El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El BCE augura una altra caiguda del PIB a l’eurozona per la Covid
  • CA

L’economia de la zona euro probablement va tornar a patir una contracció durant l’últim trimestre del 2020 com a conseqüència dels rebrots de Covid-19 i la reintroducció de restriccions per frenar la propagació de virus, fet que pesarà també en l’activitat dels tres primers mesos de 2021, segons ha assenyalat la presidenta de el Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, amb les primeres estimacions i a falta de tenir les dades del trimestre passat.

“Les dades econòmiques entrants, les enquestes i els indicadors d’alta freqüència suggereixen que els rebrots de la pandèmia i la intensificació de les mesures de contenció probablement hagin portat a una disminució de l’activitat en el quart trimestre del 2020 i també s’espera que influeixin en l’activitat en el primer trimestre d’aquest any”, ha indicat la banquera en la conferència de premsa posterior a la reunió de Consell de Govern de BCE, que “ha reconfirmat” les mesures adoptades el passat mes de desembre.

Lagarde ha volgut deixar clar que la prolongació de les restriccions i confinaments en el primer trimestre del 2021 i les dificultats de la posada en marxa dels programes de vacunació s’havien tingut en compte en les últimes projeccions macroeconòmiques del BCE, publicades al desembre , de manera que aquestes previsions “segueixen sent vàlides”, tot i que ha admès que els riscos per a l’economia segueixen inclinant-la a la baixa, però de manera menys pronunciada.

En aquest sentit, la presidenta del BCE ha defensat que en els últims mesos s’han registrat fets positius com el llançament de les vacunes contra la Covid-19, així com l’acord amb el Regne Unit sobre les relacions comercials després del Brexit o l’acord dels líders europeus sobre el fons europeu Next Generation, a més del resultat de les eleccions als Estats Units, tot i l’empitjorament de la pandèmia en diversos països i la prolongació de confinaments.

En qualsevol cas, Lagarde ha reiterat que el Consell de Govern de el BCE segueix vigilant atentament l’evolució dels esdeveniments i està a punt per ajustar totes les seves eines com calgui per tal de mantenir unes condicions de finançament favorables a la zona euro per a tots els sectors.

En la seva reunió d’aquest dijous, la primera del 2021, el Consell de Govern de el BCE ha decidit mantenir sense canvis els tipus d’interès de referència per a les operacions de refinançament al 0 per cent, mentre que la taxa de facilitat de dipòsit continuarà en el -0,50 per cent i la de facilitat de préstec en el 0,25 per cent. Així mateix, l’entitat presidida per Christine Lagarde ha mantingut sense canvis la resta dels seus instruments de política monetària, després d’haver-los ajustat al desembre.

Tot i que no ha modificat el volum dels seus programes de compres d’actius, el BCE sí que ha avisat per primera vegada que no ha d’esgotar el seu programa de compres d’emergència (PEPP) si les condicions de finançament de l’eurozona són favorables.

L’autoritat monetària s’ha compromès a comprar un volum de fins a 1,85 bilions d’euros en actius fins al març del 2022. No obstant això, “si les condicions de finançament favorables es poden mantenir amb fluxos de compra d’actius que no esgotin el total del programa en l’horitzó de compres netes de l’PEPP, no es farà servir en la seva totalitat “, ha avisat el BCE. De la banda contrària, si cal, el BCE elevaria encara més el volum si els efectes negatius de la pandèmia segueixen afectant l’economia i la inflació.

Pel que fa a la resta d’instruments, el banc central seguirà realitzant compres netes d’actius sota el seu programa estàndard (APP) a un ritme mensual de 20.000 milions nets “durant tant temps com calgui”. El BCE reinvertirà els fons del deute que venci durant un període de temps “prolongat” després que comenci a pujar els tipus d’interès.

En darrer lloc, l’autoritat monetària ha indicat que seguirà proporcionat “àmplia liquiditat” a través de les seves operacions de refinançament, especialment a través del tercer programa d’operacions de refinançament a llarg termini amb objectiu específic (TLTRO-III).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa