El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un estudi adverteix que relaxar les mesures podria afavorir l’aparició de variants “més perilloses”
  • CA

Investigadors de la Universitat d’East Anglia i l’Institut Earlham, al Regne Unit, adverteixen en un estudi que relaxar les restriccions de la Covid-19 podria aplanar el camí a noves mutacions del virus resistents a les vacunes. Els autors qualifiquen la situació actual de “carrera armamentística” contra el virus i apunten al fet que l’augment dels casos podria proporcionar oportunitats perquè evolucioni en variants encara més transmissibles. De fet, temen que les noves variants puguin ser més virulentes, més resistents a les vacunes i més perilloses per als nens i els grups vulnerables, com els pacients trasplantats.

L’autor principal i redactor cap de Virulence, el professor Kevin Tyler, de la Facultat de Medicina de Norwich ha explicat que, encara que les vacunes han afeblit el vincle entre la infecció i la mortalitat, “no han d’utilitzar-se com a argument per a justificar un ampli canvi de política als països que experimenten un augment exponencial del nombre d’infeccions”. Tal com expressa, això es deu al fet que la major part de la població mundial segueix sense vacunar. “Fins i tot als països amb programes de vacunació eficients, una proporció significativa de la societat, especialment els nens, segueix sense protecció”, raona.

Per això, remarca que la relaxació de les restriccions afavoreix la transmissió i permet que la població del virus s’expandeixi, la qual cosa augmenta el seu potencial evolutiu adaptatiu i el risc que sorgeixin variants resistents a les vacunes mitjançant un procés conegut com deriva antigènica. “En poques paraules, limitar la propagació del Covid-19 en la mesura que sigui possible restringeix el nombre de morts futures en limitar el ritme d’aparició de noves variants”, sentència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa