El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mercè Comas: “11Onze pot fer que Catalunya surti del pou econòmic i nacional”

L’entitat financera 11Onzeel primer banc català que estarà fora de l’abast de Madrid quan comenci a operar, té 148 fundadors i fundadores. El MÓN conversa amb Mercè Comas, que detalla les raons per les quals s’ha sumat al projecte, què espera d’aquest banc i com creu que pot contribuir aquest banc a canviar la realitat econòmica i financera del país.

Vostè fa trenta anys que forma part del teixit empresarial del país. Des dels anys noranta pilota l’empresa familiar Moto Auto Juni. Haurà tractat amb molts bancs en aquest temps. Per què decideix sumar-se al projecte d’Onze essent-ne inversora-fundadora?

Perquè vull una Catalunya lliure que amb Espanya només tingui una relació de veïnatge, com amb França, per exemple. Malgrat que els fets de l’octubre 2017 van ser un cop molt fort, la independència de Catalunya, fer un nou país, és un projecte vital bàsic per a mi. I aleshores vaig tenir la sort de conèixer el projecte d’Onze. Un banc català, amb llicència europea fora de l ́abast de l ́estat espanyol, condició indispensable, perquè ja sabem què va passar i què passa amb les entitats que queden vives només per estar domiciliades fiscalment a Catalunya. I això que no tenen cap intenció de col·laborar a fer possible la independència.  Afegim-hi que la idea és un banc amb un projecte d’expansió als Països Catalans, un caramel, un projecte inèdit a Catalunya.

Què n’espera, d’11Onze, com a ciutadana i empresària?

Un banc molt sòlid, no només com a banc català sinó com a entitat bancària l’objectiu de la qual és fer que Catalunya surti del pou econòmic i nacional en què hem caigut. Un país és la suma d’un territori i les persones que hi viuen. 11ONZE té molt clar que s’ha de començar per retornar a les persones el valor que tenen.

El fet que el banc operarà amb una llicència fora del control d’Espanya, què significa per al client?

El fet de que tingui una llicència no controlada pel Banc d’Espanya farà que el tracte amb el banc sigui transparent. Ara, quan preguntes o reclames alguna cosa al banc, que t’estranya o no te’n refies, et contesten que ho mana el Banc d ‘Espanya, o com m’han dit a mi, ‘és legal si el Banc d’Espanya ho permet’. Pot ser legal, però no ètic.

Quines mancances troba en el sistema bancari espanyol que creu que 11Onze superarà?

Els bancs que tenim són només empreses que han de presentar grans beneficis als accionistes, sense considerar com s’obtenen. Són empreses que no fabriquen, i que ja no donen serveis. Compren i venen diners, els clients som com uns simples intermediaris, a tot estirar, una persona davant d’un caixer automàtic que posa i treu diners. 11Onze defuig completament aquest concepte.

11Onze té un projecte de banca ètica al servei dels ciutadans i fora de l’abast de l’Estat espanyol JORDI BORRÀS

Però 11Onze bé voldrà obtenir beneficis.

Sí, és clar, actuarà com una empresa, però el sol fet que sigui un banc que tindrà una atenció personalitzada per als clients 24 hores 7 dies a la setmana vol dir que la seva prioritat són les persones. Un banc social, d’intercanvi d’idees.

Serà una banca de proximitat?

Sí, Catalunya no és un país de multinacionals i és el que necessita la seva gent. La història ens mostra que ha estat un país d’emprenedors, i també que quan Espanya ha volgut tallar la iniciativa i trencar la cadena de la riquesa, la por que ens plantéssim ha fet ensorrar els bancs catalans, però calculant molt bé de no matar la gallina dels ous d’or fent que els que operen a Catalunya obeeixin amb molt de gust els dictats del Banc d’Espanya. Per això, els empresaris o simplement les persones que volen treure profit dels seus estalvis no necessiten un banc que els posi una catifa vermella quan contractin el producte que els convé vendre i que després els girin la cara quan van mal dades. En definitiva, necessitem un banc que no sigui adulador i que ajudi en els moments difícils, escoltant i mirant a la cara del client .

I això no és possible amb un banc que operi sota el control del BdE?

No, perquè el primer que fa Espanya quan veu a venir el llop és controlar la banca, els diners. Els diners són poder. No podem viure amb aquest xantatge. La gent ha de perdre la por quan plantegi seriosament la independència. Ha de perdre la por a perdre els diners, a quedar escanyats i lligats de mans i peus. La solució a aquesta por és que Espanya no tingui controlats els nostres diners i la nostra economia.

Si un client té els seus diners a 11Onze, estaran blindats de qualsevol decisió hipotètica d’Espanya en cas d’independència de Catalunya?

Sí, perquè Espanya no pot intervenir un banc que no té llicència espanyola. Per tant, com més gran sigui el volum d’operacions que mogui 11Onze, menys quedaria afectada l’economia catalana en cas que Espanya intentés un bloqueig dels comptes bancaris en cas d’independència i més podrà contribuir a fer la independència.

En tot cas, vostè defineix 11Onze com un banc modern i allunyat de models tradicionals, que pot fer servei tant a un independentista convençut com a un que no ho sigui. Al final, és un banc que funcionarà amb uns altres valors.

Exacte, serà un banc que escolti la gent, amb independència de la seva ideologia. Serà un banc per donar suport a projectes personals i empresarials, qualsevol projecte que sigui viable tindrà el nostre suport. Només això ja serà una revolució en el sector. I sobretot, no enganyarà la gent.

Comas creu que 11Onze ha de recuperar l’esperit de les caixes d’estalvi en el seu origen, arrelades al territori JORDI BORRÀS

Vostès proposen, d’alguna manera, recuperar l’esperit de les caixes d’estalvi en el seu origen?

Sí, de fet, busquem recuperar l’esperit de les caixes d’estalvis de fa vuitanta anys, que treballaven per al territori, però que malauradament van acabar en una darrera etapa bancaritzades i caient en la trampa del totxo. A més, també en aquesta línia, pretenem descentralitzar el territori, hi ha vida més enllà de Barcelona i l’àrea metropolitana. Si 11Onze té molts diners per invertir, els invertirà en infraestructures per al país. Es pot fer habitatge social, pot comprar pisos que la gent ha perdut i tornar-los a vendre a preu raonable, i no a deu vegades més. Un banc ètic és això.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Octubrista a gener 26, 2021 | 21:41
  Octubrista gener 26, 2021 | 21:41
  Tenir una banca fora de l'abast de les urpes colonials, és essencial per Catalunya.
  • Icona del comentari de: Sentit comú i independència a gener 27, 2021 | 11:47
   Sentit comú i independència gener 27, 2021 | 11:47
   Una banca... i ministeris, la Justícia, empreses, regulació internacional de la conca del riu Ebre, decisions sobre infraestructures com ara el corredor de la Mediterrània, decisions importants per a regular el turisme en massa i massificat, la guàrdia costanera, les fronteres, federacions esportives, la recaptació d'impostos i contribucions dels ciutadans... sense comptar els malbarataments per serveis doblats com la policia, la televisió pública (Ccma /Rtve ), serveis meteorològics, associacions privades com Racc/ RACE... Seguim ?
   • Icona del comentari de: Teresa Codina i Batllori a gener 28, 2021 | 00:15
    Teresa Codina i Batllori gener 28, 2021 | 00:15
    Sóc
 2. Icona del comentari de: Ramon a gener 26, 2021 | 21:53
  Ramon gener 26, 2021 | 21:53
  Espanyols i coscubieles frisen i malden perquè iniciatives com aquesta no tinguin èxit. Jo naturalment els el desitjo i ben gran. I un suggeriment: que puguis donar-los poders perquè et facin tots els tràmits pel canvi. Que no hagis d'anar ni a discutir res amb els directors d'oficina de la Caixa o el Sabadell. Que no hi hagi el risc que et faci cosa o que et mengin el tarro.
 3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 27, 2021 | 00:29
  Luisnomeacuerdo gener 27, 2021 | 00:29
  Mucho se ríe esta pava para atraer grocñordos de débiles mentes, cuando tengan sus perritas veremos a quien van a llorar como tienen por costumbre. Este pseudo banco a a durar lo mismo que la repugblica de tractoria, al tiempo. Advertidos quedáis borreguetes.
  8
  Icona de dislike al comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 27, 2021 | 00:29 414
  Respon
  • Icona del comentari de: Lluís C a gener 27, 2021 | 08:50
   Lluís C gener 27, 2021 | 08:50
   Al menys aquests no li mamen la polla als putos espanyols de merda que manen, com gas tu, imbècil
  • Icona del comentari de: GAVANENC a gener 27, 2021 | 09:28
   GAVANENC gener 27, 2021 | 09:28
   Eso mismo diselo a los que perdieron el dinero en Bankia. Anda metete en tu cueva a mirar el NODO...
   152
   Icona de dislike al comentari de: GAVANENC a gener 27, 2021 | 09:28 1
   Respon
  • Icona del comentari de: aferlamà a gener 27, 2021 | 14:40
   aferlamà gener 27, 2021 | 14:40
   aferlamà ...
  • Icona del comentari de: Albert a gener 28, 2021 | 11:52
   Albert gener 28, 2021 | 11:52
   A mamarla por ahí (Maradona)
  • Icona del comentari de: Anònim a gener 29, 2021 | 11:41
   Anònim gener 29, 2021 | 11:41
   Que lista eres....
  • Icona del comentari de: SEMPRE D'EMPEUS a febrer 06, 2021 | 19:53
   SEMPRE D'EMPEUS febrer 06, 2021 | 19:53
   tros de gos
 4. Icona del comentari de: Ramon a gener 27, 2021 | 00:36
  Ramon gener 27, 2021 | 00:36
  Vist en perspectiva, allò que vam fer per pressió d'ERC was the definition of començar la casa per la teulada.
  39
  Icona de dislike al comentari de: Ramon a gener 27, 2021 | 00:36 141
  Respon
 5. Icona del comentari de: Ramon a gener 27, 2021 | 01:31
  Ramon gener 27, 2021 | 01:31
  Quan espanyols i coscubieles vaticinen que 11Onze no tindrà èxit en realitat no ens estan formulant un pronòstic ans un desig. Un desig miserable com no podria ser altrament venint de coscubieles i espanyols.
 6. Icona del comentari de: NANO a gener 27, 2021 | 08:40
  NANO gener 27, 2021 | 08:40
  Jo ja m'he fet soci, ja tinc ganes de treure els meus cales dels bancs ñordos.
 7. Icona del comentari de: Lola a gener 27, 2021 | 09:04
  Lola gener 27, 2021 | 09:04
  Els desitjem un gran èxit
  • Icona del comentari de: Llengua a gener 27, 2021 | 13:35
   Llengua gener 27, 2021 | 13:35
   Totalment d'acord. Encara millor si li desitgem un gran èxit.
 8. Icona del comentari de: Bernat Dàmaso Morros a gener 27, 2021 | 09:21
  Bernat Dàmaso Morros gener 27, 2021 | 09:21
  Això sí que és una estructura d'estat! Molt bona feina i llarga vida.
  • Icona del comentari de: Cal dir-ho a gener 27, 2021 | 11:53
   Cal dir-ho gener 27, 2021 | 11:53
   En tot cas és una estructura que fa estat. Les estructures d'estat son la banca pública, la guàrdia costanera, la policia, la recaptació i gestió d'Imposts i taxes, la sanitat pública, la justícia, un exèrcit o un estructura pròpia del segle XXI que el substitueixi...
 9. Icona del comentari de: Alfons a gener 27, 2021 | 12:07
  Alfons gener 27, 2021 | 12:07
  Ja tinc ganes de que surti,a la merda hispanilandia
 10. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a gener 27, 2021 | 12:08
  Tripartit no, gràcies gener 27, 2021 | 12:08
  El somni humit seria que els banksters botiflers del Sabadell i La Caixa haguessin de tancar les sucursals que tenen a Catalunya. Ja sé que això no passarà, al menys a curt termini.
  143
  Icona de dislike al comentari de: Tripartit no, gràcies a gener 27, 2021 | 12:08 104
  Respon
  • Icona del comentari de: Teresa a gener 30, 2021 | 12:52
   Teresa gener 30, 2021 | 12:52
   ja està passant. Cada cop tenen menys oficines i encara que no ho diuen, també menys clients
 11. Icona del comentari de: Independència bancària a gener 27, 2021 | 14:37
  Independència bancària gener 27, 2021 | 14:37
  Anem a obrir un compte, lliure d' ñ. Via Fora!!!
 12. Icona del comentari de: Manel a gener 27, 2021 | 19:31
  Manel gener 27, 2021 | 19:31
  Només amb pensar sortir dels usurers dels bancs espanyols ja és una alegria per a mi Els desitjo èxit infinitoy quan puguin operar per a tothom
 13. Icona del comentari de: antonigasulla @gmail.com a gener 28, 2021 | 08:53
  antonigasulla @gmail.com gener 28, 2021 | 08:53
  A on puc contactar amb aquest banc ?
 14. Icona del comentari de: Ja vam tenir un banc català a gener 28, 2021 | 18:46
  Ja vam tenir un banc català gener 28, 2021 | 18:46
  Banca Catalana, promovida pel poc honorable Pujol, ara conegut com Capo di Famiglia. Moltes families catalanes vam perdre els estalvis, bous i esquelles. El lladragot ja preparava l'assalt a la política i necessitava 'inversors'; més amunt, més raconets i missals debia pensar...
 15. Icona del comentari de: Jesús. C. a gener 30, 2021 | 01:03
  Jesús. C. gener 30, 2021 | 01:03
  Estic molt content i esperançat amb aquest projecte que alhora és la solució cap a la independencia. Ja tinc ganes de moure el que tinc cap al futur compte corrent de 11Onze.
 16. Icona del comentari de: anonim a gener 30, 2021 | 11:09
  anonim gener 30, 2021 | 11:09
  jo ja tinc un banc català, Caixa de Guissona, i m'atenen molt be, ara m'informaré d'aquest.. Tot i que el meu sentiment es independentista no m'agrada conviure en aquest resentiment ni escoltar aquesta adverssio cap a Espanya, ni borregos aquí ni allà, encara falta bastant per poder ser independents, no estava prou preparat el sistema al meu entendre però es bo començar a posar el nostre gra de sorra, mirant cap el futur, per un territori que sigui de tots, sense exclussions, per un mon millor, sense fronteres sense tanta burocracia, ni diputacions ni senat, eliminant així despeses..
 17. Icona del comentari de: Josep a febrer 20, 2021 | 18:50
  Josep febrer 20, 2021 | 18:50
  Encara es pot ser soci fundador? o només es pot entrar com a client?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa