El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espadaler critica el ‘gag’ del Rocío: “Atac a les creences més íntimes”

El secretari general d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, s’ha sumat a les crítiques a l’sketch de la Verge del Rocío que aquest dissabte va aixecar molta polseguera. Al programa Està passant de TV3 la còmica Judit Martín es va disfressar d’aquesta Verge i va fer mofa de la religiositat i l’accent andalús. Això va provocar moltes reaccions -de la FECAC, que va enviar una carta al CAC, i del president andalús, a qui Toni Soler va respondre amb contundència-, l’última de les quals ha estat la d’Espadaler. El secretari general d’Units per Avançar ha denunciat que “la paròdia és un atac a les creences més íntimes de moltes persones que ultrapassa els límits de l’humor“.

On queda la laïcitat positiva, entesa com l’igual respecte per la creença i la no creença que hauria d’assumir un mitjà públic?”, s’ha preguntat el diputat de PSC-Units, que ha afegit que TV3 “fa massa temps que s’utilitza al servei de les pròpies fílies i fòbies”. “El que ha passat amb la burla a la Mare de Déu del Rocío a TV3 no és una anècdota, sinó el símptoma de la pèrdua del respecte per la creença”, ha conclòs el diputat, en un missatge semblant al que aquest dissabte va publicar un assessor d’Ada Colau que nha sortit escaldat.

Un moment del ‘gag’ polèmic sobre la Verge del Rocío / ACN

La FECAC i el president andalús exigeixen “disculpes públiques”

La primera a alçar la veu va ser la FECAC, la Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Catalunya, que va exigir per carta al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) unes “disculpes públiques” de TV3. “La paròdia va atemptar contra el sentiment de centenars de milers de catòlics que tenen devoció per la Verge del Rocío”, va assenyalar la FECAC, que va lamentar el “mal gust” del gag. També es va manifestar al respecte el president d’Andalusia, Juanma Moreno, que va denunciar la “falta de respecte a Andalusia, i a milers d’andalusos i les seves tradicions”. “Espero que per demanar perdó ho sàpiguen fer millor”, va piular Moreno. La resposta de Toni Soler va ser clara: “Esperi assegut”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Quin personatge! a abril 09, 2023 | 11:51
    Quin personatge! abril 09, 2023 | 11:51
    De professió escolanet. També en politica. Pura mediocritat...
    • Icona del comentari de: Plufff a abril 09, 2023 | 12:20
      Plufff abril 09, 2023 | 12:20
      De professió, osonenc EMPESTAT, menystingut...i acabeu com vulguis, si és dolent, l'encertaràs.
  2. Icona del comentari de: Callar i no ficar cullerada a abril 09, 2023 | 12:03
    Callar i no ficar cullerada abril 09, 2023 | 12:03
    Sr Espadaler i quan tots els mitjans espanyols, diuen bajanades, i a més a més, titllen als catalans de terroristes, posen dianes a fotos de polítics i fan gags que són indecents i molts periodistes dia sí i dia també, com que tot si val per anar contra Catalunya, vosté no obre boca, calladet, vaja ja sabem com actua, doncs amb això també havia de fer el mateix, callar i no dir res.
  3. Icona del comentari de: A veure a abril 09, 2023 | 12:05
    A veure abril 09, 2023 | 12:05
    Espadaler, posats a defensar el respecte a les persones també podies haver-lo defensat quan els amos que tu serveixes han insultat la llengua, l'escola, la cultura i els drets dels catalans.
  4. Icona del comentari de: Aneualamerda a abril 09, 2023 | 12:05
    Aneualamerda abril 09, 2023 | 12:05
    Allò que ataca les creences més íntimes és la putrefacció del fet polític que fa gent com aquest personatge. I en Toni Soler només és un escolanet que es posa al servei de qui mani a canvi de calerons, el resultat de l'ou de la serp que coveu els qui ocupeu la política. Amb el procés capa la Independència de Catalunya, els catalans vos hem vist el plumero i vos ho farem pagar.
  5. Icona del comentari de: Rp a abril 09, 2023 | 12:06
    Rp abril 09, 2023 | 12:06
    El que no s’entén és que el gag l’hagin fet dos espanyols de Catalunya, com tu.
  6. Icona del comentari de: I la cal Viva què ataca, miserable? a abril 09, 2023 | 12:06
    I la cal Viva què ataca, miserable? abril 09, 2023 | 12:06
    I la cal Viva què ataca, miserable?
  7. Icona del comentari de: Nosaltres ja ho sabem! a abril 09, 2023 | 12:18
    Nosaltres ja ho sabem! abril 09, 2023 | 12:18
    Gili-puà. Que un VIGATÀ, o al menys casat amb osonenca, acabi besant el fang del terra més pudent i pestilent, no fos cas que se li escapi un vot de Catalunya, a algú renegat de la seva terra, de les seves tradicions i costums, que volta (poquet) per Vic com un empestat, i que brami per la virgen del rocío quan se'n fot de la NOSTRA Moreneta... Què se'n pot esperar??? Ah, sí, excuse-moi...Sabeu què? Que ho digui ell!
  8. Icona del comentari de: fat boy a abril 09, 2023 | 12:41
    fat boy abril 09, 2023 | 12:41
    El Retorn de la Momia. Feia anys que no sortia del sarcofag a dir res.
  9. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 09, 2023 | 12:52
    Pere Llimonera i Citronell abril 09, 2023 | 12:52
    Hombre l'Espadaler, fill de l'últim alcalde franquista del poble, que l'any 1991 brandava una bandera estelada davant del parlament de Vílnius, en la independència de Lituània, més tard conseller d'unió Democràtica, partit que va finiquitar amb en Duran Lleida i que ara va amb el PSC ens parla de respecte i de llibertat d'expressió. Quin carcamal.
  10. Icona del comentari de: a cagar a la via a abril 09, 2023 | 12:53
    a cagar a la via abril 09, 2023 | 12:53
    El senyoret Espadaler, que li agradaven les senyoretes com en Duran, té la barra de venir a instruir-nos.
  11. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a abril 09, 2023 | 13:02
    Doctor Strangelove abril 09, 2023 | 13:02
    Els catòlics tenen el problema de la incultura, la majoria d'ell no han fet ni l'esforç de mirar-se la blíblia, car si ho haguéssin fet sabrien que fer culte a figures està totalment prohibit per la llei del seu propi Déu. És una vergonya pels que som realment creient que aquesta gent embruti el seu nom d'aquesta manera. Per sort el seu càstig és a punt d'arribar! Doc.
    • Icona del comentari de: Sí, creient de Franco, el teu Déu a abril 10, 2023 | 09:27
      Sí, creient de Franco, el teu Déu abril 10, 2023 | 09:27
      I tu el podràs experimentar de primera mà des de l'infern dels doctors fraudulents.
  12. Icona del comentari de: Borinot a abril 09, 2023 | 13:40
    Borinot abril 09, 2023 | 13:40
    espadaler, ets un poca-solta del tres al cuarto, sense ofici ni benefici, sense opinió ni criteri, i que només vols treure benefici electoral. El dia que t'escolti defensant la llengua catalana, els atacs al poble de Catalunya, aleshores potser t'escoltaré, però mai mai mai, t'he sentit a dir res a dia d'avui per defensar la llengua catalana o els atacs i insults al MHP President Carles Puigdemont, per part dels andalusos o els crits del a por ellos
  13. Icona del comentari de: Josep a abril 09, 2023 | 14:05
    Josep abril 09, 2023 | 14:05
    L'humor és humor i llibertat d'expressió i no atenta contra ningú i la seva dignitat, ni contra cap religió, ni res, per amor de Déu. Cal tenir poques llums per sentir-se ofès. Altra cosa es parodiar amb el fi de denigrar una persona o un representant polític que representa molta gent. La imatge de la Verge és només una imatge i ningú ha cridat o denigrat la processó real, sinó que s'ha volgut posar l'accent en les connotacions més significatives de la celebració i el ritus. I fins i tot el vocable verge té a veure amb dona que no ha tingut relacions, i no cal donar més voltes. Sóc andalús de naixement i vaig viure la cultura d'enllà fins els 15 anys, em vaig emocionar tant amb la fira com amb la Setmana Santa i entenc l'humor d'allà i també el d'aquí, són diferents, el d'aquí juga molt més amb les paraules. Per amor de Déu aquí el que hi ha és anar per tot en contra dels catalans, siguin de naixement o adoptius com un servidor, que he adoptat ser català veient el que es veu i el que es sent. El "A por ellos" això sí que és denigrant i inacceptable! I vostè pot ser busqui els vots d'una part dels catalans amb aquesta declaració?
    • Icona del comentari de: Moltes gràcies Josep a abril 09, 2023 | 21:33
      Moltes gràcies Josep abril 09, 2023 | 21:33
      Enhorabona Josep per ser un català d'adopció, ojalà hi hagues molta gent com tu, que se sent català i no ha nascut a Catalunya, però ja veus que gent d'aquí els agrada molt provocar i anar sempre contra Catalunya.
  14. Icona del comentari de: Narcís a abril 09, 2023 | 14:13
    Narcís abril 09, 2023 | 14:13
    I per què s'ha de sentir dolgut/ ferit ningú pel que digui o faci hom .. les creences són íntimes així no poden ser fumudes per molt que es vulgui ! PD : deixi aquest tipus de donar benzina a l' anticatalanisme !
  15. Icona del comentari de: Junts pel Sou?️ErkiBotiflers?️Corrupgents Procés News ✍️? a abril 09, 2023 | 14:30
    Junts pel Sou?️ErkiBotiflers?️Corrupgents Procés News ✍️? abril 09, 2023 | 14:30
    ?️ Si el 2017 els traïdors haguessin complert allò que van prometre al poble i que després no van complir, lliurant-se covardment als jutges espanyols o fugint a fer d'eurodiputats a sou d'Espanya, qui hauria de protestar per la paròdia de la Virgen del Rocío hauria de ser l'ambaixador d'Espanya a Catalunya. Però com que els processistes es van eixugar el cul amb el resultat del Primer d'Octubre, doncs seguim amb l'esclavitud autonomista que naturalment es reflecteix en absurds com aquesta farsa que paga #TeleVichy per intentar distreure el país amb les misèries del que ens té ocupats fa 308 anys (cosa que a l'ocupant ?? oficialment se li'n refot) mentre obvia fets com la traïció dels miserables virreis processistes o allò de la "mona"(?) d'aquella pastisseria carallota i racista de Sant Cugat (paradoxalment amb un cognom tan jueu com Sàbat), trist reflex del que va ser el gran despropòsit públic català vers la raça humana i mostrant de manera vergonyosa com si es tractés d'una bèstia capturada a la selva les despulles d'un ésser humà com el negre de Banyoles, a qui molts dels nostres gens racistes compatriotes els devia saber greu que retornessin a la seva terra natal per ser enterrat honorablement com el guerrer que va ser i no com un trofeu de caça. Ben pensat, tenim allò que ens mereixem perquè en el fons i darrere de tanta cortina falsa d'obertura de conceptes i desitjos de llibertat, som un país reaccionari i d'estructures mentals moral catòliques caduques, un país inquisitorial d'una majoria de deprimits socials i intel·lectuals com aquesta rata de l'Espadaler, un vividor apoltronat que prefereix la garrotada i ajupir el cap abans que donar la cara i el pit i lluitar pels ideals nacionals. Així de clar i català. I a qui li piqui, ja sap que es pot rascar mentre accepta que aquestes són veritats incontestables.
  16. Icona del comentari de: valeri a abril 09, 2023 | 14:40
    valeri abril 09, 2023 | 14:40
    Units per avançar. I és ell sòl. No es pot ser més burro i més estúpid. A, sr. Espadaler, que va passar amb UDC i els seus diners ?.
  17. Icona del comentari de: Manel a abril 09, 2023 | 15:12
    Manel abril 09, 2023 | 15:12
    Les religions són la causa de milions de morts al llarg de la humanitat i tendrien que ser suprimides i condemnades. I per igual tota la seva simbologia. Sobretot la PEDERASTA CRISTIANA.
  18. Icona del comentari de: Victor a abril 09, 2023 | 15:31
    Victor abril 09, 2023 | 15:31
    El Rocío és fanatisme religiós, incultura i analfabetisme. Algú ho ha de dir.
  19. Icona del comentari de: Ricard a abril 09, 2023 | 15:42
    Ricard abril 09, 2023 | 15:42
    Jo estic d'acord amb n'Espadaler si exigeix a tothom el mateix que ens exigeix als catalans. No justifica res, però lamento no sentir-lo quan ataquen als catalans i a Catalunya. Per això ell no és ningú amb autoritat per opinar de res.
  20. Icona del comentari de: Roger de Sarria a abril 09, 2023 | 15:57
    Roger de Sarria abril 09, 2023 | 15:57
    Hem de fer campanya perque el senyor Trias incorpori a l escolanet i mes patoleia d unio a les llistes de les momies preterites. Potser tambe l Oranic que en el seu temps quan quedava be era una mica comunistota. En fi. Momies per una BCN neta i pulcra.
  21. Icona del comentari de: Josep a abril 09, 2023 | 16:00
    Josep abril 09, 2023 | 16:00
    Espadaler… ves a la merda
  22. Icona del comentari de: Guerau a abril 09, 2023 | 16:40
    Guerau abril 09, 2023 | 16:40
    Units per la poltrona…vergonya que amb els meus impostos t’hagi de mantenit paràsit
  23. Icona del comentari de: J a abril 09, 2023 | 16:46
    J abril 09, 2023 | 16:46
    Aixo de units x avançar…son els partits polítics nous que són com els nous amors, d'entrada els hi atribueixes totes les virtuts del món... Més tard els coneixes
  24. Icona del comentari de: Un iscariot a abril 09, 2023 | 18:45
    Un iscariot abril 09, 2023 | 18:45
    Espadaler, fill adoptiu de Alfaro (La Rioja). T'hi guarden plaça a la residència del poble.
  25. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a abril 09, 2023 | 19:52
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) abril 09, 2023 | 19:52
    Doncs l'Espadaler que foti el camp a Andalusia a fer companyia en Millo
  26. Icona del comentari de: Miren a abril 10, 2023 | 07:44
    Miren abril 10, 2023 | 07:44
    "Atac a les creences més íntimes" diu el Sr. Espadaler, El que ha de fer un polític per justificar el seu salari!, però aquesta sensibilitat el traeix i de quina manera! Se'n recorda de Coripe on van cremar i afusellar un ninot de Puigdemont? s'enterat del que acaba de passar a Alfaro-Rioja, on han repetit el mateix però amb els tres exiliats nostres. I d'això que en diu?, una cosa és una imatge, l'altra, persones. Els exiliats i nosaltres no mereixem respecte? Crec en la política i en els polítics, sortosament no són tots com vostè que més aviat sembla una altra cosa. Que li vagi bé el govern a l'ombra mentre espera un càrrec millor.
  27. Icona del comentari de: PSCatolicos por España.Una a abril 10, 2023 | 07:53
    PSCatolicos por España.Una abril 10, 2023 | 07:53
    Ai deu meu, el franquisme faldillero.sotanero del PSC.FILESOS torna. Espadaler, un capellanot del GAL.PSOE
  28. Icona del comentari de: Cap verge no us necessita, patriarquets a abril 10, 2023 | 09:33
    Cap verge no us necessita, patriarquets abril 10, 2023 | 09:33
    Poc creient es pot ser quan et penses que a les teves sacres divinitats se les pot ofendre o desdignificar amb un gag d'uns pobres humans.
  29. Icona del comentari de: Agnóstic. a abril 10, 2023 | 09:52
    Agnóstic. abril 10, 2023 | 09:52
    A mi aquest gag no em resulta ofensiu, perquè soc agnóstic. Tampóc em va fer gràcia (el vaig veure) perquè el vaig trobar molt carrincló.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa