El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Argimon alerta que l’infradiagnòstic de casos per Setmana Santa pot amagar la gravetat de la situació
  • CA

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit aquest dimarts que durant els dies de Setmana Santa es poden haver infradiagnosticat casos nous de Covid-19 pel fet que les persones que estan de vacances endarrereixen la seva visita al CAP o bé ja no hi van si els símptomes són lleus. Aquestes persones són “on tenim el gran problema” perquè poden estar fent vida normal i contagiant el virus. Argimon ha dit que aquesta situació fa “molt difícil” interpretar les dades més recents perquè són “un artefacte”. En tot cas, però, el secretari de Salut Pública ha dit que no s’atreviria a dir que això fós un indici d’un proper creixement exponencial de la pandèmia a Catalunya. Argimon ha advertit que l’ocupació de les UCIs és molt elevada, 445 avui, i que si el ritme de creixement es manté igual que els darrers deu dies, la situació es convertiria en “insostenible”. Les dades assistencials “no van bé”, tenint en compte que hi ha 1.700 persones ingressades als hospitals per Covid-19. “Anàvem cap avall i s’està revertint la situació, que l’haurem d’abordar”, ha reblat el doctor. La consellera de Salut, Alba Vergés, ja havia advertit durant al cap de setmana que tothom qui pogués es quedés a casa teletreballant després de Setmana Santa.

Argimon ha volgut subratllar que les dades preocupants són les assistencials que, lligades a l’efecte de sis dies festius i tot el que suposa, podria ser cocktail explosiu per l’evolució de la pandèmia. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública ha dit que “hi ha moments en que penses que cal donar aire, però hem de ser conscients de com estem en cada moment, les dades preocupants que hem dit avui són des del punt de vista assitencial, que és una realitat avui, però no des del punt de vista de la infecció”.

Una pressió assitencial més gran implicaria també posar en dificultats el personal sanitari. “No ho podem confiar tot en la bata blanca”, ha reiterat Argimon. Les mans que hagin de dedicar-se a atendre malalats de Covid seran mans que deixaran de vacunar, tot just en un moment en què s’espera una arribada de més vaccins. Argimon ha valorat positivament l’anunci de Pedro Sánchez de l’arribada de 87 milions de dosis fins al setembre. El secretari de Salut Pública ha calculat que això voldria dir que a Catalunya li’n pertoquen unes 13 o 14 milions de dosis. La xifra permetria arribar a la vacunació del 70% de la població i, en conseqüència assolir la immunitat de grup. Argimon ha dit que espera que en la reunió del consell interterritorial de Sanitat de la setmana que ve espera que el govern espanyol posi sobre la taula la concreció de les vacunes que arribaran: quines, quantes i quan.

Per la seva banda, la secretaria general de Promció de la Salut, Carmen Cabezas, ha informat que Salut ha administrat el 96% de les dosis que s’han rebut fins ara, 1,5 milions de persones beneficiades. Més d’un milió de ciutadans ja han rebut la primera dosi, en concret 1.045.000, fet que suposa el 13% de la població i el 16% si es considera la població apte per rebre-la de més de 16 anys. Un 5,7% de la població de Catalunya ha completat la pauta de vacunació amb les dues dosis.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a abril 06, 2021 | 17:42
    ciutadà abril 06, 2021 | 17:42
    Si no teniu pebrots plegueu, colla d'inútils

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa