El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bufetada a Espanya de la ponent de la comissió Pegasus a l’Europarlament
  • CA

Dura crítica i dures exigències a Espanya de la ponent del comitè del Parlament Europeu que investiga l’ús Pegasus a la Unió Europea (UE), Sophie In’t Veld. L’eurodiputada no s’està per brocs i distingeix els dos supòsits on Pegasus s’ha utilitzat a l’Estat espanyol: per espiar membres de l’executiu espanyol de Pedro Sánchez i per l’afer “Catalangate”, és a dir, contra els líders civils i institucionals de l’independentisme, periodistes i advocats. Així mateix, insta l’Estat a resoldre de manera immediata la crisi existent al poder judicial. En aquest marc, Veld exigeix a Espanya a “aclarir del tot” els casos d’espionatge i oferir mesures judicials per compensar les víctimes.

L’eurodiputada liberal fa totes aquestes valoracions i exigències a l’esborrany difós aquest matí de recomanació a la Comissió Europea i al Consell. Espanya no és l’única que surt tocada. El document, al que ha tingut accés El Món, toca el crostó a quatre Estats més -Grècia, Polònia, Turquia i Xipre-. A tots els imputa “infraccions” sobre l’ús, vigilància i control dels programaris espia. En aquest sentit, conclou que la Comissió Europea no fa prou per abordar els programes espies que qualifica “d’amenaça a la democràcia”.

El ciberespionatge amb Pegasus de l'Estat espanyol, al punt de mira europeu/EUP
El ciberespionatge amb Pegasus de l’Estat espanyol, al punt de mira europeu/EUP

Tres peticions a Espanya i un avís

El document alerta que “encara que el marc regulador a Espanya sembla estar d’acord amb els requisits establerts als Tractats i a les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del Tribunal Europeu de Drets Humans, l’aplicació de fet planteja dubtes”. Així denuncia que “alguns diputats al Parlament han estat objecte d’atacs i certs advocats, polítics, activistes i periodistes van ser objecte d’atacs sense que existissin càrrecs penals ni amenaces imminents evidents per a la seguretat nacional”. Una descripció sobre els fets denunciats per membres del moviment independentista.

En aquest marc, la ponent posa deures a Espanya. Així reclama al govern de la Moncloa que “aporti plena claredat en els casos presumptes d’utilització de programes espia”. En segon terme que “garanteixi vies de recurs reals i significatives per a totes les víctimes, i que les investigacions judicials concloguin sense demora”. Una denúncia que el mateix advocat espiat i querellat, Benet Salellas, va expressar aquest divendres a la comissió d’investigació que va encetar la seva singladura al Parlament. I, en tercer lloc, que “resolgui urgentment la crisi actual del poder judicial”.

Part sobre Espanya de l'esborrany sobre Pegasus del Parlament Europeu
Part sobre Espanya de l’esborrany sobre Pegasus del Parlament Europeu
Més notícies
Sessió de control al Govern al Parlament 14/12/22 / Mireia Comas
L’independentisme vol Puigdemont, Sánchez i Rajoy a la Comissió Pegasus
Notícia: L’independentisme vol Puigdemont, Sánchez i Rajoy a la Comissió Pegasus
Comparteix
ERC, JxCat i la CUP han proposat citar una setantena de compareixents al Parlament
La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola / ACN
El Parlament Europeu allarga tres mesos el comitè sobre Pegasus
Notícia: El Parlament Europeu allarga tres mesos el comitè sobre Pegasus
Comparteix
Entre els assumptes pendents hi ha una visita oficial d'eurodiputats a Espanya per recollir informació sobre l'espionatge a l'independentisme
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en una compareixença / Europa Press
L’ONU reclama a Espanya que investigui l’espionatge amb Pegasus
Notícia: L’ONU reclama a Espanya que investigui l’espionatge amb Pegasus
Comparteix
Tres relators de Nacions Unides envien una resolució a la Moncloa exigint mesures per evitar que es repeteixi la vigilància massiva a la dissidència política
Boye, en un moment de la seva compareixença a la comissió Pegasus del Parlament/Quico Sallés
Boye, convençut que Llarena ha de considerar malversació l’ús de Pegasus
Notícia: Boye, convençut que Llarena ha de considerar malversació l’ús de Pegasus
Comparteix
L'advocat de Puigdemont compareix en la comissió del Parlament sobre l'espionatge a l'independentisme

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a gener 24, 2023 | 11:06
    Català gener 24, 2023 | 11:06
    Mentre no siguin més que advertències, l' Estat Espanyol anirà fent com si res.
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 24, 2023 | 12:19
    Gonzalo gener 24, 2023 | 12:19
    Si no que nos echen de la UE
  3. Icona del comentari de: El cit campejador a gener 24, 2023 | 12:24
    El cit campejador gener 24, 2023 | 12:24
    Jua jua jua.. tribulete rezando para que el borrador de hoy sea realidad el día que deje de ser un borrador.... Y titula "bofetada".... Claro, los servicios de inteligencia de cada país deben decir como espían. Mejor dicho, deben publicar en el portal de transparencia los nombres de los espías y lo que espían.
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 24, 2023 | 19:20
      Luisnomeacuerdo gener 24, 2023 | 19:20
      Todos los estados espian, pero solo los que són cazados con las manos en la masa, como España, cazados por los propios independentistas, són vistos por el mundo occidental como unos autenticos inutiles y són el hazmereir de todas las cancillerias. Si es que mereceis perder Cataluña
  4. Icona del comentari de: Caspanya a gener 24, 2023 | 12:26
    Caspanya gener 24, 2023 | 12:26
    L'Estat Caspanyol se l'in refot el què digui la UE mentre no afecti les milionades que reben des de Brusel·les i sense control. La Unió Europea progressivament l'estan destruït els estats com el Caspanyol, Hungria i Polònia, on els drets humans i el dret de la Unió serveix precisament per tenir-los impresos en paper d'estrassa i fregar-se el cul mentre canten soy Caspañol, Cacañol, Caspañol
  5. Icona del comentari de: Ricard a gener 24, 2023 | 12:30
    Ricard gener 24, 2023 | 12:30
    Segons Illa Sàntxis "se la jugat" per Catalunya. Jo el corregiria, i li diria que Sàntxis "li ha fet una jugada" a Catalunya. I comprenc a Illa: a uns racistes mai no els agrada que se'ls vegi el llautó.
  6. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a gener 24, 2023 | 12:31
    L'OBSERVADOR ASTORAT gener 24, 2023 | 12:31
    ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE EL PÚTRID I PESTILENT ESTAT-CLAVEGUERA Ñ, HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR O JUTJAR ELS SEUS LACAIOS O LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS PARADIGMÀTIC DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".
  7. Icona del comentari de: Tot l'assumpte està mal plantejat a gener 24, 2023 | 12:37
    Tot l'assumpte està mal plantejat gener 24, 2023 | 12:37
    L'espionatge del Pegasus és una qüestió tècnica. Es pot saber que t'han espiat, però no qui t'ha espiat. Fins que no es desenvolupin mitjans informàtics per saber qui t'ha espiat no es pot acusar formalment ningú davant d'un tribunal. Les hipòtesis, suposicions interessades o no, no porten a res. Seguirà havent-hi víctimes mentre no se sàpiga com combatre el Pegasus i similars.
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 24, 2023 | 15:33
      Ricard gener 24, 2023 | 15:33
      Per aquesta regla de tres els assassinats "d'estat" no demostrats són simplement una desgràcia, contra el que no es pot reaccionar. Aquest conformisme cristià si es generalitza permet als dictadors arribar al poder. Tanta "tècnica" permet l'holocaust. Ho sento, però no em sembla decent.
      • Icona del comentari de: Mal argument Ricard a gener 25, 2023 | 10:23
        Mal argument Ricard gener 25, 2023 | 10:23
        Primer que no es pot comparar un assassinat o l'holocaust amb l'espionatge d'uns mòbils. Segon que per combatre els assassinats hi ha mitjans coneguts però per combatre el Pegasus i similars no n'hi ha mitjans coneguts.
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 24, 2023 | 15:14
    Gonzalo gener 24, 2023 | 15:14
    Es un borrador. Cuando llegue al pleno del Parlamento europeo, y voten la resolucion, a ver cómo titula la noticia el Francisco. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Gavanenc a gener 24, 2023 | 19:42
      Gavanenc gener 24, 2023 | 19:42
      Ja ha arribat al ple del Parlament i ja han votat la resolució : La notícia que demanes s'intitula així, "L’Eurocambra enviarà una missió a Espanya per a investigar l’ús de Pegasus".
  9. Icona del comentari de: Pere a gener 24, 2023 | 19:06
    Pere gener 24, 2023 | 19:06
    Ho sento per en Gonza. Era un esborrany fins ara, el Parlament Europeu ha decidit d’enviar una missió a l’estat espanyol per a investigar l’espionatge fet amb Pegasus. Eurodiputats espanyols han fracassat en l’intent d’impedir la missió Pegasus a Madrid. i no cal que alguns sigueu tant perepunyetes, segurament l'estat espanyol s'ho passa per l'engonal i farà tot el possible per a escapolir-se de l'escomesa, però, hi ha hagut eurodiputats espanyol que han fet tot el possible per a evitar-ho i tocs d'atenció un rere l'altre si que fan alguna cosa a l'estat espanyol, molt més que pessigolles.
    • Icona del comentari de: Català a gener 25, 2023 | 08:28
      Català gener 25, 2023 | 08:28
      Tan de bo que vagi errat, Pere. Però a l' Estat Espanyol no li fafran ni pesigolles; tots els estats s'ajuden entre ells.
  10. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 26, 2023 | 00:13
    Gonzalo gener 26, 2023 | 00:13
    Esborrany de les conclusions reclama a l'Estat que "aclareixi" i protegeixi les víctimes de l'espionatge. Que parte de "borrador" no entendéis? Jajaja!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa