El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Gran acord per enfortir el català a les universitats

El departament de Recerca i Universitats ha donat el tret de sortida al pla d’enfortiment de la llengua catalana a les universitats amb l’acte El català, punt de trobada. Aquest pla pretén fer efectiu l’ús del català com a llengua pròpia de les universitats, garantir els drets lingüístics dels estudiants i el professorat, incrementar la docència en català per tal que sigui la llengua majoritària als graus finançats amb fons públics i aconseguir que l’any 2025 el 80% de les assignatures s’imparteixin en català. També es busca incrementar l’ús del català en l’àmbit de la recerca per tal d’impulsar la divulgació científica en la nostra llengua i enfortir les relacions amb la resta dels Països Catalans.

Aquest pla representa el primer acord entre universitats i centres de recerca per impulsar el català en l’àmbit acadèmic. Els dos eixos per garantir que s’arriba a tots aquests objectius són per una banda la millora de la informació sobre la llengua de docència i per l’altra la millor gestió d’incidències sobre canvis en la llengua docent. Això significa, a la pràctica, que l’estudiant haurà de saber en quina llengua s’impartirà la classe abans de matricular-se a l’assignatura i el professorat estarà obligat a cenyir-se a aquesta llengua per impartir les classes i alhora de donar material docent o fer els exàmens.

Gestió d’incidències sobre canvis en la llengua de docència

El departament dirigit per Gemma Geis ha recopilat dades dels dos primers informes semestrals de les universitats catalanes que mostren que totes les queixes rebudes sobre un canvi de llengua afecten el català. Se n’han registrat, en concret, 23 queixes -20 per graus i 3 per màsters- al segon trimestre, el que eleva el total a 64 reclamacions. Aquestes reclamacions afecten un 0,1% sobre el total d’oferta d’assignatures diferents en graus i màsters en el conjunt del sistema universitari català.

En la meitat d’aquestes reclamacions s’ha pogut restituir el català, la llengua anunciada en el moment de la matrícula. En la resta de casos no s’ha pogut fer res perquè responia a un canvi de professor. Hi ha trenta queixes més que s’han perdut en el ciberatac que va patir la Universitat Autònoma de Barcelona.

A partir d’ara, amb aquest protocol actualitzat per enfortir el català, els estudiants tindran bústies i canals de comunicació per fer arribar queixes de forma confidencial, i les universitats s’han compromès a resoldre-ho de forma ràpida. Els professors, a més, hauran d’acreditar un nivell C1 de català per poder impartir classes en el termini previst en el marc legal.

Més notícies
Carles Escolà, portaveu de Guanyem Catalunya

Per la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, l’escola en català

Notícia: Per la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, l’escola en català
Comparteix
"La immersió lingüística va néixer de la lluita als barris obrers per garantir la igualtat d'oportunitats i la cohesió social. Els que l'ataquen precisament busquen que no hi hagi igualtat d'oportunitats ni cohesió social"
Notícia: Per la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, l’escola en català - Mobile
Carlos Carrizosa i Inés Arrimadas presenten la seva denúncia contra Cambray / ACN

Cs denuncia Cambray a la Fiscalia per “coaccionar i amenaçar” les famílies

Notícia: Cs denuncia Cambray a la Fiscalia per “coaccionar i amenaçar” les famílies
Comparteix
Arrimadas avisa que portaran al Constitucional la llei sobre el català quan l'aprovi el Parlament
Notícia: Cs denuncia Cambray a la Fiscalia per “coaccionar i amenaçar” les famílies - Mobile
El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, durant un acte / ACN

Vox, Cs i PP també portaran el decret del català al Consell de Garanties

Notícia: Vox, Cs i PP també portaran el decret del català al Consell de Garanties
Comparteix
El partit d’extrema dreta reconeix que vol “posar més traves” a les reformes del Govern
Notícia: Vox, Cs i PP també portaran el decret del català al Consell de Garanties - Mobile
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray / ACN

Cambray insisteix que el nou decret fa impossible aplicar la sentència

Notícia: Cambray insisteix que el nou decret fa impossible aplicar la sentència
Comparteix
Dards del conseller contra els sindicats a l'esmorzar informatiu a l'Hotel Palace de Barcelona
Notícia: Cambray insisteix que el nou decret fa impossible aplicar la sentència - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Català a l'escila i a tot arreu a juny 02, 2022 | 12:18
  Català a l'escila i a tot arreu juny 02, 2022 | 12:18
  Si comencem mistificant les dades sobre la situació actual, malament ! Dieu: "Se n’han registrat, en concret, 23 queixes -20 per graus i 3 per màsters- al segon trimestre, el que eleva el total a 64 reclamacions. Aquestes reclamacions afecten un 0,1% sobre el total d’oferta d’assignatures diferents en graus i màsters en el conjunt del sistema universitari català. " a) Que hi hagi hagut 64 reclamacions, significa que només s'han queixat 64 alumnes, no pas que només s'hagin produït 64 casos de substitució del català previst per la llengua dels castellans. b) El que interessa saber és quin percentatge representa respecte als cursos previstos en català, no pas al conjunt de tots els cursos.
 2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 02, 2022 | 13:40
  Pere Llimonera i Citronell juny 02, 2022 | 13:40
  Por lo visto los independencieros están dispuestos a montar el P0LLo a lo grande y N0 paran de Saltarse la Ley, la Justicia, el Estado de Derecho y la Democracia y de desafiar al resto de Catalanes y a todo el País... Es realmente penoso que el supremacismo independenciero utilice y manipule con las Lenguas que se hablan en Catalanya para crear siempre mas problemas, mas quiebra social y caer siempre aun mas bajo... pero el supremacismo ya está acostumbrado a caer bien bajo y a arrastrarse... En fin, aunque haya datos y objetivos parcialmente aceptables, el objetivo final N0 es sino una gran PRoV0CaCióN y falta d respeto por toda la ciudadania; y un claro ejemplo de sectarismo y Totalitarismo AnTi-Democrático... Supongo que es otro intento de "Campaña Mediática" u "Operación Combatiente Especial de Marketing" secesionista supremata para intentar recuperar la efervescencia perdida, ya que la Mayoría de Catalanes pasan cada vez mas de 'el Procés', del supremacismo indepa, de las Fantasías e Historia inventada y de la penosa y terrible gestión económica y la ruina a que están llevando a Catalunya los responsables de todo este Caos... Apa, Bon Dia!
 3. Icona del comentari de: jo a juny 02, 2022 | 13:58
  jo juny 02, 2022 | 13:58
  Aquí lo que interesa es que en las universidades la docencia se haga en catalán. El mejorar la enseñanza el conocimiento, la investigación en las mismas para escalar en el ranking de las mejoras universidades, eso es para otro monento.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa