El Tribunal Suprem espanyol ha confirmat l’anul·lació del projecte lingüístic de dues escoles públiques de Barcelona i Abrera (Barcelona) al no admetre a tràmit els recursos de cassació presentats per la Generalitat de Catalunya davant les sentències emeses pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al març de 2021. Alhora, el Suprem ha deicidit fer pagar a la Generalitat els costos dels recursos i les escoles afectades són l’Escola Bogatell, de la capital catalana, i el Josefina Ibáñez, d’Abrera.

El Suprem assenyala que en l’escrit de la Generalitat “no s’ha fonamentat prou, amb singular referència al cas, que concorrin algun o alguns dels supòsits que permeten apreciar l’interès cassacional objectiu i la conveniència d’un pronunciament” del Suprem.

Foto de família després d’aprovar la llei que permet ampliar l’ús del castellà a l’escola catalana / JAG

El castellà, com a llengua vehicular

L’Assemblea por una Esquela Bilingüe ha celebrat la decisió del Tribunal Suprem: “El Tribunal Suprem ratifica l’anul·lació de dos projectes lingüístics denunciats per AEB. El Suprem confirma que el castellà no pot ser exclòs com a llengua vehicular. Seguim”.

Dues sentències del TSJC van anul·lar al març de 2021 els projectes lingüístics d’aquestes dues escoles per no ser conforme a dret “en la mesura que no contempla el caràcter vehicular del castellà com a llengua oficial, juntament amb el català”, i van fixar una presència mínima del castellà en un 25% de les aules.

Va estimar parcialment els recursos contra la Generalitat

En les sentències, la Secció Cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC va estimar parcialment els recursos presentats contra la Generalitat i va reconèixer als demandants “el dret dels seus fills menors a rebre, durant el seu ensenyament obligatori, juntament amb els seus condeixebles, en el centre i en el curs que segueixin els seus estudis, un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular, en proporció raonable”.

El TSJC va desestimar en totes dues sentències la petició de les famílies demandants a declarar el dret de ser escolaritzat durant l’ensenyament obligatori en llengua castellana i catalana en proporció equivalent, una vegada restades les hores lectives que s’efectuen en llengua estrangera.

Més notícies
Passatgers d'un regional de Renfe, obligats a fer transbord a Rodalies per una avaria / JAG

Renfe incorpora dos trens Avant entre Barcelona i Figueres

Notícia: Renfe incorpora dos trens Avant entre Barcelona i Figueres
Comparteix
Es tracta d'una mesura que es posarà en marxa al setembre
Notícia: Renfe incorpora dos trens Avant entre Barcelona i Figueres - Mobile
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en un acte del PSC | ACN

Madrid descarta sancions immediates pels incompliments al pla energètic

Notícia: Madrid descarta sancions immediates pels incompliments al pla energètic
Comparteix
Admet que els petits comerços podrien tenir dubtes de com aplicar les mesures
Notícia: Madrid descarta sancions immediates pels incompliments al pla energètic - Mobile
Públic al Festiuet / David Melero

Un Festiuet calorós culmina quatre nits de festival a El Vendrell

Notícia: Un Festiuet calorós culmina quatre nits de festival a El Vendrell
Comparteix
El grup de música encarregat de tancar la festa va ser La Fumiga
Notícia: Un Festiuet calorós culmina quatre nits de festival a El Vendrell - Mobile
Miquel Iceta prometent el càrrec de ministre de Cultura i Esports davant de Felip VI el 12 de juliol del 2021 (ACN)

Iceta treu ferro al desdeny de Felip VI per l’espasa de Bolívar a Colòmbia

Notícia: Iceta treu ferro al desdeny de Felip VI per l’espasa de Bolívar a Colòmbia
Comparteix
El ministre de Cultura troba "desproporcionat" demanar que el monarca es disculpi
Notícia: Iceta treu ferro al desdeny de Felip VI per l’espasa de Bolívar a Colòmbia - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: X2 a agost 09, 2022 | 14:51
  X2 agost 09, 2022 | 14:51
  Fora ocupants, fora gentussa
  • Icona del comentari de: MHP a agost 10, 2022 | 16:50
   MHP agost 10, 2022 | 16:50
   Doncs això, ja pots marxar.
 2. Icona del comentari de: JordiP a agost 09, 2022 | 15:09
  JordiP agost 09, 2022 | 15:09
  Aquests jutges resabiats poden rebutjar recursos fàcilment basant-se en que "l'argumentació és insuficient". Perquè, qui és que atorga la suficiència a l'argumentació? Ells mateixos, oi? Doncs ja està.
 3. Icona del comentari de: David a agost 09, 2022 | 15:48
  David agost 09, 2022 | 15:48
  "Vamos a españolizar a los niños catalanes". Com que no es pot aprovar al congrés ja ho arreglen les associacions anticatalà amb l'ajuda els jutges.
 4. Icona del comentari de: FRAN BCN a agost 09, 2022 | 15:58
  FRAN BCN agost 09, 2022 | 15:58
  Els fatxes i ultres espanyolistes cada dia guanyen terreny...són més i el català se'ls refot d'allò més.....
 5. Icona del comentari de: Joan de l'Os a agost 09, 2022 | 16:14
  Joan de l'Os agost 09, 2022 | 16:14
  Castellanització de l'escola d'acord amb el vergonyós pacte parlamentari de l'altre dia amb el 155 moderat, i aplicació de la política de Ciutadans, que triomfa en la seva agonia. Una demostració més de com els pactes d'ERC amb el PSOE no fan altre cosa que recollir èxit, rere èxit. Desjudicialutzació de les qüestions lingüístiques i suport al català.
  • Icona del comentari de: Anònim a agost 09, 2022 | 22:13
   Anònim agost 09, 2022 | 22:13
   30 anys sense fotre res, i ara el problema l'ha creat esquerra? No us fa vergonya dir tantes bagenades.
 6. Icona del comentari de: Ricard a agost 09, 2022 | 16:29
  Ricard agost 09, 2022 | 16:29
  Continua l'agressió etnicista històrica dels castellans per eradicar Catalunya d'aquest món.
 7. Icona del comentari de: miquel puigpelat a agost 09, 2022 | 17:03
  miquel puigpelat agost 09, 2022 | 17:03
  Ara els d'ERC que aplaudeixin la decisió, ja que com espanyolistes del PSOE deuen d'estar contents. Només els falta que en el pròxim debat del Parlament, parlin en castellà.
  • Icona del comentari de: Anònim a agost 09, 2022 | 22:12
   Anònim agost 09, 2022 | 22:12
   Gairebé 30 anys sense fer res per protegir el català, i ara la culpa és de qui porta poc més d'un any governant. Vosaltres no voleu la independència, això està clar, España no es el vostre enemic natural com va dir l'anterior president del teu partit.
  • Icona del comentari de: Miguel se l'està pelant a agost 10, 2022 | 16:52
   Miguel se l'està pelant agost 10, 2022 | 16:52
   Quina xorrada.
 8. Icona del comentari de: Joan a agost 09, 2022 | 17:35
  Joan agost 09, 2022 | 17:35
  Sols ens salvará la INDEPENDENCIA Ara es un 25% demá el 50% i aixi fins a diluirnos i acabar amb el catalá
  • Icona del comentari de: Ja sou socis de la Plataforma per la Llengua? a agost 09, 2022 | 18:58
   Ja sou socis de la Plataforma per la Llengua? agost 09, 2022 | 18:58
   La independència, benvolgut Joan, pot ser condició necessària però no suficient: els països de l'Amèrica llatina van aconseguir la independència, però els espanyols els van llevar la llengua, des d'un punt de vista cultural continuen sent una colònia de Castella. Lluitar en defensa de la llengua ens apropa la independència, lluitar per la independència ajuda a salvar la llengua.
 9. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a agost 09, 2022 | 17:35
  Català a l'escola i arreu agost 09, 2022 | 17:35
  Els atacs contra la llengua aniran a més. Els colonialistes se'n han adonat de que és un bon moment per emprendre la ofensiva final, aprofitant el col.laboracionisme del govern de Vichy i la situació de davallada de la llengua, resultat de la desídia de molts catalans. Toca resistir, fer el ploricó no serveix per a res, tots podem participar de la resistència contra la castellanització del país en el nostre dia a dia, la llengua es defensa utilitzant-la, parlant i per escrit, evitant canviar de llengua davant els inadaptats, evitant els establiments físics i virtuals que no atenen en la llengua del país, cal desconnectar dels medis audiovisuals tant punt apareixen continguts en llengua colonial. Hi ha infinitat de possibilitats de defensar la llengua cada dia....
  • Icona del comentari de: ¿ Arreu ?. a agost 09, 2022 | 22:06
   ¿ Arreu ?. agost 09, 2022 | 22:06
   Anda desenroscate la barretina y ven de la Catalunya profunda a la AMB, conocerás la realidad; estamos muy hartos de la imposición del catalán ; dentro de poquito lo hablarán los mismos ciudadanos que concejales de JuntsXCat tiene el Ajuntament de Cornellà de Llobregat.
   • Icona del comentari de: Sí, el català arreu, a l'escola, als mitjans, a l'administració, al comerç, a les comissàries espanyoles, al les V.O.S del cinema, als prospectes dels medicaments, a la justícia... a agost 10, 2022 | 11:48
    Sí, el català arreu, a l'escola, als mitjans, a l'administració, al comerç, a les comissàries espanyoles, al les V.O.S del cinema, als prospectes dels medicaments, a la justícia... agost 10, 2022 | 11:48
    La llengua pròpia d'un país no "s'imposa", tros de quòniam. El castellà o espanyol és la llengua de l'ocupant i alhora de moltes persones (o que l'han adoptat) que han arribat d'altres indrets de la península Ibèrica i del món. A la Catalunya sota sobirania "espanyola" l'espanyol o castellà és "oficial" pel fet que està ocupada per Espanya, tal com a la Catalunya "francesa" la llengua "oficial" és la de l'ocupant francès. Però la llengua pròpia de Catalunya, la llengua que té varietats, matisos i vocabulari regionals, comarcals i locals, és el català. Si la teva mentalitat d'ocupant no et permet capir la diferència entre llengua pròpia i llengua de l'ocupant, posa't-hi fulles. A més si hi ha tanta gent resident al nostre país de llengua castellana o espanyola, és perquè s'ha acollit molta de gent forastera a banda dels funcionaris ocupants espanyols. Els xovinistes espanyols sempre esteu alerta per a intentar aixecar la camisa als que no son de la vostra corda, si no s'hagués permès l'arribada de tanta gent durant dècades, ara ens titllaríeu de "racistes" o "tancats" o qualsevol altra poca-soltada, la qüestió vostra, dels xovinistes espanyols, és fer bullir la vostra olla de l'espanya monolingüe, vertebradora a Espanya i uninacional amb el que siga.
    • Icona del comentari de: MHP a agost 10, 2022 | 20:24
     MHP agost 10, 2022 | 20:24
     De veritat et creus tot això que has escrit? Com deian abans, descargola't la barretina i, abanda de donar-te una volta per l'AMB, llegeix una mica (nomès una mica) d'història per veure que el que estàs dient son un enfilall de xorrades.
 10. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a agost 09, 2022 | 17:57
  Pere Llimonera i Citronell agost 09, 2022 | 17:57
  un jutge decideix que un projecte educatiu no és vàlid. Quan un jutge ha d'imposar la llengua a un territori, es que no és la llengua d'aquell territori. Mereixeu veure la independència de Catalunya.
 11. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a agost 09, 2022 | 18:22
  Doctor Strangelove agost 09, 2022 | 18:22
  Per desgràcia l'escola pública és un fracàs, només cal mirar les millors notes de selectivitat, on el 95% són de concertats i privats. En aquests col.legis per sort no hi és aquest problema amb el castellà. Al públic només volen crear gent poc preparada que no raoni. I així ens va. Sou miserables! Doc.
  • Icona del comentari de: Ricard a agost 09, 2022 | 20:35
   Ricard agost 09, 2022 | 20:35
   El desgraciat Strangelove és un fracàs.
   • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a agost 10, 2022 | 12:18
    Doctor Strangelove agost 10, 2022 | 12:18
    Com es nota Ricardito que no tens estudis! En canvi un servidor té una feina de primera i xati indepe! Això sí que és llibertat, i no pas la rancúnia que portes a sobre! Carda més i deixa't de collonades! Doc
 12. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a agost 09, 2022 | 18:48
  Veterà antifranquista. agost 09, 2022 | 18:48
  Doncs si, els d'ERC estan d'alló més satisfets amb els atacs a la nostra llengua. Aixó els dona un càrrec ben retribuït i el vot dels catalans mesells.
 13. Icona del comentari de: Delfí Artós a agost 09, 2022 | 18:59
  Delfí Artós agost 09, 2022 | 18:59
  Res de nou, la (in)justícia espanyola és qui decideix com s'ha d'ensenyar a les escoles catalanes. Si els catalans fóssim com cal no ens deixaríem trepitjar per l'estat espanyol. Per a començar cal desmuntar-los la fal·làcia espanyola de la unitat i indivisibilitat d'Espanya. Solament cal informar-se de les separacions que ha patit el regne d'Espanya des l'any 1587 fins, de moment, el 1976, per a adonar-se que l'estat espanyol no és cap "unitat" de res i encara menys "indivisible". Si molts de catalans ho volem, entre tots aconseguirem fer efectiva la independència. Som-hi !.
 14. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a agost 09, 2022 | 19:12
  Jeroni Munyós agost 09, 2022 | 19:12
  Cap agressió espanyola sense resposta pacífica i no violenta. En front de l'ofensiva judicial lawfare espanyola, millorem els nostres coneixements de llengua catalana, fem-la servir encara més i millorem, auto-aprenguem o apuntem-nos a cursos d'anglès. És a dir fem com les persones que viuen arreu del món en estats on l'anglès no hi és oficial, parlen la llengua pròpia d'on viuen i l'anglès. Això ja està inventat, solament cal que nosaltres ho apliquem quotidianament. A més del fet que ens serà molt útil, cap xovinista espanyol ni cap tribunal espanyol ens ho pot impedir.
 15. Icona del comentari de: Aixequeu la DUI o plegueu a agost 09, 2022 | 19:24
  Aixequeu la DUI o plegueu agost 09, 2022 | 19:24
  Aixequem la DUI, Erc, Junts i Cup, o continuareu fent el merdes?
  • Icona del comentari de: MHP a agost 10, 2022 | 16:55
   MHP agost 10, 2022 | 16:55
   No tenen collons, viuen molt bé gràcies a babaus com tu.
 16. Icona del comentari de: Gecko a agost 09, 2022 | 19:46
  Gecko agost 09, 2022 | 19:46
  Dir prou a Espanya, és una forma d’alliberament.
 17. Icona del comentari de: Cat a agost 09, 2022 | 22:09
  Cat agost 09, 2022 | 22:09
  I aquests jutges vindran a les escoles a donar classe? Procurem que el 75% de català sigui imprescindible arreu, no contractem ningú que no parli català i en menys de 10 anys el xarnego serà residual. Com de fet ja ho és a la resta del món, on es la llengua dels quillos, xonis, cambrers i chachas. I si volen ascendir han d'aprendre anglès que s'està menjant el castellà. De fet la cimera de la OTAN es va fer en anglès i francès només, el castellà ni existia. Siguem llestos.
  • Icona del comentari de: pep a agost 11, 2022 | 16:15
   pep agost 11, 2022 | 16:15
   per cat ets un nazi nazi hitler se queda pequeño a tu lado . viatja una mica mes i asi obriràs aquesta ment plena d'odi , retrograda , racista i malalta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa