El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Front comú contra la nova llei d’educació de les Illes Balears

El Moviment per l’Escola en Català a les Illes ha criticat la nova llei d’educació que s’està a punt de debatre al Parlament balear i denuncien que el govern de Francina Armengol vol incorporar el castellà com a llengua vehicular, un requisit que no recull la llei Celáa. El bloc considera “inacceptable” la nova llei i recorden que la “llengua pròpia -i minoritzada- de les Illes Balears és el català i que els poders públics tenen el mandat de protegir-la i promoure-la”. 

El portaveu del Moviment i delegat de Plataforma per la Llengua Illes Balears, Ivan Solivellas, ha exigit valentia a Armengol i ha avisat que és una llei “sense consens, per a fer-se la foto i que menysté el català”. Les entitats reclamen una reunió a la presidenta Armengol i al conseller d’Educació, Martí March, per exigir que torni al diàleg amb la societat civil i que mentrestant s’aturi la tramitació de la llei.

Segons les entitats, introduir el castellà com a llengua vehicular suposar “agreujar encara més la situació d’emergència lingüística” que pateix el català, així com “incomplir el mandat de l’estatut i la Llei de normalització lingüística”. El Moviment per l’Escola en Català a les Illes considera que vendre “com a victòria el manteniment del decret de mínims” suposa acceptar la “derrota” perquè és una eina obsoleta.

“No té sentit parlar tan sols de percentatges quan la realitat sociolingüística del català i el castellà no és la mateixa”, diuen. El representant d’Unió Obrera Balear, Aleix Font, ha assegurat que el “decret de mínims és insuficient perquè la situació social del català ha empitjorat” i reclama “anar més enllà”. Font ha reclamat al govern balear que la “dreta no marqui l’agenda política”. Les entitats recorden que el castellà ja és la llengua d’ús preferent als mitjans, al pati, al menjador i a les extraescolars, per la qual cosa és innecessari introduir més hores a l’escola.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Margalida a febrer 16, 2022 | 17:20
    Margalida febrer 16, 2022 | 17:20
    El PSOE sempre fineix foten el que comença el PP, en aquest cas la feina de Bauza de mala memòria. Quina tristesa.
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 17, 2022 | 09:27
    Pere Llimonera i Citronell febrer 17, 2022 | 09:27
    Es bueno para la Democracia y para el pueblo que se respeten los derechos civiles y políticos de todos... Buena Noticia , si se confirma que es así... No hay que preocuparse de los desvaríos y rebuznos del fachorrerío supremata de patrias-Inventadas que anda siempre a vueltas con las mismas fantasías y sandeces... Hay que respetar el derecho a la educación de todos los chicos y no crear conflicto ni malestar social, menos aun basado en nada real, sino en ficciones subjetivas de unos cuantos 'hiperventilats' con pájaros en la cabeza...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa