El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Guàrdia Civil va intentar destruir proves del 17-A

Nova polèmica amb el sumari del 17-A. La Guàrdia Civil va provar de destruir proves de la instrucció dels atemptats jihadistes. En concret, l’institut armat va demanar permís a la secció tercera de l’Audiència Nacional per destruir proves de la investigació dels atacs perpetrats el 17 d’agost del 2017 a Barcelona i a Cambrils. Segons ha pogut saber El Món, la petició va arribar a la sala que presideix el magistrat Félix Alfonso Guevara però que només es va comunicar al ministeri fiscal, i no a la resta de parts, el contingut concret de la petició. Un fet que ha generat força malestar entre les defenses i a alguna acusacions particular.

Finalment, el tinent fiscal antiterrorista i cap de l’acusació del procés judicial, Miguel Ángel Carballo, va emetre un dictamen amb què informava desfavorablement de la petició de la Guàrdia Civil i ho va rebutjar de ple. La decisió de la fiscalia va condicionar el parer del tribunal, que ha parat els peus al cos policial i li ha prohibit tocar absolutament res de les proves i indicis recollits.

És més, en una interlocutòria, la sala de Guevara advertia que aquest tipus de peticions no es podien fer quan la sentència encara no és, ni de bon tros, ferma. Per altra banda, fonts del tribunal recorden que les sentències de primera instància i d’apel·lació deixen la porta oberta en pro de la “veritat material”, en el benentès que es pot reobrir una causa o deduir una altra peça si es trobessin proves, per exemple, que desvirtuessin la conclusió que el perfil genètic atribuït a Abdebaky Es Satty és realment el de l’imam de Ripoll. Les defenses i acusacions particulars no amaguen que els escama la pressa de la Guàrdia Civil per desfer-se de les proves que estan sota la seva custòdia.

Part de la providència amb què no admeten la destrucció de la prova demanada per la Guàrdia Civil sobre el 17-A/QS
Part de la providència amb què no admeten la destrucció de la prova demanada per la Guàrdia Civil sobre el 17-A/QS

Comunicat només a la fiscalia

Els fets es remunten al 29 de juliol d’enguany. Va ser aleshores quan la Direcció General de la Guàrdia Civil, del ministeri de l’Interior, va remetre un ofici a l’Audiència Nacional amb què demanava autorització per “procedir a la destrucció de les evidències relacionades amb la causa”. Segons fonts judicials, tot eren proves que es troben emmagatzemades al dipòsit de la Unitat Tedax i de defensa NBQ –acrònim de materials nuclears, biològics i químics. Indicis i restes que van formar part de la investigació dels atemptats.

Curiosament, d’aquest ofici de la Guàrdia Civil només se’n va donar trasllat al ministeri fiscal. En cas cap es va informar del seu contingut ni a les defenses ni a les acusacions particulars. Gràcies a una interlocutòria judicial, precisament la que ordenava traspassar l’ofici policial al ministeri públic, a mans de Miguel Ángel Carballo, les parts se’n van assabentar. A hores d’ara no saben encara l’abast de quin gruix de prova i indicis volien destruir, “ni el perquè de tanta pressa”.

Mohamed Houli, en el moment d’utilitzar el torn de darrera paraula al judici del 17a

La fiscalia va dir que ni parlar-ne de destruir proves

El tinent fiscal en cap antiterrorista, després d’un mes amb la petició a les mans, no ho va veure clar. A principis de setembre, va remetre un dictamen amb què s’hi oposava. Així mateix es mostrava obertament “desfavorable respecte a la destrucció dels efectes interessada per la Guàrdia Civil”. El dictamen del ministeri fiscal tampoc s’ha traslladat a les parts. La fiscalia, però, alertava també de la pressa del cos policial per destruir proves quan el procés judicial encara està en marxa.

Per altra banda, i també gràcies a la provisió que comunicava el trasllat a fiscalia de la petició de la Guàrdia Civil, l’acusació particular dels pares del petit Xavi, –el nen de 4 anys de Rubí assassinat a la Rambla– va posar el crit al cel i va registrar un escrit per aclarir la situació. El mateix 29 de juliol es va dirigir al tribunal per demanar aturar la petició. En l’escrit, al qual també ha tingut accés El Món, afirmaven que “es veien en l’obligació de posar en coneixement del tribunal la necessitat de preservar totes les evidències relatives a la identificació dels perfils genètics trobats a la casa d’Alcanar -en custòdia de la Guàrdia Civil-, als efectes de poder ser utilitzades en posteriors investigacions, ja siguin en la pròpia causa o en altres que eventualment es podrien obrir en un futur”. Finalment, la secció tercera de l’Audiència Nacional ha decidit rebutjar la petició de la Guàrdia Civil tot recordant-li que encara queda pendent el recurs de cassació i la possibilitat que hi pogués haver, si hi haguessin nous indicis, la remota possibilitat que s’obri una altra causa.

Part dela resolució sobre la petició de la Guàrdia Civil per destruir proves del 17-A/QS
Part dela resolució sobre la petició de la Guàrdia Civil per destruir proves del 17-A/QS

Les defenses, escandalitzades

Per la seva banda, les defenses dels condemnats no amaguen la seva sorpresa no només per la petició de la Guàrdia Civil sinó amb el “secretisme” que s’ha gestionat. “Ha estat una maniobra amb nocturnitat i traïdoria”, critiquen. Així mostren la seva indignació perquè no els han comunicat l’ofici de la Guàrdia Civil. Els advocats, que van aconseguir una reducció de la pena en apel·lació, havien anunciat un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem. Per tant, consideren que se’ls havia d’informar de qualsevol maniobra amb el material de la instrucció mentre la causa judicial fos viva.

Ara bé, el cas també s’ha complicat perquè dos dels condemnats, Mohamed Houli i Driss Oukabir ha decidit canviar de lletrat defensor de cara la vista al Tribunal Suprem. Un fet que alentirà encara més el procés ja que fins aquest setembre no s’ha donat trasllat de la causa als nous lletrats designats d’ofici pels dos encartats. La Guàrdia Civil, doncs, encara haurà d’esperarr més. “La sensació és que la Guàrdia Civil malda per treure’s de sobre material clau de la investigació”, coincideixen a raonar les parts implicades. La maniobra ha aixecat tota mena de suspicàcies.

Més notícies
Tres infants han deixat anar globus en senyal de pau al final de l'acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat de Cambrils del 18 d'agost del 2017

Data de publicació: dijous 18 d’agost del 2022, 12:49

Localització: Cambrils

Autor: Eloi Tost

Cambrils recorda l’atemptat del 17-A en un acte sense incidents

Notícia: Cambrils recorda l’atemptat del 17-A en un acte sense incidents
Comparteix
Hi han estat presents la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i la consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge
Notícia: Cambrils recorda l’atemptat del 17-A en un acte sense incidents - Mobile
Marlaska, en una reunió a la seu del CITCO

Un segon comunicat anul·la definitivament la validesa de “the nota” del 17-A

Notícia: Un segon comunicat anul·la definitivament la validesa de “the nota” del 17-A
Comparteix
El CITCO i els Mossos guarden amb zel el document, que va arribar dels EUA el 25 d'agost del 2017 i que admet que la notificació filtrada no tenia cap relació amb els atemptats
Notícia: Un segon comunicat anul·la definitivament la validesa de “the nota” del 17-A - Mobile
Reunió de Govern presidit per Pere Aragonès/Jordi Bedmar

Tres associacions d’advocats reclamen al Govern investigar el 17-A

Notícia: Tres associacions d’advocats reclamen al Govern investigar el 17-A
Comparteix
Manifest de lletrats arran de Villarejo
Notícia: Tres associacions d’advocats reclamen al Govern investigar el 17-A - Mobile
El comissari jubilat José Manuel Villarejo a la sortida de l'Audiància Nacional el setembre del 2021 / Europa Press

Els mails de Villarejo amb el CNI sobre el 17-A: “Morets de Catalunya”

Notícia: Els mails de Villarejo amb el CNI sobre el 17-A: “Morets de Catalunya”
Comparteix
El comissari jubilat aportarà a l'Audiència Nacional quatre correus electrònics amb 'La Casa', els serveis secrets espanyols
Notícia: Els mails de Villarejo amb el CNI sobre el 17-A: “Morets de Catalunya” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Stort a setembre 21, 2022 | 21:19
  Stort setembre 21, 2022 | 21:19
  Igualico igualico que una democràcia plena
 2. Icona del comentari de: Què amaguen? a setembre 21, 2022 | 21:41
  Què amaguen? setembre 21, 2022 | 21:41
  A qui vol blanquejar la Guardia civil? No van fer bé expressament la investigació de lADN de l'imam? Què amaguen?
 3. Icona del comentari de: Gavanenc a setembre 21, 2022 | 21:55
  Gavanenc setembre 21, 2022 | 21:55
  Les defenses i qualsevol persona democràtica, amb un mínim de sentit comú i quatre dits de seny. Des d'Espanya ens l'estan foten molt grossa. Catalans, despertem-nos.
 4. Icona del comentari de: S'HA DE FER NETEJA a setembre 21, 2022 | 22:09
  S'HA DE FER NETEJA setembre 21, 2022 | 22:09
  Quins desgraciats, que aquests inutils encara tinguin sous i controlin la vida de la gent es indignant. A qualsevol país decent la guardia civil estaria inhabilitada i desmantelada per complet, a més demostrat que dins el cos hi ha autèntic criminals, violadors, lladregots i traficants. Aquest cos s'hauria de portar davant la fiscalia europea, que la Interpol i demés policies europees deixin de proporcionar informació als piolins hauria de ser preferència a tot Europa.
 5. Icona del comentari de: El cid campejador a setembre 21, 2022 | 22:21
  El cid campejador setembre 21, 2022 | 22:21
  Todo por la patria dicen, sea legal o no. Y así les va.
 6. Icona del comentari de: Falsa bandera a setembre 21, 2022 | 22:25
  Falsa bandera setembre 21, 2022 | 22:25
  l'atemptat del 17A dirigit per un confident de la policia nacional era una excusa perfecte per apujar el risc d'atemptat terrorista de 4 a 5, el màxim, que permetia davant dels ulls de la UE i de l'OTAN, posar els militars a patrullar el carrer i, d'aquesta manera, evitar la celebració d'un referèndum pròxim.
 7. Icona del comentari de: Alatriste a setembre 21, 2022 | 23:33
  Alatriste setembre 21, 2022 | 23:33
  Resumiendo, Quico… Que los atentados los cometió la GC en nombre de la sacrosanta España, y para hundir a los catalanes…, bla, bla… És això el que vols dir? El que vols transmetre als hiperventilats? Apa. Segueix, maco, que cada dia que passa et superes. Tens premi també a Barna, com a Manresa? Dèries com la teva cotitzen a l’alça. Salut,
  • Icona del comentari de: Pallasso a setembre 22, 2022 | 11:45
   Pallasso setembre 22, 2022 | 11:45
   Explica el que hi ha. Si no t'agrada, ves a Twitter a marejar.
 8. Icona del comentari de: Ricard a setembre 22, 2022 | 07:58
  Ricard setembre 22, 2022 | 07:58
  Com sempre, no sabem si els castellans foren còmplices dels gihadistes, però tots els indicis ens duen a pensar que sí. I a Castella tothom n'està encantat. I aquí tothom n'està indignat. Que no ens diguin que som compatriotes d'ells, si són tan amables. Permetin-nos que n'estiguen fastiguejats de tanta fatxenderia i misèria.
 9. Icona del comentari de: Català a setembre 22, 2022 | 08:21
  Català setembre 22, 2022 | 08:21
  Tan és que es conservin les proves com no; igualment no seran tingudes el compte.
 10. Icona del comentari de: Roser a setembre 22, 2022 | 08:53
  Roser setembre 22, 2022 | 08:53
  Fora de Catalunya la guarra inzivil aquests troços de merda només serveixen per matar...són la purria de l'ésser humà.Assassins,criminals foteu al camp cap al vostre país miserables assassin franquistes. Visca Catalunya lliure i independent
 11. Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 22, 2022 | 09:01
  Gonzalo setembre 22, 2022 | 09:01
  😀😁😂🤣😆😋🤣🤣😂😁😁
  • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 22, 2022 | 15:46
   Gonzalo setembre 22, 2022 | 15:46
   GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU GUAU
 12. Icona del comentari de: Volem saber la veritat de tot plegat a setembre 22, 2022 | 10:38
  Volem saber la veritat de tot plegat setembre 22, 2022 | 10:38
  Si les forces d'ocupació espanyoles i l'estat espanyol no tinguessin res a ocultar, suposem que no es negarien a voler aconseguir la màxima transparència i a fer conèixer millor tots els detalls que hi ha constància, dels "antecedents" de tot el que es va esdevenir els dies 17 i 18 d'agost del 2017. Aquesta actitud espanyola de no voler accedir a investigar punts com a mínim foscos i dubtosos i a fer la màxima llum, sobretot a víctimes supervivents i familiars directes, però, també a la resta de la població, si més no, és sospitosa. Una administració pública com cal que no vol que ningú tingui sospites, ha d'ésser transparent vers els seus administrats... En aquest malaurat afer a sobre hi havia la voluntat per part de l'estat espanyol, i es seus "seguidors" a enrarir i a emmerdar directament la situació, tenim memòria i recordem qui va publicar el deplorable pamflet "The nota"... Un lamentable relat fals i que no va tenir cap conseqüència judicial pels provocadors. Potser al cap de 10 anys és a dir cap l'any 2027 se'n sabrà alguna cosa, ja sabem com funcionen els serveis secrets espanyols, quan hi ha desavinences entre ells es delaten uns als altres, recordeu els enregistraments d'àudio emmagatzemats pel funcionari espanyol que va estar en actiu des l'any 1972 fins fa pocs anys... o quan l'aleshores Cesid l'any 2002 va haver de canviar el nom a rel d'un altre escàndol... Malgrat que hagin passat 10 anys dels fets que es coneixen ara de "delators", policies i "operacions" "patriòtiques" espanyoles, seguiments il·legals a ciutadans, espionatges... son afers molt greus i el temps transcorregut no ens hauria de fer minvar la gravetat ni la nostra percepció de la gravetat de tot plegat.
 13. Icona del comentari de: Enhorabona Sallés a setembre 22, 2022 | 12:04
  Enhorabona Sallés setembre 22, 2022 | 12:04
  L'agitprop et funciona perfectament amb els feligresos més tontos de l'olla. El titular està manipulat evidentment com indica el propi text de l'article. La GC no va intentar destruir res, només va sol·licitar permís per fer-ho a un jutjat, que és molt diferent. Només amb aquesta manipulació ja ha sortit una legió de conspiranòics a fer comentaris idiotes i sense cap base. Recordem que el mateix Parlament va fer una llarga investigació sobre el 17-A i va concloure que era un atemptat gihadista pur i dur. Enhorabona, nen, desinformar és lo teu.
  • Icona del comentari de: Al que està enhorabona a setembre 22, 2022 | 12:48
   Al que està enhorabona setembre 22, 2022 | 12:48
   Com sou els xovinistes espanyols... Si la Guardia Civil espanyola va fer una "petició" per a destruir proves, vol dir que l'esmentat cos militar espanyol té l'objectiu de desfer-se de proves. Si hom demana permís per a fer una "cosa" és que té intenció, interès, voluntat en fer la "cosa". Qui vulgui fer creure que tot aquest malaurat afer 17A no té punts obscurs, com els aparells pregons de l'estat espanyol, i la poca transparència existent, és que com tu, tenen i teniu uns altres interessos. I per a "desinformar" podries esmentar entre altres el penós escrit The Nota, com fa esment un, segons tu, "feligrès "tonto" de l'olla" en un comentari més amunt. Els xovinistes espanyols us poseu nerviosos, vol dir que qualque cosa se us remou... A sobre que un xovinista espanyol intenti atribuir agitprop als seus enemics, fa riure. Si vols trobar mostres d'agitprop cerca'l en la unitat indivisible d'Espanya, aquesta és la principal excusa que teniu contra la independència del nostre país, però, qualsevol persona ben formada i amb interès, sap que "Espanya" des de 1587 ha perdut per separació i divisió de la seva "unitat" territoris, concretament el darrer territori en separar-se fou l'any 1976 (sota regnat de l'emerito), es tracta de la 52a província espanyola, la qual encara segons la ONU l'estat espanyol, tal com va deixar aquest territori, encara en té "responsabilitats" pendents. D'una entitat, Espanya, que d'ençà el 1587 se li han separat un munt de territoris és una aixecada de camisa intentar fer creure que ara tot d'una Espanya és una unitat indivisible i inseparable, ve-t'ho aquí.
   • Icona del comentari de: Home, un altre tontet de l'olla dient tontades a setembre 22, 2022 | 22:00
    Home, un altre tontet de l'olla dient tontades setembre 22, 2022 | 22:00
    La major extensió de l'Imperi Espanyol, paio inútil, es va aconseguir poc abans de 1803 quan Lluís XV de França va cedir la Louisiana a Carles III d'Espanya (Tractat de París1763) i es van recuperar per les armes les dues Florides, circumstancialment en poder d'Anglaterra, el 1783 . L´extensió de l´imperi va ser d´uns 20 milions de km2. I sí, avui dia tot això només és història. Però aquesta història no ha de ser manipulada per ignorants que ni tan sols comproven les coses abans d'escriure xorrades sectàries.
  • Icona del comentari de: Amamarla a setembre 22, 2022 | 15:47
   Amamarla setembre 22, 2022 | 15:47
   Calla piolí
  • Icona del comentari de: Boing a setembre 22, 2022 | 15:49
   Boing setembre 22, 2022 | 15:49
   On veus la manipulació tros de soca? La GC volia destruïr les proves sense sentencia, fi de la historia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa