El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Guerra oberta entre els jutjats 13 i 18 en la persecució de l’acció exterior

La repressió i obsessió judicial contra el Procés amenaça fins i tot la unitat d’acció de la judicatura. Com a prova, la batalla acarnissada i sense quarter entre el jutjat d’instrucció número 13 i el d’instrucció 18 de Barcelona, després que fa dues setmanes l’Audiència va intentar posar ordre per mirar de desencallar una instrucció que fa gairebé set anys que cueja. Ara el problema és la interpretació que les dues magistrades fan d’una mateixa resolució de l’Audiència de Barcelona, que considerava que els dos jutjats estaven investigant els mateixos fets –la despesa en política exterior– i resolia que tot s’havia de derivar al 13. En canvi, la magistrada del 13 intenta esquivar la feinada reclamant només una part del sumari.

Tant les defenses de les parts com la fiscalia veuen amb certa perplexitat la situació, que temen que pot dilatar i entrebancar encara més una instrucció que comença a patir terminis bíblics. De moment, el ministeri públic no aixeca gaire la veu, perquè el desdoblament dels mateixos fets en dues causes separades va ser provocat per una maniobra seva, en què va aprofitar unes diligències d’investigació obertes arran d’un informe del Tribunal de Comptes –que també estava incorporat a la causa del 13– que van anar a parar al jutjat 18. Una maniobra que li va costar acusacions de frau processal i que, finalment, l’Audiència ha aturat obligant a centrar-ho tot al jutjat 13.

L’exconseller d’Exteriors Raül Romeva i l’ex secretari general d’Exteriors Aleix Villatoro arribant a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per declarar com a investigats./ACN

“Una atenta lectura”

La interlocutòria del jutjat 18, dictada el 22 de març i a la qual ha tingut accés El Món, assegura que l’Audiència ordena traspassar “tota la causa, documental i digital” al jutjat 13. “Una atenta lectura de la interlocutòria de la Secció Segona de l’Audiència no ofereix dubtes a propòsit de l’abast de l’acumulació”, indica la magistrada Carmen García Martínez. “El tribunal entén al llarg del seu raonament, donant la raó als recurrents, que l’objecte d’aquest procediment és el mateix”, addueix. En aquest sentit, subratlla la consideració que tenen objectes de connexitat clars entre els dos procediments.

Així, la magistrada ha ordenat remetre tota la seva causa al jutjat 13. Però Alejandra Gil, titular del 13, intenta escapar-se per la tangent i reinterpreta la resolució de l’Audiència, ja que entén que només cal que li remetin la part de la causa que es refereix a un dels deu processats pel 18, Aleix Villatoro, exnúmero dos d’Exteriors amb Raül Romeva. De fet, al jutjat 18, a més de Villatoro i Romeva, s’hi troben Albert Royo, Teresa Prohias, Víctor Cullell, Roser Clavell, Manel Vila, Gerard Figueras i Toni Reig pels delictes de malversació, falsedat en document oficial i prevaricació per la política exterior de la Generalitat des del 2011 al 2017. El recurs que va fer reconduir la causa el va presentar, precisament, Albert Royo.

Ara la batussa se centrarà a decidir com es resol la nova topada entre els dos jutjats. El jutjat 13 ja fa pràcticament tres anys que donava el cas per instruït i el tenia a punt d’obrir judici oral. De fet, el cas de Lluís Salvadó i Josep Maria Jover, instruït pel 13, ja es troba qualificat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La dualitat d’interpretacions que es produeix ara pot alentir encara més una llarga instrucció i l’arribada del judici, quan totes les parts convenen que la decisió de l’Audiència és clara i directa. Tot ha d’anar al 13.

Part de la resolució del Jutjat 18 raonant els motius pel que decideix enviar tota la causa al 13/QS
Part de la resolució del Jutjat 18 raonant els motius pel que decideix enviar tota la causa al 13/QS
Més notícies
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
Confirmada la segona absolució per difondre dades de la secretària del jutjat 13
Notícia: Confirmada la segona absolució per difondre dades de la secretària del jutjat 13
Comparteix
L'Audiència torna a donar la raó a Rubén Novoa amb relació a un tuit sobre una de les persones que va testificar contra els líders del Procés
Vicenç Villatoro
Villatoro dimiteix com a director del Memorial Democràtic
Notícia: Villatoro dimiteix com a director del Memorial Democràtic
Comparteix
El substituirà Enric Pujol
L'exconseller d'Exteriors Raül Romeva i l'ex secretari general d'Exteriors Aleix Villatoro arribant a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per declarar com a investigats./ACN
Romeva es defensa al jutjat 18 al·legant que els informes tècnics avalaven les subvencions
Notícia: Romeva es defensa al jutjat 18 al·legant que els informes tècnics avalaven les subvencions
Comparteix
Villatoro s'acull al seu dret de no declarar fins que no s'aclareixi la guerra de competències entre jutjats
Una noia introdueix una papereta en una urna el 9-N del 2014 / ACN
L’Audiència ordena investigar el Diplocat per despeses vinculades al 9-N
Notícia: L’Audiència ordena investigar el Diplocat per despeses vinculades al 9-N
Comparteix
El tribunal contradiu un jutjat de Barcelona i demana que s'investiguin les despeses d'un viatge de vuit europarlamentaris

Comentaris

  1. Icona del comentari de: teix a març 25, 2023 | 08:50
    teix març 25, 2023 | 08:50
    Per a mi, els escrits d’en Quico Sallés són impagables, objectius i meticulosos alhora que (necessàriament extensos); però, per això mateix, poden ser difícils de pair per lectors, com ara jo, neòfits de l’entrellat del món de la justícia i estar temptat de deixar-los de banda. Li es permès de fer una introducció / recessió introductòria resumida i entenedora dels temes?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa