El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès aterra a Madrid en plena polèmica inesperada pel 17-A
  • CA

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reprendrà aquest dimecres a Madrid, enmig de la polèmica inesperada pels atemptats del 17-a, una tradició que han respectat tots els que han estat presidents de la Generalitat des de la seva restauració: la conferència davant del Club Siglo XXI, una associació que es presenta com a neutral i oberta a totes els tendències polítiques. El club, creat el 1969, explica que sempre ha estat un punt de trobada “de les diverses idees del pensament cultural, polític i social” i es ven com a àgora que va facilitar l’anomenada Transició espanyola —Santiago Carrillo hi va pronunciar la primera conferència en tornar de l’exili amb la presència del ministre franquista Manuel Fraga. Fundat per Antonio Guerrero, la presidència del club —i beneït per l’ara rei emèrit espanyol— l’ha arribat a ocupar el polèmic expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana. La conferència coincideix amb plena tempesta política per les acusacions de l’ex comissari Villarejo sobre els atemptats del 17-A. Aragonès ha sol·licitat explicacions al govern espanyol i ha demanat l’estudi de possibles accions legals.

La conferència d’Aragonès tindrà lloc aquest dimecres a les 19 hores. Si no hi ha canvis en el guió, el president del Govern portarà a la capital espanyola un discurs de 20 minuts en el qual pensa explicar la tasca que porta a terme l’executiu tant pel que fa en la gestió de la pandèmia com pel que fa als àmbits econòmic, social i emocional. A més a més, segons ha explicat avui la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, a banda dels elements de pura gestió, el president exposarà els objectius del Govern en la qüestió nacional, que passen per la llei d’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació. És la primera conferència que Aragonès fa com a president a Madrid des de la seva elecció i serà presentat per l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena.

Abans d’Aragonès, sis presidents de la Generalitat dels darrers 40 anys han passat per la capital espanyola per explicar el moment polític que viu Catalunya en el marc d’aquest club madrileny. Jordi Pujol, el 1996, va ser el primer. Hi va exposar la demanda que els trets diferencials de Catalunya fossin respectats i també hi va rebutjar la filosofia del café para todos. El 2003, el líder del PSC, Pasqual Maragall, que encara no era president, va fer una conferència al club per defensar-hi la reforma de l’Estat que havia de ser, segons va defensar aleshores, “el primer gran pas cap al reconeixement de l’Espanya plural”.

De Montilla a Torra

El 2007 va ser el torn del president José Montilla, que va enviar un dels darrers avisos d’alerta per la creixent distància entre Catalunya i Espanya per la reforma de l’Estatut. Montilla va advertir de la “desafecció” creixent dels catalans cap a l’Estat espanyol i que aquest allunyament es podria convertir en irreversible. El 2012 Artur Mas va prendre la paraula en el marc del mateix club per defensar que Catalunya necessita l’instrument d’un estat, sense anomenar la paraula independència.

El 2017, Carles Puigdemont va ser el protagonista de la conferència, acollida per l’Ajuntament de Madrid que aleshores liderava Carmena, i amb una protesta de falangistes a les portes de l’edifici. A pocs mesos del referèndum, Puigdemont va defensar-lo, tot i mantenir oberta la via del diàleg. Quim Torra va fer parada al Club Siglo XXI el 2019, abans de la sentència del Procés. Aleshores, Torra, que havia esdevingut president després de l’aplicació del 155, va advertir que la sentència l’obligaria “a prendre la iniciativa per traçar el camí ferm fins a culminar la independència”.

Aquest dimecres arriba el torn d’Aragonès en plena discussió sobre la utilitat de la taula de diàleg. JxCAT ha criticat que fins ara no hi hagi resultats, mentre que Torra ha carregat també aquest dimarts contra aquest òrgan de negociació entre el Govern i el govern espanyol. El Govern, en canvi, ha defensat que la taula està dins dels “terminis pactats”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Venut a gener 12, 2022 | 19:06
    Venut gener 12, 2022 | 19:06
    Es a dir, es presenta a la reunió d'un club que diu que va ajudara la transició espanyola de merda que realment no ha set?
  2. Icona del comentari de: Núria a gener 12, 2022 | 19:33
    Núria gener 12, 2022 | 19:33
    Que el 17A va passar perquè l'Estat espanyol ho va organitzar, ja ho sabiem PERÒ amb la declaració davant d'un jugte ahir del V. Creia que rebentaria tot. Profundament, una vegada més, decepcionada i d'aquests politics que tenim angúnia eterna; ahor mateix haguessin hagut de deixar caure ER el Gobierno i tots els diputats independentistes a casa. I avui cap a Madrid. Aneu TOTS a la merda. Aquí ha d'haver-hi una guillotina i no només pels Borbona sino que per TOTS aquests politics que diuen ser indepes i no ho son. Per cert el terme "guillotina" mo ha de ser literal però si que els hem de fer fora perquè son igual o pitjors que els d'allà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa