El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Tribunal de Justícia de la UE obre una porta als exiliats per circular lliurement per Europa

Una qüestió prejudicial obre una porta que permetrà que l’exili pugui córrer per Europa sense cap problema. És una resolució sobre una qüestió prejudicial que ratifica el principi de non bis in idem (no es pot jutjar ningú dues vegades pels mateixos fets). La resposta ha sigut difosa aquest dimecres, 12 de maig. De moment, ja és perfectament aplicable al conseller Lluís Puig. Segons el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), les directives i el tractat de Schengen indiquen que no es pot tornar a detenir un ciutadà europeu que ja té sentència ferma en un altre estat membre de la Unió Europea pels mateixos fets, com seria el cas de Puig amb Bèlgica. És a dir, consideren que les ordres de detenció no serien aplicables perquè són “cosa jutjada”. De fet, aquesta resolució –que res té a veure amb el cas català– era esperada per la defensa estratègica internacional de l’exili que dirigeix Gonzalo Boye, perquè permet interpretar que en el cas de Puig ja pot circular lliurement per Europa.

La resolució de la Gran Sala s’ocupa d’una petició de qüestió prejudicial d’un Tribunal Contenciós Administratiu alemany. Aquest tribunal, a través de l’afer C-505/19, demanava al Tribunal de Justícia de la Unió Europea interpretar l’article 54 del Conveni de Schengen, que regula el lliure moviment de persones i capitals per l’espai europeu. Una interpretació necessària en un cas del 2012, quan els Estats Units van demanar la detenció d’un ciutadà seu a Alemanya a través de la Interpol, que tenia càrrecs de corrupció en contra. Ara bé, la justícia alemanya ja havia processat el mateix ciutadà pels mateixos fets. El cas s’havia tancat i la responsabilitat penal quedat extingida el cas amb el pagament d’una multa.

En rebre l’odre vermella de detenció, la policia alemanya va dubtar si podia ser detingut de nou pel mateix cas, per ordre d’un tercer estat. De fet, l’ordre de detenció era una “notificació vermella”, és a dir, que no li permetia desplaçar-se a estats membres de la Unió, amb l’excepció d’Alemanya, sense que corrés el perill de ser detingut. Per això es van dirigir al TJUE per aclarir si l’article 54 s’havia d’interpretar en el sentit que quedava prohibit cursar ordres de detenció per una causa en què un dels estats membres ja hagués determinat que havia quedat extingida la responsabilitat. En definitiva, el TJUE considera que l’article 54 “s’oposa al fet que un estat persegueixi una persona pels mateixos fets pels quals ja ha estat jutjada amb sentència ferma per un altre estat”.

El cas és perfectament aplicable a Lluís Puig, sobre el qual la justícia belga ja va dictaminar –de manera ferma a través del tribunal d’apel·lacions de Brussel·les– que l’ordre de detenció no es podia concedir. Una sentència a la qual ni la fiscalia belga va presentar recurs. Amb aquesta resolució ferma de Puig i la resposta a la qüestió prejudicial del TJUE en el cas d’aquest ciutadà nord-americà, es pot interpretar que l’exconseller de Cultura ja pot circular per Europa sense que li sigui aplicable una ordre de detenció com les que ha emès, per a tota la Unió Europa, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena arran de la causa del Procés. De retruc, aquesta interpretació podrà ser perfectament extensiva al cas de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí que, ja que serà, precisament, la justícia belga la que decidirà sobre les seves ordres de detenció. Tot apunta que mantindrà el mateix criteri de denegar les euroordres i, en conseqüència, amb aquesta resolució del TJUE coneguda avui, podrien circular lliurement per Europa. Fins i tot, instal·lar-se a la Catalunya Nord.

Encapçalament de la sentència/QS

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ramon a maig 12, 2021 | 15:18
  Ramon maig 12, 2021 | 15:18
  Molt bons, tot un must, els postcasts o com se n'hagi de dir de la nostra compatriota i eurodiputada Clara Ponsati.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 12, 2021 | 16:08
   Gonzalo maig 12, 2021 | 16:08
   Clara ponseti, vuestro ejemplo a seguir: jugábamos al poker, e íbamos de farol. Y aún así, continuó con la charlotada.....la pela es la pela!!!!!
   • Icona del comentari de: Gonzalo González de la Gonzalera a maig 12, 2021 | 16:46
    Gonzalo González de la Gonzalera maig 12, 2021 | 16:46
    La farola la farolaaa. No eres tu el paraca de la farola ?. Ho dic per lo de farol.
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 12, 2021 | 15:19
  Gonzalo maig 12, 2021 | 15:19
  Pues nada...que vengan....les esperamos con los brazos abiertos....
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 12, 2021 | 16:56
   Anònim maig 12, 2021 | 16:56
   A tí no te esperan ni en casa.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 12, 2021 | 17:09
   Gonzalo maig 12, 2021 | 17:09
   Tocayo, joder.....descansa....no intentes hacerte pasar por alguien que no eres ni se te espera. Pideme un consejo!!!!!!!!!!.
 3. Icona del comentari de: Jaque... a maig 12, 2021 | 15:44
  Jaque... maig 12, 2021 | 15:44
  y pronto mate.
 4. Icona del comentari de: fideli a maig 12, 2021 | 15:57
  fideli maig 12, 2021 | 15:57
  el cigronet tremola
 5. Icona del comentari de: Nomar a maig 12, 2021 | 16:29
  Nomar maig 12, 2021 | 16:29
  L'estat espanyol, democràcia "plena", "homologada", "Consolidada"... però, fa uns dies es va saber que les forces d'ocupació espanyoles que van apallissar, menysprear i esbatussar gent pacífica en seus electorals l'1 d'octubre del 2017, no varen "complir" ordres de cap superior, el lamentable paperot que van fer a ulls del món, els hi va sorgir dels mateixos. Tal com el llenguatge "espontani" dels agents espanyols que foren testimonis en la farsa del judici de Marchena, tots varen veure el mateix i amb les mateixos mots "muros de gente", "caras de odio"... i aquell dia no varen pegar ni tirar ningú per les escales i agredir ningú, ni varen utilitzar porres incorrectament al cap de persones innocents... D'aquesta notícia no se n'ha parlat gaire, però té tela, la policia nacional espanyola i també la Guardia Civil, un cos militar espanyol, va actuar com uns autòmates, aquell dia no van obeir ordres de ningú. Potser les misterioses "ordres" s'han de cercar dies abans quan alguns espanyols els van cridar i animar amb la frase "a por ellos" ? Diguen prou a Espanya.
  • Icona del comentari de: A l'aguait a maig 12, 2021 | 17:07
   A l'aguait maig 12, 2021 | 17:07
   Sr. Nomar: De debò creu que no varen rebre ordres de ningú ? 2 cossos d'actuació militar actuant com la marina de Pancho Villa?. francament hem sembla una teoria angelical
   21
   Icona de dislike al comentari de: A l'aguait a maig 12, 2021 | 17:07 47
   Respon
   • Icona del comentari de: Nomar a maig 12, 2021 | 18:56
    Nomar maig 12, 2021 | 18:56
    Sr Aguait interpreteu bé el comentari, potser no m'he explicat bé. T'has fixat que "ordres" està escrit així, entre cometes ? El comentari evidentment, és pura ironia. Fa uns dies un jutjat va desestimar les denúncies sobre el capteniment bèstia de les forces d'ocupació... i les van desestimar per què segons ells no van trobar ningú que donés ordres als agents de les forces d'ocupació. Amb tot acabo de llegir que l'Audiència de Lleida avui ha reobert el cas contra tres comandaments de les forces d'ocupació espanyoles durant l'1 d'octubre del 2017. Sr A l'Aguait, potser en una època com la que ens toca viure tots estem massa hipersensibles i tenim la pell massa fina o no llegim les notícies i els comentaris del tot, a voltes cal llegir-los més d'una vegada. A mi les teories del lawfare, de Marchena, de la justícia espanyola, del joc brut i el clavegueram de l'estat espanyol no em semblen gens "angelicals".
  • Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a maig 12, 2021 | 18:01
   Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) maig 12, 2021 | 18:01
   No cardem Nomar ! Que ho van fer ben de gust d'apallissar catalans ? Segur que sí. Que ho haguessin fet gratis i pagant-se l'estada de la seva butxaca ? També ...Però que ho van fer sense que ningú els ho ordenés, això no té ni peus ni cap
   • Icona del comentari de: Nomar a maig 12, 2021 | 19:33
    Nomar maig 12, 2021 | 19:33
    A Som i a l'Observador: És clar que no en tenen de cap ni peus, com no en tenen empresonar persones innocents com a presoners polítics, ni el 155, ni les sentències de la farsa de Marchena, ni els robatoris del "Tribunal de Cuentas",ni les detencions del setembre del 2019, ni les detencions del cas Volhov, ni els informes infames de Tacito, ni els fiscals afinadors espanyols, ni l'espionatge, ni els comptes bancaris inventats... seguim ? Però, hi son i ho hem de denunciar encara més. I també m'adreço a l'Observador, observa millor, però a mi no m'insultis, jo no soc un ultradretà, ni ultraconservador, ni xenòfob, ni vaig contra a el progrés ni el progressisme, és més respecto totes tres candidatures independentistes començant per ERC, Junts per Catalunya i les CUP. Mai insultaré ni desbarraré contra ERC ni cap de les altres candidatures suara esmentades, la qual cosa no vol dir que estigui d'acord amb tots els postulats, programes, estratègies, propostes i els actes que fan. Desitjo que es posin d'acord entre ells, malgrat que sigui a l'últim minut abans del dia 26 de maig del 2021. És això.
  • Icona del comentari de: Observador a maig 12, 2021 | 18:32
   Observador maig 12, 2021 | 18:32
   Per si algú no se n'ha adonat Nomar és el nostrat troll ramoN que sempre busca la confrontació fent-se passar pel Junter més pur del País, a les ordres de Tácito. També fa servir altres nicks com Dr Sallop (pollaS) o Dra Anigav (vaginA). Millor no fer-li el joc, recordeu-li qui és, que tothom ho fagi fins que foti al camp.
 6. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a maig 12, 2021 | 17:29
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) maig 12, 2021 | 17:29
  Jo no me'n refiaria. El MHP Puigdemont no ha de posar els peus a Catalunya mentre continuï ocupada, perquè aquesta gent la legalitat se la passen per on els sembla, s'inventen els delictes que els convé i la UE tampoc se'n preocupa gaire de fer-los complir les lleis
  • Icona del comentari de: Juan Ripolles a maig 12, 2021 | 18:37
   Juan Ripolles maig 12, 2021 | 18:37
   Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar, sense Junta Electoral Catalana, sense paperets de votacio, sense cens electoral, sense cap reconeixement , per tant tot ba ser il-legal !! aixoi si aneu creient en que es ba votar !! apa a dormir !!
   • Icona del comentari de: Cigala a maig 12, 2021 | 19:03
    Cigala maig 12, 2021 | 19:03
    Abans d'anar a dormir pren-te una dosi dei teu "cupo vasc". Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha.
  • Icona del comentari de: Dr Sallop a maig 12, 2021 | 19:05
   Dr Sallop maig 12, 2021 | 19:05
   14 F : El 52 % del 23 % del cens electoral de la CCAA de Catalunya !!! ...................................................................................................................................... 14 F : El 52 % del 23 % del cens electoral de la CCAA de Catalunya !!! .................................................................................................................................... 14 F : El 52 % del 23 % del cens electoral de la CCAA de Catalunya !!!
   • Icona del comentari de: Un altre Observador a maig 12, 2021 | 19:50
    Un altre Observador maig 12, 2021 | 19:50
    Dr Sallop i Juan Repollas son el mateix individu ? A propòsit, aquesta mena de personatges matemàtics que fan amb el càlcul de passar el 52% dels vots, d'independentistes, dels electors a la població total del Principat, per què no fan el mateix amb el 48% de vots a candidatures unionistes ? La conclusió és que som sota sobirania espanyol il·legalment, car el percentatge del partidaris de pertànyer a l'estat espanyol encara equival a menys persones. És evident que per això no en fan el càlcul dels seus, per a no retratar-se i admetre que ens cal un altre referèndum, aquesta vegada sense la "presència" ni la "visita" de les forces d'ocupació. Ai las !
   • Icona del comentari de: JordiP a maig 12, 2021 | 20:46
    JordiP maig 12, 2021 | 20:46
    A la taula d'en Bernat, qui no hi és no hi és comptat. Si els unionistes haguèssiu sortit a votar el 1-O podriau parlar de números. Pero no vàreu volguer sortir. Per qué? Teniau por de que es veiés que sou quatre gats? Per qué sou tant fulleros que us apropieu dels vots no emesos, nuls o en blanc? Soncs no, nano. En la democràcia más demòcrata de l'universo mundo, tants vots emesos, tants a favor, tants en contra. I els vots a favor d'opcions independentistes va ser el 52% en les darreres eleccions al Parlament. Punto final.
   • Icona del comentari de: JordiP a maig 13, 2021 | 10:34
    JordiP maig 13, 2021 | 10:34
    No diguis xorrades, doctor en moltes artes. El resultat va sere "el 52% del vots emesos", descomptats els vots en blanc i els nuls. Contrariament, els no partidaris de la independèncoia van ser "el 48% dels vots emesos", descomptats els vots en blanc i els nuls. Així que menys llops, senyor doctor... en què? En mates, no, obviament. Possiblement en manipulació, prejudici i esbiaixaments.
   • Icona del comentari de: JordiP a maig 13, 2021 | 10:35
    JordiP maig 13, 2021 | 10:35
    No diguis xorrades, doctor en moltes artes. El resultat va sere "el 52% del vots emesos", descomptats els vots en blanc i els nuls. Contrariament, els no partidaris de la independèncoia van ser "el 48% dels vots emesos", descomptats els vots en blanc i els nuls. Així que menys llops, senyor doctor... en què? En mates, no, obviament. Possiblement en manipulació, prejudici i esbiaixaments.
 7. Icona del comentari de: joandomenec a maig 12, 2021 | 17:58
  joandomenec maig 12, 2021 | 17:58
  No sóc advocat ni jurista però no entenc que aquesta sentència afecte els exiliats catalans perquè no han estat jutjats, simplement uns jutges (Bèlgica-Alemanya) han refusat unes euroordres però no els han jutjats. En tot cas, els exiliats només podran tornar lliures a una Catalunya independent. Espanya aplica un lema de tots conegut, per damunt de les lleis està la unitat d'Espanya.
  23
  Icona de dislike al comentari de: joandomenec a maig 12, 2021 | 17:58 11
  Respon
  • Icona del comentari de: Gilbert Pi a maig 12, 2021 | 18:37
   Gilbert Pi maig 12, 2021 | 18:37
   Encara més raó. No els han jutjats per què ni els jutges belgues ni els d'Schleswig-Holstein hi han trobat motius per fer-ho. Ve-t'ho aquí.
   • Icona del comentari de: Anna a maig 12, 2021 | 20:19
    Anna maig 12, 2021 | 20:19
    Perdoneu però per culpa de les interferencies continues dels anuncis i la manca de visibilitat del que escric, no he pogut escriure correctament l'altre comentari, i ni tan sols acabar-lo. Si en Puigdemont va ser jutjat a Alemanya per sedició i rebelio. Però tot i el feixuc dossier que els hi va passar en Llarena, no trobaren proves per inculparl'ho, ja que no hi va haver violència ni alçament d'armes. Per el delicte de sedició, aquest ja fa anys que no existeix a El codi penal Europeu. Per això va ser absolt. Llavors com l'extradició només podia solicitarla per malversació i per aquest la condemna era menor, és quan va retirar la euroordre. Tampoc aquest escrit, l'he pogut repassar, els malaits anuncis, em tapen la pantalla.
  • Icona del comentari de: Anna a maig 12, 2021 | 19:40
   Anna maig 12, 2021 | 19:40
   En Puigdemont va ser jutjat a Alemanya per el delicte de sedicio i rebelio, però tot i el feixuc "dossier" de proves que els hi va enviar el jutge Llatina, el jutge alemany el va absoldre perqueper l'acusació del del te de rebelio, cal que hi hagi hagut violència i alçament d'armes, cosa que no es va produir. El delicte de sedicio, ja fa anys que va ser eliminat del codi penal Europeu. Per el delicte de malversació de fons, va dir que això tindria que ser jutjat aquí. Però com per aquest últim no se l'hi podia
   • Icona del comentari de: Gilbert a maig 12, 2021 | 20:02
    Gilbert maig 12, 2021 | 20:02
    Anna: No el van pas extradir pel delicte inventat de malversació de fons. ( de quins ). És un embolic típic espanyol en defensa de la fal·laç unidad de Espanya, una unitat que se'ls hi desfà des del 1587 i al 2021 actuen com si encara tinguessin tot l'imperi sencer, sense anar més lluny, l'any 1976 sota la monarquia del rei "campechano", ara en parador desconegut, varen perdre o separar una província espanyola, al continent africà, amb els governadors civils i militar de l'època inclosos. Per quins set sous no podem alliberar-nos ara si molts de catalans ho volem d'Espanya ?
 8. Icona del comentari de: Pepe a maig 12, 2021 | 19:00
  Pepe maig 12, 2021 | 19:00
  El referèndum de l'1-O va ser legal sinó, perquè els del 155 el volien il·legalitzar?
  • Icona del comentari de: Ferran a maig 12, 2021 | 19:05
   Ferran maig 12, 2021 | 19:05
   Ho diu el Pepe.
 9. Icona del comentari de: Passar comptes a maig 12, 2021 | 19:36
  Passar comptes maig 12, 2021 | 19:36
  Quan torni a Catalunya, a Puigdemont se'l jutjarà per haver traït a país i pels perjudicis que ens ha ocasionat?
  • Icona del comentari de: Tribunal de Cuentas lladres a maig 12, 2021 | 19:53
   Tribunal de Cuentas lladres maig 12, 2021 | 19:53
   Jo diria que confons P u i g d e m o n t amb un tal Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias. Encaixa amb les teves preguntes com un guant de la talla correcta en una mà.
 10. Icona del comentari de: Anna a maig 12, 2021 | 20:30
  Anna maig 12, 2021 | 20:30
  Perdoneu però per culpa de les interferencies continues dels anuncis i la manca de visibilitat del que escric, no he pogut escriure correctament l'altre comentari, i ni tan sols acabar-lo. Si en Puigdemont va ser jutjat a Alemanya per sedició i rebelio. Però tot i el feixuc dossier que els hi va passar en Llarena, no trobaren proves per inculparl'ho, ja que no hi va haver violència ni alçament d'armes. Per el delicte de sedició, aquest ja fa anys que no existeix a El codi penal Europeu. Per això va ser absolt. Llavors com l'extradició només podia solicitarla per malversació i per aquest la condemna era menor, és quan va retirar la euroordre. Tampoc aquest escrit, l'he pogut repassar, els malaits anuncis, em tapen la pantalla.
 11. Icona del comentari de: Rémi a maig 13, 2021 | 00:22
  Rémi maig 13, 2021 | 00:22
  Gonzalo Boye i l'equip de juristes alemanys ho tenien i ho tenen tot ben planificat, pas a pas. No tingueu cap dubte de que el MH President Puigdemont i consellers a l'exili no podran MAI ser jutjats pel Reino. DANSKLIFT, com diuen a Luxemburg.
 12. Icona del comentari de: DP a maig 13, 2021 | 08:33
  DP maig 13, 2021 | 08:33
  Si la intención es perseguir alguien... pues los van a imputar por otros causas...... no sería la primera vez que esto pase!
 13. Icona del comentari de: Ha, ha, ha a maig 12, 2021 | 16:31
  Ha, ha, ha maig 12, 2021 | 16:31
  Apa, fes-ne un informe i un atestat dels teus, tacito Gonzalo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa