La martingala de Marchena per inhabilitar Junqueras, al TJUE

Unes al·legacions del Regne d’Espanya permet la defensa del president d’ERC explicar el truc de la peça separada

Oriol Junqueras continua la seva lluita per reivindicar el seu escó al Parlament Europeu. Una persistència que li permetrà, gràcies a una escletxa oberta pel regne d’Espanya, detallar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea la martingala del Manuel Marchena, en connivència amb la Junta Electoral Central, per evitar reconèixer la seva immunitat i bloquejar que poguès adquirir la seva condició d’eurodiputat. Segons ha pogut saber El Món, la setmana passada, l’equip de la defensa del líder d’ERC, va obrir un nou front argumental. Així, els advocats que dirigeix Andreu Van den Eynde va presentar una rèplica a les al·legacions del Regne d’Espanya i les observacions del Parlament Europeu en el procediment de cassació contra la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) presentat el passat 25 de febrer d’enguany, pel rebuig del 15 de desembre a la demanda contra el president de l’eurocambra, David Sassoli, en no haver adoptat mesures urgents per protegir i confirmar la seva immunitat parlamentària. 

Aquest procediment es remunta al juliol de 2019, quan es va encetar la legislatura europea, i Junqueras n’era candidat electe. En aquell moment es trobava en presó provisional, pendent de la sentència del Tribunal Suprem del Procés que no arribaria fins el 14 d’octubre de 2019. En ser escollit eurodiputat a les eleccions  del 26 de maig del mateix any es va iniciar un enrebessat procés jurídic, administratiu i polític que encara no ha permès al president d’ERC poder recuperar el seu escó a Brussel·les. Fins a quatre resolucions de les instàncies europees han rebutjat finalment atorgar-li la condició de diputat, tot i que el desembre de 2019, el TJUE va declarar que tenia immunitat quan va ser condemnat per la sala II del Tribunal Suprem a 13 anys de presó i, per tant, havia d’haver agafat l’acta com eurodiputat. De fet, aquesta resolució va servir per tal que Carles Puigdemont i Toni Comín poguessin accedir a l’eurocambra com a parlamentaris. 

Andreu Van den Eynde i Xavier Melero en el seu al?legat...
Andreu Van den Eynde i Xavier Melero en el seu al·legat sobre l’admissió de prova durant el judici del Suprem/QS

Ara, però, la cassació a la decisió de no admetre el recurs de Junqueras, ha permès a la defensa trobar una via per detallar a la Justícia europea l’argúcia de Manuel Marchena per evitar respectar la immunitat de Junqueras. És més, per utilitzar mecanismes processals establerts en el principi de confiança mútua per fer valer els seus interessos. Fonts de la defensa expliquen a El Món que tot comença per un recurs davant la sala de Marchena per un “tracte desigual” en contraposar que va poder sortir de la presó per prendre l’acta de diputat al Congrés i no ho va poder fer per prendre l’euroescó. La immunitat sobrevinguda com eurodiputat no permetia en principi continuar el procés judicial o dictar sentència, s’hauria d’haver aturat el judici, que des del 13 de juny estava pendent de sentència. 

Per evitar-ho, Marchena va originar un mecanisme processal que ara es denuncia davant el TJUE. La Sala II va obrir una peça separada, en va segregar una part i en va generar un subprocés només sobre el permís de sortida. A continuació va presentar una qüestió prejudicial davant el TJUE. Amb aquest sistema, i sabent que una qüestió prejudicial atura el procés penal, evitava paralitzar la causa principal i només aturava la peça separada sobre el permís de sortida.  Cal recordar que la Junta Electoral no va fer ni un pas per garantir els seus drets com electe perquè no li va permetre jurar el càrrec des de la presó o per poders, quan sí que li va permetre fer a José María Ruiz Mateos quan estava en recerca i captura, però ingressat en un hospital. En definitiva, la peça separada generada sobre si era eurodiputat o no, o si tenia immunitat, va ser un truc per evitar suspendre el procés principal del judici penal a la vista que a Marchena se li estava exhaurint el temps de presó provisional

L'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras
L’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras en la seva declaració al Suprem

“Tot estava pensat per no haver de suspendre la peça principal”, emfatitzen les mateixes fonts.  “Es va inventar una doctrina basada en què un cop iniciat el judici ja no es podia aixecar la immunitat, podia continuar el judici oral i dictar sentència”, afegeixen. “Volia dictar sentència si o si, i va dictar-la abans que arribés la sentència del TJUE”, exclamen. Un detall clau que fan pal·lès en les al·legacions presentades en la cassació. Per altra banda, la iniciativa de Marchena també tenia present que el TJEU només pot respondre pel que li pregunten, no pot anar més enllà dels termes de pregunta. En concret, la “immunitat in itinere o que ningú pertorbi que pugui anar al Parlament europeu a exercir les seves funcions”. “El TJUE estava vinculat per la pregunta, només podia respondre si li havien d’haver donat permís per a la sortida”, remarquen els advocats. El TJUE va sentenciar que tenia la immunitat in itinere, i que advertia, amb certa ambigüitat, que si no volia deixar-lo anar havia de demanar un suplicatori. 

El recurs de Junqueras davant la Cúria de la Unió Europea/QS

Aleshores va entrar en joc la JEC afirmant que Junqueras ja no tenia el càrrec perquè no l’havia jurat o promès segons els termes legals del dret intern. El 9 de gener, el Suprem dicta sengles interlocutòries en les que recorda que la presó provisional va acabar amb la condemna del 14 d’octubre a 13 anys de presó que “comporta l’exclusió de la condició d’eurodiputat que li va reconéixer el tribunal europeu”. La sala III del Suprem, la Contenciosa Administrativa, alhora, va desestimar la suspensió cautelaríssima de l’acord de la JEC que declarava la pèrdua de la condició d’eurodiputat de Junqueras. Un puzzle ben coordinat que ara la defensa de Junqueras aprofita per posar negre sobre blanc davant la Justícia europea. La mare dels ous de les noves al·legacions presentades és deixar clar com Marchena va aprofitar un mecanisme processal espanyol i un mecanisme de “cooperació judicial” per afavorir una condemna i bloquejar que Junqueras fos eurodiputat. “L’acció prejudicial no és un mecanisme d’acció, sinó és de cooperació judicial, no un mecanisme de protecció i defensa de drets, sinó un mecanisme per resoldre dubtes”, insisteixen els lletrats del cap de files republicà. El fet que obrís un subprocés per evitar les seves conseqüències, com aturar el judici, li permetia guanyar temps per dictar sentència abans d’exhaurir el termini de presó provisional i facilitar que la JEC reblés el clau del seu objectiu: mantenir engarjolat Junqueras i sense la seva condició de diputat. La idea és desemmascar que Marchena no tenia cap intenció de fer cas a la resolució del TJUE. La martingala va donar els seus fruit. Els advocats mantenen l’esperança.

Comentaris

  Tot això es donar apariencia de justícia al feixisme 27/08/2021 5:23 pm
  To això del Marxena, no son jutges, son feixistes disfressats de jutges.
  Joan de l'Ós 27/08/2021 5:33 pm
  Mira que era ben senzill no lliuarar-se com un xai al Regne d'Espanya... En què pensava? En passar el rosari? Mare de déu quin polític, estem ben arreglats.
   Tu ets corruptgent, oi? I borderline també... 27/08/2021 8:25 pm
   El fet que Junqueras afrontés els seus actes amb convicció i des del seu país contrasta amb el desgavell que va montar Fuigpelmón: Trigar setmanes en donar els resultats de l'1-O, segons a suspendre la DUI, i hores en fugir deixant-ho tot enmerdat. Qui creus que té més credibilitat a ulls d'Europa i els països Democràtics?
    Josep 27/08/2021 10:05 pm
    Tu ets un fill de puta que no mereix l,aire que respires
    Un català 28/08/2021 12:37 pm
    El molt honorable Carles Puigdemont naturalment
    Joan de Canyamars 28/08/2021 4:39 pm
    Això d'afrontar els seus actes amb convicció, saben que el que t'ha de jutjar l'importa un rave si tens o no raó i que el que pretén es treure't de circulació, per mi es una bajanada haver-se quedat. Un pres, es invisible internacionalment. Un exiliat i a més eurodiputat, és infinitament més útil per defensar la seva causa i la del seu poble, al que representa. El resultat de les accions d'un polític que defensa la idea de independència del seu país, es difondre-la internacionalment el mes possible. Hem de recordar que un estat, nomes existeix amb el màxim reconeixement internacional.
    Equidistant borbopudent 29/08/2021 10:37 am
    El fet que uns es van quedar i d'altres van marxar a Bélgica i Alemanya permet contrastar amb total claredat la putrefacció de l'injustícia ejpañola
   fat boy 27/08/2021 8:38 pm
   Va fer cas del que li aconsellava el seu director espiritual el Sergi Cara al Sol que li assegurava que el Cel seria pels mansois de cor i de passada es podria tirar el moc de que s'havia passat 15 dies a la garjola transfigurant-se en l'Ecce Homo de la independencia amb efecte retard. Llastima que el van crucificar, i amb aixo no hi contava. I encara gracies que no ha calgut qye li clavessin una llança als sacsons per assegurar-se de que ja havia parat de molestar l'Imperi del Mal. Esperem que aquest pobre Llatzer no ressusciti.
  Mikelet 27/08/2021 5:58 pm
  Res de nou sota el sol nyol. No sé ni x que li diem justícia nyola. Si us plau, treiem la paraula justícia quan ens referim a aquesta gentussa. Potser seria millor dir la màfia justiciera nyola?
  Tano 27/08/2021 6:29 pm
  Quin mar de xena nois. Quanta pudor de xena que fot.
  Evarist 27/08/2021 6:33 pm
  contra els talibans españols sang i bombes
  Vendetta 27/08/2021 8:25 pm
  No entregarse a el enemic de 1 de independencia ke el penguin per botifler
  Ferran 27/08/2021 9:28 pm
  Ell va triar el seu propi camí peró va errar a la carretera escollida. No va calcular bé la ruta
  666 27/08/2021 11:01 pm
  Mafiosos , bruts, corruPPtes i PPrevaricadorrs. o sigui ... DELINQÜENTS !
  Luisnomeacuerdo 28/08/2021 12:08 am
  Nos la bufa, haremos lo que sea, legal o ilegal para que los fanáticos fascistas independentistas vayan al trullo, y sirvan de ejemplo a los que se le ocurra repetir, semos así en atapuerca, peor en turkia, donde los habrían fusilado por traición. Quico espabila que no sales de aquí ni por compasión y recuerda escribir en español para parecer un chico más malote.
   Ha ha ha 28/08/2021 2:26 pm
   Bon comentari pel teu Circ de les espanyes, CIR CO LUISNONEO-ACUERDO, passen, passen senyores i senyoras, soy el anticatalans. Número. 1
   Joan de Canyamars 28/08/2021 4:45 pm
   Ni els cromanyons, eren tan primaris com tu. Com deia l'església fa uns pocs segles: ets un animal primat que te el do de la parla.
  Ferran 28/08/2021 8:50 am
  Si el Marchena es juez, yo soy Aladín.
  Lisa 28/08/2021 8:52 am
  De fet, la justícia espanyola té credibilitat 0, algunes coses les anem sabent, però imaginem la merda i merda que hi ha sota la catifa... això sí, allò de que la justícia és igual per tots, és una altra cosa en la que Spain is diferent, perquè la reialesa, els fatxes i a tota la seva claca, no cal investigar-los...i s'estranyen de que volguem fotre el camp d'aquesta merda de país, governat per aiatol·làs???
  Simon Wiesenthal 28/08/2021 1:13 pm
  Als tifes de l'organització criminal formada per fiscals, jutges i diferents unitats dhomínids uniformats, se'ls ha de retirar de la circulació
  MHP 28/08/2021 9:12 pm
  Ara a la justicia es diu "martingala"? El Món cada dia més patetic.
  Català 29/08/2021 6:55 am
  L'Estat Espanyol, amb Marchena al capdavant, van de derrota en derrota fins a la victòria final. No en dubteu: guanyaran i nosaltres, com sempre, perderem.
  Pais! 29/08/2021 9:24 am
  El problema es que aquest siverguensa encontes de ser a la presó, està exercint de jutge

Nou comentari