La Covid-19 ha tornat a pujar després d’uns mesos de relaxació de mesures en què molta gent ha oblidat que encara estem en pandèmia. La Setmana Santa i Sant Jordi han provocat un augment de casos que, per ara, no és preocupant perquè no s’ha traduït en un augment de la pressió hospitalària, però que podria comportar el començament de la setena onada. Aquest divendres Salut ha declarat 6.714 nous casos des de dimarts. En el darrer balanç, que recollia els casos de divendres a dimarts, el departament en va registrar més de 5.000. Això suposa que en l’última setmana s’hagin notificat 11.732, mentre que la setmana passada se’n van registrar 8.180.

El que indica que els casos estan pujant és, sobretot, la velocitat de propagació i el risc de rebrot. En els últims dies s’han enfilat de forma molt ràpida, de 1,21 a 1,39 en el cas de l’Rt i de 274 a 326 en el cas del risc de rebrot. Això suposa que cada 100 persones que estan infectades en contagien 121. Un altre indicador que mira Salut és la positivitat de les proves, que arriba ja al 15,55%. Cal tenir en compte que amb el sistema sentinella que aplica Salut només es fan proves a les persones més vulnerables i pacients amb malalties greus. Les dades, a més, només es comuniquen dos cops a la setmana, els dimarts i els divendres.

No es tradueix en un augment de pacients als hospitals

Aquest augment de la Covid no s’està traduint, per ara, en més ingressos als hospitals catalans. De fet, en aquest balanç Salut ha declarat 14 ingressats menys per aquesta malaltia, el que deixa el total en 940, i un crític menys. Actualment hi ha 31 persones a les Unitats de Cures Intensives, dades molt diferents a les que hi havia quan començaven les altres onades. En l’últim interval s’ha ingressat a 964 persones als hospitals, mentre que la setmana anterior es va ingressar 961.

Quant a les morts, la xifra total ja ha superat les 27.000 des del començament de la pandèmia, ara fa més de dos anys. S’han produït 38 defuncions més des de dimarts, el que situa el total en 27.145. El nombre més gran de morts s’ha produït a les residències, on hi ha hagut 62.271 casos confirmats en aquests dos anys i s’han produït 9.934 defuncions.

El doctor Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, assegura que la situació no és alarmant “per ara” i que és normal un augment de casos després de Setmana Santa i Sant Jordi sense restriccions. Güerri assegura que per ara no s’ha notat aquest augment als hospitals tot i que ha fet una crida a la precaució. Sobre el sistema sentinella, el doctor ha assegurat que dona garanties malgrat que només es pugin les dades dos cops a la setmana.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: elMon Musk a abril 29, 2022 | 11:53
  elMon Musk abril 29, 2022 | 11:53
  És normal. Ens hem oblidat del Covid, ni mascaretes, ni tests ni flautes, disfruten lo contagiado.
  • Icona del comentari de: Cal dir-ho a abril 29, 2022 | 13:17
   Cal dir-ho abril 29, 2022 | 13:17
   Vols dir que alguns se n'han oblidat. Que les mascaretes i altres mesures no siguin obligatòries, no vol pas dir que no es puguin seguir utilitzant si ho creiem convenient. Per una altra banda aquestes accions - vull dir de fer-les obligatòries - depenen de Madrid, la ministra de sanitat espanyola ja ha "aixecat" dues vegades l'obligació de l'ús de la mascareta... sempre ho fa exultant, però cada volta menys. La qüestió es si malauradament ho haurà de fer més vegades. Per sentit comú, per a tallar una pandèmia no val a treure totes les mesures tot d'una un dia per l'altre, cal una transició que no s'ha fet es fa, així estem i estarem.
 2. Icona del comentari de: Orioleta Mitjanet a abril 29, 2022 | 18:20
  Orioleta Mitjanet abril 29, 2022 | 18:20
  I mentres a Catalunya ploren, pels mateixos motius a Valencia els diaris celebren el fet de que un 75% té cel.lules killers, que un futimer de gent han estat contagiats i que la Comunitat Valenciana, deunidó el nivell tant gran que presenta d'immunitat. Sóm al mateix món?, els catalans tenim la pesta permanent? Doncs no. Un secret: zero vacunes m'he posat jo i és, en anys, la primera vegada que ni em refredo ni tinc al.lèrgies! El vacunats enmalalteixen, es reinfecten sense parar i jo tinc la seguretat de que les meves cel.lules killer van a tope i el meu sistema immunològic és el més sà en dècades. No us deixeu enganyar més. Salut i no us deixeu dominar per la por.
 3. Icona del comentari de: Maria Teresa a abril 30, 2022 | 15:19
  Maria Teresa abril 30, 2022 | 15:19
  Massa aviat s' han aixecat massa mesures preventives. Treure l' obligatorietat de les mascaretes en interiors és una temeritat, treure la distància entre taules en restaurants i bars, permetre locals que no tenen ventilació, molt perillós. Totes les taules quasi tocant-se és un perill. Jo m' he contagiat ara en una pizzeria on estava sense ventilació i les taules molt juntes. Allí devia haver una concentració viral molt alta i encara que jo vaig amb mascareta per dinar me la vaig treure i encara que entre plat i plat me la posava, igual em van contagiar. Menys mal que és lleu, però es passa malament, tot i essent lleu i mai no saps com acabarà. Culpo als governants per les mesures que han tret. No tornaré a cap restaurant. A menjar a cada que és on es menja millors r.

Nou comentari

Comparteix