El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Alcarràs’, seleccionada per a la cursa per als Oscars

La pel·líula catalana Alcarràs, dirigida per Carla Simón, continua ampliant el seu èxit i ha estat seleccionada finalment per representar l’Acadèmia Espanyola del Cinema en la cursa per als Oscars. A la terna en la qual estava preseleccionada hi havia també Cinco lobitos, d’Alauda Ruiz de Azúai i protagonitzada per l’actriu catalana Laia Costa, i As Bestas, de Rodrigo Sorogoyen, una coproducció en què també hi ha capital català.

Ara comença la batalla per aconseguir que Alcarràs sigui nominada com a finalista, una cursa que ja va viure Simón amb Estiu 1993 i que anys enrere havia portat també Pa Negre fins a les portes de ser candidata. Si passa aquesta selecció dels acadèmics de Hollywood, Alcarràs serà en la cerimònia que se celebrarà el 12 de març de l’any que ve a Los Angeles, que es retransmetrà a tot el món, com a nominada a l’Oscar a la millor pel·lícula internacional.

Carla Simón mentre rodava 'Alcarràs' / Europa Press
Carla Simón mentre rodava ‘Alcarràs’ / Europa Press

L’esclat d’Alcarràs va començar quan va ser premiada amb l’Os d’Or al Festival de Berlín, cosa va catapultar la popularitat de la directora Carla Simón, ja molt ben valorada entre l’ampli públic que havia vist Estiu 1993. El poble d’Alcarràs també va viure setmanes de glòria, quan molta gent el va posar en el mapa arran del premi, quan la pel·lícula encara no s’havia estrenat als cinemes.

La pel·lícula, que s’està veient majoritàriament en versió original –subtitulada en altres llengües als cinemes de fora de Catalunya i també en algunes sales del país–, està portant el català del Segrià arreu. També està donant a conèixer la realitat i les dificultats del camp català, amb la particularitat que els actors no són professionals sinó veïns de la zona que van ser seleccionats per l’equip de la pel·lícula.

El drama d’una família de pagesos

Amb aquests ingredients s’explica el dilema pel qual passa una família de pagesos que veu com les terres que han conreat durant dues generacions estan a punt de ser envaïdes per un mar de plaques solars, ja que el propietari dels terrenys les lloga a una empresa energètica del sector perquè li resulta més rendible que mantenir un pacte que era verbal.

La pel·lícula arrenca quan una família de pagesos rep una carta del propietari de les terres que cultiven que els comunica que n’han de marxar perquè ha decidit llogar-les a una empresa que està instal·lant plaques per produir energia solar, un negoci molt més lucratiu. L’avi de la família, ara jubilat, que se n’adona que no tenia cap contracte com a arrendatari de les terres perquè havia fet un tracte d’amics amb l’antic propietari. Un cop mort el seu coetani i succeït pel fill, arriben els problemes. La tempesta emocional que es desferma quan veuen que el seu futur salta pels aires de cop marca la relació entre els diversos membres de les tres generacions de la família. És la fi d’un món i Simón la retrata amb mirada crítica i sensible alhora.

Més notícies

El debat lingüístic sobre “Alcarràs”

Notícia: El debat lingüístic sobre “Alcarràs”
Comparteix
"Perquè la captivitat política ha generat una captivitat mental, psicològica, que és encara més letal que la primera"
Josep Pena (opinió)

Alcarràs, sí i no

Notícia: Alcarràs, sí i no
Comparteix
"A tu que fas cua avui a la taquilla, sàpigues que la pagesia surt a escena cada dia. No espera més aplaudiments sinó que agafis el carro de la compra talment com si fos de combat"

Alcarràs sí, però del camp, ni cas

Notícia: Alcarràs sí, però del camp, ni cas
Comparteix
"Així és Barcelona, capaç de connectar amb Islàndia, Alaska o Mongòlia, i incapaç d'entendre què passa a Lleida, al Delta de l'Ebre"
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, subjecta l'Os d'Or amb la directora d''Alcarràs', Carla Simón / ACN

Aragonès celebra el “talent” de Carla Simón per la pel·lícula ‘Alcarràs’

Notícia: Aragonès celebra el “talent” de Carla Simón per la pel·lícula ‘Alcarràs’
Comparteix
Simón ha expressat que és "bonic" que un projecte local "arribi tan lluny"

Comentaris

 1. Icona del comentari de: rd a setembre 13, 2022 | 15:24
  rd setembre 13, 2022 | 15:24
  ara aniran els de siudadanos a denunciar a l´academia dels Oscar per seleccionar una peli en llengua catalana
  • Icona del comentari de: El cit campejador a setembre 13, 2022 | 15:38
   El cit campejador setembre 13, 2022 | 15:38
   Vale, no tienes ni puñetera idea de cómo funciona esto y de quién elige la película para que represente a todos los españoles. Vuelve a tu cueva de indepe y no hagas más el ridiculo
  • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 13, 2022 | 16:11
   Gonzalo setembre 13, 2022 | 16:11
   Película rodada en lengua regional minoritaria con dinero italiano y español. Jajaja! Hay que ver el maltrato que recibe la lengua autonómica. Jajaja!
 2. Icona del comentari de: Alcarrasenc a setembre 13, 2022 | 15:24
  Alcarrasenc setembre 13, 2022 | 15:24
  Molt bé, ho volem tot en català als Oscars.
 3. Icona del comentari de: El cit campejador a setembre 13, 2022 | 15:36
  El cit campejador setembre 13, 2022 | 15:36
  Repito, al que veta, viva el cine español. Dentro de poco veremos esta película en el programa Versión Española, porque es cine español
 4. Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 13, 2022 | 16:09
  Gonzalo setembre 13, 2022 | 16:09
  Enhorabuena a la co-produccion hispano-italiana. Si con esta película de tractorianos no conseguimos dormir a los integrantes del jurado, siempre queda la baza infalible. Luis lago.
  • Icona del comentari de: Gonçal a setembre 14, 2022 | 02:19
   Gonçal setembre 14, 2022 | 02:19
   Solament sabeu plorar, colla de desgràciats cacanyols
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 14, 2022 | 13:39
  Pere Llimonera i Citronell setembre 14, 2022 | 13:39
  Coi, resulta que el "Malvado" Estado de la Nación y sus instituciones y organismos envían un cinta Catalana para "RePReSeNTaR" al País; y N0 porque les parezca que es una BueNa Película, sino que lo hacen para "Xoder" a los Catalanes... Ja, ja, ja... ala, a X0DeRSe, Catalanes, que enviamos un Film de vuestra tierra como castigo y para que sufráis... Y como ToDo lo que N0 sea lo que "dicen, hacen y piensan" los separatas suprematas del Nacional Catalanismo de patrias inventadas, les parece MaL, pues también intentan criticar esto, sacarle punta a lo que sea, buscar cinco pies al gato, e impostar, difamar y falsificar todo; tal como hacen siempre y en todo y con todo... En fin, personalmente y en mi humilde opinión, me parece una buena Peli, y una buena elección. Había alguna otra Peli merecedora de ser enviada, pero hay que elegir solo una y creo que, pese a los indePas y su cerrazón y boicot a todo, la elección es correcta...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa