El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El 2022, l’any que podria acabar amb l’exili

L’any 2022 podria ser l’any en què podria acabar amb l’exili dels líders independentistes que actualment viuen a Bèlgica i Suïssa. De fet, en pocs mesos el president Carles Puigdemont, els consellers Clara Ponsatí i Toni Comín o la republicana Marta Rovira o la cupaire Anna Gabriel podrien tornar a casa si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resol al seu favor la qüestió prejudicial presentada pel magistrat instructor de la causa del Procés Pablo Llarena, en el procediment de persecució de Lluís Puig. De fet, aquest és l’escenari amb què treballa l’equip jurídic de l’exili i responsable de la internacionalització del conflicte i que dirigeix Gonzalo Boye.

Al llarg d’aquest 2022, el TJUE ha de resoldre la petició d’aclariment de Llarena respecte l’eficàcia de les euroordres arran que Bèlgica va denegar -i amb una sonora bufetada- l’extradició del conseller Lluís Puig. Una maniobra que li ha costat algun disgust a la judicatura espanyola pel manteniment de les euroordres quan haurien d’haver estat suspeses perquè la presentació d’una qüestió prejudicial atura el procés judicial en marxa i les seves derivades. Així, la decisió del TJUE respecte la qüestió prejudicial pot desembussar la situació de l’exili i, de retruc, algunes situacions similars que hi ha a l’Europa dels 27.

De fet, la qüestió prejudicial ha permès no només a l’exili poder-se bellugar amb certa llibertat per Europa -llevat d’Espanya- sinó que, a més, ha fet pal·lesa l’obsessió d’Espanya de perseguir l’independentisme fins al punt de saltar-se les convencions o la mateixa normativa europea de cooperació judicial com és el sistema de les euroordres de detenció. El paradigma de tot plegat va ser el cas de la detenció a l’Alguer, Sardenya, del president Puigdemont, el passat 23 de setembre. Un arrest que no va arribar ni a 24 hores i que va obligar a la magistrada de guàrdia a aclarir que la detenció havia estat “legal” però que calia “posar-lo immediatament en llibertat”.

El cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg
El cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg

L’Alguer ensenya el camí

Gràcies a aquella detenció, i a l’escomesa de Llarena d’intentar també detenir a Itàlia a Ponsatí i Comín, el magistrat va aconseguir una irada reacció del Tribunal General de la Unió Europea que ha de resoldre sobre la immunitat parlamentària com eurodiputats de tots tres i que ja apunta què podria acabar decidint. El 26 de novembre del TGUE va emetre una resolució sobre les mesures cautelars demanades per Puigdemont quan va ser arrestat a Sardenya. La cúria havia decidit pocs mesos abans mantenir la retirada de la immunitat aprovada pel Parlament Europeu a la vista que no hi havia risc de detenció. Tot en el benentès que la presentació d’una qüestió prejudicial aturava el procés d’instrucció -i les euroordres que se’n deriven- al Tribunal Suprem fins que es resolgués.

El fet de mantenir les euroordres va forçar que el TGUE dictés una resolució especialment dura amb Llarena. En concret, el vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea descartava retornar la immunitat perquè “confirma que el procés penal de què es tracta està suspès fins que el Tribunal de Justícia es pronunciï sobre la petició de decisió prejudicial”. Així mateix, la resolució assegurava que “precisa que aquesta suspensió es deriva directament del plantejament d’aquesta petició i no necessita una decisió específica del Tribunal Suprem sobre això”. És a dir, que considerava que fins que el plet principal sobre les euroordres no es resolgués, aquestes estan suspeses, una interpretació que topa amb l’estratègia del magistrat instructor del Procés. Per si en quedava algun dubte, l’òrgan jurisdiccional europeu afegia que el Suprem “estava al corrent d’aquest efecte suspensiu“.

Portades de diaris italians, a l’Alguer | Quico Sallés
Portades de diaris italians, a l’Alguer | Quico Sallés

El TJUE, Espanya i sis estats europeus

Per tant, el TGUE deixava clar que, de moment, no retornava la immunitat perquè, com s’havia constatat amb la immediata posada en llibertat a l’Alguer, no hi havia cap país de la Unió que l’arrestaria. Així, la clau de volta de tot plegat, és que resol el TJUE respecte la qüestió prejudicial. El mes d’agost, les defenses de l’exili, incloses les de la cupaire Anna Gabriel, que dirigeix un bon expert en dret penal europeu com Benet Salellas, i de la republicana Marta Rovira, es van personar i presentar les seves al·legacions sobre la qüestió prejudicial. En tot cas, totes dues poden restar força tranquil·les a Suïssa, perquè l’Estat helvètic ni tant sols ha obert un procediment en entendre que són exiliades polítiques i perseguides per al seva condició d’independentistes.

En la qüestió prejudicial, Llarena demanava a través de set apartats aclarir si un altre tribunal podria vulnerar el principi de confiança mútua en el fet de posar en dubte -com és el cas- la competència del jutge que ha emès l’euroordre. És a dir, si es pot avalar que Bèlgica denegués les euroordres en entendre que el Suprem no era el jutge predeterminat per la llei tal i com va recollir el tribunal belga recollint el dictamen del Comitè de l’ONU sobre detencions ordinàries. 

Document de 14 d’octubre de 2019 amb què Suïssa rebutjar tramitar l’ordre de detenció de Puigdemont/Quico Sallés
Document de 14 d’octubre de 2019 amb què Suïssa rebutjar tramitar l’ordre de detenció de Puigdemont/Quico Sallés

La qüestió ha plantejat diversos fronts. Per una banda, les defenses. Els advocats van al·legar que tot el plantejat per Llarena estava “sobradament decidit per la doctrina del mateix tribunal” o bé que escapaven dels marges d’actuacions del TJUE. De fet, les defenses van destacar que l’única qüestió que podia entrar a raonar el Tribunal era si el Suprem podia remetre contra la mateixa persona i davant l’Estat membre una nova ordre de detenció si ja havia estat tombada pel mateix Estat.

De fet, és l’única que els exiliats consideren que el tribunal europeu hi pot entrar perquè pregunta sobre el que pot fer la justícia espanyola, l’emissora de prejudicial, i no la justícia d’un altre estat.  Ara bé, la defensa dels exiliats interpreta que el tribunal ha de resoldre en el sentit que quan un Estat ha denegat un lliurament argüint la vulneració de drets humans ja no es pot presentar una nova ordre europeu de detenció pels mateixos motius, contra la mateixa persona i en el mateix procediment.

Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Pablo Llarena, en una imatge d’arxiu | Europa Press

Bèlgica també va presentar al·legacions empipada amb l’amenaça clara de Llarena de presentar un “recurs d’incompliment” contra l’estat belga per denegar l’euroordre. Però no és l’únic Estat que s’ha afegit al procediment. Fonts properes al cas confirmen que hi ha fins a sis Estats personats amb interès en la resolució de la qüestió, com serien el cas d’Irlanda, Polònia o Txèquia amb casos similars.

El setè de cavalleria…

A tot això, cal afegir una resolució que pot ajudar a la resolució favorable a l’exili. És una  decisió del TJUE  del passat 12 de març d’un ciutadà nord-americà que podria ser perfectament aplicable al cas català i en benefici dels seus interessos. Aquesta resolució ratificava el principi de non bis in idem (no es pot jutjar ningú dues vegades pels mateixos fets) i seria perfectament aplicable al cas dels exiliats. “És com l’arribada, en termes americans, del Setè de cavalleria”, comenten fonts del cas a aquest diari.  El cas es remuntava al 2012, quan els Estats Units van demanar la detenció d’un ciutadà nord-americà a Alemanya a través de la Interpol, que tenia càrrecs de corrupció en contra.

Però, vet’ho aquí, que la justícia alemanya ja havia processat el mateix ciutadà pels mateixos fets. El cas s’havia tancat i la responsabilitat penal quedat extingida el cas amb el pagament d’una multa.  En rebre l’odre vermella de detenció, la policia alemanya va dubtar si podia ser detingut de nou pel mateix cas, per ordre d’un tercer estat. De fet, l’ordre de detenció era una “notificació vermella”, és a dir, que no li permetia desplaçar-se a estats membres de la Unió, amb l’excepció d’Alemanya, sense que corrés el perill de ser detingut. Per això els tribunals alemanys es van dirigir al TJUE per aclarir si l’article 54 del Conveni de Schengen del tractat de s’havia d’interpretar en el sentit que quedava prohibit cursar ordres de detenció per una causa en què un dels estats membres ja hagués determinat que havia quedat extingida la responsabilitat. En definitiva, el TJUE considera que l’article 54 “s’oposa al fet que un estat persegueixi una persona pels mateixos fets pels quals ja ha estat jutjada amb sentència ferma per un altre estat”.

En conclusió, el TJUE determinava amb aquesta resolució que les directives i el tractat de Schengen indiquen que no es pot tornar a detenir un ciutadà europeu que ja té sentència ferma en un altre estat membre de la Unió Europea pels mateixos fets, com seria el cas de Puig amb Bèlgica

Junqueras porta al TJUE a Marchena

Així un cop, el TJUE hagi resolt la qüestió prejudicial, i en cas que fos favorable als interessos de l’exili, obriria una gran porta d’oportunitat a l’exili. La defensa confia que amb una resolució que ratifiqui la decisió de la just´ícia belga amb Puig, el TGUE no tindrà més remei -com apunta en les seves resolucions- de retornar la immunitat parlamentària als tres eurodiputats. Per altra banda, Puig mantindria el seu dret a la lliure circul·lació i Rovira i Gabriel es podrien desplaçar per la Unió amb la cobertura del cas Puig per evitar tràngols com la detenció.

Però aquesta no serà l’única resolució internacional dels líders independentistes. En el balanç hi ha pendent una resolució del recurs de cassació que Oriol Junqueras va presentar davant el TJUE per la pèrdua de l’escó. De fet, és un procés molt interessant perquè ha permès a l’equip d’Andreu Van den Eynde i Marc Marsal poder explicar a la cúria europea la maniobra de Manuel Marchena per evitar, precisament, suspendre el procés judicial tot i haver presentat la qüestió prejudicial que l’obligava a aturar-lo.

El president de la sala II del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, enraona per telèfon Ricardo Rubio / Europa Press
El president de la sala II del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, enraona per telèfon Ricardo Rubio / Europa Press

El recurs és jurídicament complexe però pot donar la volta com un mitjó al cas que Junqueras perdés l’euroescó. El cas es remunta al juliol de 2019, quan es va encetar la legislatura europea, i Junqueras n’era candidat electe. En aquell moment es trobava en presó provisional, pendent de la sentència del Tribunal Suprem del Procés que no arribaria fins el 14 d’octubre de 2019. A partir d’aquí s’enceta un complexe entramat jurídic que generen fins a quatre resolucions de les instàncies europees que han rebutjat finalment atorgar-li la condició de diputat. Ara bé, cal tenir present que el desembre de 2019, el TJUE va declarar que tenia immunitat quan va ser condemnat per la sala II del Tribunal Suprem a 13 anys de presó i, per tant, havia d’haver agafat l’acta com eurodiputat. De fet, aquesta resolució va servir per tal que Carles Puigdemont i Toni Comín poguessin accedir a l’eurocambra com a parlamentaris, el gener de 2020.

El president de l’Eurocambra, David Sassoli, durant una roda de premsa a l’Eurocambra, a Brussel·les el 25 de febrer del 2021 / ACN

La defensa de Junqueras va al·legar, en el procediment obert davant el TGUE per la negativa del president de l’Europarlament David Sassoli a retornar-li l’escó. Això va generar unes al·legacions d’Espanya que s’han reconduït en un recurs al TJUE per discriminació arran que Junqueras va poder sortir de la presó per agafar l’acta de diputat al Congrés i, en canvi, no per agafar el seu escó a Brussel·les. Gràcies a aquesta escletxa, els advocats del líder d’ERC han pogut relatar amb tota mena de detalls com Marchena va idear un subterfugi jurídic per evitar aturar el judici, i haver de deixar en llibertat els processats perquè haurien passat dos anys de presó preventiva abans de dictar sentència.

L’argúcia del president de la sala penal del Tribunal Suprem va ser obrir una peça separada de situació personal, és a dir, un subprocés per tal d’evitar parar la causa especial del referèndum. D’aquesta manera, evitava paralitzar la causa principal i només aturava la peça separada sobre el permís de sortida. La peça separada generada sobre si era eurodiputat o no, o si tenia immunitat, va ser un truc per evitar suspendre el procés principal del judici penal a la vista que a Marchena se li estava exhaurint el temps de presó provisional. I això és el que la defensa de Junqueras ha denunciat i que el TJUE haurà de resoldre.

L’estratègia de Marchena passava per evitar haver de suspendre la peça principal. Per dur-ho a terme, va crear una doctrina basada en què un cop iniciat el judici ja no es podia aixecar la immunitat, podia continuar el judici oral i dictar sentència. És a dir, volia dictar sentència abans que arribés la sentència del TJUE, d’aquí la base del recurs de cassació que s’hauria de resoldre el 2022.

Si a tot això afegim, que el Tribunal Europeu de Drets Humans ja ha fet el primer pas per admetre a tràmit els recursos presentats per Jordi Cuixart, Jordi Turull, Jordi Sànchez, i Josep Rull. Fins i tot, ho ha fet en català, vol dir que en els propers mesos possiblement acordi a l’admissió o inadmissió dels recursos, un senyal que pot neguitejar la judicatura espanyola. Tot apunta que tal i com ironitzava dimecres el president Puigdemont a través del seu Instagram, aprofitant que era el seu aniversari, que l’any vinent podria ser que el celebrés a Catalunya.

Oriol Junqueras declarant al Tribunal Suprem
Oriol Junqueras declarant al Tribunal Suprem

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 30, 2021 | 22:08
  Luisnomeacuerdo desembre 30, 2021 | 22:08
  Mortadelo claro que regresarán, esposados y al trullo. Ya veras la cara que se os va a quedar a los fascistas independentistas.
 2. Icona del comentari de: Mikelet a desembre 30, 2021 | 22:10
  Mikelet desembre 30, 2021 | 22:10
  Vinga GONÇAL, esperem els teus interessants comentaris. No ens decebis, si us plau. II*II
  • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 31, 2021 | 14:29
   Gonzalo desembre 31, 2021 | 14:29
   Jajaja! Que haríais sin mis comentarios? Jajaja! Sería un digital muy aburrido. Para eso ya tenéis el vilaweb.
 3. Icona del comentari de: Manel a desembre 30, 2021 | 22:47
  Manel desembre 30, 2021 | 22:47
  Espero q aviat també acabi la feina per tota la brossa de la GC i la PN i així el Gonzalo podrà fotre el camp a la seva magnifica mongolingüica España
  • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 31, 2021 | 14:30
   Gonzalo desembre 31, 2021 | 14:30
   Mala suerte, Manolito. No pienso marcharme de mi tierra. Pese a los laZisnaZis, se está muy bien en la región catalana.
 4. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 30, 2021 | 23:42
  Gonzalo desembre 30, 2021 | 23:42
  Se ve que a quico le faltaban 3000 palabras para cobrar el plus de Navidad. Por cierto, el motivo de toda esta parrafada que ha soltado el quico, os acerca algún milímetro a la andapandanchia?
 5. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 31, 2021 | 03:35
  Pere LLimonera i Citronell desembre 31, 2021 | 03:35
  No es Bélgica, sino algunos radicales separatas de Flandes... Flandes, dominada por los descendiente de "Colonos" bárbaros que cruzaron el Rhin y sometieron a los pobladores originales “indígenes” antiguos europeos, Celtas y Romanos ... Los separatas Simplemente llevan los casos a abogados (los mismos que usan ETA y criminales y mafias internacionales) que dirigen los casos hacia salas y Jueces que saben de que pie cojean y les van a ser Favorables... Eso N0 representa a Flandes, ni mucho menos a toda Bélgica, que son mucho mas democráticos y respetuosos de la ley -a pesar de las tensiones entre diferentes comunidades- que todo lo que pasa hoy en Catalunya y resto de España... En Bélgica, por arbitrariedades, sectarismo y delitos y cosas como las que pasan en la "Escola Catalana" ya habría políticos y profesores cesados y/o en la cárcel... ... La mayoría de estos casos y decisiones son refutados por instancias superiores en Bélgica, y sino a nivel Europeo, donde el estado belga ya ha sido condenado con frecuencia por este tipo de decisiones judiciales que contravienen las leyes y espíritu europeos... En la mayoría de piases de Europa y en la UE se abandona, poco a poco el racismo, xenofobia y sectarismo anti-español histórico y las falacias y resonancias de la "Leyenda Negra", de las que los separatas suprematas hacen uso y abuso y quieren sacar partido... En la mayoría de piases de Europa y en la UE "ya os conocen"; ya NO cuela el victimismo demagogo... No "os miran", sino que "ya os conocen"...
  • Icona del comentari de: Hiperventilat a desembre 31, 2021 | 10:30
   Hiperventilat desembre 31, 2021 | 10:30
   Bélgica, Alemania, UK i tot el món sap que és EspaÑa, la seva justícia, la monarquía, traficant d'armes, pornogràfica i corrupte i tot el sistema montat per protegir-los.
  • Icona del comentari de: Amic a desembre 31, 2021 | 10:50
   Amic desembre 31, 2021 | 10:50
   No t'equivoquis, Pere, a Espanya li han clavat plantofada els jutges belgues, sí senyor. Però també ho han fet els jutges alemanys, i amb moltíssima més contundència, per cert; i els italians; i els britànics. Pel que fa a Suïssa, Espanya va intentar una maniobra d'intercanvi de presoners (Falciani per Rovira) que no sé si fa riure o fa plorar, i van fracassar estrepitosament. D'altra banda, no sembla pas que ni Finlàndia, ni Suècia, ni Dinamarca s'hagin prestat a col·laborar amb les maniobres de la judicatura espanyola. Finalment, pel que fa a FRança, no cal sinó veure com els exiliats van i venen de la Catalunya Nord sense cap mena de problema.
  • Icona del comentari de: Gregori a desembre 31, 2021 | 15:48
   Gregori desembre 31, 2021 | 15:48
   Sí Espanya fos com a Bèlgica, jo no tindria l'obligació de entendre i parlar castellà. Allí a la Valònia només tens obligació de saber francès i a Flandes, el flamenc (~holandes). Cap regió imposa la seva llengua a l'altre. Passa com a Suïssa i altres països on totes les comunitats tenen els ! mateixos drets i cap s'imposa sobre les altres.
   • Icona del comentari de: No lo es a desembre 31, 2021 | 16:50
    No lo es desembre 31, 2021 | 16:50
    Pues no lo es, y te jodes.
    • Icona del comentari de: Gregori a desembre 31, 2021 | 19:25
     Gregori desembre 31, 2021 | 19:25
     Veig que et fa molta ràbia ...
   • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 01, 2022 | 12:03
    Pere LLimonera i Citronell gener 01, 2022 | 12:03
    Gregori, lamento decirte que No tienes NI Idea de lo que hablas... En la "Región de Bruselas-Capital", Francés y Neerlandés son ambas lenguas oficiales -aunque predomine el Francés en la calle- y respetadas en la administración, letreros públicos, sistema Educativo; usadas y habadas en la calle y la vida diaria, etc.; al contrario y NO como hacen los separatas suprematas y la Generalitat en Catalunya... Hay áreas de la Región Flamenca y áreas de Valonia, zonas y ayuntamientos en que existen "facilidades" para el uso de la otra lengua en la vida diaria y en la administración y donde se respeta el bilingüismo... Por otra parte, hay muchos mas Flamencos que hablan Francesc y Valones que hablan Neerlandés de los que gustan de creer los separatas catalanes y que te responden en Francés si necesario, o sino en ingles o neerlandés si los hablas... ... Ademas, para sorpresa y disgusto, imagino, delos separatas catalanes en Valonia o la Región Valona, que es la región mas grande de Bélgica, la lengua propia surgida del Latín, original y aun hablada por buena parte de la gente es el Valón o Walón ; aunque no es oficial, no se usa en la educación ni en las administraciones, etc. No es la única lengua; ademas del "Valón", también hay minorías que hablan el "Picardo", el "Lorenés" (o "Gaumés") y el "Champañés"; y ninguna de ellas es oficialmente usada en las administraciones ni educación, etc. Ni tampoco lo son en Francia, donde estas lenguas y otras también se hablan en ciertas regiones y áreas... Como ves la ejemplaridad democrática, respeto y magnificencia de España en estos temas es mucho mayor que en ningún otro país Europeo, y sin comparación, probablemente, en todo el mundo... hecho que utilizan algunos abducidos, en su ignorancia y adoctrinamiento, para dar la brasa sin parar... ! Feliz año nuevo a todos ! ! Feliç any nou 2022 a tothom !
    • Icona del comentari de: Gregori a gener 05, 2022 | 14:49
     Gregori gener 05, 2022 | 14:49
     Jo no he parlat de la "Región de Bruselas-Capital" on les dos són cooficials. Jo parlo de la Valonia i Flandes i del fet que en aquestes regions no s'imposa la llengua de l'altre regió, com passa aquí que a, per exempre, Catalunya o Euskadi simposa per llei el castellà, malgrat que no sigui la teva llengua materna. Això mateix passa a Suissa.
 6. Icona del comentari de: AIXI SI a desembre 31, 2021 | 03:51
  AIXI SI desembre 31, 2021 | 03:51
  2022 tindrem a puigdemont aquí i la independència serà una realitat
  • Icona del comentari de: MHP a desembre 31, 2021 | 14:15
   MHP desembre 31, 2021 | 14:15
   juajuajua
 7. Icona del comentari de: Quico sólo escribe lo que le mandan a desembre 31, 2021 | 07:25
  Quico sólo escribe lo que le mandan desembre 31, 2021 | 07:25
  ¿ Y quién paga tanto abogado? No lo has dicho
 8. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a desembre 31, 2021 | 08:08
  Veterà antifranquista. desembre 31, 2021 | 08:08
  En aquest cas, com en el del raper Valtonic, no es pot cantar victòria. Els estats sempre s'ajuden entre ells i ja veureu com els exiliats seguiran a l'exili i Valtonic serà extradit a l'Estat Espanyol i engarjolat. Digueu-me pessimista, si voleu. No sóc més que un optimista ben informat.
 9. Icona del comentari de: Pera Llimonera i Citronell a desembre 31, 2021 | 08:41
  Pera Llimonera i Citronell desembre 31, 2021 | 08:41
  Llarena és un héroe epañó, el cid campeador del siglo XXI que nos ilumina
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 01, 2022 | 17:39
   Pere LLimonera i Citronell gener 01, 2022 | 17:39
   Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... Es un TROLL que comenta usando el nombre de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus comentarios de "Falsa Bandera"... ... El 'pobret' del Troll no debe ser muy listo, para pasarse el día copiando comentarios de otros y modificandolos o escribiendo chorradas de 'su nivel intelectual' postearlos despues con nombres de otros comentaristas... Tampoco parece que tenga muchos 00 para hacerlo con su verdadero nombre; y ademas ignora que nadie esta en contra del uso del Catalán; y que seguramente los comentaristas a los que el muy simple imposta el nombre para comentar, hablan y escriben en mas del doble de lenguas en que pueda hacerlo el pobrecito TRoLL Independenciero adoctrinado.
 10. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 31, 2021 | 08:46
  Gonzalo desembre 31, 2021 | 08:46
  No nos importa lo que diga Europa, nuestros jueces tienen mucho más prestigio. Son las leyes europeas que se tienen que adaptar a las españolas. Vivaspaña coño
 11. Icona del comentari de: Taradets a desembre 31, 2021 | 12:06
  Taradets desembre 31, 2021 | 12:06
  Molt fatxa pel fòrum treien escuma per la boca... Bon any a la gent normal!
 12. Icona del comentari de: Al autor a desembre 31, 2021 | 12:08
  Al autor desembre 31, 2021 | 12:08
  Pura verborrea. Los que están fuera, nunca han sido juzgados por los delitos que se les imputan y siguen en rebeldía (denegar una euro orden no es un juicio)...por otra parte, España no necesita euro orden para detener a un nacional suyo en territorio español. Son conceptos sencillos. Feliz año.
 13. Icona del comentari de: Ciutadans lliures a desembre 31, 2021 | 19:09
  Ciutadans lliures desembre 31, 2021 | 19:09
  Els ciutadans catalans perseguits al “imperio” franquista son ciutadans lliures a tot el món. Ergo els ciutadans del “ imperio” encara no son lliures del franquisme, evoila la question
  • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 31, 2021 | 21:52
   Gonzalo desembre 31, 2021 | 21:52
   Pues al pastelero loco no le dejan entrar en Canadá. Y ya lo ha pedido 2 veces. Esta última petición, un juez canadiense le dio la razón al funcionario de la aduana que le denegó el acceso por primera vez.
 14. Icona del comentari de: Indesinenter a desembre 31, 2021 | 22:11
  Indesinenter desembre 31, 2021 | 22:11
  El MHP Puigdemont no ha de tornar fins que Catalunya no sigui una República Independent amb un control total del territori. El necessitem viu i lliure per dirigir la resistència contra la ocupació. De presidents màrtirs assassinats, amb Pau Claris i Lluís Companys ja en tenim prou i massa
 15. Icona del comentari de: PUTASPANYA a gener 01, 2022 | 02:26
  PUTASPANYA gener 01, 2022 | 02:26
  QUAN PUIGDEMONT TREPITJI CATALUNYA ESTAREM AMB ELL. I SI ELS CAGAÑOLS BUSQUEN BREGA LA TINDRAN.
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 01, 2022 | 16:48
   Pere LLimonera i Citronell gener 01, 2022 | 16:48
   " Propósitos de Año Nuevo "... "Propósitos de Enmienda" y buenos deseos de mejora para todo separata supremata en este año 2022, para ser mejor persona : No voy a inventarme la Historia... No voy a impostar la cultura ni el folclore... No voy a ser intolerante... No voy a adoctrinar a los niños Catalanes... No voy a hacer "Dogma de Fe" de la Lengua Catalana... No voy a discriminar en ayuntamientos y Generalitat Catalana a todos aquellos que no comulgan con las ideas del Nacional-Catalanismo separata supremata... No voy a agredir, vejar, gritar ni insultar en la TV, en las calles, en la Universidad o en eventos públicos deportivos, musicales u otros a todo aquel que no comulga con las ideas del Nacional-Catalanismo separata supremata... No voy a mentir sistemáticamente, ni difamar sobre la situación real de España dando la brasa a todo guiri que me encuentre para intentar sumarle a mi cause; y que me responda que si que Catalunya tiene que ser independiente porque los catalanes somos superiores ... Voy a intentar ser menos Racista -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a intentar ser menos Xenófobo -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a intentar ser menos Supremacista -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a Respetar Democráticamente los deseos y pensamientos de la mayoría de la población... Voy a respetar la Ley... Voy a Respetar Democráticamente el funcionamiento del sistema Democrático... Voy a Respetar Democráticamente el sistema educativo que apoye la mayoría... ... , y para los mas casposos y anclados en el medioevo y/o añoradores decimonónicos : N0 voy a medir mas cráneos de los cementerios para intentar probar, que, al otro lado del Ebro, "en la Meseta", la gente tiene menor capacidad craneal y son menos inteligentes; Ni voy a justificar una superioridad catalana por el aire mas sano que se respira, al estar "La Meseta" toda a una considerable mayor altura y por tanto contener menos Oxigeno en el aire, necesario para la buena oxigenación del cerebro; así como otras "profundas reflexiones intelectuales" que abundaron, justificaron y dieron lugar al Nacional-Catalanismo supremacista... ! Feliz año nuevo a todos ! ! Feliç any nou 2022 a tothom !
 16. Icona del comentari de: PUCHI a gener 01, 2022 | 02:28
  PUCHI gener 01, 2022 | 02:28
  EPAÑOLES OS HACEIS CAQUITA, HAHAHAHA
 17. Icona del comentari de: Si a gener 01, 2022 | 14:06
  Si gener 01, 2022 | 14:06
  Els botiflERCs i el traïdor den Jordi Sànchez ja tremolen. Quan tinguem Estat Català, caldrà jutjar als traïdors venuts autonomistes.
  • Icona del comentari de: Si noi, a gener 02, 2022 | 09:35
   Si noi, gener 02, 2022 | 09:35
   començarem jutjant a Fuigpelmón, per traïció i/o covardia???
 18. Icona del comentari de: tan rar com vos a gener 01, 2022 | 19:02
  tan rar com vos gener 01, 2022 | 19:02
  El franquismo. "Lo muerto que nunca muere". Un ejercito harapiento, ese de Unamuno. Etas páginas son páginas son un derrame su ponzoña.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa