El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos compren aparells per protegir la “intimitat” de jutges, fiscals i membres del Govern

“Més enllà de la seva protecció física, cal evitar la vulneració de drets relatius a la intimitat i honor, així com garantir que puguin desenvolupar la seva activitat política o institucional amb seguretat”. Aquest és l’argument de l’Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu (ACMTSO) dels Mossos d’Esquadra –una unitat clau del cos que alimenta logísticament els operatius– per portar a terme una nova compra en condicions de “confidencialitat”. En concret, es tracta de tres equips altament sofisticats per localitzar i neutralitzar balises de localització, aparells de captació d’imatge o aparells de gravació amb els quals jutges, fiscals i membres del Govern poden ser espiats i ser objecte de xantatge si no volen que es difonguin les seves dades a la xarxa.

Uns aparells que, segons la memòria justificativa de la compra, a la qual ha tingut accés El Món, els Mossos d’Esquadra volen per aturar “l’increment del conjunt d’amenaces sobre l’activitat que desenvolupen els representants dels organismes públics com Govern, Fiscalia o el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La direcció tècnica de la policia insisteix que, per “efectuar vigilàncies i seguiments en tasques d’informació i investigació”, els Mossos s’han de posar al dia davant la “vulnerabilitat”, causada per les noves tecnologies, dels “drets a l’honor i a la intimitat dels càrrecs públics, dels quals poden obtenir informació que pot ser utilitzada per tercers amb interessos no legals”.

De les tres empreses convidades a aquest concurs restringit, l’única que s’hi va presentar, segons l’obertura de sobres del passat 17 d’abril, va ser General de Comunicaciones y Seguridad SA, que va formalitzar una oferta de 78.589,50 euros, menys de mil euros per sota del pressupost màxim que marcava el departament d’Interior, de 79.497 euros. Una empresa de Madrid especialitzada en “contramesures” i “escombrats” d’alta seguretat i que té l’aval d’Incibe, l’Institut Nacional de Ciberseguretat i és membre d’International Institute Espionage Research.

“Canvis vertiginosos en la tecnologia” de l’espia els últims deu anys

L’adjudicació es concreta en tres equips per controlar entorns i moviments, inhibir comunicacions exteriors i fer escombrats per detectar micròfons o càmeres amagades de control remot. En detall, es tracta d’un “equip d’anàlisi de senyal electromagnètic, analitzador de mobilitat, per localitzar dispositius emissors de senyal”. També hi ha un altre equip per a “detecció i anàlisi d’emissions no normalitzades de radiofreqüència”, i un darrer aparell per a “la recerca de dispositius emissors de senyals”, és a dir, per fer escombrats de vehicles, despatxos i sales. Aquests tres equips poden frenar el risc de vulnerabilitat de la intimitat dels membres de la fiscalia, Govern o tribunals dels quals els Mossos han de tenir cura.

En aquest sentit, l’informe que acompanya el dossier d’adjudicació dels equips subratlla que “en el decurs dels darrers 10 anys s’han produït de manera vertiginosa molts canvis socials, econòmics i polítics que han derivat en un increment del conjunt d’amenaces sobre l’activitat que realitzen representants dels organismes públics com el Govern, TSJC o Fiscalia”. En aquest context, els analistes de la policia catalana ressalten que “estan sotmesos a major exposició i interès general, motiu pel qual, més enllà de la seva protecció física cal evitar la vulneració de drets relatius a la intimitat i honor, a més de garantir que puguin desenvolupar la seva tasca professional o institucional amb seguretat”.

Aparells de detecció d'equips d'espionatge que comercialitza l'empresa que s'ha presentat al concurs dels Mossos/Quico Sallés
Aparells de detecció d’equips d’espionatge que comercialitza l’empresa que s’ha presentat al concurs dels Mossos/Quico Sallés

Equips que als Mossos els han quedat obsolets

La policia posa aquests factors amb relació a “l’increment de la tecnologia disponible al mercat que permet la presa d’imatges així com el registre d’àudio i vídeo”. “Una tecnologia que”, avisen, “es pot incorporar en equips de mida molt discreta i pot ser instal·lada de forma senzilla i relativament ràpida en llocs públics o privats amb un cost relativament reduït”. “D’aquí”, conclou l’informe, “que s’hagi democratitzat l’accés a aquesta nova tecnologia per a un elevat nombre de persones amb interessos tan heterogenis com podrien ser l’espionatge professional, l’extorsió o aprofitar vulnerabilitats mitjançant l’obtenció d’informació de la vida privada o pública del representant”.

En aquest punt, els analistes remarquen que un “element característic d’aquests nous temps és l’agilitat que permeten les xarxes socials en la distribució dels continguts d’interès així com cert anonimat de qui n’ha fet la difusió”. “El dret a l’honor i a la intimitat presenten una major vulnerabilitat perquè tècnicament és més senzill accedir a qualsevol mena d’informació amb la voluntat de ser utilitzada per tercers amb interessos no legals”, indica l’informe. En el marc d’aquesta amenaça, la Prefectura dels Mossos vol actualitzar les armes per evitar, o si més no reduir, aquest risc, perquè actualment els equips que podien fer aquesta funció tenen més de deu anys i són “obsolets tecnològicament”.

Part de la memòria justificativa dels aparells inhibidors dels Mossos per protegir jutges i fiscals/Quico Sallés
Part de la memòria justificativa dels aparells inhibidors dels Mossos per protegir jutges i fiscals/Quico Sallés

“Es poden comprometre les operacions”

L’informe deixa clares les funcionalitats dels nous aparells que adquireixen els Mossos per detectar “equips encoberts”. “Els equips i sistemes d’anàlisi de senyals radiofreqüència, analitzadors de mobilitat, de línies telefòniques, receptors de detecció de camp i detectors GSM estan destinats a fer un escombrat ampli i eficient orientat a la detecció de tots aquells equips que estiguin emetent en una àmplia banda de freqüències i són indispensables per a la localització d’equips encoberts“, assenyala el text. De fet, els Mossos també emfatitzen que els nous aparells poden fer la recerca i detecció tant si els equips d’espionatge es troben “en fase d’emissió o en fase d’ocultació sense emissió, en tant que la gran majoria d’equips encoberts permeten l’emissió dels registres capturats de forma programada quan sigui d’interès”

L’informe insisteix que “no tenir aquesta classe d’equips compromet les operacions de recerca i, per tant, l’efectivitat en les operacions i, obliga l’operatiu a utilitzar equips antics amb moltes mancances tècniques que generen incertesa en els resultats”. En aquest sentit, remarquen que la necessitat és urgent perquè només en el decurs de l’any 2022 hi ha hagut molt volum de feina a les conselleries, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i, de manera més esporàdica, a la Diputació de Barcelona i a l’Ajuntament de Barcelona. “Cal tenir en compte que”, addueix aquesta memòria, “aquestes necessitats cada vegada són més exigents, ja que es realitzen un elevat nombre d’inspeccions i el material utilitzat pels criminals cada vegada és més sofisticat, i disposar d’aquests recursos és una de les eines més importants i necessàries per prevenir atacs contra interessos de seguretat, socials, polítics i econòmics de la societat”. 

Més notícies
El cap de la Guàrdia Civil de Catalunya, el general de brigada José Luis Tovar, amb la presència de l'aleshores cap del CNP a Catalunya i del Major Josep Lluís Trapero, llavors també cap del cos de Mossos d'Esquadra, el dia de la seva presa de posessió /David Zorraniko EP
(

Els Mossos comparteixen amb CNP i Guàrdia Civil un grup d’informació contra els “extremismes”

Notícia: Els Mossos comparteixen amb CNP i Guàrdia Civil un grup d’informació contra els “extremismes”
Comparteix
En diuen "subcomissió" i hi comparteixen dades que serveixen per perseguir des del jihadisme fins a l'extrema esquerra independentista
El sotsinspector dels Mossos d'Esquadra enraona amb Gonzalo Boye abans de detenir Clara Ponsatí /Gerard Saladich

Els Mossos faran el que “determini” Llarena si Ponsatí torna a Catalunya

Notícia: Els Mossos faran el que “determini” Llarena si Ponsatí torna a Catalunya
Comparteix
L'eurodiputada de Junts acusa la policia catalana d'haver-se amagat "rere una ordre de detenció il·legal" per detenir-la a Barcelona
Carles Hernàndez, cap d'Informació dels Mossos desfila després d'haver estat condecorat/Mireia Comas

La CUP busca aliats per a una comissió parlamentària per vigilar els ‘espies’ dels Mossos

Notícia: La CUP busca aliats per a una comissió parlamentària per vigilar els ‘espies’ dels Mossos
Comparteix
Ofensiva cupaire per regular la poderosa Comissaria General d'Informació
Xavier Pellicer, diputat de la CUP 12.4.2023 / Mireia Comas

Xavi Pellicer: “Els Mossos intenten actuar com un quart poder”

Notícia: Xavi Pellicer: “Els Mossos intenten actuar com un quart poder”
Comparteix
ENTREVISTA amb el portaveu d'Interior de la CUP al Parlament

Comentaris

 1. Icona del comentari de: erc, PUR 155 contra Catalunya lliure de Junqueras y vasallos borbonicos a maig 06, 2023 | 19:33
  erc, PUR 155 contra Catalunya lliure de Junqueras y vasallos borbonicos maig 06, 2023 | 19:33
  paguem impostos racistes als catalans, per protegir els 155. ERC, porqueria 155
  • Icona del comentari de: Lo Gaiter del Maresme a maig 07, 2023 | 10:13
   Lo Gaiter del Maresme maig 07, 2023 | 10:13
   Els estats indecents, tenen policia i militars per protegir, per sobre de tot, els poders legislatiu, judicial, executiu i l'Ibex que els alimenta.
 2. Icona del comentari de: Raül a maig 06, 2023 | 19:39
  Raül maig 06, 2023 | 19:39
  Perquè pugin protegir el teu honor primer n'has de tenir, és evident que molts jutges i polítics no en tenen gens ni mica.
  • Icona del comentari de: si a maig 06, 2023 | 22:01
   si maig 06, 2023 | 22:01
   Es protegeixen contra els Catalans.
 3. Icona del comentari de: Aneualamerda a maig 06, 2023 | 19:41
  Aneualamerda maig 06, 2023 | 19:41
  Quan els jutges, fiscals i membres del Govern ataquen la intimitat dels ciutadans, qui ens protegirà?
 4. Icona del comentari de: Aneualamerda a maig 06, 2023 | 19:41
  Aneualamerda maig 06, 2023 | 19:41
  Quan els jutges, fiscals i membres del Govern ataquen la intimitat dels ciutadans, qui ens protegirà?
 5. Icona del comentari de: Que quedi clar a maig 06, 2023 | 22:03
  Que quedi clar maig 06, 2023 | 22:03
  Els Mossos hi sou per protegir als catalans. Per protegir-nos de la fiscafina i polítics venuts. Sino, sou forces d'ocupació.
 6. Icona del comentari de: Ho sabeu a maig 06, 2023 | 22:04
  Ho sabeu maig 06, 2023 | 22:04
  Els de la foto que acompanya la notícia haurien d'estar a la presó, ho sabeu, Mossos.
 7. Icona del comentari de: Anomin a maig 06, 2023 | 23:31
  Anomin maig 06, 2023 | 23:31
  Si poden fer xantatge a jutges i politics, es perque han fet alguna cosa il·legal, no?, perquè si es aixi, de que tenen por? si no fas res dolent, no et poden fer xantage, no?, que amagen?, corrupteles, pornografia infantil, i a nosaltres, qui ens protegeix de les manipulacions i abusos policials?.
 8. Icona del comentari de: I més a maig 07, 2023 | 08:39
  I més maig 07, 2023 | 08:39
  El poder judicial esta poc protegit i els mossos - la nostra policia- ha de pagar-li la seguretat? Que el govern expliqui com hem arribat aquí perquè tot i que hi ha indicis que demostren submissió, no s'esperava tant.
 9. Icona del comentari de: Lisa a maig 07, 2023 | 08:52
  Lisa maig 07, 2023 | 08:52
  Estic d'acord que per protegir l'honor, primer s'ha de tenir...i per això no cal ser jutge, qui protegeix als ciutadans de jutges i polítics maliciosos? Si volen més seguretat que se la paguin ells! A la fi, tot el que es gasta tant per jutges o cossos de seguretat surt de les nostres butxaques!
 10. Icona del comentari de: fat boy a maig 07, 2023 | 09:50
  fat boy maig 07, 2023 | 09:50
  Si van a la casa Pegasus segur que els fan un descompte.
 11. Icona del comentari de: Francesc Font a maig 07, 2023 | 11:20
  Francesc Font maig 07, 2023 | 11:20
  Pregunta ingènua. Plenament d'acord amb que es protegeixi, si cal, la tranquil•litat, benestar personal i no sé què més de jutges, fiscals. etcètera. Ara bé, la meva pregunta, que ja reconec d'entrada que és més aviat ingènua, és: ¿qui, o què, ens protegirà a nosaltres, els ciutadans que tenim la funesta mania de pensar, de segons quins jutges, fiscals, etcètera?
 12. Icona del comentari de: Càmera oculta? a maig 07, 2023 | 11:43
  Càmera oculta? maig 07, 2023 | 11:43
  És broma oi?
 13. Icona del comentari de: Clara a maig 07, 2023 | 11:56
  Clara maig 07, 2023 | 11:56
  Suposo que està bé, però, de moment, que comencin per posar fre als "escratxistes" que pregonen a tort i a dret imatges, noms i cognoms de jutges que fan la seva feina amb rigor i seriositat i/o que intenten posar llum a la salvatjada de la llei d'habitatge. Aquests antisistema subvencionats haurien d'anar de morros a ser encausats per assetjament i delicte d'odi. Si es procedís com pertoca, aviat s'acabaria la tonteria i potser es recuperaria una mica de tant de seny com s'ha perdut.
 14. Icona del comentari de: ProuJa a maig 07, 2023 | 19:53
  ProuJa maig 07, 2023 | 19:53
  La intimitat dels ciutadans per una altre vida oi?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa