El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Primera dimissió a l’ANC per la llista cívica
  • CA

Batussa sense embuts al Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). El politburó de l’entitat independentista cada dia dona mostres de la seva divisió entre els dos bàndols enfrontats, el que lidera la presidenta, Dolors Feliu, i els autoanomenats “dissidents”, que alguns veuen pròxims a ERC i a Poble Lliure, el sector més conservador de la CUP. Un grup dins el secretariat del qual, en certa manera, el vicepresident Jordi Pesarrodona en té el lideratge. La tensió pel just resultat que deixava la votació de dissabte sobre la creació d’un grup de treball per impulsar la llista cívica que defensa el sector de Feliu ha continuat creixent, amb acusacions greus i creuades de “manca de democràcia interna”.

Aquest dijous al matí, els membres del secretariat han rebut un comunicat amb què Mònica Batalla anunciava la seva dimissió com a membre representant de la Regional 1, un membre de pes de la direcció política de l’ANC. “No serà l’única dimissió!”, avisen des dels dissidents.

La retirada de Batalla s’emmarca com una seqüela de la darrera esbroncada generada per la insistència de la presidència de l’ANC en articular una llista cívica auspiciada per la plataforma independentista de cara les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. La negativa del secretariat, en una votació guanyada per la mínima, va provocar que el sector Feliu proposés obrir un període de debat intern a les territorials i plantejar una consulta interna aquest mes de març a tot estirar. De fet, la possibilitat que les bases votin genera més confiança als membres del secretariat que defensen la llista cívica de cara a les pròximes eleccions al Parlament.

Dolors Feliu, Advocada, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana. 01/12/22 / Mireia Comas
Dolors Feliu, Advocada, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana. 01/12/22 / Mireia Comas

Mala maror des de Perpinyà

De fet, la tensió al Secretariat fa temps que ronda i cada cop es va endurint més, fins al punt, que els dos sectors han jugat al gat i la rata en els diferents conclaves per evitar aprovar resolucions compromeses. El punt que ha esperonat la batalla va ser el plenari del passat 5 de novembre celebrat a Perpinyà, a la Catalunya del Nord. “Un conclave que va polaritzar molt les coses i va deixar molts ferits”, coincideixen a explicar el Món diverses fonts del secretariat. “Hi ha un sector, el dissident, que ens sentim marginats, abandonats”, comenten i acusen el secretari Jordi Domingo d’utilitzar formes autoritàries en els debats interns de la plataforma.

Si ja la llista cívica generava més que recels entre els dos sectors del secretariat, una entrevista a Dolors Feliu a El Fax de 8TV el 19 de novembre, va acabar de reblar el clau. Feliu va donar per feta la iniciativa de presentació de la candidatura, o així ho va interpretar el sector dissident, i l’esbroncada va pujar de to. Un exemple fou el passat desembre quan una proposta de resolució que els dissidents van intentar debatre i votar sobre les accions que es pretenia dur a terme Feliu, i la presidenta de l’ANC va cridar a files a tots els seus fidels al Secretariat deixant en minoria l’oposició i obligant-la a retirar la iniciativa. Si s’hagués aprovat, l’autoritat de la presidenta hauria quedat tocada. Tot en un ambient d’advertència per una carta que 25 membres li havien remès a Feliu sobre la seva oposició a la llista cívica i més quan encara el secretariat no havia decidit res.

“Una veritable guerra civil”

El concepte més emprat, i de manera desacomplexada, entre els membres del secretariat d’ambdós bàndols és el de “guerra civil” entre els sectors. Ara bé, és una guerra sense quarter però que va guardar silenci i quedar-se a casa fins passar la cimera del 19-G per no trencar ni emboirar la fràgil unitat independentista. El sector dissident assegura que el sector oficialista està “obsessionat” amb la llista cívica i vol “tirar-la endavant peti qui peti”. D’aquí que la resolució per la creació del grup de treball es va perdre per 29 vots en contra i 28 a favor. D’entrada, la Mesa del Plenari l’havia de presidir Martí Claret, dels “dissidents”, però Feliu hauria aplicat l’article 26 del reglament per presidir ella mateixa la mesa i apartar Claret. Aquest detall va descontrolar el plenari.

Els dissidents critiquen obertament la llista cívica perquè entenen que “no genera consens, no assegura cap mena d’eficàcia electoral i divideix l’estratègia independentista en un espai que ja troben prou trinxat”. “L’únic camí és la desobediència”, indiquen. “I encara diuen que trauran 20 diputats”, ironitzen. El sector oficialista, en canvi, opina tot el contrari en el sentit que els partits independentistes han mostrat ser un “fiasco” i no han volgut continuar el projecte independentista compromès tot i obtenir el 52% dels vots. A més, consideren que menystenen el valor del referèndum del Primer d’Octubre. D’aquí que apostin per formalitzar una candidatura netament i clara independentista per afrontar les eleccions al Parlament. “Som independentistes, i l’ANC s’ha creat per fer la independència”, defensen des del nucli de la presidència amb representants com un veterà de la política catalana Uriel Bertran, un dels quatre diputats de Solidaritat Catalana per la Independència.

Jordi Pesarrodona / Mireia Comas

D’inacció durant les hostilitats, res

Ara bé, fonts de les dues faccions remarcaven fa quinze dies que la guerra interna tenia un perill “intrínsec”. Per una banda, que aturés “l’activisme de l’ANC” en tant que havia de pacificar els seus òrgans de comandament. Així proposaven que l’ANC podria quedar inactiva mentre duressin les hostilitats i s’arribés encara que fos a una pau armada. En aquest sentit, raonaven que l’entitat ja estava prou tocada i prou criticada per bona part de l’esfera independentista que ja ha deixat de banda la “confrontació”.

Però lluny d’aquest alto el foc, l’ambient s’han anat crispant fins al punt que hi ha hagut una dimissió i acusacions de tupinada democràtica per les dues bandes. “El darrer plenari, el de dissabte passat, va deixar palesa la divisió, gent que abandonava el conclave mentre Feliu els hi retreia i Bertran intentava reconduir amb mà de ferro”, apunten els dissidents. Els oficialistes, en canvi, acusen els dissidents “d’entrebancar el debat” i “incorporar a darrera hora a la reunió a Pesarrodona, que va arribar just a la votació”. La crisi està oberta i sembla que aquesta batussa es desplaçarà cap a les territorials.

Més notícies
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, en una roda de premsa a la seu de l'entitat | ACN
L’ANC carrega contra el pacte del Govern i el PSC i el titlla d'”indignant”
Notícia: L’ANC carrega contra el pacte del Govern i el PSC i el titlla d'”indignant”
Comparteix
L'entitat acusa l'executiu de prioritzar "l'aliança amb l'esquerra espanyola del 155" abans que la independència
Dolors Feliu, a l'acte de Tiana on ha anunciat l'acampada/Mireia Comas
L’Assemblea convoca una acampada a la plaça Catalunya contra la repressió
Notícia: L’Assemblea convoca una acampada a la plaça Catalunya contra la repressió
Comparteix
Feliu aposta per la mobiliztació constant
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha celebrat la resolució de l'ONU sobre el Catalangate | ACN
L’ANC protesta contra Felip VI: “La justícia espanyola ens castiga”
Notícia: L’ANC protesta contra Felip VI: “La justícia espanyola ens castiga”
Comparteix
Felip de Borbó es troba a la capital catalana per presidir l'acte d'entrega de despatxos als nous jutges
Imatge de la manifestació de l'11-S a Via Laietana / Jordi Borràs
L’ANC planteja la irrupció d’una llista cívica a les properes eleccions
Notícia: L’ANC planteja la irrupció d’una llista cívica a les properes eleccions
Comparteix
L'entitat descarta convertir-se en partit polític: "No és una opció"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independentista a febrer 02, 2023 | 17:15
    Independentista febrer 02, 2023 | 17:15
    Una altra esperança que s'esvaeix.....
  2. Icona del comentari de: Mala peça a febrer 02, 2023 | 17:28
    Mala peça febrer 02, 2023 | 17:28
    L'ANC és una entitat que està utilitzada per interessos partidistes de Junts, que han anul·lat la seva funció transversal i l'han deixada sense cap mena d'utilitat per aconseguir fites unitàries i grans mobilitzacions. No correspon a l'ANC fer llistes electorals, i menys si tenen uns objectius interessats i que acaben dividint l'independentisme.
    10
    Icona de dislike al comentari de: Mala peça a febrer 02, 2023 | 17:28 15
    Respon
  3. Icona del comentari de: Continua el frau convergent a febrer 02, 2023 | 17:49
    Continua el frau convergent febrer 02, 2023 | 17:49
    Allà on es fiquen els convergents divisió assegurada. l'ANC va funcionar mentre només hi havia gent d'esquerra de la CUP i algun independent. Quant a les eleccions van imposar al peix bullit del Sánchez per davant de la liz Castro s'en va anar tot a norris. I que se n'ha fet de la caixa de solidaritat, perquè a la gent no la estàn ajudant. Per cert, el 1-O vàreu poder votar gràcies a que la gent d'esquerra va guardar les urnes i se la va jugar. Si hagués sigut pels convergents encara estaríeu esperant. Perquè després digueu que no hi havia res a punt.
    12
    Icona de dislike al comentari de: Continua el frau convergent a febrer 02, 2023 | 17:49 17
    Respon
  4. Icona del comentari de: Juan Ripollés a febrer 02, 2023 | 17:54
    Juan Ripollés febrer 02, 2023 | 17:54
    Antes se romperá Cataluña que España : Jose Mª Aznar Lopez
    • Icona del comentari de: Un a febrer 03, 2023 | 11:28
      Un febrer 03, 2023 | 11:28
      Home, i tant. A hòsties s'aguanta Espanya. Ja se sap que és més fàcil a hòsties, i democràticament és més difícil i més llarg. Però anem fent, no t'amoïnis.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 03, 2023 | 13:39
        Gonzalo febrer 03, 2023 | 13:39
        Aneu, aneu fent.... jajaja! Otro laZi que vive en los mundos de yupi. Jajaja!
  5. Icona del comentari de: Berret. a febrer 02, 2023 | 17:57
    Berret. febrer 02, 2023 | 17:57
    A la Feliu se li veu el llauto de post-convergent.
    11
    Icona de dislike al comentari de: Berret. a febrer 02, 2023 | 17:57 16
    Respon
    • Icona del comentari de: ProuJa a febrer 02, 2023 | 22:18
      ProuJa febrer 02, 2023 | 22:18
      Deixeu-vos d'una vegada d'imbecilitats convergents o esquerranosos, sembleu espanols.
      • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 03, 2023 | 13:43
        Si noi, febrer 03, 2023 | 13:43
        no han estat pas els esquerranosos els que han destrossat l'ANC. Recordes l'èxit amb la Carmeta? Després hi van haver eleccions i va guanyar Liz Castro, però no era de la corda corruptgent i van posar a dit, costum corruptgent per triar hereu, al peix bullit Jordi Sànchez. Paluzie va ser irrellevant i quan va guanyar el pallasso Pessarrodona van posar a la malcarada Feliu que l'ha acabat d'enfonsar. Els corruptgents, cosa que tocan cosa que trencan i prostitueixen convertint-la en una menjadora més.
      • Icona del comentari de: Tu deus ser corruptgent a febrer 03, 2023 | 13:49
        Tu deus ser corruptgent febrer 03, 2023 | 13:49
        Es nota perquè sempre privatitzeu el beneficis i socialitzeu la merda...
  6. Icona del comentari de: Antoni Blai a febrer 02, 2023 | 18:42
    Antoni Blai febrer 02, 2023 | 18:42
    si hi ha llista cívica marxo de l'ANC i veient com va, ens vàrem equivocar, cal canviar la junta. Presidenta i vicepresident no estant a l'altura.
    11
    Icona de dislike al comentari de: Antoni Blai a febrer 02, 2023 | 18:42 12
    Respon
    • Icona del comentari de: Vinyet a febrer 03, 2023 | 01:22
      Vinyet febrer 03, 2023 | 01:22
      La Llista es va votar al full de ruta i el secretariat no sé la pot carregar. Només ho poden fer els socis que la van votar. Jo no he vist els arguments a favor ni en contra tot i que tinc la meva opinió. Que espereu d'aquests partits autonomistes?
      • Icona del comentari de: kiko a febrer 03, 2023 | 12:53
        kiko febrer 03, 2023 | 12:53
        També és va votar com a President de l´ANC el Pesarodona no pas la Feliu.
        • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 03, 2023 | 13:42
          Gonzalo febrer 03, 2023 | 13:42
          Y a la Luz Castro en lugar del chordi chanchez, pero esa es la democracia que teníais pensada imponer en Cataluña: vosotros votad, que luego pondremos a quien queramos. Jajaja! Menuda banda de fascistas.
  7. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a febrer 02, 2023 | 18:59
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) febrer 02, 2023 | 18:59
    Si no hi ha llista cívica votaré FNC o no votaré. En cap cas ni cap mena d'eleccions votaré cap partit dels que són al parlament colonial espanyol fent acatament a l'espoli de Catalunya i el genocidi lingüístic en el qual col·laboren, xerrant en la llengua dels castellans JUNTS, ERC i CUP
    10
    Icona de dislike al comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a febrer 02, 2023 | 18:59 10
    Respon
    • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 03, 2023 | 13:44
      Gonzalo febrer 03, 2023 | 13:44
      Así, así! Están temblando! Jajaja! Pero si sois unos borregazos y les vais a volver a votar! Jajaja!
  8. Icona del comentari de: fat boy a febrer 02, 2023 | 19:43
    fat boy febrer 02, 2023 | 19:43
    Ni erc, ni junts, ni cup ni anc. Em recorda alls de ni deu, ni estat, ni patro... ni cnt.
  9. Icona del comentari de: Jordi a febrer 02, 2023 | 20:30
    Jordi febrer 02, 2023 | 20:30
    Els dissidents han d’anar a les files de ER per no sentirse arraconats ja que la raó de ser de l’ANC no pot estar compromesa per gent que no la vol defensar. Aquests van de cumbayà i de talps.
    • Icona del comentari de: Si noi, defensar... a febrer 03, 2023 | 07:24
      Si noi, defensar... febrer 03, 2023 | 07:24
      Com defensa la unitat la crispadira malcarada Feliu sempre amb cara d'amargada? O suspenent la DUI i fugint com el batxiller foll?
  10. Icona del comentari de: kiko a febrer 02, 2023 | 22:14
    kiko febrer 02, 2023 | 22:14
    No és pot crear un partit polític tres mesos abans de les eleccions per a veure si hi ha sort, i si treu alguna cosa és queden i si no treuen res marxen, prou de prendre el pèl a la gent, jo votare partits polítics que si treuen alguna cosa és queden i si no la treuen també és quedaran, no pas quatre aprofitats probant sort a espatlles del nom de l´ANC.
  11. Icona del comentari de: Joan F a febrer 02, 2023 | 22:23
    Joan F febrer 02, 2023 | 22:23
    "Poble Lliure, el sector més conservador de la CUP." T'has llegit, Quico???
    • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 03, 2023 | 13:45
      Gonzalo febrer 03, 2023 | 13:45
      Este las va soltando. Mientras le paguen.... jajaja!
  12. Icona del comentari de: Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 a febrer 03, 2023 | 00:05
    Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 febrer 03, 2023 | 00:05
    Que els autonomistes de Junts, ERC i la CUP que escalfen les cadires del parlament espanyol critiquin la opció de la llista alternativa és senyal de que la senyora Feliu l'encerta
    • Icona del comentari de: Encara va escupir més fort Fuigpelmón a febrer 03, 2023 | 13:47
      Encara va escupir més fort Fuigpelmón febrer 03, 2023 | 13:47
      Suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat, oi que hi estàs d'acord?
  13. Icona del comentari de: vendetta a febrer 03, 2023 | 08:47
    vendetta febrer 03, 2023 | 08:47
    els talps de er el payasso y la seva troupe
    • Icona del comentari de: 'y'? a febrer 03, 2023 | 13:57
      "y"? febrer 03, 2023 | 13:57
      Vendetta de Torremolinos o Madriz?
  14. Icona del comentari de: rsalva a febrer 03, 2023 | 12:27
    rsalva febrer 03, 2023 | 12:27
    Tal i com va dir l'Honorable Clara Ponsatí els partits independentistes s'han rendit. Ara són referumdistes però reneguen de l'1O que ells varen convocar per Llei, amb aquest precedent no hi ha cap garantia que facin efectiu el resultat de cap referendum, el dia de la marmota ( que escau aquests dies). A partir d'aquí l'ANC ha de reorganitzar l'independentisme, no serà facil però el primer que cal és trencar el cordó umbilical amb aquests partits i qui no ho vulgui fer, sobretot per doble militància, millor que plegui.
    • Icona del comentari de: Renegar de l'1-O... a febrer 03, 2023 | 13:33
      Renegar de l'1-O... febrer 03, 2023 | 13:33
      El primer a fer-ho va ser el batxiller foll: setmanes a donar el resultat, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat
      • Icona del comentari de: Rsalva a febrer 03, 2023 | 16:05
        Rsalva febrer 03, 2023 | 16:05
        Si el teu veí es llença per la finestra tu també ho faràs ?
        • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 03, 2023 | 19:30
          Si noi, febrer 03, 2023 | 19:30
          el primer a llançar-se per la finestra va ser el batxiller, i encara hi han seguidors que l'aplaudeixen...
        • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 03, 2023 | 19:34
          Si noi, febrer 03, 2023 | 19:34
          el primer a llançar-se per la finestra va ser el batxiller, i encara els devots seguidors l'aplaudeixen...
  15. Icona del comentari de: Xalvier a febrer 03, 2023 | 20:51
    Xalvier febrer 03, 2023 | 20:51
    Som víctimes de l'estratègia de trencar la unitat de l'independentisme que ve de l'estat profund, i on han caigut de ple alguns col·lectius i partits sigui per ingenuïtat, oportunisme o traïció. No m'agrada la llista cívica (excepte com a forma de pressió als sectors que han abandonat l'independentisme) però preservar la unitat estratègica de tot l'independentisme és el primer.
    • Icona del comentari de: La unitat de l'independentisme no l'ha trencat l'estat profund a febrer 04, 2023 | 07:56
      La unitat de l'independentisme no l'ha trencat l'estat profund febrer 04, 2023 | 07:56
      Han estat els corruptgents que només volan la independència si manan ells. Recorda que va ser la xoni Borràs qui va sortir del Govern amb el vot de 3000 militants que deuen el sou al partit, només perquè no es parlés de la seva imputació per corrupció. Prvatitzar els beneficis i socialitzar la merda és massa... corruptgent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa