El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Per la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, l’escola en català

El mes de setembre de l’any 1982, aviat farà 40 anys, s’iniciava un curs escolar que a Badia del Vallès (llavors Ciutat Badia) seria ben especial: dues escoles, La Sardana i L’Empordà, posaven en marxa experiències pilot del model educatiu que amb els anys s’estendria a tots els centres públics de Catalunya, la immersió lingüística. Un nou model que, lluny del que alguns volen fer creure, era fruit de la lluita de famílies (fonamentalment de barris obrers, i majoritàriament castellanoparlants) i mestres per obrir camí i conquerir drets per a les noves generacions. Jo vaig tenir la sort de ser un dels infants de P4 que aquell curs van iniciar la seva escolarització en català a l’escola La Sardana. Sempre estaré immensament agraït a l’oportunitat que em van donar.

L’objectiu del nou model era clar: garantir el dret de tots els alumnes a aprendre la llengua catalana. I per tal d’assolir-lo, mares, pares i mestres van organitzar-se per superar totes les dificultats, entre elles la manca de suport de les institucions públiques del moment, i posar en marxa un projecte educatiu integrador, cohesionador i garant de la igualtat d’oportunitats. I van ser precisament el treball conjunt i la il·lusió compartida les que van fer que l’experiència fos tot un èxit. Ben aviat es va evidenciar que els alumnes de la immersió apreníem al mateix ritme que la resta, i alhora érem cada cop més competents en l’ús del català, una llengua del tot desconeguda per a la majoria de nosaltres pocs mesos abans. La nostra experiència va contribuir al fet que els següents cursos en naixessin de noves a d’altres centres educatius del país, especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Gràcies a l’empenta de cada cop més famílies i equips docents el nou model va anar creixent any rere any, i es va anar implantant a cada més i més escoles. Va ser precisament pel creixent suport social a l’escola en català que el curs 1992-93 la Generalitat el va reconèixer com a model oficial de l’ensenyament públic de Catalunya.

Malauradament, 40 anys després ens trobem en un escenari ben diferent. Les polítiques de retallades, que han tingut un devastador impacte en la qualitat de l’educació (i de molts altres serveis públics), també han anat laminant el propi model d’immersió lingüística, esdevenint una de les principals causes del greu retrocés del català a l’escola pública els darrers anys. Certament no podem obviar que el model educatiu a casa nostra ha estat al punt de mira dels poders de l’Estat, com a part de la seva estratègia contra Catalunya. L’ofensiva política, mediàtica, judicial i econòmica contra el català és el principal element que ens ha portat a la situació actual. Però no ens enganyem, amb una escola pública forta, amb recursos i la participació activa de les famílies, no seriem on som ara.

És per això que les filles i els fills de la immersió lingüística no podem restar passius davant d’aquest futur que ens volen imposar, que volen imposar a les nostres filles i fills. Cal que agafem el testimoni de les nostres mares i pares, i ens impliquem activament en la defensa de l’escola pública. Avui som nosaltres qui hem d’estar al capdavant de la lluita. Per una educació pública de qualitat, cohesionadora, inclusiva i garant de la igualtat d’oportunitats per a les noves generacions, ara i sempre, l’escola en català.

————
Carles Escolà Sánchez és portaveu de Guanyem Catalunya

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ni un pas enrere per defensar la llengua a juny 01, 2022 | 19:01
  Ni un pas enrere per defensar la llengua juny 01, 2022 | 19:01
  Ni en temps dels tripartits la trepa del PPSOERC i Iniciativa es van atrevir a legislar per destruir la immersió a l'escola, tot i que es van despreocupar de que dins les escoles s'apliqués o no. Ni s'hi van atrevir ni l'Òmnium d'aquell temps ni la mateixa Convergència ho haguessin permès. l'Òmnium actual i JUNTS ara hi donen suport. Per defensar la llengua, la consigna és RESISTIR dins i fora dels centres educatius, resistir l'ofensiva colonial i dels seus gestors de Vichy.
 2. Icona del comentari de: Ricard a juny 01, 2022 | 19:16
  Ricard juny 01, 2022 | 19:16
  Ha plogut una mica. Una petita part de la gent que viu a Catalunya ha perdut l'ideal d'igualtat i cohesió social. I és que ser català, com ser per exemple estonià, no ve sol sinó que cal guanyar-s'ho. I els catalans hem d'exigir a tothom que vulgui ser català que s'ho guanyi, com passa arreu. Una altra cosa seria permetre l'expansió descontrolada del racisme castellanista a Catalunya.
  • Icona del comentari de: Escurçó Negre a juny 02, 2022 | 00:47
   Escurçó Negre juny 02, 2022 | 00:47
   Totalment d'acord amb tu, Ricard !. Molt sovint acostuma a passar que quan dónes les millors oportunitats a certa gent sense que els suposi cap contrapartida, és quan aquests et tracten pitjor a tu. A partir d'ara seria necessari que qui vulgui viure a Catalunya es comprometi a respectar els catalans.
   • Icona del comentari de: Ricard a juny 02, 2022 | 08:11
    Ricard juny 02, 2022 | 08:11
    Perdona, però crec que no es tracta tant de respectar els catalans, que també, com de guanyar-se el dret a ser català.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 02, 2022 | 16:42
     Gonzalo juny 02, 2022 | 16:42
     Derecho de ser catalán? Jajaja! Mira mi DNI , y mira dónde he nacido, so payaso. Que racistas sois. Y que asco dais.
     • Icona del comentari de: Anònim a juny 02, 2022 | 21:08
      Anònim juny 02, 2022 | 21:08
      ?
     • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 03, 2022 | 14:49
      Pere LLimonera i Citronell juny 03, 2022 | 14:49
      Voy a ser muy original, por una vez en mi vida, y te voy a preguntar: ¿Qué pone en tu DNI? je, je, soy el Leonardo da Vinci de la patria española.
 3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 01, 2022 | 22:30
  Luisnomeacuerdo juny 01, 2022 | 22:30
  Carlos tienes que volver a la escola, a aprender un poco más de respeto a los que no tienen el pensamiento único de los fascistas independentistas de tractoria.
 4. Icona del comentari de: El cit campejador a juny 01, 2022 | 23:01
  El cit campejador juny 01, 2022 | 23:01
  Vaya rollo mete este hombre para decir la chorrada de siempre. Por la cohesión social y la verdadera igualdad ene oportunidades, la escuela en español
 5. Icona del comentari de: Ella a juny 01, 2022 | 23:18
  Ella juny 01, 2022 | 23:18
  Catalunya en català.
 6. Icona del comentari de: Narcís a juny 02, 2022 | 09:23
  Narcís juny 02, 2022 | 09:23
  Gràcies, Carles, per fer que Catalunya sobrevisqui, pervisqui i visqui . . . . . i això no n' és anar contra ningú ( massa ho saben nostres botxins, desagraïts i malparits, botxins ! ) ! PD : persones com tu dignifiqueu l' ésser humà !
 7. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 02, 2022 | 10:45
  Pere LLimonera i Citronell juny 02, 2022 | 10:45
  Asens i confluències, encara creieu que l'estat espanyol es pot "reformar" ? Quan ? Esteu fent molt de mal a les pròximes generacions, en comptes de perdre inútilment el temps amb Espanya, podríeu com a mínim ajudar i donar un cop de mà al moviment independentista català en comptes de posar-hi sempre traves. A més a més Espanya, sense Catalunya, per força haurà de repensar-se, reaccionar i tindrà un oportunitat immillorable per a posar-se al dia en qüestió de democràcia i modernitat.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 02, 2022 | 14:33
   Pere Llimonera i Citronell juny 02, 2022 | 14:33
   TR0LLeTe, desde el cariño y el respeto: !menos es más! Si tanto TR0LLeaR y USuRPaR Mi NomBRe y el de 0TRos va a ser pa Naa... Total, por mucho (y bien) que TRoLLees, estos hijos de pvta no van a hacerte caso. Están lobotomizados. Date cuenta de que en el resto de España, en el Resto de Europa y del MunDo, N0 saben que Catalunya tiene mas de 1000 años de existencia como Estado-Nación; que es la Cuna de Europa; ni saben que CerVantes, Shakespeare, Erasmo, Da Vinci, Colon y Santa Teresa eran Catalanes... Están todos en contra nuestra. Todos en el Mundo Falsifican la Historia y nos dicen que somos suprematas e independencieros; pero nosotros sabemos la verdad verdadera... Es mas, nos acusan de romper la sociedad Catalana, la convivencia, la Democracia y el Estado de Derecho, y de quebrar la Economía; de la "Deuda Basura" y de que MiLes de Empresas se hayan ido, se sigan yendo, y de que N0 volverán... Te lo repito: están lobotomizados. Solo nosotros pensamos, conocemos y nos movemos de acuerdo a la verdad absoluta; y lo sabemos porque lo sabemos; esa es la prueba... Vinga, adeu i una abraçada, company!
 8. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 02, 2022 | 15:18
  Pere LLimonera i Citronell juny 02, 2022 | 15:18
  Segueix Amb les teves T0Ntaas... TRoLL separata supremata del Nacional Catalanisme de pàtries inventades que USuRPa El meu Nom i el d'altres per comentar teixides contínuament... Que se us veu el 'Plumero', el 'LlauT0' i tota la resta; per això cada Veu hi ha més Catalans que passen del Supremacisme Secessionista... Segueix Amb els teus T0Ntaas, TRoLL separata supremata USuRPa Noms, que per cada C0MeNTaRi que envies ple de B0BaDas i sandeces USuRPaNDo el NomBRe d'ALTRES, 10 Catalans TRaMPa del Règim supremacista indePendenciero, es LiBeRaN de l'Abducció i abandonen aquestes sandeces i Fantasies... Recuperen el "Seny" i tornen a una activitat Cerebral i Neuronal N0RMaL... Apa, Adeu, TroLLete del Règim!
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 03, 2022 | 08:46
   Pere LLimonera i Citronell juny 03, 2022 | 08:46
   Bien dicho!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa