Xavier Palet: “Amb 11Onze banc estem creant una veritable estructura d’Estat”

ENTREVISTA a un dels fundadors del banc català | Empresari del sector sanitari, assegura que l'entitat oferirà uns serveis tecnològics que cap altra proporciona

L’empresari santcugatenc Xavier Palet, metge de professió, ha dedicat la seva carrera al món de la gestió i la direcció sanitària en el sector públic i privat. Als cinquanta anys va muntar una consultoria de gestió sanitària que presta servei a una vintena d’hospitals del país i internacionals.

Com coneix 11Onze i per què decideix comprometre’s amb aquest projecte essent un dels seus socis fundadors?

M’assabento del projecte per la Natàlia Cugueró –directora general-, me’n parla, i va trigar cinc segons a convèncer-me. És un projecte de banc totalment diferent, un banc català amb una estructura totalment diferent i amb uns principis fundacionals que no tenen res a veure amb els dels bancs convencionals amb els quals a hores d’ara hem d’operar.

Com defineix 11Onze?

Sense cap mena de dubte, és una estructura d’Estat. Hem de treballar per la plena llibertat d’aquest país, i per aconseguir-ho calen estructures d’Estat. Ara no les tenim totes, però les hem d’anar desenvolupant. Els bancs catalans, entre cometes, ens han traït, i crec honestament que el Banc Sabadell i CaixaBank no són bancs catalans, són bancs que s’han posat a les ordes del deep State espanyol, i aquí necessitem un banc que estigui fora de les urpes de l’Estat espanyol. I el plantejament estratègic d’11Onze banc va en aquesta línia.

Un banc públic català també seria una estructura d’Estat sòlida. Poden compartir espai?

És necessari que tinguem un banc públic 100% català, per descomptat, però a hores d’ara no el tenim, i mentrestant és necessari que n’hi hagi un de privat. Aquest és un punt fonamental per definir 11Onze, i és que estem creant una veritable estructura d’Estat.

Per què un banc privat és una estructura d’Estat?

Estructura d’Estat és qualsevol estructura que millora i consolida el camí cap a la independència. Les cambres de comerç són una estructura d’Estat, una agència tributària pròpia també ho és, el fet de tenir la CCMA també ho és, i per què no, la cultura, el teatre, etc. Tot plegat són estructures d’Estat que ajuden a la consolidació d’un país en tots els seus aspectes, i un banc que té per objectiu no guanyar diners sinó facilitar al teixit productiu i als ciutadans poder tenir una eina que els permeti créixer econòmicament, és una estructura d’Estat, sigui públic o privat. Perquè, per què l’Institut Català de Finances (ICF) pot ser una estructura d’Estat pel fet de ser pública i un banc com 11Onze no ho pot ser? Els dos ho són.

Palet considera que els bancs catalans que van marxar l’1-O “ens han traït” JORDI BORRÀS

Quan 11Onze comenci a operar, haurà de competir amb aquests grans bancs d’origen català i també espanyols i internacionals que ofereixen serveis al client català. És un mercat duríssim. Com atrauran clients a un banc nou i de dimensions menors?

Tinc clar que 11Onze serà un banc diferent a la resta: serà un banc comunitari, ètic, social i preocupat pel medi ambient, i no és un banc que tingui com a finalitat exclusiva guanyar diners. 11Onze és un banc que podrà oferir als seus clients uns avantatges i unes condicions millors, perquè l’objectiu és potenciar, millorar, fer créixer i donar suport al teixit empresarial de Catalunya. Evidentment, és un banc català, però això no vol dir que no puguem treballar en altres territoris.

Un empresari d’Extremadura, per exemple, en podrà ser client.

Per descomptat! La globalització, i les característiques tecnològiques del banc, ens permeten fer-ho, si bé el target fonamental és Catalunya. I tenint en compte que el 98% del teixit empresarial català són pimes i autònoms, aquest és el sector majoritari al qual ens adreçarem. Però òbviament, també volem clients particulars, assalariats i jubilats, perquè tenim també una vessant clarament dedicada a ells, perquè puguin tenir qualsevol dels serveis que els ofereix avui el seu banc. Per tant, hem de competir amb tot el mercat bancari actual, però podem oferir una eina tecnològica que no tindrà cap altre banc, que és la facilitat de poder treballar des del mòbil o des del web d’una manera molt més senzilla i actualitzada. I a nivell de condicions i d’interessos, 11Onze oferirà un seguit d’avantatges que la resta de bancs que jo sàpiga no ofereixen. Competirem, evidentment, per això sortim al mercat.

Per tant, 11Onze no vol portar l’etiqueta de banc per a independentistes.

No, de cap manera. Cadascú que formi el banc pot tenir la seva pròpia ideologia, si bé és veritat que hi ha una idea de país compartida. Evidentment, de la mateixa manera que quan l’Estat perjudica Catalunya invertint poc en infraestructures o amb el dèficit fiscal, perjudica tots les catalans sense distinció, al revés i en positiu, 11Onze ofereix els seus serveis i no preguntarà per la ideologia. Estem al servei dels ciutadans, no només de Catalunya sinó de qualsevol lloc.

Xavier Palet té una consultoria de gestió sanitària JORDI BORRÀS

A banda de competir en condicions, 11Onze també tindrà una particularitat, que tindrà fitxa bancària d’un país de la UE que no serà Espanya. Què aporta aquest fet als clients?

D’entrada, que l’Estat, a través del Banc d’Espanya, mai no podrà intervenir els comptes ni fer cap acció repressiva. Accedirem al finançament com qualsevol altre banc europeu i complirem els mateixos requisits que qualsevol altra entitat financera. Per crear un banc dins de la UE no necessàriament has d’estar subjecte al banc públic del teu país, sinó que necessites el vistiplau del Banc Central Europeu (BCE). Aquesta institució i la normativa bancària de la UE són molt estrictes, i 11Onze, des del moment en què el BCE ens dona autorització per poder operar és perquè hem superat totes aquestes proves.

Més informació

Comentaris

  Cardem el camp 20/02/2021 11:51 pm
  Siguin pocs o molts diners, convé tenir-los fora de l'abast de les urpes espanyoles
  Ya teníamos nuestra propia estructura de Estado 20/02/2021 11:21 pm
  Se llamaba Banca Catalana. Y hacían milagros con el tráfico de divisas.
  Joaquim 20/02/2021 10:39 pm
  El poble desconfia molt de tot, es necessiten garanties i les coses clares. La idea crec que és bona, si ho feu bé teniu un futur client. La Banca Ètica crec que no està al marge de un control de espagna.
  Ja coneixem tres dels 148 fundadors del futur banc en dos mesos 20/02/2021 10:08 pm
  A aquest pas, Aguilera, no acabarem mai. De moment anem a 1,5 fundadors/mes. Per entrevistar-los a tots es trigaran 148 /1,5 = 98,67 mesos = uns 8 anys. A la meva edat no sé si arribaré.
   Global 21/02/2021 1:45 pm
   Aquest banc serà una "FinTech" com d'altres que ja funcionen arreu del món. Per tant, si fan bé la feina funcionarà sense cap problema. Ara bé, serà un banc privat que, en la meva opinió, mai no hauria de ser una "estructura d'Estat" perquè per això hauria de ser PÚBLIC i controlat per un Estat que, malauradament, a hores d'ara no hi existeix. Una bona iniciativa, si finalment naix un Banc que no escuri les butxaques dels seus clients.
  Eclestone 20/02/2021 9:45 pm
  Una estructura d'estat privada?? Clar que si, qualsevol cosa per fer publicitat tu, em comença a cansar això de volernos enganyar amb el cuento que son molt independentistes quan lo unic que busquen, com tots, es guanyar diners
  43
  40
  Respon
  Anònim 20/02/2021 9:26 pm
  Si no ho entenc malament és com una banca ética. Si és el cas, els pocs estalvis que tinc, allà aniran.
  Pep 20/02/2021 9:24 pm
  Fabuloso. Aquí se advierte con claridad que toda medida represiva a la corta o a la larga se vuelve contra el represor. Con la acción de la salida de La Caixa de Cataluña para castigar al independismo, se produjo una reacción que nadie antes se había planteado. La idea de crear una Banca catalana propia y que ayudado también por el factor tecnológico permitirá quedar al margen de la intervención española. Es la mejor idea y la mejor iniciativa, con mucho, que ha tenido el independentismo en bastante tiempo. Esta pequeña grieta que se abre en este monolítico estado, lo acabará rajando y partiendo.
  Doctor Strangelove 20/02/2021 9:03 pm
  ´És lleig, no entenc perquè no es queda a casa i no emprenya! Doc
   UN QUE ES UNA MICA REACI 21/02/2021 7:46 am
   Fora de les urpes espanyoles i dins la UE? Pel que es veu aquest senyor encara no sap que es la UE.
  Jm 20/02/2021 8:47 pm
  El que es bo per Espanya es dolent pels catalans El que es bo per Catalunya es dolent pels espanyols Es així...som molt diferents
  Catalunya serà independent, per molt que molesti alguns 20/02/2021 8:25 pm
  Uiiii, quanta rabieta veig per aquí contra el Banc 11Onze, això vol dir que tenen por, serà el nostre banc, a la merda la banca ñorda
  Luisnomeacuerdo 20/02/2021 7:50 pm
  Estructura de estado dice el lazinazi. Tipico de un paleto per la indapandansia. Nada nuevo bajo el sol de la comunidad Autónoma de Cataluña.
  George Dann 20/02/2021 7:14 pm
  Una estructura de estado creada por particulares... El chiringuito... El chiringuito....
  29
  141
  Respon
  Lluc 20/02/2021 7:08 pm
  Quan aquesta estafa peti. Aneu a reclamar els calers a la verge Maria
  13
  128
  Respon
  Angelblau 20/02/2021 5:12 pm
  Aquesta entrevista vetada la la Teletres .. alla es prioritza al Aragones - Ferrovial - Ibex
  Que bé es coneixen els d'11Onze el país 20/02/2021 5:10 pm
  Són banca on-line y de pais perquè quan hi ha petits problemes al carrer el primer que fa el personal catalanet és cremar caixers automàtics i destrossar les sucursals bancàries. Vostè si que sap Sr. Palet.
  254
  176
  Respon

Nou comentari