El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La caiguda de Mariúpol: evacuen els últims militars d’Azovstal
  • CA

La caiguda definitiva Mariúpol és un fet. El ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat un acord amb l’exèrcit ucraïnès per evacuar els últims militars, molts d’ells ferits, que estaven atrinxerats a la planta siderúrgica Azovstal, l’últim reducte sota control ucraïnès de la ciutat portuària, que ha estat gairebé tres mesos assetjada per l’exèrcit rus. En total, 264 militars ucraïnesos han estat traslladats a Novoazovsk i Olenivka, dues localitats controlades pels russos de la regió de Donetsk. S’espera que formin part d’un intercanvi de presoners negociat de manera discreta en les últimes setmanes.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha agraït la intervenció de les Nacions Unides i el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), que en les últimes setmanes han negociat per accelerar l’evacuació de centenars de civils atrapats a Mariúpol. “Ucraïna necessita herois ucraïnesos vius”, ha dit Zelenski, que ha confirmat que els ferits estan rebent atenció mèdica. Des de l’inici de la guerra, l’exèrcit ucraïnès ha reconegut la impossibilitat d’organitzar una operació militar per intentar alliberar Mariúpol, que ha resistit com ha pogut els embats russos malgrat estar en clara inferioritat numèrica.

Manifestació a Kíiv reclamant l’evacuació dels militars ucraïnesos que encara resisteixen a Mariúpol / Ukrinform/DPA

Ucraïna ordena la rendició a Azovstal

L’Estat Major d’Ucraïna ha afirmat que 53 militars ferits han estat rescatats a través d’un operatiu especial i traslladats a un centre mèdic a Novoazovsk, mentre que 211 soldats més han estat traslladats a Olenivka. L’exèrcit ucraïnès ha matisat que entre els militars evacuats no hi ha membres del batalló Azov, sinó que es tracta d’efectius de la Guàrdia Nacional, la Marina, de la Guàrdia de Fronteres, policies, voluntaris i membres de les milícies territorials de la zona. “La tasca comuna més important ara mateix és salvar la vida dels defensors de Mariúpol“, que han donat un “temps crucial” per organitzar la defensa del país, segons han explicat fonts militars ucraïneses.

“El comandament militar suprem ha ordenat a les unitats estacionades a Azovstal que salvin les vides del personal”, detallen les mateixes fonts militars. “Els defensors de Mariúpol són els herois del nostre temps”. La viceministra de Defensa d’Ucraïna, Hanna Maliar, ha declarat que tots els evacuats formaran part d’un nou intercanvi de presoners amb les autoritats russes. La planta siderúrgica d’Azovstal es un complex industrial ple de búnquers i passadissos subterranis que ha aconseguit aguantar l’ofensiva russa fins que s’han acabat els subministraments i la munició. D’aquesta manera, Ucraïna i Rússia posen fi a una de les batalles més cruentes de la guerra, que ha deixat milers de morts entre la població civil.

Més notícies
L'escola atacada en Belogorovka, Lugansk / Europa Press
Almenys 62 morts en un bombardeig rus contra una escola al Donbass
Notícia: Almenys 62 morts en un bombardeig rus contra una escola al Donbass
Comparteix
Un centenar de persones feia servir l'edifici per refugiar-se dels atacs
Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea | ACN
Brussel·les proposa un veto progressiu al petroli rus
Notícia: Brussel·les proposa un veto progressiu al petroli rus
Comparteix
La Comissió Europea anuncia un nou paquet de sancions contra Moscou com a resposta a la guerra d'Ucraïna
Un comboi d'autobusos es prepara per portar ajuda humanitària a Mariúpol / Europa Press
Primers civils evacuats a la planta metal·lúrgica de Mariúpol
Notícia: Primers civils evacuats a la planta metal·lúrgica de Mariúpol
Comparteix
Un comboi de Nacions Unides i la Creu Roja escortat per tropes russes abandona la ciutat portuària
Vladimir Putin el 24 de febrer del 2022 / EP
Rússia talla el gas a Polònia i Bulgària
Notícia: Rússia talla el gas a Polònia i Bulgària
Comparteix
El govern polonès i búlgar garanteixen el subministrament a tots els consumidors

Comentaris

  1. Icona del comentari de: remigio III a maig 17, 2022 | 12:59
    remigio III maig 17, 2022 | 12:59
    Aquesta gent mereix un final millor. No volem herois morts sinó herois vius exemple de vida i de sentiment patri, que els ha donat energia per mantenir la moral de tota una Ucraïna assetjada en defensa permanent. Crec que també ens hem de sentir orgullosos d'una Europa que, aquesta vegada si , ha sabut on estaven els seus valors i qui els posava en perill. Lluny ens queda el temps en què, una mal entesa democràcia, ofegava una democràcia republicana.Impedint les armes que li hagués permès defensar-se d'un genocidi criminal.Perpetrar pel feixisme del moment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa