El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’associació de la Guàrdia Civil reclama al TSJC l’execució de la sentència del 25%

La principal associació de la Guàrdia Civil, JUCIL, reclamarà aquest dilluns al TSJC l’execució de la sentència del 25% de les classes en castellà a les escoles catalanes. Així ho han explicat en un comunicat les associacions Convivencia Cívica Catalana i Hablamos Español, que han acordat presentar una demanda en nom de la JUCIl -que equival al sindicat de la Guàrdia Civil- amb l’argument que estan legitimats per fer-ho pel dret a la conciliació familiar. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) haurà de decidir, per tant, si accepta aquesta suposada legitimació, que segons Convivencia Cívica Catalana i Hablamos Español es basa en el dret dels fills dels policies destinats a Catalunya a tenir un ensenyament “d’acord amb la legislació vigent”, que ells consideren que inclou la sentència del 25% de castellà a totes les aules.

El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

En un comunicat difós aquest diumenge, les associacions han afirmat que presentaran la petició demà mateix per aconseguir que tots els centres d’ensenyament de Catalunya hagin d’introduir l’espanyol com a llengua vehicular en “almenys, un 25% d’horari lectiu”. De fet, concreten que volen que sigui en castellà almenys una assignatura troncal en la primària i dues en la secundària.

Les associacions Convivencia Cívica Catalana, Hablamos Español i JUCIL (Guàrdia Civil) asseguren que en la situació actual -quan els policies són destinats al territori català- “es dificulta que puguin traslladar a les seves famílies a Catalunya, per no tenir a la seva disposició centres educatius on poder educar-los conforme a la legislació vigent, alguna cosa que atenta clarament contra el seu dret a la conciliació familiar”, han lamentat. A més, han afegit que l'”objectiu és aconseguir la major efectivitat amb la menor exposició possible per a les famílies”.

“Indemnització de 450 euros” per a cada “afectat” pel retard en l’execució de la sentència

Per fer complir la sentència del 25% a tots els centres escolars, els impulsors de la petició que es presentarà aquest dilluns exigeixen que els directors siguin requerits directament un per un. I, com que en el primer trimestre d’aquest any ja no s’haurà aplicat aquest 25%, reclamen per als afectats –tots els que ho demanin i es considerin legitimats– una “indemnització de 450 euros”, als quals s’haurien d’afegir 450 euros més per cada trimestre que passi sense executar-se la sentència.

No accepten la polèmica proposta de reforma de la llei

Fins el moment, la Generalitat només ha proposat una reforma de la llei de política lingüística que dona la potestat als centres de fer les classes en l’idioma que prefereixin segons el seu pla d’estudis i que, per primera vegada, recull explícitament que, encara que el català sigui “la llengua normalment emprada”, el castellà també podrà ser utilitzat com a llengua vehicular segons les necessitats sociolingüístiques de cada zona, de manera que sigui cada centre escolar que decideixi el model. Aquesta opinió va ser molt criticada per associacions com l’ANC o Plataforma per la Llengua que asseguraven que “desapareixeria la immersió lingüística” i “posaria en perill el català“. De fet, Junts per Catalunya s’ha mig desdit del pacte a quatre bandes amb ERC, el PSC i els comuns i ahir ja hi va haver una primera manifestació en contra d’aquesta proposta.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Tranquilos, el Govern català os lo afina! Son un traïdors venuts a España. Us entendreu ! a març 27, 2022 | 14:43
  Tranquilos, el Govern català os lo afina! Son un traïdors venuts a España. Us entendreu ! març 27, 2022 | 14:43
  No cal recamar-ho alTSJC, gent de la guardia civil. Aneu errats, solament cal que els ho digueu al Govern de la Generalitat de Catalunya. Frisen per destruir la llengua catalana! Els vostres desitjos els compliran a l'instant, ja ho veureu!
 2. Icona del comentari de: Maria a març 27, 2022 | 14:44
  Maria març 27, 2022 | 14:44
  En castellà...quan a Madrid s'aprenguin les assignatures en català, llavors ja en parlarem!
  • Icona del comentari de: @Maria a març 28, 2022 | 11:59
   @Maria març 28, 2022 | 11:59
   A Madrid fer assignatures en català...? Si no teniu més sentit comú i més sentit d'estat no podrem arribar enlloc. Heu de comprendre que la nostra llengua ha de tenir el mateix status, reconeixement, respecte i consideració que altres llengües europees i oficials a la UE, fins i tot menys parlades que la nostra, ni més ni menys. Si t'hi fixes una mica observaràs que cap "setciències", estat o jutge gosa insultar ni carregar-se ni "sentenciar" els parlants i l'status que tenen llengües de la Unió Europea com ho son el gaèlic irlandès amb 170.000 parlants o el maltès, 500.000 parlants. A Madrid, a Lisboa, a París, a Roma... qui s'interessa ja pot aprendre el català, és al nostre país mancat d'estat propi on els aparells de l'estat espanyols i els ocupants, ens hi posen sempre "problemes" al fet que el català esdevingui una llengua "normal".
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 28, 2022 | 18:12
   Pere Llimonera i Citronell març 28, 2022 | 18:12
   Maria , el Catalán No es oficial en Madrid, en Catalunya son oficiales ambos... es mas el Castellano es mayoritario como lengua materna (mas del 65% + los que tengas padres de ambas lenguas)... Es Castellano/Español es la lengua mayoritaria, Comun y Oficial de todo el PAis... Cuando vas a Euskadi, supongo que no hablas en Catalán, y si vas a los Picos de Europa, supongo que no conocerás en Bable... Con todo se estudia el Catalan en ToDa Espanya... Siempre los típicos sofismas y típica demagogia barata de los indePendencieros de Patrias-Inventadas...No veo yo muchos Profesores de Euskera Batua y Gallego, por ejemplo, en las escuelas de Catalunya... Ja, ja, ja... Siempre con la t0ntada de que tienen que darse clases de Catalán en toda España... Pues ya se dan en "Las Escuelas Oficiales de Idiomas", que hay muchas (Instituto oficial de la Administración)... Hace unos años, el PP -Sí, el PP, la 'Espe', Esperanza Aguirre en concreto- creó en Madrit -Sí, en Madrid- institutos para hacer en Catalán los estudios de los hijos de emigrantes catalanes viviendo en Madrid -que son bastantes- , pues se encontraron con la sorpresa de que no se apuntaba ni Dios... Todos los catalanes llevaban a sus hijos a Institutos de Estudio normales o privados, con los demás chicos de Madrid y estudiando todo en Español/Castellano... No se explica, si tanto es el interés de todos los catalanes en aprender todo en Catalán y usar y educar en Catalán en la 'Escola'... ... pasa que "en la Meseta", "A Castella" y en la mayor parte de España, la gente no tiene mas que una lengua y esto ha sido así, mas o menos, siempre, desde que es Castilla... y "A Castella" la gente NO tiene por que aprender 4 o 5 lenguas mas para darte el gusto a ti y a los "raritos" que tienen las mismas obsesiones que tú (Gallego, Euskera, Valenciano, Bable, Catalán, Mallorquín, Leones, Aragonés o el Silbo Canario, etc.); por que, ademas de poco práctico, sería muy caro de implementar, muy costoso en dinero y tiempo y muy trabajoso para la gente. Tampoco es que todo el mundo tenga interés en ello. Sin duda a algunos les interesaría, pero no a la mayoría, tal como pasaría con los catalanes... ... Añadamos, que hay que aprender obligatoriamente, por obvias necesidades practicas y económicas algunas lenguas extranjeras como Ingles, Chino, Alemán, Ruso, Francés... con lo que, lo que planteas es un "imposible"... Ademas, yo NO veo que los catalanes tengan un "especial interés" en aprender Aragonés, Gallego, Euskera, Bable o el Silbo Canario; Ni veo que la Generalitat haya puesto Institutos ni programas de Estudio para ello... Solo veo caprichos, cabezonería, supremacismo, adoctrinamiento y egoísmo económico... Ocurre, que todo es una Impostura Política de los Partidos supremacistas IndePendencieros y detrás están el supremacismo histórico y el Manejo económico de los 'Diners' de la Autonomía, el 3% y los grandes sueldos de los prebostes "Senyoritos" Catalanes... pa mear y no echar gota...
   • Icona del comentari de: Anònim a març 31, 2022 | 22:42
    Anònim març 31, 2022 | 22:42
    🤮
 3. Icona del comentari de: BARRA LLIURE. a març 27, 2022 | 14:48
  BARRA LLIURE. març 27, 2022 | 14:48
  Guardia civil, si teniu algun problema parleu amb el vailet de Santaco, us ajudarà. I pel mateix preu, us regalarà una fabulació en contra dels independentistes que us l'empassareu com l'aigua!, és tot un rufián aquest botifleret.
 4. Icona del comentari de: X2 a març 27, 2022 | 15:00
  X2 març 27, 2022 | 15:00
  Que marxin al seu país
  21
  Icona de dislike al comentari de: X2 a març 27, 2022 | 15:00 21
  Respon
 5. Icona del comentari de: Pepitugrillu a març 27, 2022 | 15:01
  Pepitugrillu març 27, 2022 | 15:01
  Docs mira... ja aprendran més del que han après els pares.
 6. Icona del comentari de: Parlant de drets a març 27, 2022 | 15:24
  Parlant de drets març 27, 2022 | 15:24
  Diuen: els fills dels guardies civils destinats a Catalunya tenen dret a aprendre en castellà. El que vol dir que els fills dels catalans que viuen a Catalunya no tenen dret a aprendre en català, sobretot si hi ha un sol nen (o millor dit els pares d'un sol nen) que s'hi oposa. Que ja no parlen ni tans sols de percentatges, ara 25% demà 50% i demà passat 100%, què i qui ho pot impedeir?
 7. Icona del comentari de: Ferran a març 27, 2022 | 15:38
  Ferran març 27, 2022 | 15:38
  Ayudar no ayudan nada de nada ni por misericordia, pero dar por donde los proctólogos hacen el examen, no paran. Alguien mínimamente decente puede creer que en las escuelas en Catalunya no se aprende, o no se puede aprender castellano? Hay que ser muy cabr.. para decir lo que dicen.
 8. Icona del comentari de: Merda de pais a març 27, 2022 | 15:57
  Merda de pais març 27, 2022 | 15:57
  Que no hi aprenen en castellà? quin problema hi ha. Que no saben castellà els nens que van a l'escola? El que haurien d'aprendre, per respecte a la terra és el català.
 9. Icona del comentari de: ? a març 27, 2022 | 16:06
  ? març 27, 2022 | 16:06
  Com voleu que us estimem.
  • Icona del comentari de: ?! a març 28, 2022 | 11:45
   ?! març 28, 2022 | 11:45
   Els ocupants espanyols ens estimen molt, tant com els actuals capitostos russos vers Ucraïna. Als ucraïnesos els consideren "germans" i els estimen molt... No costa gaire de capir que és un estat ocupant i llur concepte d'amor i d'estima vers els "altres".
 10. Icona del comentari de: Ricard a març 27, 2022 | 16:18
  Ricard març 27, 2022 | 16:18
  I jo tinc dret a sentir parlar català a Àvila.
  • Icona del comentari de: No se puede ser más tonto del culo. a març 27, 2022 | 23:15
   No se puede ser más tonto del culo. març 27, 2022 | 23:15
   Ponte un disco del Llach junto a la muralla.
  • Icona del comentari de: The Lionheart a març 28, 2022 | 12:31
   The Lionheart març 28, 2022 | 12:31
   A tu et manca un poc de sentit d'estat. Fot pena que mentre des d'Espanya per enèsima vegada l'emprenen contra la nostra llengua hi hagi persones que responguin amb aquestes bajanades. Així ens va.
   • Icona del comentari de: Ricard a març 28, 2022 | 14:39
    Ricard març 28, 2022 | 14:39
    Manca de sentit d'estat és queixar-se, i no pas contrarrestar l'agressió amb una altra agressió. Seria bo que fos prudent en la qualificació com a bajanada de les opinions alienes. Jo tinc clar qui és l'enemic. Vostè ha de plantejar-se si també ho té.
 11. Icona del comentari de: ton c. a març 27, 2022 | 17:38
  ton c. març 27, 2022 | 17:38
  i que tal si intentesiu intregar-vos, al lloc on treballeu?
 12. Icona del comentari de: D'on no n'hi ha... a març 27, 2022 | 20:45
  D'on no n'hi ha... març 27, 2022 | 20:45
  Jo els reclamaria que aprenguessin català, però si no són ni tan sols capaços d'aprovar l'ortografia del castellà, em sembla que demano quimeres.
  • Icona del comentari de: Sentits a març 28, 2022 | 10:51
   Sentits març 28, 2022 | 10:51
   El que has de demanar és que les forces d'ocupació fotin ell camp. La resta és perdre el temps inútilment per a no arribar enlloc i ja portem 300 anys... És l'hora de parlar menys, fer més i de tenir sentit comú, sentit cívic i sentit d'estat.
 13. Icona del comentari de: Fora les forces d'ocupació a març 28, 2022 | 10:46
  Fora les forces d'ocupació març 28, 2022 | 10:46
  Les forces d'ocupació espanyoles no poden fer com les franceses a Còrsega, cantar l'himne de l'ocupant, per això deuen optar per altres mètodes d'escarni i mofa a l'ocupat i imiten els jutges espanyols lawfare... Catalans, despertem-nos !
 14. Icona del comentari de: Josep a març 28, 2022 | 11:53
  Josep març 28, 2022 | 11:53
  Quina pena que a Catalunya no vam tenir un IRA que putejés al personal enemic els darrers 50 anys. Encara hi som a temps.
  • Icona del comentari de: @Josep posa-t'hi fulles a març 28, 2022 | 12:52
   @Josep posa-t'hi fulles març 28, 2022 | 12:52
   Sembles un curt de gambals o un vulgar comentarista de falsa bandera. Si t'informessis millor sabries que som al primer quart del segle XXI, que Irlanda del Nord encara és ocupada per la Gran Bretanya i doncs l'illa d'Irlanda no és, malgrat tot, encara un estat reunificat. A més sabries que als aparells de l'estat espanyol els emprenya encara més que el nostre país assoleixi la independència mitjançant la democràcia, la no violència i de forma pacífica. La violència de tota mena la posen des del cínic estat (i aparells) espanyol, els quals deien que sense violència es podria "parlar de tot", només cal observar com varen actuar durant el 1r d'octubre del 2017 com varen utilitzar de forma miserable la violència d'estat i com ara utilitzen la justícia espanyola en forma de patètic lawfare com a revenja. La independència d'un país d'un altre és un procés perseverant més o menys llarg, amb moments àlgids i menys intensos, fins que la independència no es fa efectiva, per això s'anomena procés, la qual cosa és incompatible amb voler-la assolir de forma instantània i automàtica com si fos un app.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa