:03
   Amiga de la G. C. votan de VOX
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 24, 2022 | 02:05
  Gonzalo abril 24, 2022 | 02:05
  Y los sueños, sueños son.
  • Icona del comentari de: Yo sueño con tu madre… a abril 24, 2022 | 09:30
   Yo sueño con tu madre… abril 24, 2022 | 09:30
   gunçal el pajillero de los uniformes… portaté bien…
  • Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a abril 24, 2022 | 11:14
   Guaita-que-fan-ara abril 24, 2022 | 11:14
   Hi ha un tontaina que diu que somia despert, com el Calderó de la .........
  • Icona del comentari de: Anònim a abril 24, 2022 | 11:30
   Anònim abril 24, 2022 | 11:30
   Tu ves somiant que tot quedarà igual, però tingues a punt les maletes per fotre el camp pal pueblo.
 3. Icona del comentari de: Català a abril 24, 2022 | 05:40
  Català abril 24, 2022 | 05:40
  El sr. Elena vol?. els ocells també volen.
 4. Icona del comentari de: EldeGràcia a abril 24, 2022 | 08:08
  EldeGràcia abril 24, 2022 | 08:08
  Suposo que serien rellevats pels mossos, però tampoc guanyaríem gran cosa, donat que una quarta part (i crec que faig curt) del mossos provenen de la Guardia Civil i la Policia Nazional. Compliu el mandat de l'1 d'octubre i deixeu d'entabanar la gent.
 5. Icona del comentari de: El del maletero a abril 24, 2022 | 09:31
  El del maletero abril 24, 2022 | 09:31
  Mortadelo ya te has levantado a contar tus películas....... el Colgatefake ya se ha acabado ?
 6. Icona del comentari de: Ja a abril 24, 2022 | 10:03
  Ja abril 24, 2022 | 10:03
  I els catalans volem que marxin totes les forces d'ocupació, inclòs l'Elena.
 7. Icona del comentari de: A l'aguait a abril 24, 2022 | 11:13
  A l'aguait abril 24, 2022 | 11:13
  D'acord Marlaska, endavant. A veure si amb la inèrcia que portes els fas fora del meu país, seria d'agrair per a molts.
 8. Icona del comentari de: Anònim a abril 24, 2022 | 11:29
  Anònim abril 24, 2022 | 11:29
  Fora les forces d'ocupació de tot Catalunya. JA!
 9. Icona del comentari de: Fill de G-C- que va estudiar una miqueta. a abril 24, 2022 | 11:29
  Fill de G-C- que va estudiar una miqueta. abril 24, 2022 | 11:29
  Fora les forces d'ocupació !
 10. Icona del comentari de: Zeta norte a abril 24, 2022 | 11:53
  Zeta norte abril 24, 2022 | 11:53
  En todos los Puertos de Interés General del Estado, incluidos los de Euskadi u otros tan importantes como el de Algeciras, la seguridad en la zona restringida compete a la Guardia Civil. El de Barcelona no debería ser una excepción.
 11. Icona del comentari de: Zeta norte a abril 24, 2022 | 11:56
  Zeta norte abril 24, 2022 | 11:56
  En todos los puertos de interés general del estado, la seguridad de la zona restringida compete a la Guardia Civil, incluidos los de Euskadi y otros tan importantes como el de Algeciras. El de Barcelona no debería ser una excepción.
  • Icona del comentari de: Diagonal Nar a abril 24, 2022 | 16:33
   Diagonal Nar abril 24, 2022 | 16:33
   Es imprescindiible un canvi. O hi ha autonomia o no. A més, Elena és una persona capaç i responsable i el circ de la cocaína ha d’acabar. Una de principals portes de la droga a Europa i la GC porta décades sense ser capaç d’impedir-ho. Pots ser unionista però la lluita contra el narcotráfic vol eficàcia i la GC ha fracassat.
 12. Icona del comentari de: Arro7 a abril 24, 2022 | 12:02
  Arro7 abril 24, 2022 | 12:02
  No es ninguna "anomalía", es así en todos los Puertos de las capitales del Estado; la seguridad compete a la Guardia Civil dentro, y a la Policía Nacional o Autonómica fuera. Exactamente lo mismo que en los aeropuertos
 13. Icona del comentari de: Arrobrimodeltaebro a abril 24, 2022 | 12:20
  Arrobrimodeltaebro abril 24, 2022 | 12:20
  Lo mismo sucede en Euskadi llevando más años y lo tienen asumido, la Guardia Civil, por ley (Art. 149 de La Constitución y desarrollado por ley orgánica 2/86 de cuerpos policiales) es el cuerpo responsable de la seguridad en la zona restringida de los Puertos de interés general, al igual que en los aeropuertos. Mientras Cataluña y Euskadi sigan formando parte de España, dichas instalaciones seguirán quedando reservadas al Estado, al ser infraestructuras críticas de interés estatal que además son considerados espacios fronterizos.
 14. Icona del comentari de: Elena Francis fora de Catalunya a abril 24, 2022 | 15:49
  Elena Francis fora de Catalunya abril 24, 2022 | 15:49
  Una de les millors coses que poden passar a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix