El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Bombers demanen avions a l’Estat i a França per apagar l’incendi de Llançà
  • CA

L’incendi de Llançà ja crema entre 400 i 500 hectàrees, amb 350 persones evacuades i quatre bombers i un ADF ferits lleus, segons han explicat els Bombers. Els Agents Rurals parlen de moment de 323 hectàrees. S’ha demanat ajuda a l’Estat i a França, en concret avions addicionals per fer descàrregues de gran capacitat. Divendres ja se’n van utilitzar dos. A més de la resta de mitjans aeris, hi treballen entre 80 i 90 dotacions terrestres. El lloc crític és el flanc dret cap a Sant Pere de Rodes, tot i que l’esquerre també s’ha obert. Només es permet la mobilitat per anar a treballar en determinades circumstàncies. El Port de la Selva ha acollit 231 persones en instal·lacions de l’Ajuntament. No es preveuen més evacuacions a curt termini.

L’incendi del Cap de Creus continua actiu i durant la nit ha continuat cremant lliurement. “Tenim un flanc de foc obert a banda i banda, i també a la zona del cap”, explica el cap de la Regió d’Emergències de Girona, l’inspector Jordi Martín. La cua de l’incendi, precisa, es troba “ancorada” a Llançà, i ara els Bombers centren els esforços en totes les altres bandes per intentar contenir l’avenç de les flames. Martín explica que el flanc dret, que ha avançat per la serra de Rodes cap al monestir empès per la tramuntana, és un “lloc crític”. Que l’esquerre es mou paral·lel per la carretera que uneix El Port de la Selva amb Llançà (on hi ha edificacions) i que el cap “baixa en descendent” cap a la Vall de la Santa Creu.

“L’orografia i el vent ens han fet que el foc, durant la nit, formés focus secundaris creant discontinuïtat; és una cosa habitual, però que ens fa anar de corcoll”, admet el cap de la Regió d’Emergències. Sobre terreny, ara mateix hi ha desplegats entre 80 i 90 dotacions terrestres i amb l’arribada del dia, progressivament s’han incorporat quinze mitjans aeris. “Estem davant un incendi que ens farà la guitza, empès pel vent, i intentarem treballar de manera coordinada perquè no evolucioni”, explica Martin. El foc ja ha calcinat entre 400 i 500 hectàrees, segons estimacions dels Bombers, i ha obligat a evacuar 350 persones.

A més, s’ha demanat també a part de la població que es confinin a les seves llars (sobretot, a la Selva de Mar i zones costaneres d’El Port de la Selva). Hi ha hagut 231 persones desallotjades que han passat la nit en instal·lacions municipals d’aquest darrer municipi. L’incendi deixa, de moment, cinc ferits lleus. Són quatre Bombers i un ADF.

Desallotjats

A darrera hora de la nit, el canvi de direcció del vent, amb component oest, va obrir el flanc dret cap a la serra, en direcció el Monestir de Sant Pere de Rodes. El perímetre ha estat molt inestable i el foc ha generat diversos focus secundaris. Un d’aquests, a la matinada, a uns 1000 metres fora del perímetre, ha obert el flanc esquerre. És per això que ha calgut fer nous desallotjaments i confinaments preventius. Es mantenen les evacuacions de les urbanitzacions Vall de Santa Creu, Beleser i Santa Isabel i del Monestir de Sant Pere de Rodes. S’han desallotjat també, amb caràcter preventiu, la primera línia de cases de les urbanitzacions Mora Dos, Perebeua i Barlovent, així com també una masia i 120 persones del càmping Port de la Vall. Des dels ajuntaments de Llançà i Port de la Selva s’han habilitat diferents punts d’acollida. D’altra banda, s’ha demanat el confinament de les urbanitzacions de Fener de Dalt, la Selva de Mar, Mas d’Estel i Mas Fumats.

Previsió

Continuarà la tramuntana, les humitats relatives són baixes i es preveu una pujada de temperatures. Es manté us dispositiu d’un centenar de dotacions dels Bombers de la Generalitat que continuen treballant, combinant línies d’aigua, eines manuals i el foc tècnic amb el suport de les descàrregues dels mitjans aeris, per tancar el perímetre de l’incendi que de moment està obert. També està prevista la incorporació, de nou, de maquinària pesant.

El SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) ha fet 5 assistències, de caràcter lleu, a efectius del dispositiu d’extinció: quatre bombers i un ADF. Segons informa el Servei Català de Trànsit continuen tallades, a causa d’aquest incendi 4 carreteres: la GI-612 a Port de la Selva; la GI-613 a Roses direcció Port de la Selva; la GIP-6041 a Vilajuïga, i la GIV-6121 a Port de la Selva.

En el dispositiu de l’incendi també s’hi han desplaçat patrulles dels Mossos d’Esquadra, tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local, ambulàncies de SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) amb caràcter preventiu, efectius de la Creu Roja i tècnics de l’Ajuntament de Llançà i del Port de la Selva. Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal que crema a Llançà.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: 500 altos cargos ' a dedo' y 300 'chiringuitos subvencionados '. a juliol 17, 2021 | 09:38
    500 altos cargos " a dedo" y 300 "chiringuitos subvencionados ". juliol 17, 2021 | 09:38
    Y la única preocupación es que el próximo maletero esté acolchado e insonorizado.
  2. Icona del comentari de: pepe a juliol 17, 2021 | 09:52
    pepe juliol 17, 2021 | 09:52
    Los Ejércitos de España, que lo son también de Cataluña, no dudarán en acudir a tierras de Gerona para ayudar a sofocar este penoso incendio. Viva el Ejército! Viva el Rey! Viva España!
  3. Icona del comentari de: Pedro a juliol 17, 2021 | 09:54
    Pedro juliol 17, 2021 | 09:54
    Espanya ens roba, no volem UMEs, pero ahora, venid por favor. Hipocritas.
  4. Icona del comentari de: Creo que falta los más importante, la declaración de un vividor ó vividora engañabobos, diciendo que en una Catalunya independiente no habría incendios. a juliol 17, 2021 | 09:57
    Creo que falta los más importante, la declaración de un vividor ó vividora engañabobos, diciendo que en una Catalunya independiente no habría incendios. juliol 17, 2021 | 09:57
    Por suerte la mierda de republiqueta que querían colarnos estos inútiles vividores ha pasado a la papelera de la historia.
  5. Icona del comentari de: fideli a juliol 17, 2021 | 10:02
    fideli juliol 17, 2021 | 10:02
    avions d'españa que hem pagat i s'han quedat
  6. Icona del comentari de: MHP a juliol 17, 2021 | 10:28
    MHP juliol 17, 2021 | 10:28
    Madrid wns roba.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa