El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’addicció a les criptomonedes s’estén entre professionals de les finances

Les criptomonedes ja no són un concepte abstracte. De fet, des de fa un temps considerable s’han convertit en part de la vida quotidiana i moltes persones, ja siguin professionals de les finances o no, comencen a fer operacions amb aquestes noves monedes d’internet. Però, de totes les novetats positives que han portat aquestes monedes també n’hi ha de negatives i és que l’addicció a les criptomonedes i la compravenda d’aquests béns per internet s’està començant a estendre entre la població, sobretot aquelles persones que treballen en les finances.

“La gent es confia, creuen que saben del tema i de cop acaben perdent el control”, explica Francesc Perendreu, president d’Acencas, l’Associació Centre Català d’Addiccions Socials. Ell mateix assegura que aquesta addicció comença a penetrar en la societat per la facilitat que té la gent de crear-se una cartera digital i començar a operar amb criptomonedes: “Guanyes molt en poc temps i poc esforç“, assegura el president de l’associació. Així doncs, la situació podria començar a veure’s com un problema real per a la població, ja que segons les dades que ha aportat Acencas en només quatre mesos han hagut de tractar quatre pacients amb una gran addicció a les criptomonedes.

En què consisteix l’addicció a les criptomonedes?

Primerament cal recordar que com qualsevol addicció té el seu target predilecte. En aquest cas, tot i que “el 12% dels adults mundials ja tinguin cripromonedes encara és un món completament desconegut”, en paraules de Tomàs Morè, responsable de cultura del CIC4CYBER -un dels departaments governamentals catalans que analitzen el nou espai cibernètic i les noves tecnologies dins de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya-. No és d’estranyar doncs, que els primers a caure en aquesta addicció siguin la gent que més pensa que entén el món, és a dir, “sobretot joves que fan carreres econòmiques o professionals del món financer”, assegura Perendreu.

Milers de joves participen a la segona jornada de la convenció de criptomonedes a Badalona / ACN
Milers de joves participen a la segona jornada de la convenció de criptomonedes a Badalona / ACN

“La base de coneixement és real, però no és aplicable”, diu el president d’Acencas. En aquest aspecte, ell explica que les persones amb experiència en el món de les finances poden creure que controlen una situació que en realitat no. Així doncs, ens trobem amb persones que acaben enganxades al telèfon tot el dia mirant si pugen i baixen les seves inversions. “A més, un cop perden, pensen que poden recuperar els diners fàcilment”, diu Perendreu que afegeix que al final “es veuen més empoderats del que són”.

La prevenció en els infants

Tot i que l’addicció a les criptomonedes encara és bàsicament en majors d’edat, la preocupació de la Generalitat és l’afectació que pot tenir en un futur en els menors. De fet, ja hi ha jocs que donen la possibilitat d’intercanviar beneficis per criptomonedes. Això, tal com explica Morè, “és pot convertir en un problema per als infants”. En aquest sentit, els nens cada vegada tenen més influència del món digital i poden convertir-se en addictes de manera molt més ràpida. “Nosaltres intentem potenciar el control parental des de petits per evitar aquests problemes”, descriu Moré.

Des de la divisió en què treballa aquest expert hi ha una iniciativa anomenada Internet Segura que aporta guies i solucions per als pares que es troben en situacions propenses a l’addicció amb els seus fills. “Internet és complicat de controlar perquè tot passa en dispositius externs”, adverteix Moré. Així doncs, és “necessària l’acció governamental per ajudar els pares”, conclou Morè. Davant d’aquesta situació, ambdós experts coincideixen que la conscienciació social és clau per evitar més casos, ja que tal com assegura Perendreu “és una tendència creixent”. Per això, ja hi ha en marxa mecanismes i projectes per intentar que la població, sobretot els professionals, facin un ús moderat dels dispositius mòbils, sobretot quan hi ha inversions i diners en joc.

Més notícies
L'empresa que arregla les canonades del nou Internet / Pixabay

L’empresa pionera en el manteniment de les ‘canonades’ de la web 3

Notícia: L’empresa pionera en el manteniment de les ‘canonades’ de la web 3
Comparteix
Dragon Stake és una companyia dedicada a assegurar i cuidar les infraestructures del nou internet
Notícia: L’empresa pionera en el manteniment de les ‘canonades’ de la web 3 - Mobile
Imatge d'Elemental Riders, el primer joc de 'blockchain' de l'empresa catalana Games for a Living / G4AL

Jugar per guanyar diners, nova tendència dels videojocs de blockchain

Notícia: Jugar per guanyar diners, nova tendència dels videojocs de blockchain
Comparteix
Les noves tecnologies aconsegueixen que els usuaris puguin treure un profit d'accions quotidianes i lúdiques
Notícia: Jugar per guanyar diners, nova tendència dels videojocs de blockchain - Mobile

Gibraltar es converteix en un model en l’adopció i regulació de criptodivises

Notícia: Gibraltar es converteix en un model en l’adopció i regulació de criptodivises
Comparteix
Segons els analistes de l'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada
Notícia: Gibraltar es converteix en un model en l’adopció i regulació de criptodivises - Mobile
Blockchain / EP

Una empresa catalana certifica documents a la ‘blockchain’

Notícia: Una empresa catalana certifica documents a la ‘blockchain’
Comparteix
Edgar Jordà, fundador de HashingDNA: "Busquem la manera que la informació que ha de passar per tercers sigui verificada"
Notícia: Una empresa catalana certifica documents a la ‘blockchain’ - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa