El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bañeres, un dur contra el Procés, repetirà com a fiscal en cap de Catalunya
  • CA

Francesc Bañeres tornarà a ser el màxim representant de la fiscalia a Catalunya. Bañeres, un veteraníssim del ministeri públic i un dels estrategs de la batalla judicial contra el Procés, és l’única candidatura presentada per dirigir una fiscalia complexa i amb una agenda d’actuacions al voltant de l’actualitat política catalana. Així té garantit cinc anys més de mandat. Per altra banda, també es renovarà la fiscalia en cap de Barcelona que recaurà en mans de Neus Pujal, després de la jubilació de Concepción Talón.

Ara el procediment obert continuarà amb l’aprovació de les candidatures el pròxim 9 de maig per part del Consell Fiscal. Un cop s’hagi aprovat serà el Consell de Ministres qui signi els nomenaments. En tot cas, el relleu a Barcelona suposa un canvi amb el benentès que Pujal se l’adscriu al sector progressista després d’una dècada on la fiscalia de Barcelona està sotmesa a la tendència conservadora i la renovació del mandat de Bañeres mostra continuïtat i la confiança en què coneix bé l’entramat del ministeri públic i els seus sectors i famílies a Catalunya.

Estela, Ferrer, Costa, Bañeres i Boneta enraonen cordialment a l'entrada del poliesportiu de la caserna de Sant Andreu/Quico Sallés
Estela, Ferrer, Costa, Bañeres i Boneta enraonen cordialment a l’entrada del poliesportiu de la caserna de Sant Andreu/Quico Sallés

Bañeres, fiscal des de 1985

Francesc Bañeres és un tortosí nascut el 1959 que defuig de les estridències. Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona i va ingressar a la carrera fiscal l’any 1985. Com a primer destí va tenir la fiscalia de Las Palmas. Vuit anys després, però va tornar a Catalunya, a la fiscalia provincial de Barcelona, on va arribar a ser degà de la Secció de Delictes Econòmics que el 1995 havia instaurat feia dos anys l’històric Carlos Jiménez Villarejo. Allà va començar a forjar una magnífica relació laboral amb el seu tinent fiscal actual, Pedro Ariche. Tots dos van ser els primers fiscals del Cas Palau o de casos com La Seda, Carulla o Messi.

El seu protagonisme, però, es va disparar l’any 2013, quan va obtenir la plaça de tinent fiscal. Va ser escollit d’entre una terna formada per ell, per en José Joaquín Pérez de Gregorio, un dels noms forts a Catalunya de la Unión Progresista de fiscales i Martín Rodríguez Sol, que va defensaar la consulta sobiranista i posteriorment va anar a les llistes d’Unió Democràtica al Parlament a les eleccions del 27 de setembre de 2015, una candidatura encapçalada per Ramon Espadaler. A partir d’aleshores, Bañeres va ser la mà dreta de José Maria Romero de Tejada amb qui va dissenyar les primeres actuacions contra el sobiranisme a Catalunya com la querella pel 9-N, amb Emilio Sánchez Ulled. Amb la mort sobtada de Romero de Tejada, Bañeres va ser entronitzat al capdavant de la Fiscalia Superior on s’ha mantingut ferm contra el Procés. En el seu discurs de nomenament, Bañeres va ressaltar el “rigor i la fermesa” del ministeri públic davant el Procés sobiranista. Ara bé, Bañeres ha intentat refer les relacions institucionals amb la Generalitat, i se n’ha sortit amb cert éxit, i s’ha mantingut al marge de militar en alguna de les associacions.

Neus Pujal

Neus Pujal, progressista, agafa el relleu de Concepción Talón que el mes passat va anunciar la seva jubilació. Pujal arriba de la fiscalia de Sabadell i després d’un any a la fiscalia del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya. Va dirigir l’acusació per desobediència en la vista contra la consellera Meritxell Serret per la seva relació amb els fets del Primer d’Octubre. Un judici en el qual va negar que hi hagués motivacions polítiques en la seva acusació perquè entre d’altres coses, no s’havia processat cap votant del Primer d’Octubre per haver participat en el referèndum. Sota el seu mandat s’han portat acusacions contra els casos de La Manada de Sabadell o el cas de la residència geriàtrica de Palau Solità i Plegaments on hi va detectar falta de diligència durant la pandèmia.

Més notícies
El Tsunami talla la Jonquera en les protestes post-sentència / Jordi Borràs
Junts porta a la UE l’equiparació d’independentisme i terrorisme feta per Fiscalia
Notícia: Junts porta a la UE l’equiparació d’independentisme i terrorisme feta per Fiscalia
Comparteix
La fiscalia espanyola va presentar un informe on situava talls de carretera i protestes en el mateix apartat que les accions d’ETA i els Grapo
Entrada al Col·legi Elias Ahuja on es van proferir els crits masclistes/Jesús Hellín
La fiscalia arxiva el cas dels cants masclistes d’un col·legi major de Madrid
Notícia: La fiscalia arxiva el cas dels cants masclistes d’un col·legi major de Madrid
Comparteix
El ministeri públic assegura que no es pot aplicar la llei del sí és sí
Imatge de la sala del TSJC que va jutjar la Mesa de Roger Torrent / ACN
La fiscalia demana repetir el judici que va absoldre la Mesa de Torrent
Notícia: La fiscalia demana repetir el judici que va absoldre la Mesa de Torrent
Comparteix
El ministeri públic considera que la decisió va ser "arbitrària" i reclama al TSJC un canvi de magistrats
L'exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol, presenta una guia antiokupacions / ACN
La Fiscalia demana gairebé tres anys de presó per a Albiol per prevaricació
Notícia: La Fiscalia demana gairebé tres anys de presó per a Albiol per prevaricació
Comparteix
L'exalcalde de Badalona està acusat de permetre la instal·lació d'antenes de telefonia il·legals

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fora feixistes de les nostres institucions a abril 24, 2023 | 16:36
    Fora feixistes de les nostres institucions abril 24, 2023 | 16:36
    Tota aquesta xusma com se la fa fora? Que no cobren dels nostres calers potser? Ja va sent hora de que la ciutadania pugui decidir en aquests temes.
    • Icona del comentari de: Antifa a abril 24, 2023 | 17:34
      Antifa abril 24, 2023 | 17:34
      El dia que entre tots decidim de fer efectiva la independència, aquesta mena "d'afers" seran com en qualsevol estat democràtic, funcionaris i alhora professionals de la justícia al servei del país en el qual treballen. La resta fum i no baixar del tapis roulant...
    • Icona del comentari de: I n d e p e n d è n c i a a abril 24, 2023 | 18:36
      I n d e p e n d è n c i a abril 24, 2023 | 18:36
      Cap independentista català seriós i amb quatre dits de front, "considera" que la justícia espanyola faci part de "les nostres institucions". A veure si aprenem a saber que vol dir i que implica la independència política d'un estat i evidentment què és un país ocupat. Cal començar pel principi, si hom vol arribar a algun lloc.
  2. Icona del comentari de: Fiscafina colonitzadora a abril 24, 2023 | 16:50
    Fiscafina colonitzadora abril 24, 2023 | 16:50
    Fiscafina de merda.
  3. Icona del comentari de: S'ha de dir a abril 24, 2023 | 17:00
    S'ha de dir abril 24, 2023 | 17:00
    Amb la independència del nostre país i la república catalana, esdevindrem un país normal, sense fiscals ni jutges ocupants que van contra els interessos dels catalans. A propòsit, hi ha els municipis de Banyeres del Penedès i Banyeres de Mariola, i també Banhèras de Luishon un municipi gascó, dins de la nació d'Occitània.
    • Icona del comentari de: S'han de dir totes les mentides posibles. a abril 24, 2023 | 18:08
      S'han de dir totes les mentides posibles. abril 24, 2023 | 18:08
      Tindrem una Justicia Catalana , que fara la Injusticia a la Catalana.
      • Icona del comentari de: Sí a la justícia democràtica i amb sentit cívic i respectuosa amb tots els drets fonamentals a abril 24, 2023 | 18:31
        Sí a la justícia democràtica i amb sentit cívic i respectuosa amb tots els drets fonamentals abril 24, 2023 | 18:31
        Creu-t'ho o intenta fer-ho creure a algú. Per molts defectes que tingui la justícia de la república catalana o trampes que pugui fer, mai seran del calibre de l'actual lawfare espanyola contra l'independentisme català. A més solament per proximitat i per estadística, serà més fàcil de detectar possibles errors i corregir-los, no com l'intocable cúpula del sistema i poder judicial espanyol que s'auto-regula i retro-alimenta sempre amb membres de les mateixes famílies, des de fa dècades i dècades, i que el "prucés" anomenat de transició, inacabat encara a hores d'ara, de la dictadura a la democràcia encara no ha aconseguit de corregir ni millorar.
      • Icona del comentari de: Anna a abril 24, 2023 | 19:07
        Anna abril 24, 2023 | 19:07
        Mentider. No ens intentis fer trampa i intentar barrejar-ho tot, el lawfare de la (in)justícia espanyola comet trampes, mala praxi judicial i injustícies perquè, considera els catalans que exerceixen de catalans, com a enemics a batre.
    • Icona del comentari de: S'han de dir totes les mentides posibles. a abril 24, 2023 | 18:14
      S'han de dir totes les mentides posibles. abril 24, 2023 | 18:14
      Tindrem una Justicia Catalana , que fara la Injusticia a la Catalana..
  4. Icona del comentari de: G.Mx a abril 24, 2023 | 18:51
    G.Mx abril 24, 2023 | 18:51
    Aquest de la foto és el jutge? Sembla que s'aguanti i estigui a punt de petar
  5. Icona del comentari de: En fi a abril 24, 2023 | 19:32
    En fi abril 24, 2023 | 19:32
    El franquisme està molt viu
  6. Icona del comentari de: Català a abril 25, 2023 | 08:28
    Català abril 25, 2023 | 08:28
    I doncs, què esperàveu?.
  7. Icona del comentari de: Ferran a abril 25, 2023 | 09:09
    Ferran abril 25, 2023 | 09:09
    Para "los duros e intolerantes venidos de allende y que pagamos forzadamente nosotros" siempre queda la solución de la caña rajada......se suavizan que da gusto.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa