El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Costa al·lega vulneració del dret a l’honor en el seu recurs al Suprem

L’exvicepresident del Parlament Josep Costa ha registrat el seu recurs de cassació davant el Tribunal Suprem contra la sentència que el va absoldre en el judici als membres independentistes de la Mesa del Parlament presidida per Roger Torrent. Un recurs que afegeix un argument nou al cas, que és l’afectació que té el contingut de la sentència, encara que sigui absolutòria, en el seu dret a l’honor. Aquesta al·legació se suma a la tesi que va exposar el seu company de Mesa, Eusebi Campdepadrós, en el sentit que s’han vulnerat els seus drets fonamentals perquè no els han respectat la inviolabilitat parlamentària. La idea de Costa, expressada en el recurs, és exhaurir la via per anar a la justícia europea.

En el mateix marc, el recurs argüeix que en la sentència, com que no respecten el seu dret a la inviolabilitat parlamentària, es “criminalitzen les actuacions fetes pel recurrent en multitud d’ocasions durant el seu mandat representatiu i el desprotegeix davant de la possibilitat que s’exerceixin noves accions penals en contra seva en un futur pels vots i opinions emesos en l’exercici del càrrec de diputat que va ostentar”. De fet, la idea del recurs és que la sentència genera el que es coneix com a chilling effect, un efecte desincentivador de l’exercici de drets fonamentals. És el mateix argument que s’ha al·legat respecte de la sentència del Procés davant el Tribunal Europeu de Drets Humans i una de les raons expressades pels vots particulars discordants de la majoria del Tribunal Constitucional en el procés contra els líders independentistes.

El dret a l’honor, tocat en la sentència del TSJC que el va absoldre

Segons el recurs, de 142 pàgines i al qual ha tingut accés El Món, “diversos passatges de la sentència” consideren que les admissions a tràmit acceptades per Costa com a vicepresident del Parlament haurien estat “il·lícites”, si bé s’admet que “no n’hauria estat conscient en el moment de l’acord”. “És a dir”, continua el recurs, “la sentència assumeix la premissa que el recurrent hauria actuat de manera contrària a dret, quan l’admissió a tràmit era un acte degut, tant en aplicació del reglament del Parlament de Catalunya com en virtut dels tractats internacionals subscrits per l’Estat espanyol”. En aquest sentit, Costa respon que admetre a tràmit les dues resolucions objecte del judici, era “un acte ajustat a dret, que era, de fet, l’únic possible per tal de no vulnerar els drets fonamentals dels diputats proposants de les iniciatives parlamentàries”.

Així, interpreta que fins i tot si els actes objecte d’acusació no haguessin estat coberts per la inviolabilitat parlamentària, hauria estat aplicable l’article 410.2 del Codi Penal, és a dir, la desobediència. Una interpretació dels magistrats que, atès el raonament de Costa, defineix la conducta de l’exvicepresident de la cambra com “una actuació pretesament il·lícita”, cosa que, encara que no tingui rellevància penal, “té un efecte negatiu, entre d’altres, sobre el seu dret a l’honor”, diu el recurs. Una vulneració que fonamentaria l’anul·lació dels arguments amb què el TSJC argüeix l’absolució, des del punt de vista de Costa.

Eusebio Campdepadrós, amb els seus advocats Jordi Pina i Míriam Company i Josep Costa a l'extrem/D.Zorriko
Eusebio Campdepadrós, amb els seus advocats Jordi Pina i Míriam Company i Josep Costa a l’extrem/D.Zorriko

I les qüestions prèvies?

A més, el recurs dedica una gran part de les seves al·legacions a reclamar una resposta a les qüestions prèvies plantejades per Costa des d’un inici del procés judicial. Així, sol·licita que responguin a les qüestions plantejades sobre la competència del tribunal i la manca de jurisdicció. També retreu l’admissió de diverses proves que, atesa la condició de diputats i de sobirania parlamentària, no s’haurien d’haver demanat. En el mateix marc, Costa també vol explicacions del Suprem sobre la composició del Tribunal, les recusacions pendents en la via contenciosa administrativa i la independència dels membres del tribunal.

Costa també reconeix al Suprem que presenta el recurs a efectes de portar el cas davant el Tribunal Europeu de Drets Humans. D’aquí que a més de reclamar per les qüestions de vulneració de drets exposades a les qüestions prèvies, avisa quina és la intenció de fons del recurs. “A fi d’esgotar la via interna i presentar els pertinents recursos davant del Tribunal Europeu de Drets Humans, aquesta part entén que hi cap i que és preceptiu el present recurs de cassació”. Ara bé, amb un avís clar sobre l’oposició a admetre una resolució per la “manca radical de jurisdicció del tribunal que ha dictat la sentència”.

Més notícies
Quim Torra i Josep Costa, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Torra i Costa denuncien “l’obstruccionisme” d’Espanya amb el cas Pegasus

Notícia: Torra i Costa denuncien “l’obstruccionisme” d’Espanya amb el cas Pegasus
Comparteix
L'expresident de la Generalitat i l'exvicepresident del Parlament envien cartes de denúncia al Parlament Europeu i al Consell d'Europa
Notícia: Torra i Costa denuncien “l’obstruccionisme” d’Espanya amb el cas Pegasus - Mobile
Josep Costa en una imatge davant del TSJC/EP

Costa i Pesarrodona reben cops dels Mossos en la protesta contra la cimera

Notícia: Costa i Pesarrodona reben cops dels Mossos en la protesta contra la cimera
Comparteix
L'exvicepresident del Parlament te tres dies de baixa per les contusions i el vicepresident de l'ANC ha estat colpejat a les cames i ha caigut a terra
Notícia: Costa i Pesarrodona reben cops dels Mossos en la protesta contra la cimera - Mobile
L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell

El TSJC ja avisa que el cas Torrent és diferent del de la Mesa de Forcadell

Notícia: El TSJC ja avisa que el cas Torrent és diferent del de la Mesa de Forcadell
Comparteix
Els magistrats marquen distàncies per evitar que els encausats de la Mesa del 2017 en el judici que s'haurà de repetir es generin falses expectatives
Notícia: El TSJC ja avisa que el cas Torrent és diferent del de la Mesa de Forcadell - Mobile
El TSJC fixa per als dies 14, 15 i 16 de març del 2023 la repetició del judici contra la Mesa del Parlament del 2017 | ACN

El TSJC fixa els dies per repetir el judici contra la Mesa de Forcadell

Notícia: El TSJC fixa els dies per repetir el judici contra la Mesa de Forcadell
Comparteix
Serà el 14, 15 i 16 de març de 2023
Notícia: El TSJC fixa els dies per repetir el judici contra la Mesa de Forcadell - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 06, 2023 | 20:40
  Doctor Strangelove febrer 06, 2023 | 20:40
  Honor diu el balear amb cara, diguem estranya! Honor quan pactaves amb C's per tocar allò que no sona al mediocre d'en Torrent? S'ha de tenir molta cara, més que esquena per apel·lar a l'honor. I és allò de "dime de que presumes y te diré de que careces"! Doc.
  • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a febrer 06, 2023 | 23:01
   Lionel Mandrake febrer 06, 2023 | 23:01
   Rotet.Doc
  • Icona del comentari de: Strangehate a febrer 07, 2023 | 00:27
   Strangehate febrer 07, 2023 | 00:27
   Honor és el que et falta a tú, pòtol.
   • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 07, 2023 | 10:31
    Doctor Strangelove febrer 07, 2023 | 10:31
    Tu, no porta accent en català, tros d'analfabet amb potes! Doc.
    • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a febrer 07, 2023 | 11:52
     uno que vive en Tabarnia febrer 07, 2023 | 11:52
     mal aguanyat el temps i els diners que els teus pares varen perdre, per demostrar lo totil que ets cada dia
    • Icona del comentari de: Anònim a febrer 07, 2023 | 12:03
     Anònim febrer 07, 2023 | 12:03
     “Mamónnnn,con acento en la “n”,para joder”(Pepe Rubianes)
    • Icona del comentari de: Doc, l'imbècil d'El Món a febrer 07, 2023 | 21:45
     Doc, l'imbècil d'El Món febrer 07, 2023 | 21:45
     Aquest analfabet del Doc es l'únic que sap dir, que falla un accent. Amb imbècils així l'espanyolisme ho te ben fotut. 😂😂😂
     • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 08, 2023 | 06:42
      Doctor Strangelove febrer 08, 2023 | 06:42
      en català és "ho té ben fotut", amb accent, tros d'analfabet funcional! Doc.
    • Icona del comentari de: No vagis tan de llest animalot a febrer 08, 2023 | 14:26
     No vagis tan de llest animalot febrer 08, 2023 | 14:26
     Doncs després del "Tu" no hi va ninguna coma, tros d'analfabet amb potes!
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 23:08
   Pere LLimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 23:08
   presumes de Ferrari
  • Icona del comentari de: Tros de quòniam a febrer 08, 2023 | 01:11
   Tros de quòniam febrer 08, 2023 | 01:11
   Quin bocamoll estàs fet Doc, com sempre ets el primer que ha de callar. Mireu el que ha escrit el caragirat: "dime de que presumes y te diré de que careces". "QUE" porta accent en castellà, tros d'analfabet amb potes! Ara continua parlant d'accents i de les teves imbecil·litats diàries.
 2. Icona del comentari de: Delfí Artós a febrer 06, 2023 | 21:03
  Delfí Artós febrer 06, 2023 | 21:03
  Josep Costa un exemple important a seguir de com es combat el lawfare de la justícia espanyola i doncs, l'estat espanyol. Tant de bo la resta de persones que han patit represàlia de la (in)justícia espanyola pel fet de pertànyer al G.O.I. dels catalans, fessin una part del que fa en Costa. Ben estès que respectem la posició de cadascuna de les persones que han patit represàlia, personal, familiar etc i que no tots son advocats com en Costa. L'important és que tot el què fan en Costa, i també els exiliats, a mig i llarg termini també beneficiarà totes les persones que han patit la fastigosa represàlia espanyola. Temps. Ànims.
 3. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 06, 2023 | 22:03
  Gonzalo febrer 06, 2023 | 22:03
  Siento vergüenza de ser español
 4. Icona del comentari de: San Costa a febrer 07, 2023 | 00:28
  San Costa febrer 07, 2023 | 00:28
  Molt ben fet, canya a tota aquesta tropa de miserables.
 5. Icona del comentari de: MHP a febrer 07, 2023 | 11:07
  MHP febrer 07, 2023 | 11:07
  Qui es pot queixar de vulneració del dret a l'honor quan no té gens ni mica d'aquest honor.
  • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a febrer 07, 2023 | 11:54
   uno que vive en Tabarnia febrer 07, 2023 | 11:54
   tu?
   • Icona del comentari de: MHP a febrer 07, 2023 | 17:49
    MHP febrer 07, 2023 | 17:49
    I tu?
  • Icona del comentari de: Als infiltrats a febrer 07, 2023 | 19:01
   Als infiltrats febrer 07, 2023 | 19:01
   MHP i DHP vosaltres infiltrats si que no teniu cap honor hi decència. Molt valents sota la protecció de l'inefable i miserable espata espanyol.
  • Icona del comentari de: A l'Ensenyat a febrer 07, 2023 | 19:48
   A l'Ensenyat febrer 07, 2023 | 19:48
   Un dels espies infiltrats, que ens parla d'honor ?
 6. Icona del comentari de: Qué raret és el huevón Costa a febrer 07, 2023 | 16:05
  Qué raret és el huevón Costa febrer 07, 2023 | 16:05
  Es queixa perquè l'absolen. Doncs que el condemnin pel mateix; a veure què diu.
  • Icona del comentari de: Ben Lahmar a febrer 07, 2023 | 19:07
   Ben Lahmar febrer 07, 2023 | 19:07
   Un altre que viu a la lluna. Tu has sentit parlar i saps que és el lawfare de la justícia espanyola ? La ignorància pregona és l'aliada del xovinisme espanyol i de l'estat espanyol. Desperteu-vos.
  • Icona del comentari de: Al Raret Huevon a febrer 07, 2023 | 19:18
   Al Raret Huevon febrer 07, 2023 | 19:18
   La (in)justícia espanyola es basa en ignorants com vós, en acusar persones amb falsos delictes, esperar mesos i anys a fer el judici farsa i després amb mofa, supremacia i venjança absoldre els "enemics". Això als estats democràtics se'n diu mala praxi judicial, prevaricació, trampa i despesa inútil de cabals públics, és a dir, això és la vera malversació. Noi ja seria hora que te n'assabentis de què va la pel·lícula espanyola que van començar ja fa anys les clavegueres de l'estat espanyol. Aquests procediments tant miserables solament es poden denunciar i combatre plantant cara com fa en Costa i altres persones que pateixen el lawfare espanyol, amb la qual cosa ajuden i beneficien la resta de persones que pateixen represàlia política, el sentit comú, la democràcia i la llibertat. Regraciem de nou en Costa.
  • Icona del comentari de: @Que raret a febrer 07, 2023 | 19:23
   @Que raret febrer 07, 2023 | 19:23
   És il·legal i mala praxi judicial, condemnar algú per infraccions de lleis que no ha comés. Si no entens què fa en Costa posa-t'hi fulles o informa't, però, no escriguis collonades i deixa fer i defensar-se a les persones víctimes de l'abús de poder i la infàmia del prepotent l'estat espanyol..
  • Icona del comentari de: Pere a febrer 07, 2023 | 19:59
   Pere febrer 07, 2023 | 19:59
   Comentarista del Huevon, vostra la ignorància en principi no és cap cosa reprovable, si de cas és una desgràcia vostra, però, si què és digne de reprovació fer ostentació de la ignorància supina amb la malvolença inclosa que demostreu. En Costa no es queixa perquè "l'absolen", es queixa de l'abús de poder i del lawfare de la justícia espanyola, ell vol denunciar-ho i arribar fins el final i que no es vulnerin els seus drets i els de la resta de persones que pateixen represàlia política per part d'Espanya, per això fa tots els passos que fa. És molt recomanable, si més no per a evitar de fer el ridícul, llegir la notícia abans d'escriure un comentari. Ve-t'ho aquí.
 7. Icona del comentari de: hahahaha a febrer 08, 2023 | 01:12
  hahahaha febrer 08, 2023 | 01:12
  Costa i Puigdemont, el terror dels cagaÑols

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa