La principal associació de la Guàrdia Civil, JUCIL, reclamarà aquest dilluns al TSJC l’execució de la sentència del 25% de les classes en castellà a les escoles catalanes. Així ho han explicat en un comunicat les associacions Convivencia Cívica Catalana i Hablamos Español, que han acordat presentar una demanda en nom de la JUCIl -que equival al sindicat de la Guàrdia Civil- amb l’argument que estan legitimats per fer-ho pel dret a la conciliació familiar. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) haurà de decidir, per tant, si accepta aquesta suposada legitimació, que segons Convivencia Cívica Catalana i Hablamos Español es basa en el dret dels fills dels policies destinats a Catalunya a tenir un ensenyament “d’acord amb la legislació vigent”, que ells consideren que inclou la sentència del 25% de castellà a totes les aules.

En un comunicat difós aquest diumenge, les associacions han afirmat que presentaran la petició demà mateix per aconseguir que tots els centres d’ensenyament de Catalunya hagin d’introduir l’espanyol com a llengua vehicular en “almenys, un 25% d’horari lectiu”. De fet, concreten que volen que sigui en castellà almenys una assignatura troncal en la primària i dues en la secundària.
Les associacions Convivencia Cívica Catalana, Hablamos Español i JUCIL (Guàrdia Civil) asseguren que en la situació actual -quan els policies són destinats al territori català- “es dificulta que puguin traslladar a les seves famílies a Catalunya, per no tenir a la seva disposició centres educatius on poder educar-los conforme a la legislació vigent, alguna cosa que atenta clarament contra el seu dret a la conciliació familiar”, han lamentat. A més, han afegit que l'”objectiu és aconseguir la major efectivitat amb la menor exposició possible per a les famílies”.
“Indemnització de 450 euros” per a cada “afectat” pel retard en l’execució de la sentència
Per fer complir la sentència del 25% a tots els centres escolars, els impulsors de la petició que es presentarà aquest dilluns exigeixen que els directors siguin requerits directament un per un. I, com que en el primer trimestre d’aquest any ja no s’haurà aplicat aquest 25%, reclamen per als afectats –tots els que ho demanin i es considerin legitimats– una “indemnització de 450 euros”, als quals s’haurien d’afegir 450 euros més per cada trimestre que passi sense executar-se la sentència.
No accepten la polèmica proposta de reforma de la llei
Fins el moment, la Generalitat només ha proposat una reforma de la llei de política lingüística que dona la potestat als centres de fer les classes en l’idioma que prefereixin segons el seu pla d’estudis i que, per primera vegada, recull explícitament que, encara que el català sigui “la llengua normalment emprada”, el castellà també podrà ser utilitzat com a llengua vehicular segons les necessitats sociolingüístiques de cada zona, de manera que sigui cada centre escolar que decideixi el model. Aquesta opinió va ser molt criticada per associacions com l’ANC o Plataforma per la Llengua que asseguraven que “desapareixeria la immersió lingüística” i “posaria en perill el català“. De fet, Junts per Catalunya s’ha mig desdit del pacte a quatre bandes amb ERC, el PSC i els comuns i ahir ja hi va haver una primera manifestació en contra d’aquesta proposta.