El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern es reunirà al gener amb les universitats per enfortir el català
  • CA

El Govern prepara un pla per enfortir el català al món universitari i l’àmbit de la recerca. Segons ha explicat en una trobada amb mitjans el director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement, Xavier Quinquillà, el Departament de Recerca i Universitats preveu començar a implementar-lo a partir de la primavera del 2022. Com a pas previ, el 21 de gener es reunirà a tota la comunitat universitària i de recerca en una jornada que vol posar llum a l’estat actual de l’ús de la llengua als centres.

Quinquillà ha avançat que també llavors es faran públiques les dades sobre usos lingüístics del curs 2020-2021, així com les dades sobre el compliment de la llengua docent, recopilades amb informes sol·licitats a les universitats. El director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement ha assenyalat que disposar de dades és clau per poder dissenyar el pla. Per això, ha explicat que es va demanar a les universitats un informe semestral amb les reclamacions fetes per part d’alumnes o professors en relació a la llengua docent, així com també quina ha estat la resposta de la universitat davant de les incidències registrades. A més a més, també es va demanar un altre informe respecte el seguiment que fan les universitats respecte el compliment de la llengua docent.

Així, amb els informes sobre la taula es podrà donar el tret de sortida al gener d’una jornada en què, entre altres, es faran públiques les dades sobre usos lingüístics del curs 2020-2021. Actualment les dades s’estan processant però hi ha hagut alguns endarreriments a causa de l’atac informàtic a la UAB.

Quinquillà ha remarcat que totes les universitats han mostrat un compromís “clar i ferm” respecte la defensa i el paper nuclear de la llengua catalana com a llengua vehicular del sistema. En aquest sentit, considera que el pla ha de traçar un camí “compartit” i marcar uns objectius ambiciosos però realistes. El calendari amb el qual treballa el Govern és començar a implementar-lo a finals de març-principis d’abril.

Segons dades del curs 2019-2020, el 75% d’hores de docència de graus universitaris fixades en els plans eren en català, en front d’un 14% en castellà i un 10% de llengües estrangeres, principalment l’anglès. En el cas dels màsters, només un 36% d’aquests fan la docència principalment en català, ja que hi ha més mobilitat d’alumnes internacionals. Quinquillà ha avançat també que la internacionalització del sistema universitari és compatible amb el dret d’estudiar en la llengua pròpia i que el pla també recollirà mesures que ho facin compatible.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Chin ni Chan a desembre 16, 2021 | 20:55
    Chin ni Chan desembre 16, 2021 | 20:55
    Me palece muy bie, pol que la nueva genelachio de clio en tailandia ya palan una lengua global y e ma difichil engañale pala trabajà cachi grati pa lo chino, me palace mu acheltado tenè un nucleo de cateto amplio en plena uniò eulopea pala chustituirle y enchima no tenè que pagá alancele jijijiji Peldón pol mi català jijiji echtoy en ello. bona talda a totum jijiijjiiiji que visca una cagaluña plean de catletos pueblelinos jijiji pol chielto lo te la nichan ahola no lo vemo entodavia.. cuando el tolen venga chupalnnos la poll a chengen oflechionodos mulcho dinero pala ponelna glatis con mano de obla caglalana a plecio exclavo lo velemos otla ve.. jijijiji yo cleo que un pal de años jijiijiiji
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 17, 2021 | 12:44
      Gonzalo desembre 17, 2021 | 12:44
      Bien dicho! pero tienes algunas faltas de ortografía, colega, sin ánimos de ofender, compañero.
  2. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a desembre 16, 2021 | 21:02
    Tripartit no, gràcies desembre 16, 2021 | 21:02
    El Govern de Vichy diu que "prepara un pla per enfortir el català a partir de la primavera" Mentida podrida com les dades dels màsters universitaris. El cert és que el tripartit que s'està congriant, farà tot el que podrà per acabar de castellanitzar Barcelona i Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa