El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium ha patit 22 atacs vinculats amb el Catalangate
  • CA

El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha revelat que l’entitat ha patit almenys 22 atacs informàtics vinculats amb el Catalangate. En una entrevista a TV3, Antich ha denunciat que l’espionatge contra Òmnium es va produir en “moments molt delicats” per a l’entitat. Un dels atacs es va produir una setmana abans que la Guàrdia Civil entrés a la seu d’Òmnium el 2018, un altre just abans que comencés el judici del Procés i un tercer quan el Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU havia de publicar l’informe en el qual reclamava a Espanya l’alliberament dels presos polítics.

“És un atac directe a l’entitat. Un escàndol monumental de naturalesa global”, ha criticat Antich. “El problema de fons no és la violació del dret a la intimitat, sinó que s’ha espiat persones que relacions amb entitats de defensa de drets, partits polítics, institucions europees. Té un efecte multiplicador que afecta milers de persones“. Entre la seixantena d’independentistes espiats durant el Catalangate hi ha almenys quatre membres d’Òmnium: l’ara exvicepresident de l’entitat, Marcel Mauri; a Txell Bonet, la dona de Jordi Cuixart; i a dues persones més de l’anterior junta.

Escàndol del Catalangate

Antich ha respost a les crítiques del govern espanyol i ha recordat que Citizen Lab “no es dedica a opinar, sinó que fa certificacions forenses”. El grup d’investigadors i experts en ciberseguretat de la Univeristat de Toronto ha pogut confirmar l’espionatge a almenys 65 persones vinculades amb el moviment independentista, entre els quals hi ha Pere Aragonès, Quim Torra, Artur Mas i l’entorn de Carles Puigdemont, a més d’altres líders com Laura Borràs, Josep Costa, Carles Riera o Marta Rovira.

El president d’Òmnium ha explicat que l’entitat fa anys que es protegeix contra els ciberatacs. “A les reunions importants sempre es fan sense mòbils per la sospita que són un canal d’accés a les converses que tenim i els documents que treballem”, ha dit. “És una pràctica habitual a Òmnium”. L’entitat se sumarà a la resta d’afectats per presentar querelles a Espanya i quatre països europeus contra l’empresa israeliana NSO, propietària del programa Pegasus.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Denunciar a abril 21, 2022 | 09:48
    Denunciar abril 21, 2022 | 09:48
    És el moment d'externalitzar les denúncies. Si l'estat no investiga ho paga el poc prestigi que li queda.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 21, 2022 | 10:45
      Gonzalo abril 21, 2022 | 10:45
      Denuncia, denuncia.... Ay... Que ingenuos e infantiles sois.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 21, 2022 | 11:59
        Gonzalo abril 21, 2022 | 11:59
        Tocayo, como siempre lleva la razón, España va bien y como siempre las denucias a lo español no nos hacen cosquilleo alguno. Denuncien... denuncien...
    • Icona del comentari de: Independence Process a abril 21, 2022 | 11:00
      Independence Process abril 21, 2022 | 11:00
      "Prestigi que li queda". Espanya no viu de prestigi, viu de la fal·làcia de la "unidad" d'Espanya, una pretesa unitat que no ha existit mai, ni se l'espera. Si a Espanya des l'any 1587 se li separen territoris en una quantitat inversemblant, encara resta en procés des 1976 la 52a província, del Sàhara, això és una unitat ? Un unitat de què ? Els catalans hem de tenir més sentit d'estat i sobretot fer-nos valdre sense estar sempre pendents de qui en volem alliberar.
  2. Icona del comentari de: Porcs traïdors a abril 21, 2022 | 11:55
    Porcs traïdors abril 21, 2022 | 11:55
    I que fareu a part de queixar-vos, colla de covards ineptes? N'estem fins al cap de munt de gesticulacions de covards merdosos. Foteu vergonya, miserables venuts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa