El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Elena avança Marlaska amb l’aplicació més benèvola de la llei Mordassa

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, té una guerra particular amb el seu homòleg a l’Estat, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Es tracta de l’aplicació de la polèmica llei mordassa, la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, que diversos sectors socials, jurídics i polítics qüestionen. Tot i els dubtes, el debat i els intents, no hi ha manera que les formacions es posin d’acord per reformar-la, i encara menys per derogar-la, com van prometre els partits del govern espanyol, PSOE i Unidas Podemos, durant la campanya i quan van signar el pacte d’investidura de Pedro Sánchez.

Mentre una proposta rebaixada de la reforma de la norma s’encallava al Congrés, la conselleria d’Interior de la Generalitat ha tirat pel dret i ha començat a reduir l’aplicació de la polèmica llei. Per demostrar-ho –en plena campanya electoral–, el departament del conseller Joan Ignasi Elena ha publicat una estadística amb la qual assegura que les sancions per la llei mordassa vinculades a les manifestacions o desnonaments han caigut un 38% arran de l’aplicació dels nous criteris que ha imposat la direcció política d’Interior. Una davallada que compara amb els criteris durs del ministeri, tot i estar en mans d’un partit que es considera progressista, el PSOE, que Elena acusa de voler aplicar la norma amb “mà dura”.

Segons fonts del departament, és una dada molt bona però “encara pot millorar”. És més, ara l’estratègia implicarà evitar el que es coneix com a chilling effect: un concepte jurídic que descriu una acció des de les estructures de poder que pot desincentivar l’ús de drets fonamentals com el de manifestació. “El fet que una persona sigui identificada i denunciada administrativament per participar en una concentració pot suposar que aquesta persona renunciï al dret de protesta”, alerten les mateixes fonts de la conselleria. “Cal fer treball de camp fins que els mossos entenguin que no han de denunciar amb la llei mordassa a la mà per qualsevol cosa”, indiquen. De moment, Elena treu pit davant Marlaska, com ja va advertir al Parlament, per mostrar que aplica la llei de manera diferent per reduir les sancions per aquesta llei criticada per l’esquerra catalana i per l’espanyola.

Diverses identificacions dels Mossos a Barcelona
Diverses identificacions dels Mossos a Barcelona

Mesures imposades el mes de febrer

Aquesta estadística és producte, segons el departament, de l’anunci d’Elena el passat mes de febrer sobre l’aplicació d’uns nous criteris jurídics amb relació a la llei mordassa per “fer prevaldre drets fonamentals” com ara el dret de manifestació, d’informació o llibertat d’expressió en “contextos com ara manifestacions i desnonaments de caràcter pacífic”. L’aplicació dels nous barems va començar la segona meitat de l’any 2022.

La base jurídica de les noves instruccions per reduir les sancions ha estat la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans i el Tribunal Constitucional. Dues magistratures que fixen que l’exercici de drets fonamentals preval sempre que sigui de caràcter pacífic. Per això Interior, concretament la direcció d’Administració de la Seguretat, en mans de Sònia Andolz, ha permès reinterpretar la duresa de les sancions que establien els articles 36.4, 36.6 o 37.4 de la llei mordassa. És a dir, sancions per obstruir l’acció d’una autoritat que compleix resolucions judicials o administratives; la desobediència o resistència a l’autoritat així com la negativa a identificar-se o donar dades falses o les faltes de respecte als agents de l’autoritat.

Reunió entre el ministre de l'Interior Fernando Grande Marlaska i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena/Ministeri de l'Interior
Reunió entre el ministre de l’Interior Fernando Grande Marlaska i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena/Ministeri de l’Interior

La comparativa i la reducció de les sancions

Interior parteix de l’anàlisi dels 10 mesos previs a l’aplicació dels nous criteris- és a dir, entre setembre 2021 i juny 2022-, amb els 10 mesos posteriors (juliol 2022 – abril 2023). En el primer període es van imposar 9.710 sancions, i en el segon període, 5.996. Això vol dir, que s’han imposat un 38,2% menys de sancions en els articles 36.4, 36.6 i 37.4. La tendència continua durant els quatre primers mesos del 2023, on les sancions han caigut un 43% amb relació al mateix període del 2022, que han passat de 3.906 sancions a 2.231.

Però aquesta retallada no només s’escau en el tràmit de les sancions, darrera passa de la de cadena des que es denuncia un fet. Sinó que Interior arxiva directament un 27,7% més d’expedients ja que es considera que els fets descrits s’emmarquen en l’exercici de drets fonamentals. En detall, 10.417 expedients iniciats abans dels nous criteris i 7.529 després dels nous criteris. Així, segons l’estadística d’Interior, amb els nous criteris l’aplicació de l’article 36.4 de la llei Mordassa que castiga l’acció d’impedir la comitiva judicial, ha suposat una rebaixa del 35% de sancions, i cap sanció imposada durant el 2023. A més, s’han arxivat el 98% més d’expedients.

Pel que fa la desobediència, de l’article 36.6, s’han reduït un 47,2% les sancions amb els nous criteris. En els quatre primers mesos del 2023 s’han rebaixat un 56% amb relació al mateix quadrimestre del 2022. I s’han arxivat un 38% més d’expedients amb els nous criteris. Sobre l’aplicació del 37.4 de la llei, manca de respecte als agents de l’autoritat, s’han rebaixat en un 29% les sancions amb els nous criteris. A més durant els primers quatre mesos del 2022 s’han retallat un 27% les multes respecte el mateix període de l’any 2022. També s’han arxivat un 12,5% les sancions.


Més notícies
Pere Ferrer i Joan Ignasi Elena, en una compareixença al Parlament/Arxiu

Interior comunica al mosso independentista que li pagarà el deute

Notícia: Interior comunica al mosso independentista que li pagarà el deute
Comparteix
El departament li devia set mesos de sou a Albert Donaire
Notícia: Interior comunica al mosso independentista que li pagarà el deute - Mobile
Joan Ignasi Elena, Conseller d'Interior. Sessió de control al Govern al Parlament 14/12/22 / Mireia Comas

El PSC s’oblida d’Elena com a alcalde socialista de Vilanova

Notícia: El PSC s’oblida d’Elena com a alcalde socialista de Vilanova
Comparteix
L'exalcalde de Vilanova Sixte Moral envia un dard al seu successor a l'alcaldia vilanovina: "Vergonya, conseller, vergonya!"
Notícia: El PSC s’oblida d’Elena com a alcalde socialista de Vilanova - Mobile
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i l'exdirectora general de la Guàrdia Civil, María Gámez / Europa Press

Marlaska torna al Congrés assetjat pels casos de corrupció a la Guàrdia Civil

Notícia: Marlaska torna al Congrés assetjat pels casos de corrupció a la Guàrdia Civil
Comparteix
Grande-Marlaska compareix per donar explicacions per la dimissió de la directora general del cos i pels casos 'Cuarteles' i 'Mediador'
Notícia: Marlaska torna al Congrés assetjat pels casos de corrupció a la Guàrdia Civil - Mobile
El conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, durant el ple del Parlament / Jordi Borràs

Elena critica que el PSC reclami aplicar la Llei Mordassa “amb mà dura”

Notícia: Elena critica que el PSC reclami aplicar la Llei Mordassa “amb mà dura”
Comparteix
Espadaler demana al conseller què fara amb els Mossos que no li facin cas
Notícia: Elena critica que el PSC reclami aplicar la Llei Mordassa “amb mà dura” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Fart de feixisme caspañol a maig 24, 2023 | 19:17
  Fart de feixisme caspañol maig 24, 2023 | 19:17
  PSOEPSC = ERC = PP
 2. Icona del comentari de: Quina vergonya a maig 24, 2023 | 19:59
  Quina vergonya maig 24, 2023 | 19:59
  Amorosir una llei totalitària castellana des de la colònia. Que ens tracteu d'imbècils no ens en fa. Sou forces d'ocupació.
 3. Icona del comentari de: Sentit cívic a maig 24, 2023 | 20:12
  Sentit cívic maig 24, 2023 | 20:12
  El què han de fer els espanyols és eliminar la llei mordassa i mentre els catalans romanguem sota sobirania espanyola, no aplicar-la.
 4. Icona del comentari de: Prou queixes i més acció civil als carrers a maig 24, 2023 | 20:57
  Prou queixes i més acció civil als carrers maig 24, 2023 | 20:57
  Gent! Es necessita més lluita civil i resistència civil i menys servilisme i queixa diària. La gran majoria de catalans sou covards i us encanta la Síndrome d'Estocolm. Us encanta continuar sent una col·lònia fastigosa de l'estat caspanyol, totalment podrit i corrupte
 5. Icona del comentari de: Fa pena tot plegat a maig 25, 2023 | 06:27
  Fa pena tot plegat maig 25, 2023 | 06:27
  Elena es fa militant de ER. Una confirmació més de que ER no és independentista perque aquest paio no ho ha estat mai. Tots uns vividors. Mai res per la gent, tot ho fan pensant amb ells i els seus interessos. ER son la catifa d'espanya.
 6. Icona del comentari de: F. Font a maig 25, 2023 | 09:27
  F. Font maig 25, 2023 | 09:27
  La realitat és que la llei està com sempre i dir que els mossos l'aplicaran de manera “light” és un conte de fades... la llei és una sola. Com de costum, ERC amb el PSC, enganyant la gent.
 7. Icona del comentari de: Jomateix a maig 25, 2023 | 18:07
  Jomateix maig 25, 2023 | 18:07
  Poden fer el que vulguin, com si es dediquen a donar caramels als adolescents a partir d ara en comptes de mutilar els ulls i testicles. No son policies son forces i cossos de seguretat de l estat espanyol. No hi ha cap operacio de blanquejament que faci oblidar els carrusels, les mutilacions, la desproporcio, les denuncies falses etc. Si un agent Espanyol està intervenint per la teva propia seguretat fes grabacio. Les meves condolencies a les families que pateixen tindre un membre de les forces de seguretat espanyoles entre els seus… Hi ha mes honor en tindre un familiar narcotraficant la veritat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa