El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El pic de la sisena onada de la Covid, “a tocar”
  • CA

El pic de la sisena onada de la pandèmia de Covid s’acosta, encara que per ara no es pugui dir gaire alt. Això és el que creuen els experts consultats per El Món, que sostenen que la desacceleració en els principals indicadors de la pandèmia apunten que el pic és “a tocar”. Arribar al pic de l’onada suposaria haver superat el moment de més transmissió de tota la pandèmia i no només de la darrera onada de contagis cortesia de la variant Òmicron, de manera que es podria arribar a l’inici de la “gripalització”

“Fins que no hi hagi un descens palpable i sostingut no podrem dir que hem passat el pic”, avisa el cap de medicina preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla. Tot i així, apunta que tenim una situació “inestable” que apunta a una frenada dels contagis, però alerta que encara no sabem si aquesta desacceleració serà sobtada o “més aviat com un altiplà”. “Sembla que les corbes d’alguns països pugen molt ràpid, pràcticament verticalment, i baixen de la mateixa manera, però en el nostre cas podria ser un altiplà i no una baixada ràpida”, assegura Trilla, que afegeix que tot això caldrà veure-ho en els propers dies.

L’epidemiòleg assegura que si baixen els casos això anirà acompanyat d’un descens d’hospitalitzacions, però avisa que es pot donar la “paradoxa” que al principi baixin els casos però pugin els ingressos perquè la gent requereix hospitalització “fins a deu dies després de contagiar-se”. Això sí, Trilla assegura que ja s’està veient que el percentatge d’ingressos és més lleu que en altres onades, pel que “les UCI no pujaran tant”. 

Una persona acompanyada en un hospital / Pixabay

L’investigador Salvador Macip coincideix que és difícil assegurar que s’ha assolit el pic de la pandèmia, però es pot dir que “som al voltant del pic”, a falta de confirmar el descens en els pròxims dies. “El sistema d’evolució dels casos no és tan estable com a altres països, es necessiten uns quants dies per confirmar una baixada”, avisa. Apunta que el pic es podria veure cap a finals d’aquest mes per la influència del retorn a l’escola: “És prematur treure conclusions, però si m’hagués de mullar diria que encara queden uns dies”. 

Els indicadors clau per determinar el pic

Macip considera que el principal indicador que cal mirar per veure si ja s’ha assolit el pic és el percentatge de casos positius. Assegura que les xifres de contagis que es notifiquen “mai són les reals” perquè hi ha un nombre de casos que no es detecten perquè no es fan test. “Ara estem cinc vegades per sobre de la positivitat que recomana l’OMS per considerar la pandèmia controlada”, explica Macip, que afegeix que per sobre d’un 5% de positivitat els indicadors estan alterats i les xifres “estan per sota de les reals” perquè no es fan prou tests.  

Per la seva banda, el director de malalties infeccioses de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes, celebra que malgrat el que s’esperava després de Reis i la tornada a l’escola “no s’ha tornat a disparar”. Apunta que “falten poc dies per al pic” i situa l’arribada a finals d’aquesta setmana. La seva percepció es basa en un indicador clau, la velocitat de transmissió, la que indica a quantes persones contagia un positiu.

Una sanitària fa una PCR en plena sisena onada / Europa Press

Cervantes posa el focus en quant temps triga Òmicron a doblar els casos. Ara, els casos es doblen cada setze dies, mentre que abans del Nadal cada quatre dies es registraven el doble de contagis. Coincideix amb Macip que aquestes dades no són les reals perquè es basen en casos diagnosticats i n’hi ha molts que no es detecten. Això complica la previsió, però tot i així s’espera que aquesta onada estigui a punt de superar el seu màxim de contagis.

Què causa la desacceleració? 

El doctor Trilla creu que la desacceleració que ja es comença a notar es basa en dos factors: per una banda, que ja s’ha contagiat molta gent, i per l’altra, que les vacunes han frenat la transmissió i han protegit els vulnerables. “És com un incendi en un bosc: quants arbres queden per cremar? Ja se n’han cremat uns quants i bona part dels que queden estan protegits. S’acaba l’incendi”, exemplifica. 

Per això, assegura, és difícil que un cop es consolidi la baixada es torni a pujar ràpidament per molt que la gent es relaxi en assolir el pic. “Hi haurà un període de certa calma a no ser que aparegui una nova variant que superi Òmicron, que ja ha fet prou estralls”, resol. 

En aquest mateix sentit, Cervantes assegura que les vacunes han aconseguit que el nombre de pacients als hospitals hagi tingut una magnitud “infinitament menor” a l’esperada pel nombre de casos. “Amb aquests casos, les onades anteriors haurien registrat 3.000 o 4.000 ingressos, mentre que ara només l’1% està entrant a l’hospital”, apunta. 

Assegura que la malaltia és “molt benigna” actualment, però que hi ha un grup de persones de risc que encara es posen molt malalts. “Això és el que passarà els pròxims anys, que la malaltia no marxarà però la majoria la passarà lleu. A la gent de risc se l’haurà de vigilar i anar vacunant per reforçar la protecció”, explica. 

El paper de les restriccions

Els experts consideren que el que més incidència ha tingut en l’aturada de contagis és la protecció dels qui han passat la malaltia i l’acceleració de les terceres dosis. “Les restriccions ajuden a fer que pari una mica, però els d’aforaments, per exemple, tenen una influència relativa”, apunta Cervantes, que assegura que tenen importància quan es comença una onada però perden utilitat quan ja s’ha disparat

El toc de queda no cap té sentit”, diu fent referència a l’afectació de drets fonamentals que suposa una mesura que ha estat adoptada únicament pel Govern en contra de la resta de comunitats i de països europeus i que ja s’ha retirat. Afegeix que la decisió de Pedro Sánchez d’implementar la mascareta en exteriors “tampoc serveix de res” i pot respondre a la” necessitat que es vegi que seguim en alerta”. 

Tres joves des d’un balcó del barri de Gràcia celebren que acaba el toc de queda a l’estiu (ACN)

Macip considera que és “molt difícil” determinar una cadena “causa-efecte” amb un sol factor, és a dir, que segons ell la desacceleració s’ha produït per la vacunació, els contagis que confereixen immunitat i les restriccions del govern. “Amb menys restriccions els casos haurien pujat més ràpid i més amunt. Tenir-les ha parat una mica el cop, però no s’ha d’oblidar que la tercera dosi hi ha ajudat molt”, assenyala. 

Trilla opta per posar un exemple gràfic del que suposen les restriccions combinades amb la vacuna. “El virus és com un cotxe que va per un carrer ple de semàfors. Li interessen els semàfors en verd, la gent no vacunada i la falta de restriccions. Conforme la gent s’immunitza i redueix la interacció social passa de susceptible a protegida i el semàfor es posa vermell”, explica Trilla, que reitera que, en part, el virus ha frenat la seva carrera gràcies a les restriccions, ja que “com més obstacles tingui més ràpid es reduiran els casos”. 

Hi haurà pujada quan s’eliminin les restriccions?

Els tres experts consultats per El Món asseguren que un cop es consolidi la baixada “és difícil que torni a pujar de seguida”. “El virus és molt contagiós i la gent tindrà immunitat durant un temps, per la qual cosa aquestes persones queden fora de la cadena de contagi. Els de la tercera dosi també, de manera que el virus té menys lloc per on anar”, explica Macip, que apunta que ha d’haver-hi una baixada de casos “fem el que fem”. Afegeix que al Regne Unit –on van dues setmanes avançats en aquesta sisena onada– no han experimentat cap pujada un cop han baixat. 

Sobre la idoneïtat de reduir restriccions, Trilla considera que no és el moment ideal: “S’ha de fer quan els hospitals recuperin l’activitat normal i puguin dedicar-se a tot el que solen fer i no només a la Covid”. Assenyala que la situació encara és difícil, pel que no s’haurien d’eliminar les restriccions “per uns quants dies de baixada”. Aquesta és precisament l’opinió del Govern, que ha anunciat aquest dimarts que l’única mesura que s’elimina és el toc de queda

Els contagis dels nens no retarden l’arribada al pic

El cap de pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu, Juanjo Garcia, descarta que el major nombre de nens contagiats provoqui que s’arribi més tard al pic de contagis. Considera que l’escola, on s’estan detectant molts positius, “és el reflex” de la comunitat, pel que és normal que hi hagi “cúmuls de casos” en algunes aules. A més, assenyala que els nens es contagien als àmbits familiars o a reunions d’amics fora de l’escola, el que, repeteix, no es tradueix en un augment de casos greus entre els més petits.

A banda, assegura que la variant Òmicron ha demostrat ser lleu en els nens –igual que en la majoria dels adults– i l’augment de contagis no s’ha traduït en més ingressos que en altres onades. “El que sí que és cert és que hi ha més nens ingressats que tenen la malaltia, perquè entren per altres coses i se’ls detecta que també tenen Covid“, explica Garcia. El pediatre afegeix que això és el que fa que sembli que hi ha més nens ingressats per Covid, quan en realitat tenen la malaltia però no és el que els ha fet requerir hospitalització.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jac jou a gener 19, 2022 | 08:42
    Jac jou gener 19, 2022 | 08:42
    Ja arriba , ja arriba oeoeoeoe

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa