El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC votarà en contra de la reforma de la Llei Mordassa

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha anunciat aquest dilluns que el seu grup al Congrés dels Diputats votarà en contra de la reforma de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda popularment com a llei mordassa, per una “falta d’ambició enorme” del PSOE i d’Unides Podem. “Si no hi ha canvis, i de moment no es preveuen, evidentment que votarem el contra”, ha resumit en roda de premsa.

El president espanyol, Pedro Sánchez, en una atenció als mitjans al Congrés / ACN

La polèmica de les pilotes de goma

Demà dimarts s’aborda en comissió el dictamen de la reforma de la ‘llei mordassa’, però segons els republicans es mantenen “els aspectes més lesius” de la normativa, que es va aprovar el 2015 durant l’etapa de majoria absoluta del PP. Per exemple, no es preveu l’eliminació de les pilotes de goma, que el Parlament va prohibir als Mossos d’Esquadra fa 10 anys. “ERC no pot assumir una reforma d’una llei que és poc ambiciosa i que es queda massa curta”, ha insistit Vilalta. Tot i això, tant PSOE, com Podem, consideren que l’eliminació de les pilotes de goma consideren que no formen part d’aquesta norma i que s’ha de regular a través de protocols.

La portaveu també ha explicat que, conjuntament amb EH Bildu i el BNG defensaran una proposició de llei per “protegir els drets laborals que no garanteix la reforma vigent” de la legislació laboral. ERC va votar en contra de la darrera modificació de la reforma laboral en considerar-la també poc ambiciosa.

De fet, el govern espanyol encara no té els suports necessaris perquè el dictamen tiri endavant. De fet, el PSOE i Unides Podem únicament tenen tancat el suport del PNB, fet que implica que necessitarien com a mínim una abstenció d’ERC, Bildu o Junts. El PP, Vox, Ciutadans i el diputat de Navarra Suma, juntament amb el representant del grup mixt, Carlos Garcióa Adanero, ja han anunciat que votaran en contra de la reforma.

Les devolucions en calent

Més enllà de les pilotes de goma, el nou dictamen també tracta les devolucions en calent, la desobediència i les faltes de respecte. Pel que fa a les devolucions, el PSOE i Unides Podem ja van pactar a l’inici de la tramitació no incloure en la modificació legislativa el tema de les devolucions en frontera. Ho van fiar a una reforma de la Llei d’Estrangeria que tampoc s’ha materialitzat, però es mantenen en la seva decisió de no ficar-ho en la reforma de la ‘mordassa’.

Respecte a la desobediència, Esquerra Unida posa en valor que es posi fi a la imprecisió de la norma vigent amb la regulació de tres supòsits “no arbitraris, ordres ajustades a la llei i l’exigència d’una actitud manifesta i clara”. A més de que conductes que ara se sancionen com a greus, passarien a ser lleus.

Sobre les faltes de respecte, Santiago defensa l’esmena que han proposat és “garantista i objectiva” per a evitar “sancions arbitràries o desproporcionades” i que no puguin recaure sobre “expressions o actes irrellevants o de disconformitat” o emparades per la llibertat d’expressió.

Més notícies
Pegasus es va usar contra líders de l'independentisme
L’Audiència de Barcelona obliga a prendre declaració a la directora del CNI sobre Pegasus
Notícia: L’Audiència de Barcelona obliga a prendre declaració a la directora del CNI sobre Pegasus
Comparteix
Admès un recurs de Diana Riba i Josep Maria Jové
El portaveu de Junts, Josep Rius, en una roda de premsa / ACN
Junts se sumarà a la causa judicial sobre l’Operació Catalunya
Notícia: Junts se sumarà a la causa judicial sobre l’Operació Catalunya
Comparteix
Josep Rius diu que el partit vol evitar que el procés es tanqui en fals i que estudien la millor manera de participar-hi
El presidente del govern espanyol, Pedro Sánchez, intervé al Congrés sota l'atenta mirada dels diputats de Vox / Europa Pres
La moció de censura de Vox coincidirà amb el viatge del comitè europeu sobre Pegasus
Notícia: La moció de censura de Vox coincidirà amb el viatge del comitè europeu sobre Pegasus
Comparteix
La missió d'eurodiputats arriba a Madrid el dia 20 de març i el debat sobre la moció contra Sánchez començarà l'endemà
Salvador Illa i Alícia Romero al Parlament / ACN
El PSC proposa limitar les retribucions dels expresidents del Parlament
Notícia: El PSC proposa limitar les retribucions dels expresidents del Parlament
Comparteix
Els socialistes volen aprofitar el judici a Laura Borràs, que podria ser inhabilitada, per treure privilegis a la presidència de la cambra

Comentaris

  1. Icona del comentari de: rufirufi a març 14, 2023 | 00:38
    rufirufi març 14, 2023 | 00:38
    És gratuít votar en contra d'algo que hi continuarà sent. Allò coherent seria no poarticipar-hi. Però els sous de partit que reparteix el borbó per continuar la fatsa molen, he Rufi?
  2. Icona del comentari de: Groc a març 14, 2023 | 10:02
    Groc març 14, 2023 | 10:02
    Res contra ERC? NO MO PUC CREURA.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa