El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut insisteix que es vol afrontar la quarta onada sense tocar les mesures anti-Covid
  • CA

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha insistit aquest dissabte en una entrevista a RAC 1 que el Govern no vol fer passos enrere pel que fa mesures anti-Covid. “Ens vam conjurar a no fer passos enrere a la primera de canvi”, ha subratllat Ramentol, preguntat per la possibilitat de tornar a un escenari de més restriccions després de Setmana Santa. “El nostre compromís és no fer passos enrere, la ciutadania està molt tocada, amb trastorns emocionals”, ha apuntat. Per poder mantenir la situació actual ha demanat la “coresponsabilitat” de la ciutadania i Salut posa de la seva part “vacuna i rastreig”.

Ramentol ha dit que “lògicament” es contempla un empitjorament d’escenari però Salut no descarta “la possibilitat que puguem gestionar aquesta quarta onada sense tocar les mesures que estan actualment vigents”. El secretari general ha afegit que “si som capaços de contenir-la en els valors que tenim ara o inferiors el nostre sistema estarà preparat per fer front a l’epidèmia sense haver de fer passos enrere amb mesures que impacten”. Aquest mateix dissabte i des dels micròfons de la mateixa emissora el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, ha mantingut la idea que després de Setmana Santa es pugui recuperar el confinament comarcal si fa falta, segons declaracions recollides per Europa Press. “És una opció”, ha dit. També s’ha mostrat partidari d’escurçar el toc de queda a les 23 hores.

De cara als propers dies, Ramentol ha demanat que quan es produeixi la “tornada a les escoles” després de les vacances de Setmana Santa, aquest retorna a la rutina sigui prudent. “És molt important que en els propers 15 dies es reforci el teletreball a les empreses, que ha anat disminuint després de Nadal i fins ara: hi ha un marge de millora, insistirem als agents socials amb qui col·laborem sobre la importància que en la mesura que es pugui la mobilitat es redueixi les properes dues setmanes”. En canvi, “la de l’àmbit educatiu és una mobilitat que encara ens hem de poder permetre”, ha agregat.

El secretari general de Salut ha remarcat que els dies que queden de Setmana Santa “són determinants per acabar de configurar com serà aquest nou creixement epidèmic”. Ramentol ha reiterat que el sistema sanitari “està reforçat, però la coresponsabilitat de la ciutadania serà element determinant”.

L’esperança de Salut de poder mantenir l’actual escenari de restriccions contrasta amb els pronòstics que fan alguns investigadors, com el professor de la UOC Salvador Macip. En declaracions a Catalunya Ràdio, Macip ha dit que “el que ensenya la pandèmia és que acaba passant a Catalunya el que passa als altres països de l’entonr: tal i com està anant la Setmana Santa, augmentant el contacte social i la gent relaxada, el més possible és que estem iniciant la quarta onada”. L’investigador ha admès que “amb la calor es transmeten pijtor els virus respiratoris, però la segona onada va començar en ple estiu, quan també augmenta la socialtizació, no ens podem refiar del factor calor”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa