El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El CAC conclou que el gag del Rocío s’emmarca en la “llibertat d’expressió”

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) s’ha pronunciat sobre el gag de la Verge del Rocío al programa Està Passant de TV3 que ha aixecat molta polseguera en els darrers dies. De manera unànime, l’ens ha conclòs que el polèmic esquetx “se situa en el marc de l’exercici de la llibertat d’expressió”, tal com recull l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Ho ha donat a conèixer aquest dimecres en un comunicat en què també assenyala que les expressions satíriques que es van fer servir poden resultar “desafortunades” i “feridores” per les persones que professen la fe catòlica.

El CAC ha afirmat que la sàtira és una manifestació de la lliure opinió d’idees i ha sentenciat que el gag del programa presentat per Toni Soler no vulnera la normativa audiovisual. Així i tot, ha recomanat “extremar la cura a l’efecte d’evitar en els espais d’entreteniment humorístics, manifestacions que puguin menystenir les persones que professen qualsevol creença religiosa”.

Impossible confondre “el propòsit comunicatiu” del gag

El posicionament de l’ens sobre aquest esquetx de l’Està Passant que es va emetre el 4 d’abril arriba després d’haver rebut diverses queixes que han presentat la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), el partit Valents, l’associació E-Cristians i 115 particulars. En el gag hi apareixia l’actriu Judit Martín disfressada com a Verge del Rocío, amb un nino que simbolitzava el nen Jesús. Durant l’entrevista, la paròdia va incloure bromes i mofes sobre la vida sexual, la religiositat i l’accent andalús. El CAC ha realitzat un informe i ha indicat que la secció L’entrevista improvisada del programa incorpora elements satírics i irònics com ho fa qualsevol programa d’humor, “de manera que no hi ha possibilitat de confusió del propòsit comunicatiu del fragment analitzat ni per la tipologia dels continguts ni pel format audiovisual d’emissió”.

Toni Soler i Jair Dominguez TV3
Toni Soler i Jair Domínguez, presentadors de l”Està Passant’ | TV3

En el text, l’organisme també ha apuntat que “en la paròdia d’entrevista es fa referència a suposades característiques i actituds del personatge de la marededeu del Rocío que, atès que incideixen en creences individuals i col·lectives, podrien ser interpretades per determinades persones com a indegudes, ofensives o de mal gust. També s’indica que el conductor del programa, abandonant el registre humorístic, expressa el seu respecte envers aquestes creences en tres ocasions diferents”.

El CAC ha recordat que la sàtira és expressió de les manifestacions creatives de l’ésser humà, que l’utilitza “com un instrument de denúncia i de crítica social, i, com a tal, és una manifestació més de la llibertat d’expressió i de creació artística”. Finalment, han assenyalat que la caricatura constitueix una de les vies “més freqüents d’expressar, mitjançant la burla i la ironia, crítiques socials o polítiques que, com a element de participació i de control públic, resulten imprescindibles en tot sistema democràtic”.

Més notícies
Moment del gag del 'Polònia' sobre la polèmica del Rocío / CCMA

El ‘Polònia’ furga en la polèmica del Rocío amb un gag hilarant sobre l’humor religiós

Notícia: El ‘Polònia’ furga en la polèmica del Rocío amb un gag hilarant sobre l’humor religiós
Comparteix
La Verge del Rocío torna a TV3 en companyia del president d'Andalusia, la Moreneta, un imam i el Dalai Lama
Notícia: El ‘Polònia’ furga en la polèmica del Rocío amb un gag hilarant sobre l’humor religiós - Mobile
Jair Domínguez a l''Està Passant' / TV3

Jair Domínguez rep amenaces de mort pel gag del Rocío: “Tinc les bústies plenes”

Notícia: Jair Domínguez rep amenaces de mort pel gag del Rocío: “Tinc les bústies plenes”
Comparteix
L'humorista de TV3 ha estat denunciat juntament amb Toni Soler i Judit Martín per la polèmica paròdia de la verge
Notícia: Jair Domínguez rep amenaces de mort pel gag del Rocío: “Tinc les bústies plenes” - Mobile
Un moment del 'gag' polèmic sobre la Verge del Rocío / ACN

El govern andalús elevarà una queixa formal pel gag de la Verge del Rocío

Notícia: El govern andalús elevarà una queixa formal pel gag de la Verge del Rocío
Comparteix
En el programa, la còmica Judit Martín apareixia disfressada de Verge i feia mofa de la religiositat i l'accent andalús
Notícia: El govern andalús elevarà una queixa formal pel gag de la Verge del Rocío - Mobile
Ramon Espadaler, a la seu d'Units per Avançar a Barcelona/Quico Sallés

Espadaler critica el ‘gag’ del Rocío: “Atac a les creences més íntimes”

Notícia: Espadaler critica el ‘gag’ del Rocío: “Atac a les creences més íntimes”
Comparteix
El diputat del PSC lamenta que TV3 "fa massa temps que s'utilitza al servei de les pròpies fílies i fòbies"
Notícia: Espadaler critica el ‘gag’ del Rocío: “Atac a les creences més íntimes” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: RAMON A a abril 19, 2023 | 20:10
  RAMON A abril 19, 2023 | 20:10
  El mes sorprenent es que en el segle 21 i pugui haber i gent que estigui amb un nivell de incultura burra com aixo
  • Icona del comentari de: Anònim a abril 19, 2023 | 23:07
   Anònim abril 19, 2023 | 23:07
   Empezando por ti que no sabes escribir en catalán.
  • Icona del comentari de: Ricard a abril 20, 2023 | 09:25
   Ricard abril 20, 2023 | 09:25
   Comentari de falsa bandera fet per un racista castellà, com es nota al escriure un català deficient.
 2. Icona del comentari de: Gerard de sarria a abril 19, 2023 | 22:17
  Gerard de sarria abril 19, 2023 | 22:17
  Aquest alrofitat deuria de trucar abans a ja santa inquisicio catalana el cac
 3. Icona del comentari de: Català a abril 20, 2023 | 08:15
  Català abril 20, 2023 | 08:15
  Doncs a mi, encara que el gag em semblà força barroer, típic del xaronisme barceloní, el vaig acceptar. Els que, com jo, hem estat sota les imposicions de l'Esglèsia Católica, gaudim veient la seva decadència. Veient com ja no és intocable, com les poques misses que es celebren resten gairebé desertes, com aquella corrua de capellans d'altres époques s'ha convertit en un sol capellà per a mitja dotzena de parròquies. com el matrimonis canónics "Els unics valids" d'altres époques ara son l'excepció. L'Esglèsia Catolica està collint el què sembrà.
 4. Icona del comentari de: en fi a abril 20, 2023 | 08:45
  en fi abril 20, 2023 | 08:45
  i en canvi el gag del Manel Vidal, de zona franca, li va costar el lloc de treball, tv3 que s'ho faci mirar, o és que només mirar pels interessos polítics
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 20, 2023 | 11:52
  Pere Llimonera i Citronell abril 20, 2023 | 11:52
  "El CAC conclou que el gag del Rocío s’emmarca en la “llibertat d’expressió”, i Jo concloc que: a tot arreu hi ha t0ntos i aquests "còmics" no representen ningú, tret d'una banda de supremacistes; en cap cas als Catalans"... Esto no es un ataque a la religión realmente, es a Andalucía.... N0 se trata de un asunto religioso sino de hacer política, adoctrinar a la chusma mediante mofa soez, supremacismo y xenofobia... Pero, Si tienen tanto sentido del humor ¿por qué no se ríen de la ridícula invasión de Cataluña que intentó realizar el teniente coronel "Paquito Maciá" desde Francia el siglo pasado? ¿o de Puigdemont el escapista en maleteros de coches? ... ¿o, por qué no se ríen de la del cleptocrático Régimen Pujoliano? ... Pero, N0 lo harán... Pocas lecciones de nada puede dar el supremacismo independenciero inventa patrias... Hace tiempo en un "Squetch" en TV en un programa de Gurruchaga, "Els Joglars" se metían con el Barça, con Pujol y con La Moreneta, que al final resultaba ser N'Kono, entonces portero perico, y en toda Catalunya, sobre todo por parte de los suprematas, se puso el grito en el cielo... Creo que una persona pública debe admitir bromas a su costa porque entra en su cometido, su figura y en el sueldo... pero, Br0mas, no burlas ni insultos; y las instituciones culturales como la Virgen del Rocío o la Moreneta, que tienen un fuerte trasfondo y carácter social, deben quedar un poco al margen; sobre todo, cuando lo que se pretende, en realidad, es enviar un mensaje a la población con un trasfondo político escondido... Apa, Adeu!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa