La repressió i obsessió judicial contra el Procés amenaça fins i tot la unitat d’acció de la judicatura. Com a prova, la batalla acarnissada i sense quarter entre el jutjat d’instrucció número 13 i el d’instrucció 18 de Barcelona, després que fa dues setmanes l’Audiència va intentar posar ordre per mirar de desencallar una instrucció que fa gairebé set anys que cueja. Ara el problema és la interpretació que les dues magistrades fan d’una mateixa resolució de l’Audiència de Barcelona, que considerava que els dos jutjats estaven investigant els mateixos fets –la despesa en política exterior– i resolia que tot s’havia de derivar al 13. En canvi, la magistrada del 13 intenta esquivar la feinada reclamant només una part del sumari.
Tant les defenses de les parts com la fiscalia veuen amb certa perplexitat la situació, que temen que pot dilatar i entrebancar encara més una instrucció que comença a patir terminis bíblics. De moment, el ministeri públic no aixeca gaire la veu, perquè el desdoblament dels mateixos fets en dues causes separades va ser provocat per una maniobra seva, en què va aprofitar unes diligències d’investigació obertes arran d’un informe del Tribunal de Comptes –que també estava incorporat a la causa del 13– que van anar a parar al jutjat 18. Una maniobra que li va costar acusacions de frau processal i que, finalment, l’Audiència ha aturat obligant a centrar-ho tot al jutjat 13.

“Una atenta lectura”
La interlocutòria del jutjat 18, dictada el 22 de març i a la qual ha tingut accés El Món, assegura que l’Audiència ordena traspassar “tota la causa, documental i digital” al jutjat 13. “Una atenta lectura de la interlocutòria de la Secció Segona de l’Audiència no ofereix dubtes a propòsit de l’abast de l’acumulació”, indica la magistrada Carmen García Martínez. “El tribunal entén al llarg del seu raonament, donant la raó als recurrents, que l’objecte d’aquest procediment és el mateix”, addueix. En aquest sentit, subratlla la consideració que tenen objectes de connexitat clars entre els dos procediments.
Així, la magistrada ha ordenat remetre tota la seva causa al jutjat 13. Però Alejandra Gil, titular del 13, intenta escapar-se per la tangent i reinterpreta la resolució de l’Audiència, ja que entén que només cal que li remetin la part de la causa que es refereix a un dels deu processats pel 18, Aleix Villatoro, exnúmero dos d’Exteriors amb Raül Romeva. De fet, al jutjat 18, a més de Villatoro i Romeva, s’hi troben Albert Royo, Teresa Prohias, Víctor Cullell, Roser Clavell, Manel Vila, Gerard Figueras i Toni Reig pels delictes de malversació, falsedat en document oficial i prevaricació per la política exterior de la Generalitat des del 2011 al 2017. El recurs que va fer reconduir la causa el va presentar, precisament, Albert Royo.
Ara la batussa se centrarà a decidir com es resol la nova topada entre els dos jutjats. El jutjat 13 ja fa pràcticament tres anys que donava el cas per instruït i el tenia a punt d’obrir judici oral. De fet, el cas de Lluís Salvadó i Josep Maria Jover, instruït pel 13, ja es troba qualificat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La dualitat d’interpretacions que es produeix ara pot alentir encara més una llarga instrucció i l’arribada del judici, quan totes les parts convenen que la decisió de l’Audiència és clara i directa. Tot ha d’anar al 13.
