El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència de Barcelona obliga a prendre declaració a la directora del CNI sobre Pegasus

Clatellot tant al jutge d’Instrucció número 20 de Barcelona i al ministeri fiscal per part de la Secció Tercera de l’Audiència de Barcelona. Els magistrats, per unanimitat, obliguen a la jutgessa instructora a investigar si s’ha comès ciberespionatge amb Pegasus a l’eurodiputada d’ERC Diana Riba i al president del grup parlamentari dels republicans, Josep Maria Jové. És més, els magistrats consideren que s’ha de requerir a NSO Group per tal que se li pugui prendre declaració. I fa una passa més enllà, en trobar pertinent que es “demani informació al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) sobre la compra d’aquest software i la seva utilització –tot i que limitada Jové i Riba- i la declaració d’Esperanza Casteleiro Llamazares com a Directora dels serveis d’intel·ligència per tal que informi sobre aquests aspectes”.

La interlocutòria, de 8 pàgines, que s’ha dictat i notificat aquest mateix dilluns, tomba la decisió de la jutgessa d’instrucció de denegar les diligències sol·licitades a l’escrit de querella per considerar “inútil” la seva pràctica per la investigació de la causa. Un raonament que ha fa saltar indissimuladament a les dues magistrades i el magistrat que configuren la secció Tercera, recordant al jutge i al ministeri públic que quan hi ha indicis racionals de delicte, com és el cas, el que cal és investigar i, com a mínim, prendre declaració a les víctimes.

Part de la resolució de l'Audiència de Barcelona on avala que es requereixi al CNI per demanar explicacions sobre Pegasus
Part de la resolució de l’Audiència de Barcelona on avala que es requereixi al CNI per demanar explicacions sobre Pegasus

“Una decisió incoherent”

Tant Riba com Jové es van queixar a l’Audiència de Barcelona que el jutjat d’Instrucció 20, el passat 15 de desembre va rebutjar practicar les proves que havien demanat i només va parar l’orella a les diligències que havia demanat fiscalia. De fet, el ministeri públic es va oposar al recurs tot argumentant que possiblement els delictes no s’havien comès a Espanya o que no es podia demanar la imputació d’NSO com a persona jurídica o, fins i tot, que l’espionatge denunciat només es basava en informacions periodístiques.

La Sala veu incoherent i amb poc rigor jurídic que la Jutgessa d’instrucció admeti la querella però no acorda cap diligència d’investigació com ara, donar veu a la querellada -l’empresa NSO- o bé al CNI com a presumpte comprador del programa. En aquest context, l’Audiència recrimina que no ordeni cap diligència i que, en canvi, requereixi al fiscal perquè li indiqui quines són les diligències una “manera de donar-li el control de la investigació i marginant a la querellant”. “La decisió resulta incoherent i no la podem acollir en aquesta alçada”, retreu la sala d’apel·lacions.

Esperanza Casteleiro, en una imatge d'arxiu, la nova directora del CNI en substitució de Paz Esteban/Rubén SomontéMdD
Esperanza Casteleiro, la nova directora del CNI en substitució de Paz Esteban / Rubén SomontéMdD

Competència sense discussió i el CNI que s’expliqui

La Sala remarca que els fets objecte de la querella són “la gravació o interceptació de comunicacions” de Riba i Jové, que “són espanyols i estaven a Espanya per tant, independentment del lloc d’on s’envia el missatge que dona lloc a la infecció amb el software, la investigació és competència dels jutges i tribunals espanyols conforme la llei”. Una resposta clara a la fiscalia que interpretava que la jurisdicció espanyola quedava lluny en tant que els missatges per infectar els mòbils provenien de l’estranger. Tot i això, els magistrats destaquen com a curiós que no s’imputi a NSO i OSY Technologies però en canvi que demani a la jutgessa instructora que els requereixi documentació relativa als seus productes. La Sala nega, com titllava el fiscal, que demanar aquesta documentació i la declaració dels representants de l’empresa sigui “prospectiva” com entenia el ministeri públic.

L’Audiència recorda que sobre l’adquisició i utilització del spyware Pegasus per part del CNI resulta de l’informe de la Missió Permanent d’Espanya a l’Oficina de Nacions Unides que recull alhora la investigació feta pel Defensor del Pueblo. En l’esmentat informe es conclou que el
CNI ha respectat en tot moment les previsions legals i l’art. 18.3 de la C.E., és a dir, que la interceptació de comunicacions a ciutadans ha d’estar sotmesa en qualsevol cas al control judicial segons el que preveu la Llei 11/2002 i L.O. 2/2002.

Per tant, argumenta que és del tot normal i pertinent que es requereixi als serveis d’intel·ligència a donar aquesta informació i a prendre declaració a la seva directora perquè, entre d’altres coses, teòricament, el seu “ús no seria il·lícit”. De fet, lluny de considerar “prospectiva” la declaració de Casteleiro, la qualifica de necessària per determinar si l’actuació que en el seu cas es va fer amb el spyware es va fer conforme a la legalitat vigent, amb els límits legal i amb autorització judicial tot i que, donat el caràcter secret d’aquestes actuacions, no es pugui donar més informació que la confirmació d’haver utilitzat aquest programa”.

Diana Riba, durant la seva intervenci? a la UCE aquesta tarda/Josep M
Diana Riba, durant la seva intervenci? a la UCE aquesta tarda/Josep Maria Muntaner


Més notícies
El president de la comissió Pegasus, Jeroen Lenaers, ha enviat una carta a la comissió del Parlament
La comissió europea que investiga el cas Pegasus es reunirà amb la catalana
Notícia: La comissió europea que investiga el cas Pegasus es reunirà amb la catalana
Comparteix
La trobada seria el pròxim 21 de març a Madrid
La comissió d'investigació sobre l'espionatge amb Pegasus, reunida aquest divendres al Parlament | EP
El Parlament tornarà a citar Sánchez per l’espionatge amb Pegasus
Notícia: El Parlament tornarà a citar Sánchez per l’espionatge amb Pegasus
Comparteix
L'exsíndic de Greuges ha demanat al Parlament que posi sobre la taula la prohibició del programa espia a tota la UE
La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, en roda de premsa el 10 d'agost del 2021 / Europa Press
Burofax de Cunillera al Parlament per rebutjar assistir a la comissió Pegasus
Notícia: Burofax de Cunillera al Parlament per rebutjar assistir a la comissió Pegasus
Comparteix
El president Torra remet una carta demanant empara
L'eurodiputat popular i president de la comissió del Parlament Europeu sobre Pegasus, Jeroen Lenaerts / ACN
La Comissió Pegasus europea es reunirà a Madrid amb diputats catalans
Notícia: La Comissió Pegasus europea es reunirà a Madrid amb diputats catalans
Comparteix
La republicana Diana Riba serà la representant del grup Verd a la missió que s'enviï a Espanya

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a març 13, 2023 | 15:02
    Gonzalo març 13, 2023 | 15:02
    El gobierno de España, el de todos, debería de hacer lo mismo que hizo Margaret Thatcher cuando en el parlamento británico le empezaron a acosar por la muerte de tres terroristas del IRA acribillados a tiros en Gibraltar. Su respuesta fue: Si. Yo les dispare. Aplicandolo a este caso, la respuesta sería: si. Yo les investigué. Y que? Algún problema?
    • Icona del comentari de: Anònim a març 13, 2023 | 17:10
      Anònim març 13, 2023 | 17:10
      Hombre Gonzalo! Tu si que eres un democrata y nada nacionalista eh, un ejemplo de españolazo.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a març 14, 2023 | 13:36
        Gonzalo març 14, 2023 | 13:36
        Gracias, anónimo.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 13, 2023 | 17:12
      Pere Llimonera i Citronell març 13, 2023 | 17:12
      Hombre Gonzalo! Tu si que eres un democrata y nada nacionalista eh. Eres un campeón.
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 13, 2023 | 22:30
      Luisnomeacuerdo març 13, 2023 | 22:30
      Coño Gonzalo! Un hombre como tú jamás incumpliria ninguna ley española. La ley española es sagrada coño!
  2. Icona del comentari de: Català a març 13, 2023 | 15:08
    Català març 13, 2023 | 15:08
    Dos que es barallen. que no rebi el tercer, és a dir: el Poble Català.
  3. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a març 13, 2023 | 19:34
    L'OBSERVADOR ASTORAT març 13, 2023 | 19:34
    ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE EL PÚTRID I PESTILENT ESTAT-CLAVEGUERA Ñ (BORBÒNIC-FRANQUISTA 2.0), HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR O JUTJAR ELS SEUS LACAIOS O LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS PALMARI DE LA PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".”LASCIATE OGNI SPERANZA”.
  4. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a març 13, 2023 | 20:38
    Pere LLimonera i Citronell març 13, 2023 | 20:38
    Utilizais Pegasus de manera absolutamente ilegal y os pillan. Sois una puta desgracia. Mereceis perder Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa