El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Eixample com a termòmetre
  • CA

En sé poc de demoscòpia, però tinc un nas: Ada Colau s’ha equivocat posant l’Eixample al centre del debat. Crec que s’havia arribat a pensar que, tot aquell que discutís les actuals Superilles, seria titllat immediatament de retrògrad o de petitburgès sense cor i amant del monòxid de carboni. Afortunadament els veïns també tenen nas i saben que la cosa no és tan simple, com tampoc no ho va ser la idea del tramvia per la Diagonal impulsada per Jordi Hereu. Hi ha projectes que tenen caràcter de plebiscit, encara que sigui de forma injusta o distorsionada, i les Superilles només podien ser un èxit rotund per a Ada Colau: o això, o serien un fracàs rotund. I això és així fins i tot en el cas que puguem estar d’acord que la idea, de per si, no és dolenta. Perquè aquest mai no ha estat el problema. El problema sempre ha estat com, per què i amb quines conseqüències.

Hi ha moltes idees que són teòricament bones però que tenen unes conseqüències nefastes, que les transformen en nefastes idees. El primer que ens ve al cap és el comunisme, al qual Colau no és precisament aliena, però també ho era (ho és) el tramvia per la Diagonal o el Fòrum de les Cultures o els Jocs Olímpics d’Hivern. En aquest últim cas, ni tan sols n’hem volgut saber o experimentar les conseqüències: simplement, com en el cas de la tercera pista del Prat, la gent hi ha vist una proposta massa artificial i massa mal justificada. El veí de l’Eixample, per entendre’s, no té encara ni idea de fins a quin punt el beneficia una tercera pista o uns Jocs al Pirineu, i per tant, atès que a més és un veí enfadat, trist i orfe d’esperança com a mínim des dels fets del 2017, prefereix fer botifarra a aquestes propostes (que a més a més li queden lluny) fins que se li’n presenti alguna de mínimament il·lusionadora. I no, les Superilles no ho són. No així. No amb aquest model. No “ad infinitum”. I no, especialment, per caprici de l’alcaldessa.

Perquè el que el ciutadà de l’Eixample es pregunta, a l’hora de votar, no és si aquesta Superilla concreta del Consell de Cent o de Sant Antoni li agrada o no, si no quantes més té al cap fer Ada Colau si acaba governant de nou. Quantes, i amb quin criteri, i a quin cost de despesa pública, de trànsit acumulat en els carrers contingus i de caos circulatori en els canvis de direcció de cada carrer. Dit d’una altra manera: si el preu és l’Eixample, o l’esperit de l’Eixample, aleshores no compensa. Per practicitat, per sensació de tractar-se d’un luxe que no ens podem permetre, per convivència ciutadana, per “eixamplisme” i sobretot per prioritat: representava que era l’alcaldessa de les oportunitats per als desafavorits, i resulta ser l’alcaldessa dels carrers transformats en places dures i de l’augment de preus dels habitatges afectats. I el fet d’haver posat quasi tots els ous en aquesta cistella la col·loca en una situació similar a la de Jordi Hereu amb el tramvia: o sí a tot, o no a res. Crec que, amb tots els matisos i opinions que trobarem sobre el tema entre els veïns (i les veïnes), el xup-xup (o el “run-run”) creixent dins l’Eixample és aquell que diu més aviat “diria que hem de fer una altra cosa”. O, com diria aquell “crec que el que cal fer a Barcelona és una cosa diferenta”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a febrer 20, 2023 | 20:33
    Ricard febrer 20, 2023 | 20:33
    Per una banda admiro l'audàcia dels Comuns d'implementar les seves idees. Però de l'altra és inadmissible que no les consultin als interessats. I d'aquí en surt el fracàs.
  2. Icona del comentari de: Ok Corral a febrer 20, 2023 | 23:19
    Ok Corral febrer 20, 2023 | 23:19
    Arribar als llocs per fer la política dels altres. 45 anys de PSC-Gal. Quina gent tan venuda (els ex comunistes i ex súper herois). Diuen que el 80% de la població votarà aquesta púrria. Uns han fet a les ciutats els que altres han fet (ports esportius i etc.) en cales i platges. Molts anglesos van venir a Spaingistan a passar el jubileu. Altres s’havien de conformar de passar-lo en uns parkings-càmpings. És el que tocarà: furgoneta o bici i de rave en rave.
  3. Icona del comentari de: Salvem EIXAMPLE, FORA COLAU.LGTI a febrer 21, 2023 | 06:46
    Salvem EIXAMPLE, FORA COLAU.LGTI febrer 21, 2023 | 06:46
    Cerdà ens va regalar un EIXAMPLE RACIONAL, HOMOGENI, IGUALITARI, modrrn i brillant. Colau vol destruir la igualtat de la trama, tot per jerarquitzar i destruir la racionaliat i la igualtat, i sempre nomesper afavorir wls seus preferits LGTI IMLA SEVA ZONA PRIVADA del C.Consell de Cent i els seus hotels racistes, nomes per lgti. COLAU RACISME LGTI
  4. Icona del comentari de: FRAN BCN a febrer 21, 2023 | 12:06
    FRAN BCN febrer 21, 2023 | 12:06
    Votare al candidat què reverteixi les frikades de la Colau i no votare als seus còmplices..
  5. Icona del comentari de: Robert Surroca Tallaferro a febrer 21, 2023 | 12:53
    Robert Surroca Tallaferro febrer 21, 2023 | 12:53
    On s'està fent la Illa de l'Esquerra de l'Eixample es un dels punt, de tot l'Eixample, amb més centres de mançana recuperats i enjardinats, xamfrans enjardinats i passeigs i avingudes amples i verds; a part a tocar el Parc de l'Escorxador. Un altre qüestió el tramvia per la Diagonal que divideix la ciutat en dos i, cas d'una avaria, bloqueja tota la línia va ser votat en un referèndum i va guanyar que no es volia tramvia; així respecten els resultats democràtics?
    • Icona del comentari de: MARAGALL.COLAU.OKUPES SA a febrer 22, 2023 | 12:14
      MARAGALL.COLAU.OKUPES SA febrer 22, 2023 | 12:14
      SI VOLS EL TRANVIA PRIVAT DE TRAM-COLAU.PUIG VOTA MARAGALL, VOTA COLAU que son exasctament el mateix, comunisme, drogates, okupes i LGTI subvencionats
  6. Icona del comentari de: Narcís ( i ser-hi sobre tenint-ne cura de sa conservació! ) a febrer 21, 2023 | 18:38
    Narcís ( i ser-hi sobre tenint-ne cura de sa conservació! ) febrer 21, 2023 | 18:38
    No tinc gaire informació. . però així d'antuvi no sembla pas mala idea una ciutat - jardí si no un bosquet ! PD : allò que hom hauria de saber és si són llocs ben triats ( que no pas per a revaloritzar pisos quin siguin o de part ) així com conseqüències pels veïns o mobilitat per forans !
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 21, 2023 | 19:25
      Doctor Strangelove febrer 21, 2023 | 19:25
      Doncs si no tens informació, calla. Tros de tarat! Doc.
  7. Icona del comentari de: Tot això és irrellevant a febrer 22, 2023 | 17:03
    Tot això és irrellevant febrer 22, 2023 | 17:03
    El més important del dia és el traspàs del bar "Pinotxo" al mercat de la Boqueria. Aprèn alguna cosa Jordi Cabró, dic Cabré.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa