Els experts en dades, preocupats: “El creixement de la corba és exponencial i no frenarà per si sol”

Des del grup BIOCOMSC plantegen que cal fer passos enrere i reduir la interacció

Els experts en dades que assessoren Salut estan preocupats i ja esperen el pitjor davant de tots el indicis que en aquest moment tenen damunt de la taula. El fet és que la Setmana Santa és un problema pel que fa a la interpretació de les dades, però n’hi ha una que no té pèrdua: l’ocupació de les UCIs. Així ho ha admès aquest dimarts, en declaracions al programa Planta Baixa de TV3, la investigadora del grup BIOCOMSC de l’UPC, Clara Prats, que assessora al Departament de Salut.

“Em preocupa el que veiem i el que no veiem també”, ha dit Prats, en referència a l’infradiagnòstic de casos causat pels dies festius de la Setmana Santa. “Sabem que els caps de setmana es diagnostiquen menys casos —ha continuat l’experta—, un efecte que tenim ben apamat, però que hi hagi menys diagnòstic no vol dir que hi hagi menys casos: això ha passat durant quatre dies”. Amb aquesta remor de fons el Procicat ha decidit tornar al confinament comarcal estricte. Les cartes que tenia el Govern eren dues: continuar igual o fer passos enrere. Durant el cap de setmana passat des de Salut es va insistir en què es creia possible afrontar un augment de les necessistats assistencials mantenint el mateix patró de normes. El conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, va declarar que trobaria lògic tornar al confinament comarcal estricte.

El valor actual de la velocitat de propagació o Rt, que se situa avui en un 0,93, “és fals”, ha dit Prats, “perquè hem diagnosticat molt menys”. Això fa que es generi una “falsa sensació de baixada” que els experts en dades poden corregir amb diversos mecanismes. La Rt real estaria doncs al voltant de l’1,1, que significa una “tendència a l’alça”. Aquesta distorsió s’arrossegarà durant diversos dies: “Tenim un biaix que anirà emergint en els propers dos o quatre dies”.

“Les UCIs no enganyen”

Les UCIs posen en alerta els experts. Prats ho adverteix: “Em preocupa el tema de les UCIs perquè aquí els festius no enganyen i no poden amagar que s’està pujant i que puguem acostar-nos al col·lapse”.

Les darreres dues o tres setmanes els analistes han observat que la tendència de creixement ha situat la Rt en l’1,1, després es va enfilar cap a l’1,2 quan es va relaxar el confinament comarcal. Després el valor es va reduir de nou fins a l’1,1. “Portem tres setmanes de creixement sostingut en el temps; que sigui suau no vol dir que no sigui exponencial”, ha remarcat Prats. La investigadora ha dit que “no hi ha hagut cap precedent” fins ara “d’un creixement que es freni per si sol”. I aquí treuen el cap les temudes mesures i els passos enrere: “Ja ens agradaria, però no és esperable que passi [que el creixement es freni sol] si no reduïm les interaccions socials: en cas contrari, el probable és que això continuï creixent”.

Un dels principals problemes ara és el cas de persones que no s’han diagnosticat i que poden estar propagant el virus en aquest moment. “Desconeixen que són portadors de la infecció i no prendran més mesures, no s’estan posant en quarantena i no les estem retirant del sistema”. La consellera de Salut, Alba Vergés, va fer aquest cap de setmana una crida a teletreballar.

De les paraules de Prats es desprèn que no queda altra alternativa que fer passos enrere en les mesures. “Esperem una pujada de casos i una acceleració real”. En conseqüència, la recomanació és “reduir situacions de risc, que ja sabem quines són, en entorns de confiança on ens relaxem, sobretot en reunions socials en domicilis i restauració: en compartir un àpat en un lloc tancat el nivell de risc augmenta”. Prats creu que cal “guanyar temps amb les vacunes” per tenir més gent protegida.

Comentaris

  ciutadà 07/04/2021 3:56 pm
  A Pepitugrillu: No hi ha cap mena de dubte: son imbècils i és pensen que els demés també ho som. Encara que, veient com la gent gosa encara anar a votar, doncs.... què us diria?.
  Tatanka 07/04/2021 2:48 pm
  parece que, contra más vacunamos, peor vamos....
  Jordi Català 07/04/2021 2:02 pm
  Imagino que volen acabar d'arruinar els pocs negocis que aguanten.
  31
  20
  Respon
  Pedro 07/04/2021 1:32 pm
  Los inutiles al ataque otra vez. Que hagan más hospitales en vez de...
  14
  13
  Respon
  Pepitugrillu 07/04/2021 1:31 pm
  Home! Resulta que ara han descobert la sopa d'all! I què es pensaven després d'obrir la Semana Santa com han fet? Ara correm-hi tots! Jo no sé si són imbècils o estudien per ser-ho. O potser es pensen que els imbècils som tota la resta. O son uns ineptes o uns cagats, una de dos.

Nou comentari