El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Educació notifica els canvis normatius al TSJC i evita mencionar el 25%

El departament d’Educació ha enviat un escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el qual explica tots els canvis normatius que la Generalitat ha posat en marxa en les últimes setmanes, però en cap moment menciona l’exigència d’impartir un 25% de les classes en castellà. Aquests divendres expirava el termini de dos mesos que el TSJC va donar per aplicar la polèmica sentència del tribunal.

En el seu escrit, Educació informa el TSJC que ERC, Junts, el PSC i els comuns han acordat una modificació de la Llei de Política Lingüística per tal “d’actualitzar la garantia d’assoliment de les competències lingüístiques d’acord amb el nou enfocament competencial del currículum i l’aplicació dels instruments de control, avaluació i millora del sistema educatiu”.

En paral·lel, el departament també comunica l’inici del desplegament normatiu del règim lingüístic i garanteix al tribunal que “ambdues llengües oficials, català i castellà, estaran contemplades en els projectes lingüístics de centre per tal d’assolir-ne el ple domini”, però en tot moment evita parlar de percentatges i es limita a repetir que tots els canvis es fan “d’acord amb l’evolució metodològica de l’aprenentatge i d’acord amb la realitat lingüística de cada entorn educatiu”.

El català en retrocés

L’escrit, de dues pàgines, menciona l’encàrrec al Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona de fer una enquesta sobre la “realitat sociolingüística” dels centres educatius del país després que els darrers estudis alertin d’una “davallada progressiva en l’ús del català” a l’escola. Una idea que s’ha reforçat aquesta setmana amb la publicació de l’últim informe del Síndic de Greuges, que avisa del retrocés del català a l’escola.

El pacte in extremis d’ERC, JxCat, PSC i Comuns introdueix els canvis normatius necessaris per complir amb la sentència del 25% i garantir que l’aprenentatge de les dues llengües a totes les escoles, però deixa la responsabilitat als mateixos centres. El punt més polèmic és la modificació que estableix que el català “és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu”, però reconeix que “també és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a març 25, 2022 | 14:08
  Gonzalo març 25, 2022 | 14:08
  Ley de política lingüística de Cataluña. Artículo 21. Punto 2. Los niños tienen derecho a recibir la primera enseñanza en su lengua habitual, ya sea ésta el catalán o el castellano. La Administración ha de garantizar este derecho y poner los medios necesarios para hacerlo efectivo. Los padres o tutores lo pueden ejercer en nombre de sus hijos instando a que se aplique.
 2. Icona del comentari de: Porcs traïdors a març 25, 2022 | 14:43
  Porcs traïdors març 25, 2022 | 14:43
  La vostra miseria ètica es tradueix en miseria material pels catalans. Vosaltre veureu.
  10
  Icona de dislike al comentari de: Porcs traïdors a març 25, 2022 | 14:43 10
  Respon
 3. Icona del comentari de: Colla d'inútils a març 25, 2022 | 15:00
  Colla d'inútils març 25, 2022 | 15:00
  Quina gran estratègia. No en diguem res a veure si no se n'adonen.
 4. Icona del comentari de: JordiP a març 25, 2022 | 15:52
  JordiP març 25, 2022 | 15:52
  Ja podeu fer mans i mànigues. No hi ha res a fer. Els colonialistes són inexorables en el tema de la llengua. Només la llengua de l'imperi. Totes les desviaciones són a jugular radicalment. El TSJC ara dirà que això no val i que exigeix l'aplicació tal qual de la seva sentència. I, si no, anirà al TC. Que ja sabem què dirà, és clar. No hi ha remei. La intolerància i poca pesquis dels colonialistes (ja veieu qué diu, i com ho diu el colonialista Gonçal). L'únic que salvarà la llengua catalana és la República de Catalunya. La única taula de diàleg necessaria és, doncs, la taula de autopsies.
 5. Icona del comentari de: Català a març 25, 2022 | 16:36
  Català març 25, 2022 | 16:36
  Ja ho diuen, que no s'ha d'esmentar la corda en casa del penjat. A veure si la gent es treu la sòn de les orelles d'un cop i, tots plegats, donem un cop de puny damunt la taula.
 6. Icona del comentari de: Independentista a març 27, 2022 | 10:43
  Independentista març 27, 2022 | 10:43
  Se'n adonen be prou: Però ells va a la seva. I al Poble, que el donguin pel.....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa