El Món
Antònia Dols i Oriol Sales, portaveus de Batec: “Estem tips de jugades mestres”

La setmana passada es presentava Batec, un moviment juvenil que busca recuperar la iniciativa del Primer d’Octubre. Els seus portaveus, Antònia Maria Dols i Oriol Sales recorden que és una organització jove que busca la mobilització perquè hi ha motius per no quedar-se a casa. Sense cap promesa, i menys de jugades mestres, aquest dimecres han convocat una protesta contra Rodalies. Un no vull pagar massiu. És la primera prova de foc.

Batec, per què i que sou?

Batec és un nom que surt dels marcs dels moviments juvenils de sempre, i el perquè és perquè no volem ocupar l’espai de ningú. Neix d’una generació de gent dels darrers anys que, l’octubre del 2017, bull amb moviments com Universitats per la República o organitzant el referèndum. Gent que participa d’un cau, o una assemblea de facultat, els castellers o espais que es mouen els darrers anys a Catalunya. Compartim que som joves, estem perjudicats per una sèrie de greuges per viure dins l’Estat espanyol i ens permet fer xarxa a tot el país. Els greuges que et pot provocar la crisi econòmica i climàtica cal afegir la situació nacional.

Però com apareix Batec?

Nosaltres dos no sabem on ens hem conegut, per exemple. Som molta gent que provè de xarxes compartides. S’ha anat fent, és un procés de feina que va creixent, que comença amb un grup de Signal i es va repartint per territoris i per comissions… Molta gent jove que participa d’espais de militància o associatius ja sap com es van creant aquests moviments. Qui més qui menys ens ubiquem tots.

Antònia Maria Dols mira Oriol Sales mentre enraona sobre l'origen de Batec/Mireia Comas
Antònia Maria Dols mira Oriol Sales mentre enraona sobre l’origen de Batec/Mireia Comas

Però si algú s’hi vol afegir com ho ha de fer?

Només cal que estigui atent a les seves xarxes. 

Cap input dels partits polítics?

Sí, però només tuits de suport.

Us mobilitzeu, però fins ara, en la qüestió nacional, de mobilitzacions ja n’hi ha hagut moltes.

No és tant el que es pot fer diferent, sinó que cal tornar-ho a fer. Portem molt temps aturats en aquest país i no s’han deixat de vulnerar drets pel fet d’estar aturats. Ens hem desmobilitzat moltíssim i cal posar qüestions sobre la taula. I ara, mira, tornem a parlar del mal servei de Renfe i de la seva responsabilitat. Al final, la gràcia de tot plegat és que hem de ser molts, moltíssims i generar les conseqüències. Per altra banda, Batec és una proposta natural, s’hi pot afegir tothom perquè no juga a prometre o crear jugades mestres.

Oriol Sales, portaveu de Batec, en un moment de l'entrevista on exposa els motius de la protesta a Renfe/Mireia Comas
Oriol Sales, portaveu de Batec, en un moment de l’entrevista on exposa els motius de la protesta a Renfe/Mireia Comas

Una marca de la casa és no prometre jugades mestres?

Això ho tenim molt interioritzat, n’estem tips de jugades mestres i també hem patit les desmobilitzacions. Nosaltres entenem que cal reaccionar perquè, per molt que fem bondat, l’Estat continua a la seva.

Amb Batec es recupera la iniciativa de l’independentisme?

El debat dels problemes de l’independentisme no l’ha d’afrontar Batec. Sí que recuperem la iniciativa però no per definir quina és la millor proposta política. Partim de la idea que la mobilització per la mobilització ja és sana. Evidentment, la mobilització té un sentit de ser, com ara dir que Renfe és un desastre, però és que podríem sortir per moltes coses al carrer, i només que sortim per una és millor que no sortir per cap.

Antònia Maria Dols, en un moment de l'entrevista sobre Batec i la seva agenda de protestes/Mireia Comas
Antònia Maria Dols, en un moment de l’entrevista sobre Batec i la seva agenda de protestes/Mireia Comas

I la primera mobilització per Renfe… per què? Per què no abans el preu de la llum o la precarietat laboral dels joves, posem per cas?

Perquè la mobilitat la pateix tothom. Provoca que arribem tard a treballar o a la facultat, i provoca que hi hagi gent que s’estimi més omplir el dipòsit de benzina, que és més car per a la persona i per al Planeta. Renfe és un problema que tant afecta un treballador que els nanos que van al cau el cap de setmana. També és un problema més profund fora de Barcelona com Terres de l’Ebre o el Pirineu. L’expectativa és que hi hagi molta gent que protesti com vulgui i de la manera que vulgui.

Ara centreu el tret a Rodalies, però quina és el proper pas?

No ho sabem, però parlem de preocupacions com ara l’habitatge o la crisi econòmica. Ara ens centrem en aquesta protesta.

Antònia Maria Dols i Oriol Sales, portaveus de Batec, durant l'entrevista on expliquen la protesta a Rodalies/Mireia Comas
Antònia Maria Dols i Oriol Sales, portaveus de Batec, durant l’entrevista on expliquen la protesta a Rodalies/Mireia Comas
Més notícies
Una imatge coral de Batec, els joves que s'organitzen contra les accions de l'Estat que perjudiquen Catalunya, aquest dimecres a l'Arc de Triomf/Batec
Notícia: Neix Batec, la reorganització de la resistència jove del Primer d’Octubre 
Comparteix

Neix Batec, la reorganització de la resistència jove del Primer d’Octubre 

Un col·lectiu jove comença les protestes amb Renfe
Notícia: Neix Batec, la reorganització de la resistència jove del Primer d’Octubre  - Mobile
Imatge d'arxiu del servei de Rodalies de Catalunya / Europa Press
Notícia: El Govern exigeix una decisió sobre el traspàs de Rodalies a l’agost
Comparteix

El Govern exigeix una decisió sobre el traspàs de Rodalies a l’agost

Puigneró assegura que volen saber si realment hi ha "voluntat política per transferir competències"
Notícia: El Govern exigeix una decisió sobre el traspàs de Rodalies a l’agost - Mobile
Els concentrats posen davant del Palau de la Generalitat a l'acabar la protesta / ACN
Notícia: Protesta contra les llistes d’espera per avaluar el grau de discapacitat
Comparteix

Protesta contra les llistes d’espera per avaluar el grau de discapacitat

Aquests retards fan que també es demori el seu dret a cobrar certes prestacions
Notícia: Protesta contra les llistes d’espera per avaluar el grau de discapacitat - Mobile
Un tren de Rodalies | Europa Press
Notícia: Vies tallades i menys trens, així seran les obres de Rodalies
Comparteix

Vies tallades i menys trens, així seran les obres de Rodalies

Les línies R4, R8 i R1 quedaran afectades fins el 2023; i la R2 i R11 durant aquest cap de setmana
Notícia: Vies tallades i menys trens, així seran les obres de Rodalies - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 11, 2022 | 08:43
  Gonzalo maig 11, 2022 | 08:43
  Estos dos zanahorios serán los primeros que pasen por las dependencias policiales. Jajaja! Ya tienen carea de pringados, ya.
 2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 11, 2022 | 08:45
  Doctor Strangelove maig 11, 2022 | 08:45
  Però quants Tours han guanyat aquesta canalla? Doc.
 3. Icona del comentari de: PEP a maig 11, 2022 | 09:02
  PEP maig 11, 2022 | 09:02
  Gràcies, necessitem joves que tirin del carro.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 11, 2022 | 10:18
   Pere Llimonera i Citronell maig 11, 2022 | 10:18
   Pues, anda, que !había pocos 'Rucs' en el Movimiento del Nacional Catalanismo separata supremata de patrias inventadas! ... y esos 'rucs' no han hecho mas que "tirar del carro"... pero, "Cap al Precipici"... Lo que se necesita es gente joven que vaya con la verdad y la realidad por delante, que deje de lado las Fantasías y las ficciones supremacistas y tenga los pies en el suelo y una buena formación que les permita prever y adaptarse al futuro económico... que tengan templanza y entereza de espíritu, ambición sana, espíritu colaborativo y suficiente formación, inteligencia y nobleza para no dejarse arrastrar por Populismos (de todo tipo, de IzQuida o Dercha, da igual), Sofismas y Demagogia barata... Solo así, saldrá Catalunya -y el resto de España- de la grave situación en que la han metido los partidos y el rebaño independentismos con sus fantasías, sus despilfarros, sus mangoneos y derroches...
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 11, 2022 | 09:24
  Pere Llimonera i Citronell maig 11, 2022 | 09:24
  'Quina pena'... ver que 'nois' así: jóvenes, y con pinta de ser buena gente, pero crédulos y un tanto cándidos, la verdad, hayan caído en la trampa, en las redes del XectarisMo y T0TaLiTaRisMo independenciero abyecto y simplista del Nacional Catalanismo de patrias inventadas... Cada vez son Menos, SÍ, porque muchos ya se dan cuenta de que les han manipulado, usado y engañado Políticos sin escrúpulos y parte de las Elites eXtractoras; les han adoctrinado a través de la TV3% y los Medios "Subvencionados" y la Educación, desde la 'Escola' a la Uni; con objeto de controlar la sociedad creando un nacionalismo inventado hace siglo y pico, que les permitiera manejar a su gusto al "rebaño" y así obtener los puestos de poder Político y con ello Económico también... Se trata principalmente de eso, pero muchos -aunque cada vez menos, como dije- en su exceso de bondad y candidez, aun N0 lo ven ni comprenden... En fin, a pesar de los burdos intentos por revivirlo, de los mas radicales y fanáticos sectarios, el Movimiento del "Procés" está en sus estertores, o mas bien finiquitado, amortizado... Esperemos, que buena gente como esta, racionalice y objetive todo, se den a razones y emprendan el camino de la Realidad, la verdad, el Estado de Derecho, la DeM0CRaCia y los Derechos civiles e individuales de toda la población...
 5. Icona del comentari de: Lluït a maig 11, 2022 | 11:51
  Lluït maig 11, 2022 | 11:51
  Als activistes subvencionats no cal fer-los cas. L'objectiu real que els mou no es el tema rodalies sinó fer-se un lloc al tauler de la política. Amb les "pintes" ja es veu de quin peu calcen.
 6. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 11, 2022 | 14:11
  Gonzalo maig 11, 2022 | 14:11
  Acabo de escuchar a la activista.... Madre mía... Más tractoriana no puede ser. Pobres padres. Recogiendo melocotones para poder pagarle la universidad, y ella yendo de súper woman. Jajaja! La veo recogiendo olivas el año que viene. Jajaja!
  • Icona del comentari de: Albert a maig 13, 2022 | 16:08
   Albert maig 13, 2022 | 16:08
   I això ho dius tu, que segurament els teus pares o avis van venir de "er pueblo", perquè no tenien on caure morts i vivien en barraques al Poblenou o Montjuich... PATÈTIC.
 7. Icona del comentari de: MHP a maig 11, 2022 | 14:18
  MHP maig 11, 2022 | 14:18
  D'on han sortit aquests dos, quan els hi paguen les clavegueres de la generalitat?
 8. Icona del comentari de: Albert a maig 13, 2022 | 16:04
  Albert maig 13, 2022 | 16:04
  Benvolguts trolls colonos, botiflers, i fauna per l'estil: GRÀCIES. Li doneu un "salseig" a la pàgina molt "acolorit".

Nou comentari

Comparteix